Al dat roamen kost providers veel geld; het zou voor KPN tus

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Al dat roamen kost providers veel geld; het zou voor KPN tus

Bericht door bertvaneck » za jul 29, 2017 5:02 am

Al dat roamen kost providers veel geld; het zou voor KPN tussen de 40- en 50 miljoen schelen

Mensen gebruiken hun telefoon op vakantie ineens net zo vaak en veel als thuis

Vakantiegangers in de Europese Unie zijn voor telecombedrijven veranderd van melkkoeien in kostenposten. Mobiel bellen of internetten in andere lidstaten kost sinds 15 juni evenveel als in het eigen land, iets waarvan de consument massaal gebruikmaakt. KPN rekent dat dat tussen de 40- en 50 miljoen euro scheelt.

Door: Jochem van Staalduine 29 juli 2017, 02:00


4 maanden kun je als EU-onderdaan zonder extra kosten in het buitenland je mobiel gebruiken. Wie over een langere periode meer data in het buitenland gebruikt dan in zijn eigen land, moet wél bijbetalen.

Andere providers hebben nog geen cijfers bekendgemaakt. 'Maar natuurlijk kost het geld', zegt een Tele2-woordvoerder.

Volgens telecomaanbieders in binnen- en buitenland is door de Brusselse maatregel het mobiele dataverkeer in de EU verveelvoudigd. KPN wil geen exacte cijfers geven over het dataverbruik van hun klanten in de afgelopen maand, maar een woordvoerder bevestigt dat het 'een veelvoud ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar' is.

Bestuursvoorzitter Vittorio Colao van Vodafone zei vorige week dat het Europese dataverkeer binnen het Vodafone-netwerk in de maand na 15 juni met 180 procent toenam.


Voorheen verdienden providers goed aan elke in het buitenland verbruikte megabyte en elk op vreemde bodem gepleegd telefoontje

Zweedse klanten van Tele2 versleten in juni vijf keer zoveel mobiele data in het buitenland als in juni vorig jaar, maakte de Zweedse tak van het telecombedrijf woensdag bekend. Dit terwijl het gratis roamen pas in de tweede helft van juni inging. De Oostenrijkse provider A1 vertelde aan de krant Der Standard dat zijn klanten in het buitenland ook vijf keer zoveel data verbruiken als een jaar eerder.

Voorheen verdienden providers goed aan elke in het buitenland verbruikte megabyte en elk op vreemde bodem gepleegd telefoontje. Telecomaanbieders rekenden hoge tarieven voor roaming, gebruik van het mobieltje in het buitenland. Dat mag sinds 15 juni dus niet meer binnen de EU.


40 miljoen euro schade zegt Telefónica Deutschland het afgelopen kwartaal te hebben geleden, mede door de gemiste baten uit roaming

Voor de telecombedrijven is dat slecht nieuws: een Nederlandse provider moet zijn Italiaanse branchegenoot namelijk betalen als een van zijn klanten in Italië een Skype-sessie houdt met het thuisfront in Nederland. De Nederlander op vakantie maakt immers gebruik van het Italiaanse netwerk. Omgekeerd moet een Italiaanse provider de Nederlandse tegenhanger betalen als een Italiaan zijn mobieltje in Nederland gebruikt.

Bij die uitruil zijn grote, multinationale aanbieders als Vodafone in het voordeel. Voor hen maakt het minder uit of een Nederlander uit Spanje, Italië of Duitsland belt. Ze hebben toch overal een eigen netwerk. Kleine providers zijn in het nadeel, omdat ze vaak geen netwerk hebben om buitenlandse toeristen op te ontvangen.


De nieuwe regels pakken gunstig uit voor Zuid-Europese providers, maar slecht voor Noord-Europese telecomaanbieders

Omdat Duitsers, Nederlanders en Britten veel meer naar Zuid-Europa reizen dan andersom, pakken de nieuwe regels gunstig uit voor Zuid-Europese providers, maar slecht voor Noord-Europese telecomaanbieders. Vooral omdat hun klanten hun telefoon op vakantie ineens net zo gebruiken als ze dat thuis gewend zijn: vaak en veel.

Telefónica Deutschland kwam woensdag met een eerste schaderapport. Het bedrijf leed in het afgelopen kwartaal mede door de gemiste baten uit roaming verlies. Dat verlies kwam uit op 40 miljoen, terwijl het telecombedrijf een jaar eerder nog 252 miljoen euro winst maakte.

Het inkomstenverlies lijkt voor de Britse telecomaanbieder O2 zelfs reden te zijn het internetverkeer in het buitenland af te knijpen. Het bedrijf, dat Telefónica als moederbedrijf heeft, vertraagt momenteel de downloadsnelheid van Britten in Dublin. Naar eigen zeggen is het een 'tijdelijke maatregel', omdat het netwerk in Dublin door de vele Britse bezoekers te zwaar zou worden belast.


Waarom de Sint-Pieter bekijken als je ook kunt appen?



Nu het gebruik van de smartphone in andere EU-landen niets extra meer kost, hebben sommige toeristen in Rome voor weinig anders meer aandacht. Niet iedereen is daar blij mee.

Plaats reactie