Paleizen, forten en fabrieken: 10 verlaten plekken om te bezoeken in Polen

Al uw vakantievragen mogen hier gesteld worden
Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Paleizen, forten en fabrieken: 10 verlaten plekken om te bezoeken in Polen

Bericht door Lech » wo apr 21, 2021 5:37 am

Paleizen, forten en fabrieken: 10 verlaten plekken om te bezoeken in Polen
Afbeelding
Polen heeft een turbulente geschiedenis achter de rug, gekenmerkt door oorlogen, bezettingen en grensveranderingen, maar ook door periodes van stabiliteit en welvaart. Dat heeft een gevarieerd architectonisch landschap opgeleverd, bezaaid met overgebleven edelstenen, evenals die - zoals de oude binnenstad van Warschau - die zijn herbouwd uit ruïnes.

Maar het heeft ook een spoor achtergelaten van plaatsen die vergeten, vernietigd of simpelweg nooit voltooid zijn. Hun griezelige schelpen zijn nu overwoekerd door bossen, opgeslokt door golven en zelfs gekoloniseerd door dieren. Maar velen blijven toegankelijk voor bezoekers en bieden intrigerende omwegen voor onverschrokken reizigers, geschiedenisliefhebbers en ruïnejagers.

Hieronder vindt u een selectie van tien van de meest interessante verlaten plekken van Polen, van een Duits nazi-torpedoplatform en een nucleaire site van de Sovjet-Unie tot een kerkhof voor kiosken en 's werelds hoogste pausstandbeeld.

1. Nazi-torpedosite nabij Gdynia
Rustend op verzonken caissons, zo'n 300 meter van een strand in de wijk Babie Doły in Gdynia, heeft een verlaten nazi-torpedo-testlocatie zwemmers en geïnspireerde architecten lang geïntrigeerd.
Afbeelding

Het skelet is het enige dat overblijft van een platform dat werd opgericht in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het gebied nog deel uitmaakte van de voormalige Duitse staat West-Pruisen.

Bijgenaamd "Torpedownia", werd het station later gebruikt door het Sovjetleger voor militaire duiktraining. Het raakte uiteindelijk in verval en de lange houten pier werd opgeblazen om de toegang af te sluiten. Het is nu zonder toezicht en alleen bereikbaar per zwemmen of boot.

Vorig jaar werd door de Association of Polish Architects (SARP) een plan gekozen om het relict om te vormen tot een klooster voor Franciscaanse monniken als het beste studentenproject van 2020. Paweł Lisiaks visie van een aan zee gebonden monastieke ontsnapping werd geprezen omdat hij 'het heilige met het profane confronteerde'.

2. De Świdermajers van Otwock
De spoorlijn van Warschau naar het nabijgelegen Otwock, een kuuroord dat vooral populair is bij de vooroorlogse Varsoviaanse middenklasse, staat vol met karakteristieke lokale houten villa's. Hun brede daken roepen beelden op van Zwitserse chalets en hun veranda's met ramen doen denken aan Siberische datsja's uit het tsaristische tijdperk.
Afbeelding
De kenmerkende lokale stijl staat bekend als Świdermajer - een neologisme dat de naam van de lokale rivier Świder combineert met de 19e-eeuwse Midden-Europese biedermeier-esthetiek. De oprichter van de stijl, de Poolse kunstenaar Michał Elwiro Andriolli, bouwde zo'n huis voor zichzelf nadat hij zich in Otwock had gevestigd, gevolgd door nog een tiental villa's te huur.

Vaste gasten waren onder meer de Poolse Nobelprijswinnaar voor literatuur Władyslaw Reymont, dichter Julian Tuwim en opvoeder Janusz Korczak.

Van de honderden villa's die aan het begin van de 20e eeuw zijn gebouwd, zijn er vandaag de dag nog maar ongeveer 180 in Otwock bewaard gebleven. De stad bouwt nu een dozijn bushokjes met kantachtig sparrenhoutwerk dat de huisjes nabootst om de lokale geschiedenis levend te houden.
Afbeelding

3. De graanschuur bij het fort van Modlin
Waar de rivieren Vistula en Narew samenkomen, hun marine en groenachtig water zich vermengen, gaf Napoleon opdracht tot de bouw van het fort van Modlin terwijl zijn leger naar Moskou marcheerde. Na zijn nederlaag in 1812 werd de uitgestrekte site overgenomen door de Polen en uitgebreid, inclusief een neorenaissancistische graanschuur die in 1853 aan het complex werd toegevoegd.
Afbeelding
Het bakstenen gebouw was voornamelijk bedoeld voor graanopslag, maar de ramen op de benedenverdieping werden gebouwd om ook een sprenkeling van artillerievuur te dienen. De door een bom beschadigde granaat werd van de sloop gered door de Poolse architect Jan Zachwatowicz, die na de Tweede Wereldoorlog de wederopbouw van het nabijgelegen Warschau leidde.

