Coup houdt ook Nederlandse Turken wakker

Al wat niet met Polen te maken heeft mag hier geplaatst worden
Plaats reactie
bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Coup houdt ook Nederlandse Turken wakker

Bericht door bertvaneck » za jul 16, 2016 2:00 pm

Coup houdt ook Nederlandse Turken wakker
Door: Niels Markus − 16/07/16, 13:09
© anp. Nederlandse Turken verzamelen zich bij het Turkse consulaat in Rotterdam.

Veel Turken in Rotterdam-Delfshaven hebben een korte nacht achter de rug. Ofwel gingen ze de straat op om bij het Turks consulaat te demonstreren, of ze zaten tot in de vroege uren aan de televisie gekluisterd. De volgende ochtend is de mislukte staatsgreep in Turkije nog steeds het gesprek van de dag. .

Als wij Erdogan niet willen, dan kunnen wij hem wegstemmen. We leven in 2016. Turkije is een democratie.
Ali Fuat Basoglu

Marktkoopman Onur Ozay (27) moest om twee uur zijn bed uit, maar kon tot die tijd niet slapen. Hij had vrijdagavond met open mond gekeken naar de beelden van de mislukte coup. "Wat een gekkenhuis. Als het was gelukt, dan was de Derde Wereldoorlog uitgebroken."

Ozay loopt tijdens het interview af en toe naar zijn met Turkse vlaggetjes versierde kraam om klanten te helpen. Hij diende zelf twaalf maanden in het Turkse leger, vertelt hij. "President Erdogan heeft veel haters. Dat zal altijd zo blijven. Maar zeker zeventig procent van de soldaten mocht hem wel." Vroeger kregen soldaten in Turkije maar één keer per dag een maaltijd. "Sinds Erdogan aan de macht is krijgen ze vlees in de middag en een volledig ontbijt. En ze kunnen zo vaak als ze willen in de rij staan om op te scheppen."

Opluchting
In theehuis Westmarkt kijken oudere Turkse mannen vanachter een kop thee naar schokkerige televisiebeelden van Turkse straten. Het volume van de televisie gaat omhoog als premier Yildirim de pers toespreekt. Barman Ali Fuat Basoglu (37) is opgelucht dat de staatsgreep verijdelt is. "Mijn familie woont daar. Vijanden van Turkije hadden dit kunnen aangrijpen om meer macht over het land te krijgen." .

Hij is het niet in alles eens met president Erdogan. "Niemand is perfect. Ook Obama niet, hè. Maar als wij Erdogan niet willen, dan kunnen wij hem wegstemmen. We leven in 2016. Turkije is een democratie."

Turkije en de Turkse democratie komen hier sterker uit, zegt de barman. "Dit is goed geweest. De verrotte appels kunnen nu tussen de goeie uit worden gehaald en weggegooid worden. Het volk wil dit niet. Dat bleek wel toen ze gisteren massaal de straat op gingen om te protesteren tegen de coup."

Consulaat
De banden tussen Turken en het land waar zij of hun ouders ooit uit migreerden zijn altijd al hecht, maar vanochtend is Turkije wel heel dichtbij. Afgelopen nacht gingen in Rotterdam honderden Turken naar het Turks consulaat om hun zorgen over de coup kenbaar te maken. Cafer Altinsoy was erbij. "Turkije is ons land en we zijn voor de democratie. Dat wilden we laten horen." .

De volgende ochtend staat hij (21) alweer achter de balie van bakkerij Lider. Altinsoy draagt een shirt van de Turkse nationale voetbalploeg. Hij denkt dat de beweging van de uit Turkije verbannen prediker Fethullah Gülen achter de coup zit. "Dit was Gülens laatste slag. Als het was gelukt, dan had hij gewonnen. Maar gisteren was iedereen één. In Turkije en hier. Links en rechts stonden hand in hand. Voor welke partij of van welk ras je was, maakte niet uit."

