Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) rechter

Nieuws uit niet Poolse media
Plaats reactie
Lech
Berichten: 4935
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) rechter

Bericht door Lech » di jul 13, 2021 6:21 am

Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) rechter
In de juridische loopgravenoorlog met de EU maakt Polen zich op voor een nieuw salvo. Dinsdag en woensdag buigt het hoogst omstreden Grondwettelijk Tribunaal in Warschau zich over twee principiële zaken. Beide draaien om dezelfde vraag: welk wetboek heeft voorrang, de Poolse grondwet of het Europees verdrag?

Jenne Jan Holtland12 juli 2021, 18:33
Afbeelding

De zittende regering onder leiding van de ultranationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft het Tribunaal daar zelf om gevraagd, als reactie op een hard vonnis van de kant van Europa. In maart van dit jaar oordeelde het Europees Hof in Luxemburg – niet voor de eerste keer – dat er een politiek luchtje kleeft aan de benoeming van rechters in Polen.

Onmiddellijk kondigde premier Mateusz Morawiecki aan dat zijn regering het eigen tribunaal zou inschakelen, om te bestuderen of Luxemburg misschien zijn boekje te buiten is gegaan. Onderminister Sebastian Kaleta van Justitie repte van een Europese poging de ‘soevereiniteit van lidstaten te verwoesten’ en de EU te ‘federaliseren’.

Gekort op EU-subsidies
In normale tijden gebeurt het nooit dat een lidstaat zo van leer trekt tegen het Europees Hof. De vraag wie in ruzies voorgaat (antwoord: Luxemburg), werd in 1964 beantwoord. Vonnissen zijn bindend. Maar tussen Brussel en Warschau zijn de relaties al enige tijd allesbehalve normaal. De ruzie over de ondermijning van de Poolse rechtsstaat gaat zijn zesde jaar in, en is voor EU-watchers tot het meubilair gaan horen. Inmiddels hangen er sancties in de lucht: net als die andere dissidente lidstaat, Hongarije, dreigt Polen door de Europese Commissie gekort te worden op haar EU-subsidies.

Eurocommissaris Didier Reynders, in Brussel verantwoordelijk voor rechtsstatelijkheid, heeft Warschau tevergeefs gevraagd de zaak in te trekken. ‘Wat is het risico als we hier niets aan doen? Dat we de EU zelf kapotmaken’, zo zei hij tegen de Financial Times. Tegelijk heeft zijn eigen Europese Commissie de verdenking op zich geladen dat ze te traag opereert.

Wat zich deze week aftekent, is vooral van politiek en symbolisch belang. Omdat Warschau in Luxemburg niet op steun hoeft te rekenen, brengt het zijn eigen hoven in stelling, met als ultieme troefkaart het Grondwettelijk Tribunaal, waar partijvrienden de dienst uitmaken. Voorzitter Julia Przylebska is een vriendin van PiS-partijvoorzitter en -strateeg Jaroslaw Kaczynski. Andreas Voßkuhle, tot vorig jaar president van de Duitse evenknie in Karlsruhe, sprak ronduit van een ‘marionet’.

Anti-Europese boodschap
Eerder verordonneerde het tribunaal het nagenoeg uitbannen van abortus – een uitspraak waar critici eveneens de hand van de regering in zagen. Het gevolg: enorme, wekenlange straatprotesten. In mei kwam het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg, dat losstaat van de EU, tot de conclusie dat een van de rechters in het Poolse tribunaal illegaal was benoemd.

Warschau houdt zich doof voor al die kritiek. Sterker: rechters in eigen land die zich uitspreken tegen de ondermijning, krijgen te maken met vernederende tuchtzaken en hetzes in de staatsmedia. Alom wordt verwacht dat Przylebska en haar collega’s Morawiecki’s kabinet deze week in het gelijk zullen stellen. Dat zou een ‘duidelijke anti-Europese boodschap’ zijn, aldus hoogleraar constitutioneel recht Marcin Matczak (Universiteit van Warschau). ‘De impact zal afhangen van de vraag of gewone rechtbanken zo’n vonnis volgen.’

De meerderheid van die hoven, vervolgt hij, heeft zijn politieke onafhankelijkheid kunnen bewaren, en zal het tribunaal waarschijnlijk zo veel mogelijk negeren. Maar voor de rest van Polen betekent dat dat de maatschappelijke kloof – binnen en buiten de rechterlijke macht – eerder groter zal worden dan kleiner.


https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... b80c4128d/

Lech
Berichten: 4935
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) recht

Bericht door Lech » wo jul 14, 2021 5:34 am

Polen wil eind aan bemoeienis EU: 'Fundamenteel keerpunt'
13 juli 2021 17:05
Aangepast: 13 juli 2021 19:29
Afbeelding
Komen de verhoudingen tussen de Europese Unie en Polen nog verder op scherp te staan? Het Poolse grondwettelijke hof buigt zich deze week over de vraag wat zwaarder moet wegen bij nieuwe wetgeving: het Poolse recht of het Europese recht? De uitspraak kan verregaande gevolgen hebben.

Voor alle EU-landen geldt in principe: het Europese recht weegt het zwaarst bij besluiten. Dat houdt in dat uitspraken van het Europees Hof van Justitie bindend zijn en voorrang hebben op het nationale recht.

Maar daar wil Polen nu van af. Het Hof daar kijkt, op verzoek van de premier, of niet de grondwet zelf leidend moet zijn bij de rechtmatigheid van besluiten. Polen wil kortom niet dat de Europese Unie zich gaat bemoeien met de rechtmatigheid van Poolse besluiten.

uist Polen is door het Europees Hof de laatste jaren vaak op de vingers getikt, vertelt Michiel Luining, onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen.

Politiek luchtje
''In maart stelde de Europese Unie dat aan de benoeming van rechters in Polen een politiek luchtje zat. De onafhankelijkheid van de rechters kwam in het geding. De Poolse premier wil dat het Europees recht daar niets over mag zeggen, dat het op basis van de Poolse grondwet als legitiem kan worden gezien.''

