Hogere inflatie en goede vertrouwenscijfers opsteker voor EC

Al wat niet met Polen te maken heeft mag hier geplaatst worden
bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Hogere inflatie en goede vertrouwenscijfers opsteker voor EC

Bericht door bertvaneck » do aug 31, 2017 7:34 am

Hogere inflatie en goede vertrouwenscijfers opsteker voor ECB



De maand augustus eindigt voor de Europese Centrale Bank met prettig nieuws. In een aantal Europese landen, waaronder het in de eurozone zwaar meewegende Duitsland, blijkt de inflatie te versnellen. Tegelijkertijd zijn Europese vertrouwenscijfers op een hoogste niveau in tien jaar gekomen, zo bleek woensdag uit een reeks van publicaties.

Volgens voorlopige cijfers steeg in Duitsland de inflatie in augustus tot 1,8%, van 1,5% in juli. Door persbureau Bloomberg bevraagde analisten rekenden op een score van 1,7% over augustus. Het cijfer is conform de Europese norm. Ook in Spanje trekt de inflatie weer wat aan. Werd daar over de maand juli nog 1,7% gemeten, over juli is het cijfer met 2,0% duidelijk hoger uitgevallen. In België was er een stijging van 1,78% over juli naar 1,90% in augustus.



Donderdag komt het Europese statistiekbureau met de cijfers over de afgelopen maand. Over juli werd 1,3% genoteerd en analisten denken dat het dit keer 1,4% wordt. Die verwachting spraken ze echter al uit voor de publicatie van de Spaanse, Duitse en Belgische gegevens.

Uitstekend nieuws

Voor de Europese Centrale Bank is een hogere inflatie uitstekend nieuws. De bank streeft naar een stabiele inflatie van iets onder de 2%. Omdat dit niveau al geruime tijd niet gehaald wordt voert de centrale bank van de negentien eurolanden een uitzonderlijk fors verruimend monetair beleid. Tot eind dit jaar koopt de ECB iedere maand voor €60 mrd in de markt aan staatsobligaties op. Langs die weg hoopt de bank meer geld in de economie te pompen. Dit najaar moet duidelijk worden of de ECB dit wil voortzetten. Een hogere inflatie maakt het eenvoudiger voor de ECB om tot een afbouw van het opkoopprogramma te besluiten.

Sentiment

De afgelopen kwartalen heeft de economische groei in de eurozone nog weinig impulsen aan de inflatie gegeven. Toch zou een aanhoudende groei op een gegeven moment tot sterkere prijsstijgingen moeten leiden. Vooralsnog is het perspectief op een voortgaande groei gunstig. Het economisch sentiment in de eurozone bleek in augustus opnieuw te zijn verbeterd. De index, die de stemming bij bedrijven en consumenten weergeeft, is gestegen van 111,3 in juli naar 111,9 in augustus. Dat is de hoogste stand sinds juli 2007, de maand voordat de kredietcrisis zich begon te openbaren. Uit de nadere cijfers over de industrie en dienstensector blijkt dat het herstel breed gedragen wordt.

Het vertrouwen is in alle grote economieën van de eurozone toegenomen, behalve in Duitsland. Het sentiment in de grootste economie van de regio werd getemperd vanwege de sterke euro en de verwachte doorwerking daarvan op de bedrijfswinsten.

Analyse Commerzbank

De economen van Commerzbank tonen zich in een notitie overigens niet al te bezorgd over de appreciatie van de euro en de gevolgen voor de economie van de eurozone. Ze stellen dat een blijvend sterke munt de groei wat zal afremmen. Bovendien is de doorwerking van een sterkere munt pas met een 'substantiële' vertraging te verwachten.

‘Alle indicatoren van de peiling in augustus laten beperkte verbeteringen zien’, schrijft Bert Colijn van ING in een reactie. 'De belangrijkste boodschap is evenwel dat de economie op een gezonde kruissnelheid blijft.' Op dit moment bedraagt de groei circa 2% op jaarbasis. Dat is duidelijk boven het trendmatige groeipad.

Groeiraming omhoog

Kredietbeoordelaar Moody's liet woensdag weten ervan uit te gaan dat de groei in de eurozone de komende twee jaar duidelijk boven potentie zal blijven. Moody's heeft haar ramingen voor zowel 2017 als 2018 met 0,3 procentpunt verhoogd naar respectievelijk 2,1% en 1,9%. Algemeen wordt een bbp-groei van 1,5% gezien als potentieel. Daarboven zou oververhitting ontstaan.

Plaats reactie