Het Modlin-fort aan de andere oever van de Narew diende tot 2000 als een militaire faciliteit en is nu open voor bezoekers. Het omvat 2250 meter hoge zeshoekige kazernes die in vredestijd 20.000 soldaten kunnen huisvesten en tot 100.000 mensen in oorlogstijd, en wordt verondersteld het langste gebouw in Europa te zijn.
Afbeelding

4. Visie op kernsplijting in Żarnowiec
De eerste kerncentrale van Polen zal naar verwachting in 2033 online gaan. Het land kwam echter al in de jaren tachtig in Żarnowiec dicht bij de lancering van zijn eerste kerncentrale.
Afbeelding
Na jaren van hydrologische, seismologische en demografische studies, was de site 50 km ten noordwesten van Gdańsk bezig om twee reactoren van 465 MW te huisvesten. Toch maakte de ramp in Tsjernobyl in het naburige Oekraïne in 1986 de autoriteiten bang, en een provinciaal referendum in 1990 toonde aan dat 86% van de lokale bewoners tegen de bouw van de fabriek was.

Datzelfde jaar liquideerde de regering het nucleaire project en verliet de site voor plunderingen en overstromingen. Twee reactorvaten werden gesloopt en de andere twee werden verkocht aan Finland en Hongarije, waarmee $ 6 miljoen van de geschatte $ 500 miljoen werd teruggewonnen.

5. Sprookjesachtige dwaasheid in Łapalice

Een tiental middeleeuws uitziende torens steken uit het bos bij het dorp Łapalice. Maar bij nader inzien verraden de ongeverfde bakstenen muren en lege raamopeningen het kasteel voor de schil die het is geworden sinds het in 1991 werd verlaten.
Afbeelding

In 1979 wilde de Poolse kunstenaar Piotr Kazimierczak een groots atelier bouwen, compleet met 52 kamers, 365 ramen, een balzaal en een zwembad. Een reeks juridische en financiële obstakels zorgde er echter voor dat de bouw werd stopgezet en nooit werd hervat.

Hoewel het landgoed officieel niet toegankelijk is voor bezoekers, is het pand naar verluidt toegankelijk via een poort. Een andere poging om een ​​nog grootser kasteel in middeleeuwse stijl te bouwen op een meer in het beschermde Notecka-woud heeft soortgelijke problemen opgeleverd, toen bleek dat de residentiële ontwikkeling verder reikte dan de oorspronkelijke bouwvergunningen en dat zeven mensen die bij het project betrokken waren vorig jaar werden vastgehouden.

6. De fabriek die de Tweede Wereldoorlog heeft aangewakkerd bij de politie
Op het hoogtepunt produceerde de vooroorlogse Hydrierwerke Pölitz-benzinefabriek een groot deel van de Duitse vloeibare brandstoffen en smeerde een groot deel van de nazi-oorlogsinspanningen. De fabriek gebruikte hogedruk-hydrogeneringsprocessen om bruinkool om te zetten in synthetische brandstoffen voor de Luftwaffe, U-boten, Kriegsmarine-oorlogsschepen en Wehrmacht-auto's en -tanks.
Afbeelding
Tijdens de Tweede Wereldoorlog stuurden de concentratiekampen Stutthof, Sachsenhausen en Ravensbrück ongeveer 30.000 gevangenen naar dwangarbeid in de fabriek, waar ongeveer 13.000 van hen stierven. De fabriek werd getroffen door een tiental grote luchtaanvallen en werd verlaten door de terugtrekkende Duitsers.
Afbeelding
Nadat het Rode Leger het gebied was binnengekomen, stuurden ze alle waardevolle technologische elementen terug naar de USSR. Tegenwoordig zijn de vervallen bouwwerken - gelegen in wat nu de Poolse stad van politie is - opnieuw bevolkt door vleermuizen.