De Poolse minister van Justitie stelde na de uitspraak over de Poolse rechters dat de EU 'de soevereiniteit van lidstaten probeert te verwoesten'.

Volgens Luining speelt bij de Polen geen 'Pol-exit', de wens om uit de EU te vertrekken. ''Polen probeert de EU nu juridisch de pas af te snijden, maar wil graag bij de EU blijven. Ze profiteren namelijk van de subsidies van de EU en worden door de EU beschermd ten opzichte van Rusland."

Het is in feite een pokerspel, zegt Luining, waarbij Polen de grenzen aan het opzoeken is. "Ze willen zelf hun rechtstaat bepalen én bij de EU horen.''

Er lijkt geen twijfel over te bestaan dat het Poolse Hof zal concluderen dat de grondwet het hoogste gezag moet hebben. De rechters in het hof zijn namelijk door de regering zelf daar neergezet.

Dezelfde regels voor iedereen
Daarmee is sprake van een fundamenteel keerpunt in de Europese Unie, vertelt Luining. ''Samenwerkingen worden onmogelijk als één van de EU-lidstaten andere rechtsnormen gaat hanteren. Kan Nederland dan nog wel verdachten aan Polen uitleveren bijvoorbeeld? En wat doen andere landen als ze zien dat er niet voor iedereen dezelfde regels gelden?''

De Europese Unie is al een artikel 7-procedure gestart tegen Polen. Dat houdt in dat de EU vindt dat in Polen de rechtsstaat wordt bedreigd. Luining: ''Het stemrecht van Polen kan worden ontnomen, maar waar het om draait zijn de financiële sancties.''

Actie tegen Polen
Lange tijd konden die strafmaatregelen niet worden opgelegd. Voor zo'n besluit moesten alle lidstaten unaniem zijn, maar Hongarije blokkeerde de sancties. Want ook Hongarije ruziet met de EU over de invulling van de eigen rechtstaat. De EU kijkt nu of lidstaten ook op andere manieren sancties opgelegd kunnen krijgen.

Onder meer het Nederlandse parlement heeft de EU opgeroepen om actie te ondernemen tegen Polen.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenl ... -omstreden

Plievo
Berichten: 2945
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) recht

Bericht door Plievo » wo jul 14, 2021 8:03 pm

Poolse rechter legt bom onder Europese rechtsorde: ‘Regering op weg naar Polexit’
De hoogste Poolse rechter heeft opdracht gegeven een uitspraak van het Europees Hof van Justitie te negeren. Die gaat in tegen de Poolse grondwet, vindt het Constitutioneel Tribunaal. Dat oordeel kan grote gevolgen hebben voor de Europese rechtsorde, waarin het hof in Luxemburg in principe het laatste woord heeft. Critici zien dit als een stap van de regering naar de uitgang van de EU.

Het conflict tussen het Europees Hof van Justitie en Polen draait om de invoering van een tuchtcollege voor Poolse rechters. Daardoor dreigen zij niet langer onafhankelijk hun werk te kunnen doen, vindt het Europees Hof. Het gaf daarom opdracht het college voorlopig niet aan het werk te zetten en doet daarover donderdag definitief uitspraak. Maar volgens het Constitutioneel Tribunaal gaat het Luxemburgse hof daar helemaal niet over.

De Poolse regering, die de rechterlijke macht met behulp van het tuchtcollege volgens tegenstanders naar haar hand probeert te zetten, had het Constitutioneel Tribunaal gevraagd zich over de kwestie te buigen. Het rechtscollege zou dinsdag ook een oordeel vellen over de fundamentele vraag of het EU-recht boven het Poolse recht staat, maar dat is uitgesteld tot donderdag.

Door het Europees Hof van Justitie het laatste woord te geven over EU-regels, is gewaarborgd dat die in de hele EU hetzelfde worden uitgelegd en toegepast. Als nationale rechters zichzelf boven het EU-hof plaatsen, valt de unie beetje bij beetje uit elkaar, vrezen critici. Tegenstanders van de Poolse regering waarschuwen dat het opzijschuiven van het Europees Hof tot het vertrek van het land uit de EU zal leiden.

‘Polexit?’
Critici zien de beslissing van het tribunaal als een stap van de rechtse Poolse regering om de macht van EU-wetten te ondermijnen. En misschien zelfs wel als een stap om uit de EU te stappen. Polen behoort sinds 2004 tot het blok van 27 Europese landen.

,,De weigering om uitspraken van het Europese Hof van Justitie in Polen uit te voeren, is een duidelijke stap om Polen uit de Europese Unie te halen”, zegt het Nederlandse EU-parlementslid Jeroen Lenaers (CDA). ,,We vrezen dat de Poolse regering op weg is naar een Polexit.‘’
https://www.ad.nl/buitenland/poolse-rec ... ~ada1d535/

Lech
Berichten: 4935
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) recht

Bericht door Lech » vr jul 16, 2021 5:45 am

Weer uitstel Pools oordeel over nationaal recht boven EU-recht
donderdag 15 juli 2021, 10:35
EU and Polish flags
Bron: European Commission
Afbeelding
WARSCHAU (ANP) - De hoogste Poolse rechter oordeelt pas begin augustus of het Europees Hof van Justitie het laatste woord heeft in het land, of dat het Poolse recht zwaarder weegt dan het Europees recht. Daar zou eigenlijk dinsdag al uitspraak over worden gedaan, maar dat werd toen uitgesteld naar donderdag. Het hof meldt inmiddels op zijn website dat de rechters zich op 3 augustus weer over de kwestie buigen.

Het hof deed woensdag al uitspraak in een vergelijkbare zaak. Het oordeelde toen dat Polen een uitspraak van het Europees hof naast zich neer moest leggen omdat het botste met de Poolse grondwet. De uitspraak die begin augustus wordt verwacht, is algemener van aard. Dan moet het hof beslissen of het nationale recht voorrang heeft boven het Europese recht.

