Polexit berichten

Informatie over de Poolse politiek mag hier geplaatst worden.
Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Polexit berichten

Bericht door Lech » ma sep 13, 2021 4:59 am

Meerderheid Senaat hekelt polexit-retoriek van regerende kamppolitici
Afbeelding
Marszałek Senatu Tomasz Grodzki (Fot. Sławomir Kamiński / Agencja Gazeta)

Nadat verschillende hooggeplaatste regeringsfunctionarissen openlijk pronkten met het idee dat Polen de EU zou verlaten, legde een groep van 51 senatoren een verklaring af waarin ze de anti-EU-retoriek van het heersende kamp aan de kaak stelden. -We zullen niet toestaan ​​dat iemand Polen uit de EU leidt, dat wil het Poolse volk niet - schreven ze.

Het senatoriale protest is vooral een reactie op de woorden van de plaatsvervangend voorzitter van de Sejm en hoofd van de parlementaire caucus Wet en Rechtvaardigheid (PiS), Ryszard Terlecki. Tijdens een toespraak op het Economisch Forum in Karpacz gaf de regerende kamppoliticus commentaar op de laatste vete van zijn regering met Brussel over de rechtsstaat. -Als het gaat zoals het waarschijnlijk zal gaan, moeten we misschien naar drastische oplossingen zoeken- zei hij, eraan toevoegend dat "de Britten hebben laten zien dat de dictatuur van de Brusselse bureaucratie niet bij hen paste en zich afwendden en vertrokken". Een ander invloedrijk PiS-parlementslid, Marek Suski, vergeleek het juridische conflict met Brussel met de strijd van Polen tegen de nazi-bezetting.

Op een persconferentie op vrijdagochtend hekelde een groep senatoren van de oppositie de anti-EU-retoriek van het regerende kamp.

- Eerst noemden ze de EU een ingebeelde gemeenschap en spraken vervolgens over een gebrek aan vertrouwen in de Europese Unie. Nu hebben ze het over drastische oplossingen. Ik had nooit verwacht dat ze het lidmaatschap van Polen in de Europese Unie in twijfel zouden trekken, zei senator Bogdan Klich, eraan herinnerend dat de toetreding van Polen tot de EU een van de belangrijkste gebeurtenissen in de moderne Poolse geschiedenis was en dat de EU de thuisbasis is van alle Polen.

Senator Jan Filip Libicki sprak over een zeer gevaarlijke trend die merkbaar is in de acties van heersende kamppolitici, die, ondanks officieel te zeggen dat ze de Europese Unie niet willen verlaten, de EU de schuld geven van hun eigen fouten. Volgens hem leidt dergelijk gedrag er alleen maar toe dat het vertrouwen van het publiek in de EU voortdurend wordt aangetast. - Ik wil iedereen eraan herinneren dat de regering van het Verenigd Koninkrijk niet van plan was de Europese Unie te verlaten, maar toch een dergelijke gang van zaken heeft uitgelokt - merkte hij op. Naar zijn mening zou de anti-EU-retoriek van de regering een self-fulfilling prophecy kunnen zijn. Als het heersende kamp erin slaagt het publiek tegen de EU op te zetten, zal het tegemoet moeten komen aan de massale opinie en Polen uit de EU moeten leiden.








https://wyborcza.pl/7,173236,27556552,s ... ician.html

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » wo sep 15, 2021 4:48 am


Overgrote meerderheid van Polen verwerpt idee 'Polexit': poll


De meerderheid van de Polen is geen voorstander van het verlaten van de Europese Unie door Polen, gewoonlijk "Polexit" genoemd; tegelijkertijd zijn sommige respondenten bezorgd dat een dergelijk scenario kan worden geïmplementeerd, volgens het laatste onderzoek van United Surveys voor de dagelijkse en commerciële radio RMF FM van de "Dziennik Gazeta Prawna" (DGP).

Op de vraag of Polen in de EU moet blijven, antwoordde 88 procent "ja", terwijl slechts 7 procent zei voorstander te zijn van het verlaten van de Unie.