'Grote schoonmaak'
Altinsoy verwacht dat er nu 'een grote schoonmaak' zal volgen in het Turkse leger. Hij vreest niet dat dit zal uitmonden in een heksenjacht op bijvoorbeeld Gülenaanhangers. "De democratie zal alleen maar sterker worden. Het klopt niet dat Erdogan de democratie afbouwt, zoals hier veel wordt gezegd." De Nederlandse media overdrijven wat er in Turkije gebeurt, vindt hij. "Toen ik gisteren op nu.nl las over de staatsgreep dacht ik dat het klaar was met Turkije, dat het land een chaos was. De berichten waren zo schreeuwerig eenzijdig. Maar in Turkije kun je gewoon iets tegen een politieagent zeggen, wanneer die wat fout doet. Probeer dat hier maar eens. Als je hier de koning beledigd, dan ga je ook de cel in."

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Coup houdt ook Nederlandse Turken wakker

Bericht door bertvaneck » zo jul 17, 2016 6:50 am

Turkije arresteert twee kopstukken leger voor 'verraad'

Na de mislukte coup, die door een gedeelte van het leger werd uitgevoerd, lijken Erdogan en zijn regering te zijn begonnen aan een zuivering. De Turkse autoriteiten hebben enkele van de hoogste leiders van de strijdkrachten gearresteerd. Ook zijn ruim 2.700 rechters op non-actief gezet.

Door: Redactie 16 juli 2016, 22:52

Betogers in Istanbul demonstreren tegen de coup.
Betogers in Istanbul demonstreren tegen de coup. © AP

General Adem Huduti, de commandant van het tweede leger, is de meest ervaren officier die werd opgepakt. Zijn troepen zijn gelegerd in Malatya en belast met de bewaking van de grenzen met Syrië, Irak en Iran.

Ook hooggeplaatste bevelhebber Erdal Öztürk is aangehouden wegens betrokkenheid bij de coup. Hem wordt hoogverraad ten laste gelegd. In totaal zijn er bijna drieduizend militairen die een rol zouden hebben gespeeld gevangen genomen.

De Turkse autoriteiten zetten bovendien 2.745 rechters op non-actief. Mustafa Karadag, de voorzitter van de Turkse vereniging van rechters (Yargiçlar), beschuldigde de autoriteiten ervan de mislukte staatsgreep te gebruiken om critici binnen de gerechtelijke macht uit te schakelen. Er zouden ook tegenstanders van president Erdogan zijn opgepakt die niets met de coup te maken hadden.

Naast de 2.700 rechters zijn tien leden van de Staatsraad, een van de hoogste juridische instellingen, een lid van de Hoge Raad en een rechter van het Constitutioneel Hof gearresteerd. Volgens Yargiçlar zijn er in Turkije in totaal tussen de 14.500 en 15.000 rechters werkzaam in Turkije.



Politeke partijen veroordelen coup



Pro-Erdogandemonstranten in Istanbul.
Pro-Erdogandemonstranten in Istanbul. © AFP

In een gezamenlijke verklaring die is voorgelezen in het parlement hebben de vier grootste partijen van Turkije de mislukte coup van vrijdagavond veroordeeld. Ook de leider van de belangrijkste seculiere partij van Turkije, de centrumlinkse CHP, sprak zich uit tegen de staatsgreep.

Dat ook de CHP zich uitspreekt tegen de coup is een belangrijk signaal: de CHP werd opgericht door Mustafa Kemal Atatürk, vader des vaderlands, in wiens naam eerdere militaire staatsgrepen werden gedaan. Traditioneel wordt de CHP gezien als een partij die banden heeft met seculiere militairen.



265 doden



Politie-officieren brengen de tanks terug naar een militair kamp in Istanbul. De tanks werden gebruikt door rebellerende soldaten.
Politie-officieren brengen de tanks terug naar een militair kamp in Istanbul. De tanks werden gebruikt door rebellerende soldaten. © AP

Bij de mislukte coup die vrijdag begon zijn meer meer dan 265 doden en 1.440 gewonden gevallen. Bij 161 van de doden gaat het volgens premier Binali Yildirim om regeringsgezinde veiligheidstroepen of burgers. 104 rebellerende militairen werden gedood. Onder hen zijn zo'n twintig mensen die de nachtelijke staatsgreep in Turkije bedachten. Nog eens dertig raakten gewond, aldus Yildirim op een videoconferentie.