De zaak over de positie van het Europese hof ten opzichte van het nationale hof werd aangespannen door de nationalistische Poolse regering. Het proces wordt gezien als de grootste uitdaging voor de rechtsorde in de Europese Unie tot nu toe. De Poolse premier Mateusz Morawiecki zegt dat hij met de zaak botsingen tussen Poolse en Europese wetten wil voorkomen. De Europese Commissie vindt daarentegen dat Morawiecki "de fundamentele principes van EU-wetgeving" aanvecht.

Lech
Berichten: 4935
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) recht

Bericht door Lech » za jul 17, 2021 8:00 pm

Poolse regering "niet van plan" om uitspraken van EU-rechtbanken uit te voeren
Afbeelding
De Poolse regering zegt dat het "niet van plan is" wijzigingen door te voeren naar aanleiding van de uitspraken van deze week door het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU), dat oordeelde dat zijn tuchtkamer voor Poolse rechters in strijd was met de Europese wet en beval het onmiddellijk worden geschorst.

Ondertussen heeft het hoofd van het Poolse Hooggerechtshof – waarin de tuchtkamer is gevestigd – gezegd dat ze het zal laten functioneren. Ze werd vorig jaar onder omstreden omstandigheden benoemd nadat de Hoge Raad eerder had geoordeeld dat de tuchtkamer onwettig is.

De ontwikkelingen intensiveren het geschil tussen Warschau en Brussel over de rechtsstaat, dat deze week ook werd aangewakkerd door een uitspraak van het Poolse constitutionele tribunaal (TK) – ook gezien als onder invloed van de regering – waarin werd verklaard dat bepaalde bevelen van het HvJ-EU effectief konden worden genegeerd .

"We plannen geen wijzigingen in verband met de uitspraak van het [HvJ-EU]", zei Piotr Müller vandaag, geciteerd door Dziennik Gazeta Prawna. “Polen overtreedt in dit opzicht geen enkele wet – dit werd bepaald door het Poolse Constitutionele Tribunaal – dus er zijn geen redenen voor enige wijziging.”

Eerder op de dag had Małgorzata Manowska, de opperrechter van het Hooggerechtshof, verklaard dat ze "formeel gelooft" dat de tuchtkamer "volledig onafhankelijk" is. Ze trok daarom een ​​bevel van haar voorganger in dat uitvoering gaf aan een uitspraak van het HvJ-EU van vorig jaar waarbij de tuchtkamer gedeeltelijk werd geschorst.

Manowska's standpunt staat in contrast met zowel een uitspraak van het Hooggerechtshof uit 2019 – waarin werd vastgesteld dat de kamer “geen rechtbank is in de zin van EU- en nationaal recht” – als een uitspraak van het HvJ-EU van deze week, waarin werd vastgesteld dat de kamer “niet niet alle garanties van onpartijdigheid en onafhankelijkheid bieden”.

Manowska zei vandaag echter dat "het EU-recht niet het gebied van de organisatie van justitie bestrijkt, aangezien het de lidstaten zijn die bevoegd zijn in deze kwestie". “De Poolse wetgever heeft de exclusieve bevoegdheid om het institutionele kader voor het functioneren van de rechterlijke macht te definiëren”, voegde ze eraan toe.

"Als regering delen we dit standpunt", zei Müller vandaag, in een commentaar op het besluit van Manowska. "We hebben herhaaldelijk gezegd dat het niet de bevoegdheid is van een EU-orgaan om te beslissen over kwesties die verband houden met de organisatie van de rechterlijke macht [in een lidstaat]."

Hij voegde eraan toe dat dit principe "goed ingeburgerd is [in] de jurisprudentie van het Grondwettelijk Hof, zowel in Polen als in andere landen". Deze week oordeelde de TK dat door het HvJ-EU uitgevaardigde voorlopige maatregelen tegen de Poolse rechterlijke macht “in strijd zijn met de grondwet”.

Zbigniew Ziobro, de Poolse minister van Justitie, ging zelfs nog verder en verklaarde dat de uitspraken van het HvJ-EU van deze week een “politiek vonnis waren op bevel van de Europese Commissie” en blijk gaven van “koloniaal denken” door een “segregatie van betere en slechtere landen” te creëren, waarbij de eerstgenoemden toestemming kregen om dingen doen die die laatste niet zijn, meldt TVN24.

Op de vraag of hij bang was dat de Europese Commissie, die de zaken tegen Polen voor het HvJ-EU heeft gebracht, financiële sancties zou eisen tegen Warschau wegens het niet naleven van de vonnissen, beweerde Müller dat een dergelijke actie "in strijd zou zijn met de EU-verdragen" .

Krystian Markiewicz, voorzitter van de Iustitia-rechtersvereniging, die zich verzet tegen het gerechtelijke beleid van de regering, vertelde OKO.press echter dat, als Polen er niet in slaagt de uitspraken van het HvJ-EU uit te voeren, het miljarden euro's aan EU-middelen zou kunnen verliezen en dat er ook strafrechtelijke aanklachten tegen de verantwoordelijke ambtenaren.

In een verklaring gisteren zei Věra Jourová, een vicevoorzitter van de Europese Commissie, dat de uitspraak van het HvJ-EU over het Poolse tuchtsysteem voor rechters "volledig moet worden gerespecteerd en uitgevoerd".

R. Daniel Kelemen, hoogleraar politieke wetenschappen en recht aan de Rutgers University, merkte op de ontwikkelingen van vandaag op dat, hoewel Polen "een EU-lidstaat blijft", het in feite "de EU-rechtsorde heeft verlaten", die "gebaseerd is op de rechtsstaat" ” en “Polen hoort daar niet meer bij”.




https://notesfrompoland.com/2021/07/16/ ... t-rulings/

Plievo
Berichten: 2945
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) recht

Bericht door Plievo » za jul 17, 2021 10:57 pm

Europese rechtsstaat Wat kan Brussel doen om Polen in het gareel te krijgen?


Nu de Poolse rechter heeft bepaald dat Poolse wetgeving boven de Europese gaat, moet de Europese Commissie met een forse reactie komen. Hoe die er uit gaat zien, blijft onduidelijk.

