Corona

Info uit de Poolse kranten, t.v., etc. kan hier geplaatst worden.
Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » di mei 18, 2021 5:30 am

Polen gaat verbinding maken met het ‘COVID-19-paspoort'-systeem van de EC
Polen is van plan om zich op 20 mei aan te sluiten op het ‘COVID-19-paspoort’ -systeem van de Europese Commissie, maakte de minister van Volksgezondheid, Adam Niedzielski, maandag bekend.

Het systeem is bedoeld om reizen gemakkelijker en veiliger te maken, en om de economieën van van toerisme afhankelijke landen een kans te geven. De paspoorten moeten EU-burgers in staat stellen ongehinderd in het blok te reizen door een bewijs van vaccinatie of een negatieve test te overleggen.

“We hadden een verklaring van de Europese Commissie dat we op 25 mei zouden starten, maar we versnellen de zaken en verwachten op 20 mei verbinding te maken met het systeem dat door de Europese Commissie is voorgesteld, dat wil zeggen, over een paar dagen, de heer Niedzielski. vertelde commerciële Radio Zet, verwijzend naar het testen van 'COVID-19 paspoorten' in Polen ,:

"Ik hoop dat we na deze eerste tests, na 20 mei, een beter zicht op de situatie hebben", voegde hij eraan toe. De minister zei ook dat er een relevante verordening van de Commissie moet verschijnen voordat er in Polen definitieve beslissingen over de 'COVID-19-paspoorten' worden genomen.

“Op een gegeven moment zullen we tot de situatie komen dat vaccinaties op zoek gaan naar vrijwilligers. Waarschijnlijk zal dit in juni gebeuren ”, voegde hij eraan toe. Hij meldde ook dat al 60.000 mensen zich hebben aangemeld onder de 16- en 17-jarigen. De inschrijving voor deze leeftijdsgroep is maandag gestart.

De heer Niedzielski benadrukte dat de regering Polen probeert te overtuigen om te vaccineren en dat er geen discussie bestaat over het verplicht stellen ervan.
https://polandin.com/53855824/poland-to ... -system-hm

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » wo mei 19, 2021 4:52 am

"Breathalyser" -apparaat dat Covid in minder dan een minuut detecteert om te worden getest op de Poolse luchthaven
Afbeelding
De luchthaven Rzeszów-Jasionka in het zuidoosten van Polen zal een nieuw apparaat testen waarvan de maker beweert dat het binnen een minuut kan bepalen of iemand coronavirus heeft. De “Covid-detector”, die werkt als een blaastest, is ontworpen en geproduceerd door het Poolse bedrijf ML System S.A.

"Dit is geweldig nieuws voor passagiers, die na aankomst snel en niet-invasief een coronavirus-test kunnen ondergaan", aldus Adam Hamryszczak, de directeur van de luchthaven. Hij zegt dat het apparaat in gebruik zal worden genomen zodra het alle vereiste autorisaties heeft gekregen.

De Covid-detector werkt door uitgeademde lucht in realtime te analyseren op het spectrum dat kenmerkend is voor het SARS-CoV-2-virus. Het hele testproces duurt minder dan een minuut en de resultaten worden dan direct op het scherm weergegeven.

Vorige week maakte ML System de resultaten bekend van klinische proeven met zijn apparaat. Ze toonden aan dat de specificiteit ervan (het vermogen om patiënten die de ziekte niet hebben correct te identificeren) 97,15% was. Dat is boven de drempel van 97% die wordt aanbevolen door het Poolse staatsagentschap voor Health Technology Assessment (AOTMiT).

De gevoeligheid (het vermogen om patiënten met de ziekte correct te identificeren) van 86,86% was echter lager dan het door AOTMiT aanbevolen minimum van 90%, meldt Bankier.pl, een financiële nieuwswebsite. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt echter een minimum van 80% aan voor snelle antigeentests.

"Snelle diagnostiek op openbare plaatsen zal van cruciaal belang zijn in de strijd tegen het coronavirus en zijn mutaties - en tegen andere pathogenen in de toekomst", zegt Dawid Cycoń, CEO van ML System.

Hij merkte ook op dat "de digitale vorm van genetisch materiaal verzameld van duizenden mensen ongekende onderzoeks- en analytische mogelijkheden zal bieden voor het opsporen van vele ziekten, niet alleen het coronavirus".

Hamryszczak hoopt dat directe COVID-19-tests ter plaatse de stress van vliegreizen kunnen verminderen en het aantal passagiers kunnen verhogen, dat tijdens de pandemie sterk is gedaald. De luchthaven is van plan het apparaat in een open ruimte te plaatsen die voor iedereen toegankelijk is, niet alleen voor passagiers.
https://notesfrompoland.com/2021/05/18/ ... h-airport/

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » do mei 20, 2021 4:54 am

Polen meldt 2.344 nieuwe gevallen van coronavirus, en nog eens 329 doden
19.05.2021 10:35

Polen meldde woensdag 2.344 nieuwe besmettingen met het coronavirus en 329 meer doden, waarmee het totale aantal gevallen tijdens de pandemie op 2.859.261 en dodelijke slachtoffers op 72.250 komt.