Volgens "DGP", waar de resultaten van de enquête werden gepubliceerd, hebben de voorstanders van een verblijf in de EU de overhand in elke leeftijdsgroep en ongeacht de woonplaats.

Uit de peiling bleek ook dat de kiezers van de oppositiepartijen: de Burgercoalitie, de Linkse en de Poolse Volkspartij de leiders waren die voorstander waren van een verblijf in de EU - in dit geval waren de cijfers meer dan 90 procent. Van de regerende aanhangers van Wet en Rechtvaardigheid zei 87 procent “ja” tegen het in de EU blijven.

Volgens de politicoloog Rafał Chwedoruk zijn deze resultaten vergelijkbaar in vergelijking met andere EU-landen, zoals de Tsjechische Republiek, omdat “instemming op dit punt verder gaat dan verschillende divisies in de samenleving, wat aantoont dat er geen ruimte zal zijn voor de euroscepticisme in Polen voor een lange tijd.”

Op de vraag of het verlaten van de EU een realistisch scenario was, antwoordde 30 procent van de respondenten positief. Volgens 57 procent is er geen sprake van een dergelijke dreiging.

Van de kiezers van de regerende partij gelooft slechts 14 procent dat het scenario dat Polen de EU verlaat realistisch is, terwijl 66 procent het tegenovergestelde gelooft. Ondertussen acht ongeveer de helft van de respondenten bij de kiezers van de oppositiepartijen een “Polexit”-scenario mogelijk.




https://polandin.com/55857545/vast-majo ... -idea-poll

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » do sep 16, 2021 5:04 am

Er komt geen 'Polexit': leider van de regerende partij

"Er zal geen Polexit zijn - het is propaganda die al vele malen tegen ons is gebruikt... We willen in de EU zijn, maar tegelijkertijd willen we een soevereine staat blijven," Jarosław Kaczyński, vice-premier en De leider van de Wet en Rechtvaardigheid (PiS), de hoogste partij in de regerende coalitie van Polen, vertelde het Poolse persbureau.

"We zijn er absoluut voor om een ​​einde te maken aan de crisis die we in de Europese Unie zien", zei de heer Kaczyński, eraan toevoegend dat "de conferentie over de toekomst van Europa momenteel aan de gang is en we een alternatief plan willen presenteren voor het plan dat wordt daar gepresenteerd.”

“We willen lid zijn van de Unie, maar tegelijkertijd een soevereine staat blijven. We willen dat wat in de verdragen staat strikt wordt nageleefd. Er zijn uitsluitend EU-bevoegdheden, met name die met betrekking tot externe betrekkingen op economisch gebied, er zijn gemengde bevoegdheden en bevoegdheden die uitsluitend onder de bevoegdheid van de staat vallen. Hier moet aan worden toegevoegd dat aangelegenheden van de rechterlijke macht uitsluitend onder de bevoegdheid van staten vallen en niet kunnen worden onderworpen aan het soort inmenging dat momenteel plaatsvindt, "zei de PiS-leider, verwijzend naar het aanhoudende geschil tussen Polen en de EU over de hervorming van de rechterlijke macht in het land.

“Er is nog een principe dat moet worden gerespecteerd en sterk moet worden benadrukt in deze, zou je kunnen zeggen, verbeterde Unie, namelijk het principe van gelijkheid van staten. Als iets in één staat is toegestaan, betekent dit dat het in alle staten is toegestaan”, benadrukte Kaczyński.

Toen hem werd gevraagd of hij bezorgd was dat Brussel het Poolse Nationale Wederopbouwplan nog niet had goedgekeurd, antwoordde hij dat "er een zeer goede kans is dat het Plan binnenkort zal worden goedgekeurd".

“Natuurlijk zou ik liever hebben dat het al goedgekeurd was, maar bij mijn weten zijn er geen inhoudelijke bezwaren. Maar ik ben me bewust van het stadium waarin de EU zich momenteel bevindt en hoe het gaat', benadrukte hij.