Romana Abels16 juli 2021, 12:56

‘Ten diepste bezorgd’, zijn Ursula von der Leyen en haar team van Eurocommissarissen. De Europese Commissie reageerde donderdag per ommegaande op de gerechtelijke uitspraak uit Polen van woensdag, waarin een oordeel van het Europese Hof van Justitie terzijde werd geschoven. Die uitspraak moet meteen weer worden teruggenomen, aldus Brussel, want dat Europese wetgeving boven de Poolse gaat, staat in Brussel buiten kijf. “Deze uitspraak bevestigt onze zorgen over de Poolse rechtsstaat”, zegt de Commissie in een verklaring.

Als Polen niet terstond terugkeert op zijn schreden, zegt de Commissie ‘niet te zullen aarzelen’ met het nemen van maatregelen.

Bepaalde rechten van een lidstaat kunnen worden opgeschort

Maar welke? De Europese Commissie heeft niet veel middelen tot haar beschikking. Ze begon al eens een procedure onder ‘Artikel 7 betreffende de Europese Unie’, waarmee bepaalde rechten van een lidstaat kunnen worden opgeschort, maar liet die vervolgens lang liggen. Daar zou nu weleens verandering in kunnen komen.

“Deze kwestie kan aanleiding zijn voor de Europese Raad om die Artikel 7-procedure nu eens heel serieus te nemen”, zegt Europarlementariër Jeroen Lenaers. “Het kan leiden tot het schorsen van het Poolse stemrecht in de Raad.” CDA’er Lenaers is woordvoerder justitie en binnenlandse zaken van de grootste fractie in het Europees Parlement, de EPP.

Verder heeft Europa sinds januari de mogelijkheid om een lidstaat geld te onthouden als de rechtsstaat er niet op orde is. Het Europees Parlement dringt al een tijd aan op het inzetten van dat beginsel bij Hongarije en ook bij Polen. Veel voortgang zit daar nog niet in. Lenaers: “De praktijk is dat wij als parlement kunnen roepen wat we willen, maar de sleutel ligt bij de Raad.”

Polen en Hongarije kunnen niet veel langer hun gang gaan

Dit keer heeft hij hoop dat de Raad – de regeringsleiders van de lidstaten – er toch toe zal overgaan. “Ik kan me voorstellen dat deze uitspraak zo expliciet en openlijk is, dat de Raad dit keer het conditionaliteitsbeginsel gaat inzetten. Het is nog nooit gebruikt. Men vindt het in de Raad ook belangrijk dat het de eerste keer ook succesvol wordt ingezet.”

Dat Polen en Hongarije niet veel langer hun gang kunnen blijven gaan, bleek gisteren toen de Europese Commissie zowel tegen Polen als Hongarije strafprocedures lanceerde vanwege hun anti-homobeleid. Die staan los van de kwestie over de rechtsstaat, maar tekenen wel de sfeer in Brussel. Het ‘als het je niet bevalt, ga dan maar weg’, dat Rutte onlangs tegen Hongarije zei, is ook over Polen te beluisteren.

“De Poolse regering is op weg naar een polexit”, zegt Lenaers. Dat is wat hem betreft misschien maar beter ook. “Beter dan een EU waarin lidstaten zich buiten de rechtsorde plaatsen zonder dat daar consequenties aan verbonden zijn.”

https://www.trouw.nl/buitenland/wat-kan ... ~b22e1628/

Lech
Berichten: 4935
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) recht

Bericht door Lech » di jul 20, 2021 5:04 am

Europese Unie stelt Polen keihard ultimatum over respecteren rechtsstaat
Afbeelding
PiS-voorzitter Jaroslaw Kaczynski. De manier waarop de Poolse partij de rechtsstaat knevelt, is de Commissie al jaren een doorn in het oog.Beeld REUTERS

Polen moet binnen een week de omstreden tuchtkamer afschaffen of fundamenteel aanpassen. De tuchtkamer snoert rechters de mond. Geeft Warschau geen gehoor aan deze laatste waarschuwing dan stapt de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie om boetes op te leggen.

Het besluit van de Commissie vandaag volgt op de aanhoudende weigering van Polen om de tuchtkamer, gevuld met regeringsgezinde rechters, aan te passen. Vorige week oordeelde het Hof van Justitie in Luxemburg dat de tuchtkamer en haar procedures haaks staan op het Europese recht. Een dag eerder zei het Poolse Constitutionele Hof, ook gecontroleerd door de Poolse regering, het tegenovergestelde. Het ging zelfs een stap verder en concludeerde dat de Poolse wetgeving boven de Europese gaat.

Geconfronteerd met deze frontale aanval op de EU, die is gebaseerd op de verdragsrechtelijk vastgelegde suprematie van Europees recht, slaat de Commissie nu hard terug. Met een ultrakorte termijn voor de Poolse regering (zeven dagen) om haar rechtssysteem aan te passen en de dreiging met financiële boetes. Ook kan de Commissie de goedkeuring van het met EU-geld gefinancierde herstelplan van Polen (23,9 miljard euro EU-subsidie) vertragen.

De manier waarop de Poolse PiS-partij de rechtsstaat knevelt, is de Commissie al jaren een doorn in het oog. In de vorige Commissie spande commissaris Timmermans verschillende rechtszaken aan. Het leidde niet tot wezenlijke veranderingen in Polen. De huidige Commissie zou het anders aanpakken, met meer dialoog, maar het resultaat is zeker niet beter.

Het Europees Hof van Justitie velde vorige week een vernietigend oordeel over de speciale tuchtkamer die toeziet op de Poolse rechters. Volgens Warschau is die nodig om de rechtspraak te verbeteren, het Hof denkt daar heel anders over. De onafhankelijkheid en onpartijdigheid van rechters is niet gegarandeerd, zegt het Hof. Rechters staan bloot aan druk en beïnvloeding door politici. Ook de manier waarop de tuchtkamer wordt samengesteld (met een zware invloed van de regering) kan de toets van onafhankelijke rechtspraak niet doorstaan.

De Commissie eist dat Polen gehoor geeft aan de Hof-uitspraak om de tuchtkamer aan te passen. Belooft ze dat niet binnen één week, dan zal de Commissie bij datzelfde Hof om sancties vragen.