Van de nieuwe gevallen die woensdag werden bevestigd, waren er 317 in het dichtbevolkte zuidelijke mijnbouwgebied van Silezië.

Ondertussen werden 281 nieuwe besmettingen gemeld in de westelijke provincie Wielkopolskie, de thuisbasis van de grote stad Poznań.

De centrale regio Mazowieckie, die de nationale hoofdstad Warschau omvat, had woensdag het op twee na hoogste aantal nieuwe besmettingen bevestigd door ambtenaren, met 274.

De laatste sterfgevallen bij de uitbraak van het coronavirus in Polen zijn 255 mensen met reeds bestaande medische aandoeningen en 74 die direct stierven als gevolg van COVID-19, zei het Poolse ministerie van Volksgezondheid.

Dinsdag bevestigde Polen 245 doden en 1.734 nieuwe coronavirusinfecties in het hele land, vergeleken met 11 doden en 1.109 nieuwe gevallen een dag eerder.https://www.polskieradio.pl/395/7784/Ar ... ore-deaths

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » vr mei 21, 2021 5:28 am

Bloedvoorziening nodig in Polen nu coronavirus terugtrekt
20.05.2021 17:02

De vraag naar bloed groeit in medische centra in heel Polen, nu ziekenhuizen zijn begonnen met het plannen van operaties die werden vertraagd door de COVID-epidemie.

Ondertussen heeft de versoepeling van een reeks coronavirusbeperkingen voor het dagelijks leven geleid tot een toename van verkeersongevallen, meldde de Poolse radio.

Tegelijkertijd beginnen vaste bloeddonoren hun zomervakantie te beginnen.

De directeur van het National Blood Center, Małgorzata Lorek, zei dat het niet mogelijk is om een ​​voorraad in te slaan voor de vakantieperiode, wanneer er meestal een tekort aan voorraden is, omdat dezelfde hoeveelheid bloed wordt afgegeven aan patiënten als wordt geleverd. door donateurs.

Winkelcentra, doe-het-zelfzaken, musea en kunstgalerijen in Polen mochten begin mei heropenen te midden van een daling van het aantal nieuwe COVID-zaken, terwijl alle leerlingen van het land op 29 mei zullen terugkeren naar de traditionele lessen ter plaatse.

https://www.polskieradio.pl/395/7789/Ar ... us-recedes

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » vr mei 21, 2021 5:32 am

PIS de enige grote partij in Polen die zich ertegen verzet dat het EU-parlement toezicht houdt op de uitgaven van Covid-fondsen
Afbeelding

Het Europees Parlement (EP) heeft vandaag met overweldigende meerderheid gestemd voor "democratisch toezicht" op de besteding van de terugvorderingsgelden van de Europese Unie. Van de weinige EP-leden die zich tegen de resolutie verzetten, waren ze bijna allemaal afkomstig van de regeringspartij van Polen.

In de resolutie in kwestie werd erop aangedrongen het EP te voorzien van alle relevante informatie over de nationale implementaties van de Recovery and Resilience Facility (RFF) van 672,5 miljard euro van de EU, het grootste deel van een stimuleringspakket dat bedoeld is om het herstel van de pandemie te versnellen. veroorzaakte economische crisis.

"Om meer transparantie en democratische verantwoording van nationale herstel- en veerkrachtplannen te garanderen, verwachten de leden van het Europees Parlement ... de nodige achtergrondinformatie en een samenvatting van de hervormingen en investeringen van de ontvangen nationale plannen", verklaarde het EP.

"Volledige transparantie en verantwoordingsplicht waarbij het Parlement betrokken is, zou zowel de democratische legitimiteit, het gevoel van het eigenaarschap van de burger ... [en] de effectieve en juiste besteding van middelen waarborgen en versterken", voegde het eraan toe.

Bij een stemming steunden 602 van de 705 leden van het parlement de resolutie, terwijl slechts 35 er tegen waren. Onder de laatste waren er 27 van de regerende, nationaal-conservatieve partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) in Polen.

Het grootste deel van de rest was afkomstig van de nationalistische Zweden-democraten en de Nederlandse rechtse JA21-partij, die deel uitmaken van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) -groep in het EP dat PiS domineert.

"Wat hebben ze te verbergen?" vroeg Siegfried Muresan, vice-president van de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP), de grootste groepering van het EP. “Mensen moeten weten hoe geld wordt besteed. Democratische legitimiteit is essentieel! "

Het nieuws werd snel aangegrepen door de grootste oppositiepartij van Polen, het centristische burgerplatform (PO), dat het claimde als bewijs dat PiS van plan is de EU-fondsen te gebruiken voor zijn eigen politieke voordeel.