Ook werd gesproken over de Poolse mediawet, door de oppositie “Lex TVN” genoemd, vanwege het feit dat deze van invloed zou zijn op de commerciële, door de Amerikaanse overheid kritische omroeporganisatie.

“Naar onze mening is de mediawet nodig omdat er geen reden is om het in Polen anders te doen dan elders. Deze vereisten met betrekking tot de limiet van kapitaal afkomstig van buiten de Europese Economische Ruimte waren al van kracht, maar de vorige National Broadcasting Council (KRRiT) had, om het zacht uit te drukken, een flexibele houding ten opzichte van de geldende wet”, benadrukte de heer Kaczyński.

“Maar ik wil duidelijk maken: geen staatsbedrijven... zullen TVN-aandelen overnemen, daar bestaat geen twijfel over. Ik veronderstel dat het nog steeds buitenlands kapitaal zal zijn, alleen aangepast aan de limieten die gelden in de EU”, verzekerde hij.

Verwijzend naar het mogelijke veto van de wet door president Andrzej Duda, wees Jarosław Kaczyński erop dat "hij niet iemand is die niet kan worden overreden".



https://polandin.com/55868010/there-wil ... rty-leader

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » do sep 16, 2021 5:09 am

Twee derde van de Polen denkt dat de voordelen van het EU-lidmaatschap opwegen tegen de kosten
Afbeelding
Tweederde van de Polen is van mening dat de voordelen van het lidmaatschap van de Europese Unie opwegen tegen de kosten. Toegang tot EU-fondsen wordt als het grootste voordeel gezien, terwijl ongelijke behandeling van lidstaten het meest genoemde nadeel is.

In een IBRiS-enquête voor Rzeczpospolita werd Polen gevraagd om de drie grootste voor- en nadelen van het EU-lidmaatschap van hun land te kiezen. Het grootste pluspunt waren de EU-fondsen, die met 67,9% werden gekozen (een stijging van 11,2 procentpunten sinds vorig jaar). Polen is de grootste netto-ontvanger uit de EU-begroting.

De op één na populairste keuze waren open grenzen tussen lidstaten, die met iets meer dan 58,2% werd gekozen (een significante daling, met 21,4 procentpunten, sinds vorig jaar). Verhoogde veiligheid (34,1%), verhoogde buitenlandse investeringen (32%) en kansen voor onderwijs in het buitenland (22,5%) volgden.

De grootste nadelen waren de ongelijke behandeling van landen (gekozen door 33% van de respondenten), Polen is een land van goedkope arbeidskrachten (30%), en het moeten gehoorzamen aan wetten opgelegd door de EU (25%).

Maar over het algemeen zei 68% van de Polen dat de voordelen van het lidmaatschap opwegen tegen de kosten, terwijl slechts 10% het tegenovergestelde dacht. Veertien procent vindt dat de twee even evenwichtig zijn.

De peiling werd vorige week op vrijdag en zaterdag gehouden, na een uitbarsting van anti-EU-retoriek van hooggeplaatste figuren in de regerende nationaal-conservatieve Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij van Polen.

Ze reageerden op de laatste stappen van de Europese Commissie om Polen te straffen voor zijn gerechtelijke beleid, waaronder een verzoek aan het Europese Hof van Justitie om Warschau dagelijkse boetes op te leggen. PiS stelt dat Polen en andere oostelijke EU-lidstaten oneerlijk worden behandeld door Brussel.

Het hoofd van de parlementaire caucus van de regerende Wet en Rechtvaardigheid (PiS), Ryszard Terlecki, riep op tot "drastische oplossingen" voor het geschil van Polen met de EU. Als voorbeeld wees hij op hoe het VK ervoor koos om de “Brusselse dictatuur” volledig te verlaten.

