EU-ministers eens over bestuursovereenkomst

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

EU-ministers eens over bestuursovereenkomst

Bericht door bertvaneck » ma sep 19, 2011 7:35 am

economie




EU-ministers eens over bestuursovereenkomst


-

(Novum/Dow Jones) - De ministers van financiën uit de eurozone zijn het vrijdag eens geworden over een compromis dat ten doel heeft het economische bestuur tussen de 27 lidstaten te vergroten en een nieuwe crisis te voorkomen.

Polen, momenteel voorzitter van de Europese Unie (EU), heeft de steun voor de overeenkomst bevestigd. Zowel het Europese parlement als de lidstaten moeten het akkoord nog goedkeuren.

"Dit maakt het mogelijk voor het Europese parlement om al tijdens de plenaire sessie in september te stemmen over het pakket", aldus de Poolse regering in een verklaring. "Daarna zal de raad voor financieel-economische zaken het voorstel formeel goedkeuren op 4 oktober."

De maatregelen zijn getypeerd als de hoeksteen van de plannen van de EU om een volgende crisis te voorkomen en om een sterkere en hechtere unie te creëren. Europese leiders hebben aangegeven te hopen dat dit de marktturbulentie enigszins tot rust brengt.

Sommige waarschuwen echter al dat de plannen nog niet ver genoeg gaan.

Volgens Europese Centrale Bank-president Jean-Claude Trichet moet de EU doorgaan met het verbeteren van het bestuur. Minister van Financiën Jan Kees de Jager is ook van mening dat het pakket van zes voorstellen gezien moet worden als een eerste stap.

"Het pakket is goed, maar nog niet goed genoeg voor de lange termijn", aldus De Jager. Toch was goedkeuring van het pakket hervormingen een lang en moeilijk proces, omdat belangrijke lidstaten niet teveel toezicht op nationale economieën aan Brussel uit handen willen geven.

Ook het Europese parlement greep de kans aan om zijn invloed te laten gelden in de eerste grote test van nieuwe bevoegdheden die voortgekomen zijn uit het Verdrag van Lissabon. Het doel van het parlement was de preventieve macht op centrale autoriteiten te vergroten zodat de economische regels beter gehandhaafd kunnen worden.

In het voorstel zoals dat er nu ligt worden de beleidsaanbevelingen van de Europese Commissie (EC) automatisch aangenomen als lidstaten deze in eerste instantie negeren en vervolgens niet met meerderheid tegen de aanbevelingen stemmen.

Regeringen te dwingen te stemmen over de genegeerde aanbevelingen heeft ook als doel de regeringen die tegenstemmen te schande te maken.

Andere eisen van het parlement zijn in het Poolse akkoord afgezwakt.

Het Europese parlement wilde bijvoorbeeld dat ministers van financiën naar Brussel zouden moeten komen om hun economische beleid in een hoorzitting uit te leggen, maar in de huidige tekst staat dat de ministers ook deel kunnen nemen aan een uitwisseling van visies.

Ondertussen is een poging om nationale overschotten te beschouwen als een macro-economische disbalans gewijzigd in een factor die gebruikt wordt om macro-economische onevenwichtigheden te evalueren.

Duitsland beschouwt het nationale overschot als een economische kracht. Het land heeft binnen de groep van 20 geïndustrialiseerde en ontwikkelde landen en de EU hard gevochten om zeker te stellen dat overschotten niet op dezelfde wijze behandeld worden als tekorten, die volgens hen het resultaat zijn van laks financieel beleid.

Plaats reactie