De Commissie neemt de Poolse zaak hoog op omdat het Poolse Constitutionele Hof van oordeel is dat de Europese rechtspraak tegen de Poolse grondwet indruist en daarom niet uitgevoerd moet worden. Commissie-ambtenaren zien dit als een aanval op de fundamenten van de EU. De Unie stoelt op het beginsel dat het Europees Hof van Justitie de laatste stem heeft over hoe Europees recht moet worden geïnterpreteerd. Daarnaast zijn er verschillende rechtszaken geweest waarbij de conclusie steeds was dat Europees recht boven nationaal recht gaat. Dat is ook opgenomen in een aparte verklaring bij het Europees Verdrag.

Europees commissaris Reynders (Justitie) waarschuwde eind juni in de Financial Times voor een ‘inktvlekwerking’ omdat naast Polen ook Hongarije het EU-recht ondergraaft. Disciplinerende acties om deze twee landen tot de orde te roepen – uiteindelijk door hen het stemrecht in de EU te ontnemen – zijn echter vastgelopen in de gesprekken tussen de lidstaten omdat Polen en Hongarije elkaar de hand boven het hoofd houden. De sfeer wordt wel grimmiger. Tijdens de laatste EU-top werd de Hongaarse premier Orbán door vrijwel alle EU-leiders hard aangevallen op zijn lgtbq+-wetgeving.

https://www.demorgen.be/nieuws/europese ... gle.com%2F

Lech
Berichten: 4935
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) recht

Bericht door Lech » wo jul 21, 2021 5:59 am

Europa tart Polen met financiële sancties
Afbeelding
De Europese Commissie stelt na twee arresten van het Europees Hof van Justitie over de Poolse tuchtkamer voor rechters sancties tegen Warschau in het vooruitzicht. Een nieuw rapport van de Commissie toont de verdere ondermijning van de rechtsstaat, democratie en persvrijheid aan in Polen, Hongarije en Slovenië.

De almaar driestere politieke overname van de Poolse magistratuur dwingt de Commissie een versnelling hoger te schakelen. Vorige week tartte het Poolse grondwettelijk Hof, dat volledig vervangen is door medestanders van de regerende PiS-partij, frontaal de Europese rechtsorde. De non-rechters van het Poolse grondwettelijk hof oordeelden nog voor het arrest dat ze boven uitspraken van de Europese opperrechters staan.

De Commissie eist nu dat Polen zich schikt naar de twee uitspraken van het Europees hof over het grondwettelijk hof in Warschau. De Poolse regering moet tegen 16 augustus bekendmaken welke maatregelen ze genomen heeft om tegemoet te komen aan het Europese arrest. Als Warschau dat niet doet, vraagt de Commissie het Europees Hof van Justitie een boete en dwangsom op te leggen. Als blijkt dat Polen de controversiële tuchtkamer niet volledig schrapt, begint de Commissie een nieuwe inbreukprocedure, ook met financiële sancties.

Het hele gerechtelijk systeem in Polen is problematisch en een bedreiging voor de rechtsstaat.
VERA JOUROVA
VICEVOORZITSTER EUROPESE COMMISSIE


'Het hele gerechtelijk systeem in Polen is problematisch en een bedreiging voor de rechtsstaat', zegt vicevoorzitster van de Commissie Vera Jourova. 'We moesten nu snel reageren omdat Warschau de pri­mor­di­a­li­teit van het Europees recht aanvalt.' Het Europees Hof van Justitie oordeelde vorige week dat er 'geen enkele garantie is voor de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van rechters'. De erg politiek gestuurde tuchtkamer is volledig in strijd met de onafhankelijke rechtsstaat. Sancties zullen hopelijk beweging brengen in dit verhaal, zei Jourova.


Schermvullende weergave

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Vera Jourova en Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders. ©Photo News
KRIS VAN HAVER
20 juli 2021 17:07
De Europese Commissie stelt na twee arresten van het Europees Hof van Justitie over de Poolse tuchtkamer voor rechters sancties tegen Warschau in het vooruitzicht. Een nieuw rapport van de Commissie toont de verdere ondermijning van de rechtsstaat, democratie en persvrijheid aan in Polen, Hongarije en Slovenië.

De almaar driestere politieke overname van de Poolse magistratuur dwingt de Commissie een versnelling hoger te schakelen. Vorige week tartte het Poolse grondwettelijk Hof, dat volledig vervangen is door medestanders van de regerende PiS-partij, frontaal de Europese rechtsorde. De non-rechters van het Poolse grondwettelijk hof oordeelden nog voor het arrest dat ze boven uitspraken van de Europese opperrechters staan.

De Commissie eist nu dat Polen zich schikt naar de twee uitspraken van het Europees hof over het grondwettelijk hof in Warschau. De Poolse regering moet tegen 16 augustus bekendmaken welke maatregelen ze genomen heeft om tegemoet te komen aan het Europese arrest. Als Warschau dat niet doet, vraagt de Commissie het Europees Hof van Justitie een boete en dwangsom op te leggen. Als blijkt dat Polen de controversiële tuchtkamer niet volledig schrapt, begint de Commissie een nieuwe inbreukprocedure, ook met financiële sancties.

Het hele gerechtelijk systeem in Polen is problematisch en een bedreiging voor de rechtsstaat.
VERA JOUROVA
VICEVOORZITSTER EUROPESE COMMISSIE
'Het hele gerechtelijk systeem in Polen is problematisch en een bedreiging voor de rechtsstaat', zegt vicevoorzitster van de Commissie Vera Jourova. 'We moesten nu snel reageren omdat Warschau de pri­mor­di­a­li­teit van het Europees recht aanvalt.' Het Europees Hof van Justitie oordeelde vorige week dat er 'geen enkele garantie is voor de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van rechters'. De erg politiek gestuurde tuchtkamer is volledig in strijd met de onafhankelijke rechtsstaat. Sancties zullen hopelijk beweging brengen in dit verhaal, zei Jourova.