Zijn plaatsvervanger, Marek Suski, beloofde toen dat Polen "tegen de Brusselse bezetter zal vechten", net zoals het in het verleden deed met de Duitse en Sovjet-bezetters. Echter, vervolgens verklaarden Terlecki, evenals PiS-voorzitter Jarosław Kaczyński, dat ze er niet op uit waren dat Polen de EU zou verlaten.

https://notesfrompoland.com/2021/09/15/ ... igh-costs/

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » wo sep 22, 2021 5:50 am

Juristen vrezen ‘Polexit’: ‘Als je het primaat van het EU-recht niet erkent, trek je het hart uit het systeem’
Woensdag dient voor het Constitutioneel Tribunaal in Warschau een zaak over de vraag of Pools recht boven EU-recht moet gaan (als de zaak niet opnieuw wordt uitgesteld). Als Pools recht voorrang krijgt, is dat een bom onder het juridisch fundament van de EU. Het primaat van EU-recht is het cement dat de Unie bij elkaar houdt.
Afbeelding
Demonstranten bij het Constitutioneel Tribunaal in Warschau, toen de zaak zou dienen over de kwestie rond Pools recht en EU-recht. Dat werd toen uitgesteld.Beeld Wojtek Radwanski / AFP


‘De Poolse regering wil formeel in de Europese Unie blijven en van de voordelen profiteren, zonder zich iets van Europese waarden aan te trekken. Het zou anders moeten werken: geen waarden, geen geld. Het is onzinnig dat de EU moet betalen voor een autoritair regime in het hart van Europa’, zegt Dariusz ­Mazur, strafrechter en woordvoerder van de Poolse rechtersvakbond Themis.

Mazur zit vrijdag 17 september in de trein naar Groningen, op weg naar het tweedaagse Rule of Law Festival van de Rijksuniversiteit Groningen dat die dag begint en waar de rechtssituatie in ­Polen extra in de belangstelling staat. Een coupé verder zit de Poolse rechter Igor Tuleya, sinds november vorig jaar geschorst door de Poolse tuchtkamer die wordt gedomineerd door aanhangers van het regime van de Poolse Recht- en Rechtvaardigheidspartij. Zijn salaris is gekort, in zijn kantoor in Warschau staan slechts een bureau en een stoel, al zijn dossiers zijn weggehaald. Omdat hij nu tijd genoeg heeft, wilde hij lesgeven, maar ook dat werd hem verboden omdat hij studenten zou ‘demoraliseren’.

Dwangsom
Volgens de Europese Commissie is de Tuchtkamer in strijd met het principe van onafhankelijke rechtspraak. In deze kwestie heeft zij al drie zaken gewonnen bij het Europees Hof van Justitie. Het Constitutioneel Tribunaal in Warschau bepaalde echter dat Polen zich hiervan niets hoeft aan te trekken. De Commissie is nu teruggegaan naar het Hof en eist een dwangsom van 1 miljoen euro voor elke dag dat Polen de Tuchtkamer niet afschaft of op bevredigende wijze hervormt.

In deze juridische oorlog tussen de EU en Polen wordt woensdag in Warschau een belangrijke veldslag uitgevochten – als de zitting niet opnieuw wordt verdaagd. Het Constitutioneel Tribunaal zal zich dan buigen over de vraag of Pools recht voorrang heeft op EU-recht. Als de rechters bepalen dat Pools recht voorgaat, kiest Polen voor een ‘juridische Polexit’. In dat geval zou het land de onafhankelijke rechtspraak verder kunnen ontmantelen en de omstreden kolenmijn van Turow open kunnen houden, ondanks vonnissen van het Europees Hof van Justitie.

‘Erger dan de Brexit’
In Brussel wordt deze zaak in potentie ‘erger dan de Brexit’ genoemd. De rechtsorde van de EU is gebaseerd op het primaat van het EU-recht: Europees recht gaat altijd voor nationaal recht. ‘De Brexit was de amputatie van een ledemaat. Als je het primaat van het EU-recht niet meer erkent, trek je het hart uit het systeem’, zegt John Morijn, hoogleraar recht en politiek in de internationale betrekkingen in Groningen.

Het primaat van het EU-recht ligt al langer onder vuur bij nationalisten. De Poolse minister Michal Wojcik noemde het volkomen logisch dat Pools recht voorrang heeft. ‘De Grondwet is de hoogste wet in ons land. Als dat anders zou zijn, dan zou dat betekenen dat we geen soevereine staat zijn’, zei Wojcik tegen persbureau Reuters.