Vrijwel alle onderdelen van de krijgsmacht staan weer onder regeringsgetrouwe regeringsfunctionarissen. De stafchef werd tijdens de couppoging ontvoerd, maar is inmiddels bevrijd en op een veilige locatie.



'Democratie uitgehold'



Militairen op Taksimplein in Istanbul.
Militairen op Taksimplein in Istanbul. © AP

Rond half tien vrijdagavond kwamen de eerste berichten binnen dat er in Ankara en Istanbul militairen en tanks werden gezien. Al snel bracht de Turkse premier naar buiten dat het om een poging tot een coup ging.

Op staatszender TRT stelde het leger de coup te hebben gepleegd omdat de regering de democratie heeft uitgehold. Ondanks de noodtoestand die werd afgkondigd, en een avondklok die werd ingesteld, gingen burgers daarop de straat op om president Recep Tayyip Erdogan te steunen.

In een verklaring zei president Erdogan later in de nacht dat er geen macht boven de wil van het volk gaat. Ook waarschuwde hij de coupplegers dat zij hun straf niet zullen ontlopen en dat het leger gezuiverd gaat worden. Erdogan sprak aanhangers toe die zich bij vliegveld Atatürk hadden verzameld.

Erdogan keerde vrijdagnacht per vliegtuig vanuit Marmaris terug in Istanbul. Dat was kort nadat premier Yildirim meldde dat de situatie na de legeropstand 'grotendeels' onder controle was. Toen werd ook duidelijk dat de staatsgreep was mislukt.



Feeststemming



President Erdogan wordt onthaald door zijn supporters op het vliegveld Atatürk in Istanbul.
President Erdogan wordt onthaald door zijn supporters op het vliegveld Atatürk in Istanbul. © REUTERS

In Istanbul heerst zaterdagavond een feeststemming. Duizenden mensen hebben zich op straat verzameld om het mislukken van de staatsgreep te vieren. De onrust en het geweld van gisteravond lijken verdwenen.

Eerder op de dag en vooral in de nacht was het erg onrustig. Bij gevechten bij het hoofdkwartier van speciale eenheden in Ankara zouden volgens staatspersbureau Anadolu zeventien politiemensen om het leven zijn gekomen. Op de Bosporus-brug in Istanbul werd een groep militairen aangevallen door aanhangers van Erdogan.



Betrokkenheid Fethullah Gülen




Wie is Gülen, de plaaggeest en voormalige bondgenoot van Erdogan?


Lees hier het profiel terug dat onze buitenlandverslaggever Rob Vreeken in 2014 schreef over Gülen.

Erdogan geeft de naar de Verenigde Staten uitgeweken moslimgeestelijke Fethullah Gülen de schuld van de couppoging. Erdogan en Gülen waren vroeger bondgenoten maar verkeren al jaren met elkaar op vijandige voet. Turkije heeft de beweging van Gülen officieel als terreurorganisatie aangemerkt. Erdogan beweert al langer dat Gülen zijn regering omver wil werpen.

Volgens Erdogan heeft de Gülenbeweging in Turkije een parallelle staat gevormd door aanhangers te posteren op sleutelposities bij de rechterlijke macht, politie en in het openbaar bestuur.

Gülen heeft ontkend iets met de staatsgreep te maken te hebben. De macht dient via eerlijke verkiezingen te worden verkregen, niet door geweld, liet hij in een verklaring weten. 'Als iemand die in de afgelopen vijf decennia meerdere militaire coups heeft meegemaakt, is het bijzonder krenkend om met zo'n poging in verband te worden gebracht. Ik wijs die beschuldigingen categorisch van de hand

Plaats reactie