Herstelgeld
De zware juridische uithaal naar Polen valt samen met een jaarlijks rapport van de Commissie over de situatie van de rechtsstaat, de democratie en de persvrijheid in elk land. Niet toevallig noteert dat rapport een structurele achteruitgang in de belangrijkste twee probleemlanden in Europa, Polen en Hongarije. Dit jaar bekijkt het rapport naast het bredere rechtskader en het bestaan van voldoende checks-and-balan­ces ook de bestrijding van corruptie en de toestand van de mediavrijheid en het pluralisme.


'Polen is geen volwaardige democratie meer'
In Polen en Hongarije is het pluralisme van de media bedreigd. Het EU-rapport wijst op intimiderende rechtszaken en onvoldoende bescherming van journalisten, ook niet tegen politiegeweld. Ook de aftakeling van de persvrijheid in Slovenië wordt benadrukt. 'Aanvallen en bedreigingen van journalisten blijven een probleem', voegt Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders eraan toe.

Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) dringt er bij de Commissie met aandrang op aan het rapport te koppelen aan de nieuwe Europese wetgeving die onze begroting beschermt: 'Wat heeft de Europese Commissie nog meer nodig om het mechanisme in werking te stellen en corruptie te bestrijden? De Commissie bevestigt zwart op wit de systematische uitholling van de rechtsstaat in landen zoals Hongarije. We kunnen niet langer toekijken hoe het geld van Europese belastingbetalers daar in de zakken van vrienden en familie van politici terechtkomt.'

We kunnen niet langer toekijken hoe het geld van Europese belastingbetalers in Hongarije in de zakken van vrienden en familie van politici terechtkomt.
TOM VANDENKENDELAERE
EUROPEES PARLEMENTSLID (CD&V)


De Commissie kan, naast juridische sancties, ook haar oordeel over het Poolse en Hongaarse herstelplan vertragen of afkeuren. Reynders hintte al meermaals op die optie. Polen heeft de komende jaren via de Europese herstelpot recht op een kleine 24 miljard euro, maar een goed auditsysteem en werkend gerechtelijk apparaat ontbreekt. De gesprekken met Hongarije zitten al enige tijd om dezelfde redenen in een impasse. Boedapest rekent op 7,2 miljard euro uit de Europese herstelpot.

België
Ook het rapport voor België is niet rooskleurig. De Commissie vraagt België meer weerwerk in de strijd tegen corruptie. Ook stoort de Commissie zich aan een 'blijvend gebrek aan consistente, betrouwbare en uniforme gegevens van de rechtbanken' in ons land. Een veeg uit de pan krijgt ons land ook omdat veel journalisten, met name vrouwelijke verslaggevers of journalisten uit een etnische minderheid, het slachtoffer zijn van een online haatcampagne.
https://www.tijd.be/dossier/europareeks ... 20801.html

Lech
Berichten: 4935
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) recht

Bericht door Lech » wo jul 21, 2021 6:02 am

Brussel: aanval op rechtsstaat is ‘betonrot’ in EU
Warschau moet binnen drie weken de tuchtkamer die kritische rechters de mond snoert, afschaffen of fundamenteel aanpassen. Waar komt deze Brusselse scherpte plots vandaan?

Marc Peeperkorn20 juli 2021, 20:17
Afbeelding
Demonstranten staan voor een zitting van het Grondwettelijk Hof in Warschau.Beeld Reuters


Polen krijgt uiteindelijk drie weken van de Europese Commissie om alsnog de rechtsstaat te respecteren. Het topambtelijk advies van één week respijt voor Warschau werd vanwege de vakantieperiode iets te hardvochtig bevonden. Het doet aan de boodschap van Brussel niets af: de grens is bereikt.

En zeker niet alleen door Polen, blijkt uit het dinsdag door de Commissie gepresenteerde jaarlijkse rechtsstaatrapport voor alle EU-landen. Tot de lidstaten die systematisch de rechterlijke macht en vrije media knevelen, behoren ook Hongarije, Slovenië en Slowakije. Maar Duitsland en Frankrijk gaan evenmin vrijuit. ‘Dit is erger voor de EU dan de Brexit’, zegt een betrokken Commissie-ambtenaar. ‘De ondermijning van de rechtsstaat is de betonrot voor de Unie.’

Dat Polen het heeft verbruid, was al langer duidelijk. Na vele klachten en rechtszaken bij het Europees Hof van Justitie, is het de Poolse tuchtkamer die kritische rechters de mond snoert de druppel die de emmer doet overlopen. Het Hof oordeelde vorige week dat die tuchtkamer in strijd is met het EU-recht, de Commissie geeft Warschau tot 16 augustus om de tuchtkamer in deze vorm te ontmantelen.


Volhardt de PiS-regering Warschau in haar weigering, dan stapt de Commissie naar het Hof met het verzoek een dwangsom op te leggen, die kan oplopen tot 100 duizend euro per dag.

Frontale aanval
Voor Brussel is de maat vol omdat Warschau meent dat het Europees Hof niets over de Poolse wetgeving te zeggen heeft. Pools recht gaat boven Europees recht, stelde het Poolse Grondwettelijke Hof, gevuld met regeringsgezinde rechters, vorige week. Op dezelfde lijn zit de Hongaarse premier Viktor Orbán als hij zegt dat de EU zich niet moet bemoeien met zijn lhbti-wet die homoseksualiteit gelijkstelt aan pedofilie. En de Sloveense premier Janez Jansa die vindt dat de EU zich verre van zijn mediawetten moet houden.

Het is een frontale aanval op de EU die is gebaseerd op het uitgangspunt – vastgelegd in rechterlijke uitspraken en het Europees Verdrag – dat het Europees Hof de finale arbiter is bij de interpretatie van EU-wetgeving. ‘Polen en Hongarije wisten dat toen ze lid werden van de EU’, zeggen ambtenaren. Zonder een disciplinerend Europees Hof wacht de Unie chaos.

Wat extra irriteert bij Hongarije en Polen is dat deze landen wél zonder morren de miljarden euro’s aan EU-subsidies incasseren. Dat doen Duitsland en Frankrijk niet, maar ook deze landen injecteren de betonrot in de Unie.