Eerder deze maand deed PO tevergeefs een beroep op andere Poolse oppositiepartijen om niet voor wetgeving te stemmen voordat het eigen parlement van Polen de nationale implementatie van het EU Covid-herstelplan goedkeurde. Het voerde aan dat de overheid niet kon worden vertrouwd om het geld eerlijk uit te geven.

De stemming van vandaag in het EP "bevestigt alleen de ware bedoelingen van de machthebbers: [het geld] aan hun eigen [mensen] geven en het voor het publiek verbergen", zei PO's leider, Borys Budka. Hij voegde eraan toe dat "dit voorkomen had kunnen worden door passende waarborgen in te voeren vóór ratificatie [door het Poolse parlement]".

"Waarom zijn ze van plan te verbergen hoe ze [het geld] uitgeven? Willen ze stelen? " vroeg PO-parlementslid Michał Szczerba. "Je moet je schamen!" tweette voormalig PO-leider Donald Tusk, die nu voorzitter is van de EVP.

In reactie daarop legde senior PiS-lid Beata Mazurek het besluit van haar partij om tegen de resolutie te stemmen uit door te stellen dat het EP niet bevoegd is om toezicht uit te oefenen op de RFF, die "de exclusieve verantwoordelijkheid van de lidstaten" is.

"Het feit dat de RFF een ongekend instrument is in termen van omvang en financieringsmethoden, rechtvaardigt niet de bereidheid van het EP om zichzelf nieuwe competenties toe te eigenen", schreef Mazurek in een Twitter-bericht.

"Het overschrijden van de bevoegdheden van de verdragen is in dit geval bovendien omslachtig, omdat het een precedent gebruikt dat na verloop van tijd vanzelfsprekend in gebruik zal worden genomen en in een later stadium geen twijfel zal doen rijzen", voegde ze eraan toe.

De Poolse regering heeft begin deze maand haar plan voor implementatie van het Covid-herstelfonds ingediend bij de Europese Commissie.

Eerder deze week meldde Deutsche Welle-correspondent Tomasz Bielecki in Brussel, op basis van interne bronnen, dat de commissie wil dat Polen meer bindende details verstrekt over het toezicht op de manier waarop geld werd besteed.

"Het doel is om een ​​gepolitiseerde verdeling van EU-geld te voorkomen, waar vooral de Poolse oppositie bang voor is", schreef Bielecki. Als een van de voorwaarden voor het steunen van een stemming over het fonds in het Poolse parlement, drong The Left (Lewica), een andere oppositiegroep, erop aan dat de regering een commissie oprichtte om de uitgaven van het fonds te controleren.

https://notesfrompoland.com/2021/05/20/ ... -spending/

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » zo mei 23, 2021 10:01 am

Polen maakt plannen voor verdere versoepeling van de beperkingen
23.05.2021 07:00

De Poolse regering zal tegen 5 juni een routekaart aankondigen voor een verdere versoepeling van de beperkingen van het coronavirus, zei minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski.

De regeringsfunctionaris zei optimistisch te zijn over het weer normaal worden van het sociale leven in de komende weken.

"We zitten in de opgaande fase van de derde golf", zei Niedzielski tegen de particuliere radiozender RMF FM, waarbij hij opmerkte dat het huidige vaccinatiegehalte heeft bijgedragen aan het dichterbij komen van de immuniteit van de kudde in Polen.

Als de neerwaartse trend van het coronavirus aanhoudt, kan de regering toestaan ​​dat nachtclubs heropenen en de resterende beperkingen op grote evenementen versoepelen, zei de Poolse minister van Volksgezondheid.

Niedzielski merkte echter op dat met nieuwe COVID-19-mutaties die over de hele wereld opduiken, "er niet zoiets bestaat als een definitieve overwinning op de coronaviruspandemie."

Het ministerie van Volksgezondheid meldde zaterdag dat 5,4 miljoen Polen als volledig gevaccineerd worden beschouwd.

Sinds zaterdag zijn er in Polen meer dan 17,6 miljoen doses coronavirusvaccins toegediend.

De regering kondigde vorige maand een versoepeling van de COVID-beperkingen in verschillende fasen aan te midden van een dalend aantal gevallen van coronavirus.

Vrijdag mochten bioscopen, theaters, opera's en filharmonieën in Polen heropenen op halve capaciteit.

Plievo
Berichten: 2616
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » di mei 25, 2021 3:45 pm

Polen begint loterij voor gevaccineerde mensen: geldprijzen tot 223.000 euro
Afbeelding
Tot dusver hebben 18,3 miljoen Polen, op een bevolking van ruim 37 miljoen, een inenting gekregen. 5,6 miljoen van hen zijn al volledig ingeënt. De regering hoopt veel meer mensen aan te moedigen de prik te nemen door hun kans op een prijs te bieden. Voor de campagne is 31 miljoen euro uitgetrokken.

