Polen noteert de op een na snelste stijging van de huizenprijzen in Europa

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Polen noteert de op een na snelste stijging van de huizenprijzen in Europa

Bericht door Lech » vr jan 22, 2021 7:00 am

Polen noteert de op een na snelste stijging van de huizenprijzen in Europa
20 JAN 2021 | BEDRIJF | 1 REACTIE


Volgens nieuwe gegevens van Eurostat zijn de huizenprijzen in Polen vorig jaar met het op een na snelste tempo in Europa gestegen. De stijging van de waarde van onroerend goed, veroorzaakt in heel Europa door de lage rentetarieven en hoge inflatie, werd in Polen verergerd doordat de huizenprijzen de stijgende salarissen inhaalden.

In het derde kwartaal van 2020 lagen de huizenprijzen in Polen 10,9% hoger dan een jaar eerder, op de tweede plaats na Luxemburg, waar ze met 13,6% stegen. De gemiddelde stijging in Europa was 5,2%. Vastgoed werd in slechts twee landen goedkoper, met een daling van 1,4% in Cyprus en 0,8% in Ierland.De huizenprijzen zijn gestegen omdat onroerend goed het afgelopen jaar een aantrekkelijkere investering is geworden. De rentetarieven die nul schrappen, hebben geleid tot goedkopere hypotheken en lucratiever potentiële huurprijzen.

"Het gemiddelde rentetarief daalde van 4,39% in december 2019 tot 2,95% in november 2020. Een afbetaling van een lening van 300.000 zloty gedurende 25 jaar daalde van 1.649 naar 1.415 zloty", aldus Jarosław Sadowski, hoofdanalist bij Expander Advisors, een financiële makelaar, geciteerd in Gazeta Wyborcza.

"Veel lagere afbetalingen van leningen hebben degenen die niet financieel hebben geleden onder de pandemie, verleid om te kopen", voegde hij eraan toe.

Bovendien is onroerend goed, ondanks de stijgende inflatie en economische onzekerheid, een relatief veilige manier geworden om geld toe te wijzen. De najaarsprognoses van de Europese Commissie voorspelden dat Polen in 2020 de hoogste inflatie van het blok van 3,6% zal hebben.

Afbeelding
Volgens sommige experts wordt de snellere stijging van de vastgoedprijs in Polen ook aangedreven door de economische inhaalslag van het land op de langere termijn met West-Europa. De meeste prijsstijgingen van het afgelopen jaar vonden plaats voordat de pandemie de economie tot stilstand bracht.

“Onze appartementen werden in de loop der jaren nauwelijks duurder, terwijl de vastgoedprijzen in het Westen opeenvolgende records braken. Slechts twee jaar voor het begin van de epidemie zagen we prijsstijgingen in Polen die hoger waren dan de dynamisch stijgende salarissen, ”vertelde Bartosz Turek, hoofdanalist bij HRE Investments, aan Gazeta Wyborcza.

“In de meeste Europese landen zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren veel sneller gestegen dan de salarissen. In dit opzicht zijn de marktfundamenten in Polen daarom veel stabieler dan bijvoorbeeld in Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië of Hongarije, ”voegde Turek eraan toe.


Volgens een rapport van Expander en Rentier.io zijn de prijzen het afgelopen jaar het snelst gestegen in de steden Lublin (9%), Krakau (8,7%), Łódź, Szczecin (beide 7,2%) en Radom (6,8%). een website voor vastgoedtaxatie. Van de 15 steden in het onderzoek registreerde slechts één, Katowice, een prijsdaling (met 3%).

Warschau is nog steeds de duurste plaats om onroerend goed te kopen, met een vierkante meter die in november gemiddeld 10.866 zloty (€ 2.400) kostte. De hoofdstad van Polen wordt gevolgd door Gdańsk (9.851 zloty), Kraków (9.168 zloty) en Wrocław (8.312 zloty).

https://notesfrompoland.com/2021/01/20/ ... in-europe/

Plaats reactie