Het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe oordeelde vorig jaar dat het Europees Hof zijn boekje te buiten was gegaan bij het goedkeuren van het monetaire beleid van de ECB. Warschau en Boedapest stonden te juichen bij deze eigen-recht-eerstbenadering van Karlsruhe. Frankrijk op zijn beurt wilde af van het Hof-arrest dat de dataopslag door geheime diensten aan banden legt.

Ook in Den Haag is er onvrede over de rol van het Europees Hof. Al in 2013 ijverden ChristenUnie en SGP voor meer nationale rechterlijke autonomie, ze konden op redelijk wat steun in de Tweede Kamer rekenen.

Inktvlekwerking
Commissaris Didier Reynders waarschuwde vorige maand voor een ‘inktvlekwerking’ als het ene na het andere lidstaat de macht van het Hof in twijfel trekt. Na jaren van pappen en nathouden – inclusief twee vastgelopen procedures om Polen en Hongarije hun stemrecht in de EU te ontnemen – trekt de Commissie een streep met haar ultimatum. Overigens onthielden de Hongaarse en Poolse Commissaris dinsdag hun steun aan dit besluit.

De Commissie hoopt dat de animo bij lidstaten om door te pakken nu groter is. Tijdens de laatste EU-top in juni werd Orbán fel aangesproken door zijn collega’s op zijn omstreden lhbti-wet. Premier Mark Rutte daagde hem uit: waarom vertrek je niet uit de EU? De Luxemburgse premier Xavier Bettel: ‘Dit is vreselijk in een Europees land.’ Alexander De Croo (België): ‘Homo zijn is geen keuze, homofoob zijn wel.’ En Stefan Löfven (Zweden): ‘Zweedse burgers betalen geen cent aan landen waar de basisrechten worden geschonden.’

Want naast boetes via het Hof heeft de Commissie nog een financiële stok om Polen en Hongarije tot de orde te roepen: het ophouden van de EU-miljarden voor hun herstelplannen.



https://images0.persgroep.net/rcs/_7-Ay ... uality=0.8

Lech
Berichten: 4935
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) recht

Bericht door Lech » do jul 22, 2021 4:59 am

Betwiste tuchtkamer blijft uitspraak doen ondanks uitspraak HvJ-EU
Afbeelding
In een daad van flagrante minachting voor de recente uitspraak van het HvJ-EU heeft de opperrechter van het Poolse Hooggerechtshof de betwiste Tuchtkamer groen licht gegeven om door te gaan met de rechtspraak. Negen leden van de Raad van het Hooggerechtshof veroordeelden de beslissing als onwettig.

Tijdens een persconferentie op 20 juli presenteerde rechter van het Hooggerechtshof Michał Laskowski, hoofd van de strafkamer van de rechtbank, een verklaring ondertekend door negen leden van de Raad van het Hooggerechtshof: de uitspraak van 15 juli 2021 van het Hof van Justitie van de Europese Unie en het eerdere bevel van 14 juli 2021 zou moeten leiden tot de onmiddellijke opschorting van alle acties van de Tuchtkamer - rechter Laskowski citeerde het document, erop wijzend dat "de taak om de voorlopige maatregel uit te voeren in eerste instantie toebehoort aan de opperrechter van de Hoge Raad Rechtbank".

- Het bevel dat op 16 juli 2021 is uitgevaardigd door de eerste president van het Hooggerechtshof, Małgorzata Manowska, waardoor de tuchtkamer volledig kan functioneren, is in strijd met het arrest van het HvJ-EU en vormt een schending van de wet, benadrukte hij.

De heer Laskowski voegde eraan toe dat de weigering om een ​​dringende vergadering van de Raad van het Hooggerechtshof bijeen te roepen "over genoemde kwestie en zo een discussie over deze bijzonder belangrijke en urgente kwestie te voorkomen, neerkomt op een tekortkoming in de uitoefening van de bevoegdheden van de eerste president van het Hooggerechtshof". .

HvJ-EU: Tuchtkamer moet haar werkzaamheden onmiddellijk staken
Na de voorlopige maatregel die het HvJ vorige week heeft uitgevaardigd, zou de Tuchtkamer van de Hoge Raad met onmiddellijke ingang moeten ophouden te bestaan, ook in zaken die betrekking hebben op de immuniteit van rechters. Het is de zoveelste klap voor de Poolse rechts-nationalistische regering, die agressief haar "hervormingen" doorzet en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht van het land ondermijnt. Het arrest van het HvJ-EU kwam er na een klacht van de Europese Commissie in 2019.

De volgende dag oordeelde het HvJ-EU dat het Poolse tuchtregime voor rechters onverenigbaar is met het EU-recht.

Een dag later vaardigde de eerste president van het Poolse Hooggerechtshof, Małgorzata Manowska, een verklaring uit waarin het bevel van het HvJ-EU werd ingetrokken. "Ik ben er diep van overtuigd dat de Tuchtkamer van het Hooggerechtshof volledig onafhankelijk is in het uitoefenen van haar wettelijke bevoegdheid, en de rechters van deze Kamer zijn volledig onafhankelijk in hun rechtspraak", schreef mevrouw Manowska in haar verklaring.



https://wyborcza.pl/7,173236,27350520,d ... spite.html

Lech
Berichten: 4935
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) recht

Bericht door Lech » vr jul 23, 2021 6:01 am

Polen schikt zich niet naar uitspraak Europese Hof van Justitie
Afbeelding
Zbigniew Ziobro, Pools minister van Justitie, zei vandaag dat het niet mogelijk was om te voldoen aan een uitspraak van de hoogste rechtbank van de Europese Unie. Polen schort de tuchtkamer van zijn Grondwettelijke Tribunaal niet op, ondanks herhaalde waarschuwingen van de Europese Commissie.

Waarom is dit belangrijk?
Het is de zoveelste aanvaring van twee verschillende politieke filosofieën en ditto achtergronden binnen het Europese machtsblok; het westen (liberale democratie) versus het oosten (nationalisme florerend in een postcommunistisch machtsvacuüm). Steen des aanstoots is voor Oost-Europa zowat altijd dat EU-wetten dienen te prevaleren boven nationale. Zo'n aanvaringen kunnen natuurlijk niet blijven doorgaan ...