De loterij gaat op 1 juli van start. Iedere tweeduizendste deelnemer ontvangt voor de loterij begint al 110 euro.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1005220 ... 3-000-euro

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » wo mei 26, 2021 5:39 am

Polen meldt 1.000 nieuwe gevallen van coronavirus, 151 meer doden
25.05.2021 10:35

Polen meldde dinsdag 1.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus en 151 meer doden, waarmee het totale aantal gevallen tijdens de pandemie op 2.867.187 en het aantal dodelijke slachtoffers op 73.096 komt.

Van de nieuwe gevallen die dinsdag zijn bevestigd, bevonden zich 138 in de centrale regio Mazowieckie, waaronder de nationale hoofdstad Warschau.

Ondertussen werden 121 nieuwe besmettingen gemeld in het dichtbevolkte zuidelijke mijnbouwgebied van Silezië.

De westelijke provincie Wielkopolskie, de thuisbasis van de grote stad Poznań, kreeg dinsdag het op twee na hoogste aantal nieuwe besmettingen bevestigd door ambtenaren, met 114.

De laatste sterfgevallen bij de uitbraak van het coronavirus in Polen zijn 110 mensen met reeds bestaande medische aandoeningen en 41 die direct stierven als gevolg van COVID-19, zei het Poolse ministerie van Volksgezondheid.

Maandag bevestigde Polen in het hele land 17 doden en 559 nieuwe coronavirusinfecties, vergeleken met 46 doden en 1075 nieuwe gevallen een dag eerder.

Op 8 april meldde het land zijn hoogste dagelijkse tol van 954 sterfgevallen in verband met het coronavirus.

Op 1 april bevestigde het Poolse ministerie van Volksgezondheid 35.251 nieuwe eendaagse gevallen, het hoogste aantal sinds de pandemie het land meer dan een jaar geleden trof.

Het eerste geval van besmetting met het coronavirus in Polen werd gemeld op 4 maart 2020.

7.553 in ziekenhuizen, 81.603 in quarantaine geplaatst

Het ministerie van Volksgezondheid maakte dinsdagochtend bekend dat 7.553 COVID-19-patiënten in het hele land in ziekenhuizen waren, 990 van hen op ventilatoren, met nog eens 81.603 mensen in quarantaine voor mogelijke blootstelling aan het coronavirus.

Inmiddels zijn in het hele land 2.629.626 mensen hersteld van COVID-19, waaronder 1.947 in de afgelopen 24 uur, aldus het ministerie van Volksgezondheid.
https://www.polskieradio.pl/395/7784/Ar ... ore-deaths

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » do mei 27, 2021 5:00 am

Polen staat toe dat concerten worden hervat en wijzigt de quarantainevoorschriften voor reizigers
Afbeelding
Vanaf volgende week mogen er concerten plaatsvinden in Polen, omdat de regering de beperkingen op het coronavirus blijft versoepelen te midden van dalende infecties.

De quarantainevoorschriften zijn ook gewijzigd voor reizigers van buiten het Schengengebied, terwijl extra fans de stadions mogen betreden voor de opwarmwedstrijden van Polen voorafgaand aan het Europees voetbalkampioenschap.

COVID-19-gevallen zijn blijven afnemen sinds de piek van de derde golf rond het begin van maart en april. Maandag bedroeg het aantal nieuwe besmettingen 559, voor het eerst sinds september onder de 1.000. Het aantal Covid-gerelateerde sterfgevallen en ziekenhuisopnames is ook snel gedaald.

Wijzigingen die gisteravond in het Poolse wetsblad zijn gepubliceerd, betekenen dat vanaf 4 juni "alle collectieve vormen van cultuur en amusement" buiten en binnen mogen plaatsvinden. Dit omvat muziek- en circusvoorstellingen, die voorheen waren uitgesloten van het versoepelen van beperkingen.

Bij zowel binnen- als buitenconcerten is het publiek beperkt tot de helft van de beschikbare zitplaatsen. Als de locatie geen zitplaatsen heeft, is de opkomstlimiet 250 voor buitenlocaties (waarbij volledig gevaccineerde mensen niet meetellen voor dat totaal) of één persoon per 1,5 m2 in binnenruimtes.

Bij alle concerten moeten de aanwezigen hun mond en neus bedekken en een afstand van minstens 1,5 meter aanhouden, terwijl consumptie van eten en drinken verboden is.

De veranderingen volgen op wijdverbreide protesten van muzikanten die beweren dat ze oneerlijk werden behandeld en niet in staat waren om in hun levensonderhoud te voorzien.

"We protesteren krachtig tegen onze oneerlijke ... uitsluiting van werk, discriminatie en vernietiging van de wijdverspreide en zeer belangrijke vorm van cultuur die deelname aan concerten is!" lees een gezamenlijke verklaring van verschillende brancheverenigingen en -verenigingen die deze week door een aantal Poolse artiesten op Facebook werd gedeeld.

