Kerkklok verborgen voor nazi's in bezet Polen 80 jaar later opgegraven

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Kerkklok verborgen voor nazi's in bezet Polen 80 jaar later opgegraven

Bericht door Lech » di mei 11, 2021 4:57 am

Kerkklok verborgen voor nazi's in bezet Polen 80 jaar later opgegraven
Afbeelding
Een kerkklok die 80 jaar geleden door een Poolse monnik werd begraven om hem tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse bezetters te verbergen, is opgespoord en opgegraven door een team van onderzoekers in Polen.

"In 1941 voerden de Duitsers een campagne om verschillende soorten metaal te verkrijgen, omdat er vraag was naar deze grondstof om wapens te maken", vertelde Sławomir Worek, hoofd van de Galicja Historical Association, aan TVN24.

'Er is een decreet uitgevaardigd om alle klokken voor het Derde Rijk te beveiligen', legde Worek uit. Als reactie daarop gaf een monnik, Józef Ubas, opdracht om drie klokken uit een kapel in de Hermitage van Sint Jan van Dukla, gelegen in het huidige zuidoosten van Polen, te verbergen.

Aangenomen wordt dat een van de klokken toch in Duitse handen is beland, maar twee zijn met succes verborgen. 'Een werd direct na de oorlog gevonden', zei Worek. "Maar de tweede bleef 80 jaar verborgen - tot gisteren."

De locatie van de bel werd bepaald dankzij onderzoek door Lesław Wilk van het Private Museum of Subcarpathian Battlefields in het nabijgelegen Krosno. Hij zocht archieven door en verzamelde getuigenissen van de kinderen van inmiddels overleden oorlogsbewoners van het gebied.

Op zaterdag slaagde een team van de Galicja Association en het museum erin om de 150 kilogram (330 lb) bronzen bel op te graven en terug te vinden, die slechts ongeveer 11 meter verwijderd was van de kapel waarin deze zich eerder bevond.

De bel, die nog in goede staat verkeert, ondergaat nu restauratiewerkzaamheden. Men hoopt dan dat het mogelijk zal zijn om het opnieuw op te hangen in het belfort van het klooster, zei Worek.

Onderzoekers zijn ook bezig om het lot van Ubas, de monnik, na de oorlog vast te stellen. Er wordt aangenomen dat hij, zoals veel leden van de katholieke geestelijkheid in Polen, te maken kreeg met onderdrukking door de pas opgerichte communistische autoriteiten.

In een apart geval vorig jaar werd een 16e-eeuwse kerkklok die tijdens de oorlog door de Duitsers was geplunderd, teruggestuurd naar Polen nadat hij was opgespoord door de pastoor van de Poolse kerk.

Nazi-Duitsland smolt ongeveer 80.000 klokken om tijdens de oorlog wapens te maken. Onder degenen die het overleefden, bleven er na de oorlog meer dan 1.300 in beslag genomen uit bezette oostelijke gebieden zoals Polen.

https://notesfrompoland.com/2021/05/10/ ... ars-later/

Plaats reactie