‘Dat is een valse tegenstelling’, zegt Morijn. ‘Als soevereine staat heeft Polen besloten lid te worden van de EU.’ Bovendien geeft het primaat van het EU-recht ‘Brussel’ niet de mogelijkheid zich overal mee te bemoeien. De EU kan Polen niet dwingen abortus toe te staan of het homohuwelijk in te stellen. ‘EU-recht geldt alleen als expliciet de deal is gemaakt dat de EU erover gaat’, zegt Morijn. Dat is het geval bij de onafhankelijkheid van de rechtspraak, die stevig verankerd ligt in Europese verdragen. Bij geschillen geldt het Europees Hof van Justitie als finale arbiter, zodat Europese regels overal hetzelfde worden uitgelegd, van Helsinki tot Malaga. Zonder het primaat van het EU-recht wordt het onmogelijk om Europese afspraken af te dwingen. Het is het cement dat het Europese gebouw bij elkaar houdt.

Het gezag van het Europees Hof van Justitie wordt vaker aangevochten, niet zo lang geleden nog door de Franse Raad van State en het Duitse Constitutioneel Hof in Karlsruhe. Maar Polen gaat veel verder door het primaat van het EU-recht als geheel in twijfel te trekken.

Polen zal echter niet straffeloos een ‘juridische Polexit’ kunnen doorvoeren. Alleen al uit het Europese Herstelfonds krijgt het land 36 miljard euro en de Europese Commissie heeft gezegd niet uit te keren als Polen de onafhankelijkheid van de rechtspraak blijft schenden.

Kaarten goed uitspelen
Dariusz Mazur, de woordvoerder van de rechtersvakbond Themis, verwacht dan ook dat de zaak van het Constitutioneel Tribunaal woensdag zal worden uitgesteld, zoals eind augustus ook al gebeurde. ‘Zolang er discussie is over geld, zal de rechtbank geen beslissing nemen’, denkt Mazur. De Poolse regering zal voorzichtig opereren, denkt hij. Zij heeft het Europese geld nodig en 88 procent van de Polen wil in de EU blijven, bleek uit een recente peiling. De Europese Commissie moet haar kaarten nu goed uitspelen, zegt Mazur: ‘Polen zal proberen te manoeuvreren met kunstmatige veranderingen, waardoor het toch geld krijgt. Daarom moet de EU nu een heldere boodschap afgeven: wij willen jullie in de EU, maar dan moeten jullie je wel conformeren aan Europese waarden. Discussie heeft geen zin met autoritaire geesten. Als je ze niet straft, denken ze dat ze door kunnen gaan.’

In eigen land heeft Mazur drie tuchtzaken aan zijn broek, onder meer omdat hij de politieke benoemingen van rechters bekritiseerde. Ook mag hij geen les meer geven aan aankomende rechters. Toch vecht hij door: ‘Ik heb drie zonen. In de jaren negentig en tweeduizend gingen we de goede kant op met Polen. Nu gaan we terug naar een situatie als onder het communisme, sneller dan we ons hadden kunnen voorstellen. Tienduizend rechters, dat zijn tienduizend mensen die onafhankelijk van de macht denken. Dat kunnen de machthebbers in Polen niet accepteren. Ze willen een systeem waarin één kracht alles controleert. Ik kan me niet voorstellen dat mijn zonen onder zo’n systeem moeten leven. Dat is mijn motivatie.’

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~ba39415c/

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » di sep 28, 2021 5:43 am

Maciej Bochajczuk .

Polexit, geen taboe voor Poolse regering, die volhardt in verzet tegen EU

De Europese Commissie blokkeert subsidies voor Polen en het Europese Hof van Justitie gelast bevelen en boetes tegen de gang van zaken in het land. Ondertussen woedt in de hoofdstad Warschau een politiek opbod van anti-EU-verklaringen en in regeringskringen wordt de Brexit steeds meer aangeprezen als “de weg naar zelfbestuur en behoud van onze onafhankelijkheid”.