"Voor mij is het belachelijk", zei de zanger Artur Rojek tegen Onet. “Anderhalve week geleden kregen we te horen dat het een vergissing was [dat concerten waren uitgesloten van versoepeling van de beperkingen] en gecorrigeerd zou worden. De tijd is verstreken en er is niets veranderd. Daarom protesteren we. "

De protesten werden gesteund door onder meer de burgemeester van Warschau, Rafał Trzaskowski, die schreef: “Dit is een klap voor de hele muzieksector! Duizenden mensen die bij deze evenementen werken ... bevinden zich allemaal in een dramatische situatie. Voor hen zijn dit verdere weken zonder levensonderhoud en zonder echte steun. "

Het gewijzigde regeringsbesluit introduceert ook een wijziging van de regels inzake quarantaine. Reizigers van buiten het Schengengebied hoeven niet meer in quarantaine te gaan als ze bij aankomst in Polen vóór de paspoortcontrole negatief testen op COVID-19 op de luchthaven, meldt Rzeczpospolita. Mensen die volledig zijn gevaccineerd, zijn al vrijgesteld van quarantainevoorschriften.

Het decreet voegt ook uitzonderingen toe op het bijwonen van sportevenementen voor wedstrijden van het Poolse mannenvoetbalteam tegen Rusland op 1 juni in Wrocław en een week later in Poznań tegen IJsland, meldt Polsat News.

Momenteel mogen buitensportevenementen slechts tot 25% van de capaciteit worden toegelaten, maar voor die twee spellen is de limiet verhoogd tot 50%. Er worden nu meer tickets verkocht voor de wedstrijden, die elk zullen worden bijgewoond door meer dan 20.000 fans.

Volgens het bestaande tijdschema voor het versoepelen van beperkingen zijn bioscopen, theaters, buiten dineren en pretparken al heropend, terwijl de meeste kinderen zijn teruggekeerd naar volledig persoonlijk lesgeven of een 'hybride' mix van online en persoonlijke lessen.

Vanaf aanstaande vrijdag wordt het binnen dineren hervat, kunnen indoor sportfaciliteiten (inclusief zwembaden en sportscholen) heropend worden, buitensporten kunnen worden beoefend door groepen tot 250 personen en evenementen (zoals bruiloften en eerste communies) kunnen plaatsvinden met maximaal tot 50 gasten.

https://notesfrompoland.com/2021/05/26/ ... ravellers/

Plievo
Berichten: 2616
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » zo mei 30, 2021 8:17 am

Gisteravond hadden wij visite van een stel die met hemelvaart naar Polen zijn gereisd om familie te bezoeken.
Ze hebben nergens iets gezien wat leek op controle of ze wel/niet besmet waren met corona.
Bij de grens was het ouderwets doorrijden, niemand die op of om keek.

De terugreis was precies hetzelfde, geen enkel probleem om de grens over te steken.

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » wo jun 02, 2021 6:21 am

Polen start vanaf volgende week met Covid-vaccins voor kinderen van 12 jaar en ouder

Afbeelding
De Poolse regering heeft het gebruik van coronavirusvaccins bij kinderen van 12 jaar en ouder goedgekeurd. Ze kunnen vanaf aanstaande maandag 7 juni Pfizer-prikken krijgen.

Vorige week vrijdag keurde het Europees Geneesmiddelenbureau het gebruik van het coronavirusvaccin van Pfizer en BioNTech, Comirnaty, goed voor gebruik bij mensen van 12 tot 15 jaar. Die beslissing was gebaseerd op een proef met meer dan 2000 deelnemers in die leeftijdsgroep, die een vergelijkbaar immuunrespons voor mensen van 16 tot 25 jaar.

Gisteren gaf ook de Poolse Medische Raad – een deskundige instantie die de premier adviseert – zijn goedkeuring. Op basis van dat advies heeft de regering vandaag aangekondigd dat zij het vaccin zou toelaten aan personen van 12 jaar en ouder.

Kinderen in deze leeftijdsgroep kunnen zich vanaf 7 juni inschrijven en vaccineren volgens de bestaande regelgeving. Minderjarigen hebben de toestemming nodig van hun wettelijke voogden, maar deze hoeven niet aanwezig te zijn tijdens de prik zelf.

Er zijn meer dan 2,5 miljoen kinderen die nu in aanmerking komen voor vaccins, zei Michał Dworczyk, de minister die verantwoordelijk is voor de uitrol van vaccins in Polen. Hij voegde eraan toe dat er nu onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheid om kinderen van zeven tot elf jaar te vaccineren, meldt TVN24.

Dworczyk bevestigde ook dat vaccins vóór de zomervakantie niet op scholen zullen worden aangeboden. In plaats daarvan kunnen kinderen ze krijgen op dezelfde vaccinatiepunten als volwassenen.

