Geschil VS en Polen over Auschwitz

Lech
Berichten: 4955
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Geschil VS en Polen over Auschwitz

Bericht door Lech » do feb 23, 2012 8:30 pm

Geschil VS en Polen over Auschwitz


WARSCHAU - Poolse en Amerikaanse functionarissen zijn in heftige gesprekken verwikkeld over de toekomst van een omstreden onderwerp: een barak uit het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, die Polen in 1989 voor een periode van twintig jaar heeft uitgeleend aan het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum.
Polen eist dat de Verenigde Staten de barak, die een belangrijke rol vervult in de collectie van het Amerikaanse museum, terugsturen. De Amerikanen verzetten zich echter tegen de eis, omdat de barak volgens hen te fragiel is om vervoerd te worden. “Vanwege de omvang van de barak en de complexiteit van de installatie in het museum, gaat het verwijderen en overbrengen ervan naar Polen gepaard met speciale problemen. Zo kan het artefact mogelijk worden beschadigd”, aldus de verklaring van het Amerikaanse museum.

De Poolse eis is ingegeven door een wet uit 2003, die stelt dat elk historisch object dat in bruikleen is gegeven, eens per vijf jaar terug moet naar Polen voor een inspectie. Hoewel Polen bereid lijkt te zijn de barak langer uit te lenen, staat het land erop dat de barak in ieder geval tijdelijk terugkeert naar Polen.
De VS hebben de afgelopen jaren duizenden voorwerpen die verband houden met de Holocaust, waaronder koffers en schoenen, teruggestuurd, in overeenstemming met de Poolse wet. Vaak kregen ze vergelijkbare voorwerpen in bruikleen zolang de voorwerpen in Polen werden geïnspecteerd. Het huidige conflict draait overigens om een halve barak; de andere helft staat nog steeds in Birkenau, een van de twee delen van het voormalige vernietigingskamp.

De directeur van het Auschwitz-Birkenau museum, Piotr Cywinski, beschuldigt de VS ervan de leenovereenkomst tussen de twee landen te hebben geschonden, aangezien de barak eigenlijk in 2009 terug naar Polen had gemoeten. “We hebben vaak genoeg aangegeven dat deze helft van de barak terug moet, dat er geen andere manier is om aan de Poolse wet te voldoen”, aldus Cywinski. “Het is een belangrijk object, niet alleen voor Washington maar ook voor de volledigheid van Birkenau, de laatste authentieke herdenkingsplaats van de Holocaust onder al de voormalige vernietigingskampen.”

De kwestie tussen het Poolse en het Amerikaanse museum ligt zeer gevoelig. Beide partijen willen geen details vrijgeven over het geschil, noch over een mogelijke oplossing voor het conflict. De Poolse ministeries van buitenlandse zaken en cultuur zijn inmiddels ook bij de zaak betrokken, maar onthouden zich van commentaar. Het Amerikaanse museum erkent dat het de barak sinds 1989 in bruikleen heeft, maar zegt dat de overeenkomst verlengd kon worden en dat de Poolse wet sinds 1989 is aangepast.
Er is Cywinski veel aan gelegen de barak terug te krijgen: De wet die de vijfjaarlijkse controle voor historische voorwerpen voorschrijft bevat ook strafmaatregelen. Als de directeur van het Auschwitz-Birkenau museum er niet in slaagt de barak terug te krijgen, riskeert hij een celstraf van maximaal twee jaar.
geplaatst:

23-02-2012 - 18.30
laatst gewijzigd:
23-02-2012 -

http://www.nd.nl/artikelen/2012/februar ... -auschwitz

Plaats reactie