7. Kiosk-kerkhof in Dąbrówka Mała
Kleine bedrijven hebben geleden onder de pandemie, en geen enkele winkelformule heeft het zo slecht gehad als de kiosken van Polen, waarvan 11% in 2020 werd gesloten. een veld in Dąbrówka Mała, nabij de stad Łódź.
Afbeelding
Volgens Ruch, exploitant van ongeveer 2.000 kiosken en kiosken in heel Polen, is het veld bedoeld als "parkeerplaats" voor onrendabele kiosken die ofwel verplaatst of gesloopt zullen worden. Enkele van de oudste modellen zijn van hout. Een blik op de namen van de voetbalteams die op veel van hen zijn gegraveerd, geeft aan dat ze uit het nabijgelegen Łódź komen.

Sinds 2019 is het veld bedraad door de eigenaar. Een ander autokerkhof in Tomaszów Mazowiecki herbergt tientallen roestende auto's, terwijl andere locaties in het land voorheen ook gepensioneerde trams en treinen hosten.

8. Geheim Sovjet nucleair arsenaal in Borne Sulinowo
Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog zou een dodelijk nucleair arsenaal verborgen zijn geweest in de bossen bij Borne Sulinowo. Zo geheimzinnig was de Sovjet militaire enclave - die tot 1991 alleen toegankelijk was met speciale passen - dat zelfs omwonenden zich niet bewust waren van de voorraad kernkoppen die klaar waren voor een plotselinge aanval door de NAVO-troepen.
Afbeelding
De weelderige lokale bossen zijn getekend met een lange militaire geschiedenis. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bood de stad onderdak aan een nazi-krijgsgevangenenkamp, ​​voordat het de militaire faciliteit van de USSR werd waar maximaal 12.000 troepen konden worden gestationeerd. Om veiligheidsredenen kwam het nooit voor op Sovjetkaarten.
Afbeelding
Afbeelding
u zijn de kazernes omgebouwd tot woonappartementen, maar het bos is nog steeds bezaaid met cementen skeletten. De wirwar van tunnels tussen bunkers, een groot militair hospitaal en een spoorlijn blijft een mysterie.

9. 's Werelds hoogste pausstandbeeld in Częstochowa
In 2013 onthulde de burgemeester van Częstochowa gretig 's werelds hoogste standbeeld van een paus. De plaatselijke aartsbisschop zegende de gelijkenis van de Poolse paus Johannes Paulus II, die werd gefinancierd door Leszek Łysoń, een zakenman die geloofde dat de paus hielp zijn zoon te redden van de verdrinkingsdood op vakantie. In de eerste maanden trok het 13,8 meter hoge standbeeld grote menigten naar het omliggende Sacral Miniatures-park.
Afbeelding
Tegenwoordig zijn de poorten naar het toeristenpark op slot. De torenhoge witte figuur - door sommigen bekritiseerd omdat hij meer lijkt op de Poolse sterke man Mariusz Pudzianowski dan de voormalige paus, en ook omdat hij de eigen principes van bescheidenheid van Johannes Paulus II verraadde - doemt op boven nabijgelegen huizen.

Nu het park te koop staat, is het van dichtbij bekijken van de verlaten reus vooral mogelijk door lokale bewoners je vriendelijk binnen te laten via hun achtertuinen.

10. Opgewonden in Rębielice Królewskie
Wat wordt beschouwd als de grootste metalen turbine in Europa, kostte Józef Antos een kwart eeuw en ongeveer een miljoen zloty om te bouwen.
https://youtu.be/tr4YH5kHnxU
De slotenmaker uit het dorp Rębielice Królewskie begon in 1978 aan zijn project te werken. Zijn turbine moest een rotor hebben van bijna 280 wieken en een diameter van 32 meter, bovenop een 54 meter hoge toren boven een controlekamer.

De stalen turbine werd voltooid in 2003, met als doel 35 kW vermogen te genereren bij een windsnelheid van 2 m / s. Hij is nooit ingeschakeld en Antos is in 2009 overleden. De verwachting is dat de roestende 240 ton wegende constructie de komende jaren uit elkaar wordt gehaald.

Polen herbergt een aantal goed bewaarde bunkers en imposante industriële magazijnen die de bovenstaande lijst niet hebben gehaald, aangezien organisatoren van evenementen en architecten de afgelopen jaren begonnen zijn hun schelpen nieuw leven in te blazen voor hippe voedselmarkten, moderne kantoren en musea.

Liefhebbers van off-the-beaten-track relicten zullen straks niet alleen moeten concurreren met bomen en vleermuizen, maar in toenemende mate ook met ontwikkelaars en architecten.




https://notesfrompoland.com/2021/04/20/ ... in-poland/

Plaats reactie