Deze maand begint echter een informatiecampagne over coronavirusvaccins op scholen, heeft de minister van Onderwijs, Przemysław Czarnek, vandaag aangekondigd. Daarna, na de start van het nieuwe studiejaar in september, worden op scholen gevaccineerd.

De minister van Volksgezondheid, Adam Niedzielski, bevestigde ook dat Polen vanaf vandaag is toegetreden tot het COVID-19-certificaatsysteem van de Europese Unie. Bewoners kunnen een document krijgen waaruit blijkt dat ze zijn gevaccineerd, een negatief PCR-testresultaat hebben of onlangs COVID-19 hebben gehad.

Polen heeft tot nu toe meer dan 20 miljoen doses coronavirusvaccins toegediend, waarbij 7 miljoen mensen volledig zijn gevaccineerd. Ongeveer 36% van de bevolking had sinds gisteren minstens één dosis gekregen, iets onder het EU-gemiddelde van 38%.
https://notesfrompoland.com/2021/06/01/ ... next-week/

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » do jun 03, 2021 4:51 am

EU biedt Polen extra EUR 310 mln om de coronaviruscrisis te helpen bestrijden

De Europese Commissie (EC) heeft een wijziging van een breder operationeel EU-programma goedgekeurd en heeft Polen 310,5 miljoen EUR extra aangeboden om de sociale en economische gevolgen van de coronaviruscrisis te bestrijden.

De verhuizing maakt deel uit van het REACT-EU-initiatief dat is opgezet als reactie op de Covid-19-crisis.

"Ik ben verheugd om de eerste wijziging van het OP (Operationeel Programma - PAP) van Polen onder REACT-EU goed te keuren", zei Elisa Ferreira, de Europese commissaris voor cohesie en hervormingen, woensdag in een persbericht van de Europese Commissie.

"Het cohesiebeleid biedt steun aan Europese burgers wanneer ze die het meest nodig hebben, zodat ze hun leven sterker dan voorheen kunnen herstellen", vervolgde Ferreira.

Het grootste deel van het geld, 273,6 miljoen euro, zal worden aangeboden als leningen aan kleine en middelgrote bedrijven, terwijl 25 miljoen euro zal worden besteed aan vouchers voor nieuwe oplossingen op het gebied van digitalisering in bedrijven met als doel de versnelling van de digitale transformatie van de economie", aldus de EC.

Er wordt 11,9 miljoen euro besteed aan hulp aan ondernemers.

REACT-EU maakt deel uit van het postpandemische herstelfonds van 750 miljard euro van het blok, dat in juli 2020 is goedgekeurd. REACT-EU richt zich op de arbeidsmarkt, kleine en middelgrote bedrijven, ondersteuning van gezinnen met lage inkomens en het bevorderen van groene en digitale transformatie en het stimuleren van sociale en economische groei.
https://polandin.com/54141659/eu-offers ... rus-crisis

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » vr jun 04, 2021 4:51 am

COVID-19-beperkingen kunnen worden versoepeld vanwege lage infectiepercentages: expert

We hebben al lang niet meer zulke lage percentages van de SARS-CoV-2-coronavirusinfecties gehad, dus de beperkingen kunnen worden versoepeld, een viroloog prof. Włodzimierz Gut vertelde het Poolse persbureau (PAP). Hij voegde eraan toe dat de eerdere stadia van het opheffen van de beperkingen het verloop van de COVID-19-pandemie niet negatief hadden beïnvloed.

Woensdag kondigde minister van Volksgezondheid, Adam Niedzielski, aan dat vanaf 6 juni het aantal mensen dat bruiloften en openbare bijeenkomsten mag bijwonen, wordt verhoogd tot 150 personen. Gevaccineerde personen worden van die grens vrijgesteld. Daarnaast wordt de mogelijkheid om traditionele beurzen en congressen te organiseren weer hersteld. Ook de kinderspeelkamers zullen hun activiteiten kunnen hervatten.

“Het is nog niet de tijd om alle beperkingen op te heffen. En terecht. De overheid heft ze stap voor stap op en controleert of er een negatieve impact is op de epidemische situatie. Tot dusver hebben de volgende fasen van het versoepelen van de beperkingen niet zo'n negatief effect gehad. Daarom is er ruimte voor versoepeling, aangezien we in lange tijd niet zo'n laag aantal SARS-CoV-2-infecties hebben gehad", benadrukte de viroloog.

Hij voegde eraan toe dat de dagelijkse aantallen besmettingen tussen de 300 en 700 aangeven dat de pandemie onder controle kan worden gehouden. Ook is hij blij met het percentage positieve testresultaten, dat momenteel tussen de 1 en 2 procent ligt.

"Dit is een zone van controle", merkte hij op. Op de vraag of we een uitbraak van de pandemiegolf zoals in 2020 weer in het najaar kunnen verwachten, zei hij hoogstwaarschijnlijk van niet.