In het nieuws: Het Europese Hof van Justitie heeft Polen op 14 juli opgedragen om de activiteiten van de tuchtkamer van zijn Grondwettelijke Tribunaal onmiddellijk op te schorten. Dit deed het omdat de onafhankelijkheid van rechters in het gedrang was.

Dinsdag gaf de Europese Commissie Polen vervolgens tot 16 augustus om de eerder aangekondigde uitspraak na te leven of boetes te krijgen voor niet-naleving.
Het Grondwettelijke Tribunaal in Polen oordeelde later op de dag echter dat deze uitspraak niet strookt met de Poolse grondwet.
Wie? Minister Ziobro (van Solidair Polen, een conservatief-katholieke partij geallieerd met regeringspartij PiS) meent dat de uitspraak “onwettig is in het licht van de Poolse én Europese wet”.

“In Polen is er een grondwet en het beginsel van legalisme. Gebaseerd op deze principes, is er geen mogelijkheid tot uitvoering van de uitspraken door het hof in Luxemburg,” aldus Ziobro volgens Euractiv.
Ziobro is de architect van een grondige herziening van de rechterlijke macht die de tuchtkamer heeft opgericht, de zet die reeds veroordeeld is door het Hof van Justitie van de EU (ECJ) in Luxemburg en de in Brussel gevestigde uitvoerende macht van het blok, die optreedt als de bewaker van wetten in de 27 lidstaten.
Waartoe kan de ruzie leiden? Tot het opleggen van fikse boetes aan Warschau door het EHJ of tot het opschorten van financiering door de andere EU-landen.

Polen moet – normaal gezien – tegen 2028 ongeveer 770 miljard zloty (168 miljard euro) van de Europese belastingbetaler krijgen.
Achtergrond: Polen is verwikkeld in een langlopende ruzie met de EU over gerechtelijke hervormingen die volgens critici de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ondermijnen.

De regerende nationalistische partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) meent dat de aanpassingen net nodig zijn om de rechtbanken effectiever te laten werken en een residu van communistische invloed te verwijderen.
PiS betwist dus de voorrang van Europese wetten op nationale wetten, een van de grondbeginselen van de Europese integratie. Dit leidt tot waarschuwingen dat de partij zich steeds meer buiten de EU plaatst. (mah)
https://businessam.be/polen-schikt-zich ... -justitie/

Lech
Berichten: 4935
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Welk wetboek heeft voorrang: dat van Polen of de EU? De kwestie ligt bij de (door ultranationalisten benoemde) recht

Bericht door Lech » vr jul 30, 2021 5:22 am

De Poolse ambtenaar van de regerende partij bevestigt "klaar voor hervorming" om te voldoen aan de verwachtingen van het EU-hooggerechtshof
Afbeelding
Een hooggeplaatst lid van de Poolse regeringspartij heeft gezegd dat een “hervorming” van de controversiële herziening van de rechterlijke macht door de regering “klaar” is en dat het land “in zekere zin” zou “voldoen aan de verwachtingen” van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Unie (HvJ EU).

Zijn opmerkingen lijken de hints van premier Mateusz Morawiecki te bevestigen dat de regering zich voorbereidt op een compromis met Brussel.

Vorige week oordeelde het HvJ-EU dat de door de Poolse regering ingestelde tuchtkamer voor rechters in strijd was met het Europese recht en beval het onmiddellijk te schorsen.

Warschau heeft zich tot dusverre niet gehouden aan de uitspraken en stelt dat in dergelijke "grondwettelijke aangelegenheden, waar de Europese Unie geen bevoegdheden heeft, het nationale recht voorrang heeft op het Europese recht".

Ryszard Terlecki, de leider van de parlementaire caucus van de regerende partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS), zei vrijdag dat de regering een hervorming "klaar" had. Hij merkte echter op dat wijzigingen van de huidige wetten die door de EU worden betwist, nog niet zijn voorbereid.

Terlecki zei dat de verbeteringen pas "in het najaar" zouden worden gepresenteerd. "In zekere zin voldoen we aan de verwachtingen van het Tribunaal", zei de leider van de parlementaire caucus van PiS tegen journalisten.

De opmerkingen van Terlecki komen overeen met die van de vorige dag door Morawiecki, die toegaf dat de revisie van de rechterlijke macht door de regering "niet aan de verwachtingen heeft voldaan" en zei dat ze haar omstreden wetten zou kunnen "herzien".

"De werking van de tuchtkamer... kan en moet worden herzien", zei de premier en merkte op dat hij "dit met het kabinet zal bespreken". De opmerkingen van Morawiecki werden algemeen gezien als suggererend dat Warschau zich voorbereidt op een compromis met Brussel.

De premier beweerde dat de kamer bedoeld was om een ​​einde te maken aan het wijdverbreide gevoel dat rechters "straffeloos waren".

Opiniepeilingen hebben inderdaad aangetoond dat de meeste Polen voorstander zijn van justitiële hervormingen, maar ook dat de meesten tegen het justitiële beleid van PiS zijn en dit beschouwen als een poging om de rechtsstaat te schenden.

Małgorzata Manowska, president van het Hooggerechtshof, vertelde dagelijks aan Rzeczpospolita dat ze zich ook "voortdurend afvroeg welke verdere stappen ze moest nemen". Ze zei dat ze "wachtte op informatie van de premier", waarop ze "actie zou ondernemen".

"De regering is verantwoordelijk voor de betrekkingen met de EU en het vonnis is ter kennis van de regering gebracht", zei de rechter, die vorig jaar door president Andrzej Duda op haar kantoor werd aangesteld.

"Ik zou aanraden om de regelgeving te wijzigen om Polen te beschermen tegen aanvallen", vertelde ze aan TVN24 in een ander interview. Ze voegde eraan toe dat de uitvoerende macht “aan de ene kant moet doen om te voldoen aan de eisen” van de EU, maar “in geen geval” terugkeert naar het vroegere wettelijke kader.


https://notesfrompoland.com/2021/07/26/ ... top-court/

Plaats reactie