“Door het aantal gevaccineerde mensen is er niet meer zo’n dreiging voor ziekenhuisopname. Natuurlijk, als iemand het vaccin niet wil en besmet wil raken, zal hij besmet raken. Ik denk echter niet dat het virus zoveel ernstige gevallen en sterfgevallen zal veroorzaken”, aldus prof. Gutt gestresst.

“Het vaccin zal resultaten opleveren. Natuurlijk zou het het beste zijn om deze ziekte weg te jagen met groepsimmuniteit, maar daarvoor moet het grootste deel van de samenleving bereid zijn om te vaccineren', merkte de viroloog op.

https://polandin.com/54158122/covid19-r ... tes-expert

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » wo jun 09, 2021 5:30 am

Het ministerie van Volksgezondheid kondigde 400 nieuwe bevestigde COVID-19-infecties in Polen aan, waardoor het totale aantal geregistreerde gevallen in het land is gestegen tot 2.875.729, waarvan 155.134 nog steeds actief zijn. Het aantal actieve gevallen daalde gisteren van 155.291.

Het ministerie kondigde ook 95 nieuwe dodelijke slachtoffers aan, waarvan 26 alleen te wijten waren aan COVID-19 en 69 aan COVID-19 en gelijktijdige ziekten. Het dodental in Polen liep op tot 74.255.
Afbeelding
Volgens het ministerie zitten tot nu toe 63.352 mensen in quarantaine en zijn 2.646.340 mensen hersteld van COVID-19 in het land. Zoals het er nu uitziet, zijn er nog 155.134 actieve gevallen van het SARS-CoV-2-coronavirus in Polen.

Sinds dinsdag zijn in totaal 22.340.624 mensen gevaccineerd, waarvan 14.690.217 met de eerste dosis en 8.368.827 met de tweede dosis of het J&J-vaccin.

Het aantal bezette ventilatoren bedraagt ​​412 van de 1.569 beschikbare.
Afbeelding
Sinds dinsdagochtend zijn wereldwijd maar liefst 174.394.212 gevallen van coronavirus, 3.752.693 doden en 157.661.556 terugvorderingen bevestigd.

De VS blijft het land met het grootste aantal bevestigde gevallen van coronavirus, namelijk 34.227.237, India heeft het op één na meeste met 28.996.949 gevallen en Brazilië derde met 16.985.812.

https://polandin.com/54233652/covid19-4 ... -in-poland

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » do jun 10, 2021 4:35 am

Reisadvies Polen | Ministerie van Buitenlandse Zaken
Laatst gewijzigd op: 09-06-2021 | Nog steeds geldig op: 10-06-2021

Vanaf 10 juni 2021 wordt de kleurcode voor Polen geel, want het land is vanwege de verbeterde gezondheidssituatie vanaf 10 juni 2021 geen hoog-risicogebied meer. Let op: er gelden quarantaineverplichtingen in Polen, behalve als u gevaccineerd bent met 1 van de door de EU goedgekeurde vaccins. Bij geen vaccinatie, wordt u in Polen getest en gaat u in quarantaine. U hoeft vanaf 10 juni 2021 voor terugkeer naar Nederland vanuit Polen geen negatieve NAAT (PCR)test te laten zien en hoeft u na thuiskomst ook niet in (thuis)quarantaine te gaan. Tot 10 juni 2021 gelden deze maatregelen nog wel. Meer informatie over de in Polen en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.


https://www.nederlandwereldwijd.nl/land ... reisadvies

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » vr jun 11, 2021 5:31 am

COVID-19: Polen versoepelt enkele beperkingen
De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft aangekondigd dat sommige van de bindende coronavirusbeperkingen vanaf 13 juni zullen worden versoepeld, terwijl sommige wijzigingen voor de zomervakantie vanaf 26 juni zullen worden ingevoerd.

Vanaf 13 juni is vijftig procent van de beschikbare stoelen in kerken toegankelijk voor gelovigen.

Sportevenementen en concerten mogen vanaf 26 juni voor 50 procent aanwezig zijn, terwijl op beurzen en conferenties één deelnemer per 10 vierkante meter wordt toegelaten.

Vanaf 26 juni kunnen hotels, restaurants en cafés hun klanten tot 75 procent van hun zitplaatsen aanbieden. Verder is eten en drinken in culturele locaties zoals bioscopen en theaters toegestaan, terwijl nachtclubs maximaal 150 personen kunnen ontvangen.

Volgens de autoriteiten worden gevaccineerde mensen niet meegeteld in de beperking die hoort bij de bovengenoemde beperkingen.

Tijdens de persconferentie die gewijd was aan het versoepelen van de beperkingen tijdens de vakantie, zei minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski dat momenteel de grootste bedreiging in verband met de pandemie nieuwe mutaties van het coronavirus zijn.https://polandin.com/54275550/covid19-p ... strictions

Lech
Berichten: 3813
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » ma jun 14, 2021 5:26 am

Meer mensen toegelaten in kerken, hotels en sportscholen nu Polen de Covid-beperkingen verder versoepelt
Afbeelding
De Poolse regering heeft de verdere versoepeling van de coronavirusbeperkingen aangekondigd, die samenvallen met het begin van de zomervakantie. Onder de wijzigingen zullen grotere aantallen worden toegestaan ​​in kerken, hotels, sportscholen, stadions en openbaar vervoer dan nu het geval is.

Ook nachtclubs mogen in de zomer met een beperkt aantal weer open, terwijl bioscopen en theaters weer eten en drinken mogen serveren.

De volledige lijst met wijzigingen, die op 26 juni worden ingevoerd, vindt u hieronder:

Kerken en andere gebedshuizen mogen 75% van alle zitplaatsen gebruiken (en 50% vanaf 13 juni), vanaf de huidige limiet van één persoon per 15m2
75% van de kamers in hotels kan bezet zijn (momenteel 50%)
Bioscopen, theaters en kermissen/pretparken kunnen voor 75% vol zijn (momenteel 50%)
Sportlocaties kunnen 50% vol zijn (momenteel 25%)
Nachtclubs mogen open, met een maximum van 150 personen
Sportscholen, fitnessclubs, casino's, winkels, postkantoren, bibliotheken en speelkamers, evenals beurzen, conferenties en tentoonstellingen zijn geschikt voor één persoon per 10 m2 (momenteel één per 15 m2)
Geen limiet op het aantal passagiers in het openbaar vervoer (maar maskers zijn verplicht)
Eten en drinken kan worden geserveerd bij culturele instellingen, waaronder bioscopen en theaters, maar ook tijdens concerten.

Net als bij eerdere aankondigingen, zei de regering dat mensen die volledig zijn ingeënt, niet worden meegeteld in de aanwezigheidslimieten.

Eerder deze week had het hoofd van het katholieke episcopaat van Polen aan premier Matuesz Morawiecki geschreven om "aan te dringen" op de verdere versoepeling van de beperkingen op het kerkbezoek. Nu het aantal coronavirusinfecties daalt, zei hij dat het “onvervreemdbare mensenrecht” van mensen om hun religieuze geloof te praktiseren, moet worden gerespecteerd.

Morawiecki reageerde onmiddellijk en zei dat "we het besluit hebben genomen dat vanaf volgende week de gemeenten in kerken groter zullen zijn".

Nadat het voortschrijdend gemiddelde van dagelijkse nieuwe COVID-19-gevallen begin april een recordhoogte van bijna 29.000 bereikte, is het vervolgens aanzienlijk gedaald en is het momenteel gedaald tot 382. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen is in die periode snel gedaald.

Vertegenwoordigers van de horeca hebben hun teleurstelling uitgesproken dat de laatste versoepeling van de beperkingen niet verder is gegaan, evenals hun bezorgdheid over de praktische aspecten van het tellen welke mensen in de limieten moeten worden opgenomen.

"We waren verrast over de informatie, omdat we rekenden op volledige ontdooiing van de hotelsector in de vakantieperiode", zegt Marcin Mączyński, secretaris-generaal van de Kamer van Koophandel van de Poolse hotelindustrie, geciteerd door RMF24.

"Als hotels zijn we niet bevoegd om gegevens over de vaccinaties van gasten te verwerken", voegde hij eraan toe, en merkte op dat de kamer geen antwoord had ontvangen op een vraag die het had gesteld aan het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Ontwikkeling. "We weten niet op welke wettelijke basis we van gasten kunnen verwachten dat ze ons informatie geven over of ze gevaccineerd zijn of niet."https://notesfrompoland.com/2021/06/11/ ... trictions/

Plievo
Berichten: 2616
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » zo jun 20, 2021 10:13 am

Gisteren ben ik aangekomen in Poznan met de pcr test in de hand.
Bij de grens was het ouderwets doorrijden, geen douane gezien, vermoedelijk wilden ze niet buiten staan bij 37 graden :D
In het hotel vroegen ze wel of we gevaccineerd waren, aangezien 50% van de gasten gevaccineerd dienen te zijn volgens de regels. Onze pcr test hebben ze weer niet gezien noch bewijs dat we gevaccineerd zijn, ze geloofden ons op onze woord.

`s avonds lekker gewandeld en overal grote groepen mensen zonder mondkapjes bij elkaar kijkend naar de voetbalwedstrijd Spanje - Polen, ook in het hotel was in de lobby een groep van c.a. 50 mensen naar het grote scherm aan het kijken.

Zowel in het hotel als in de winkels valt het op dat toch veel mensen zonder mondkapje overal naar binnen gaan.
Ik heb ook niet gezien dat iemand hierop aangesproken werd, alhoewel bij de ingang van de winkels bijna overal een bericht staat dat mondkapje verplicht is.

Plaats reactie