Afbeelding
Jarosław Kaczyński (PiS), Vicepremier van Polen sinds 2020. Foto: Piotr Drabik,

Begin september gaven EU-commissarissen Valdis Dombrovskis en Paolo Gentiloni toe dat de vertraging voor de aanvaarding van het nationale relanceplan van Polen te wijten is aan het feit dat Warschau de “voorrang van het EU-recht” in twijfel trekt.

De nationale relanceplannen zijn documenten waarin de EU-lidstaten aangeven hoe zij de EU-steun uit het herstelfonds denken te zullen besteden om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Polen heeft zijn plan in mei 2021 naar het EU-hoofdkwartier Brussel gestuurd.

Deadline voor aanvaarding door de EU was 3 augustus. Tot vandaag heeft de Europese Commissie echter nog geen besluit genomen. Het gaat voor Polen om 24 miljard euro aan subsidies en 12 miljard euro aan goedkope leningen.

De nationalistisch-conservatieve regering van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) botst al enkele jaren met de Europese justitie. Onderwerp van geschil is met name de Poolse rechterlijke macht en haar smeltende onafhankelijkheid.

Op 15 juli 2021 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat het Poolse systeem voor de tuchtregeling van rechters “incompatibel” is met het EU-recht. Polen heeft dat vonnis genegeerd. Deze zogenaamde tuchtkamer blijft werken en rechters die kritiek hebben op de regering uit hun ambt ontheffen.

Ondertussen heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens benadrukt dat het klachten tegen de uitspraken van de Poolse tuchtkamer zal aanvaarden en de Europese Commissie heeft een inbreukprocedure ingeleid en financiële sancties voor Polen gevraagd.

De zaak van rechter Igor Tuleya, die vorig jaar van zijn rechterlijke immuniteit werd ontheven en werd geschorst, is een symbool geworden van de politisering van de Poolse rechterlijke macht. Het Openbaar Ministerie vindt dat deze rechter zijn bevoegdheden heeft overschreden toen hij de media toestond om zijn rechterlijke vonnis, dat kritisch was over de regering in 2017, uit te zenden.

De laatste dagen is een nieuw twistpunt ontstaan. Op 20 september heeft het Hof van Justitie van de EU aangekondigd dat Polen 500.000 euro boete per dag moet betalen omdat het, in strijd met een definitieve uitspraak van het Europese Hof van Justitie, de bruinkoolwinning in de mijn van Turów niet heeft stopgezet.

Deze mijn bevindt zich net aan de grens met Tsjechië. Het buurland heeft de mijn ervan beschuldigd de lucht te vervuilen en de gezondheid en het leven van zijn eigen burgers in gevaar te brengen. De Poolse regering negeert echter de betaling van deze boetes en is niet van plan de mijn vóór 2030 te sluiten. In een reactie heeft de Europese Commissie aangekondigd dat de regio Zgorzelec, waar Turów is gevestigd, geen Europese fondsen voor energietransitie meer zal ontvangen.

Parlementsleden van het regeringskamp in Warschau hebben zich op sociale media ingezet “om het vaderland te verdedigen”. “Jullie krijgen geen cent”, “Het belangrijkste is de energiestabiliteit van Polen”, “Ze willen de Polen uithongeren”, zijn enkele van de commentaren.

Premier Mateusz Morawiecki verklaarde: “Niemand in Europa en zeker niemand zonder sociale legitimiteit mag willekeurig een besluit nemen waardoor miljoenen burgers zonder elektriciteit en verwarming komen te zitten.” In de context van zowel wat met de regio Turów gebeurt als het ingehouden relanceplan, spraken hooggeplaatste PiS-politici over de “dictatuur van de Brusselse democratie” en van een “Brusselse bezetter”.

Minister van Justitie Zbigniew Ziobro sprak de hoop uit dat “de Europese Commissie zal terugkrabbelen en haar verontschuldigingen zal aanbieden voor deze blunder”. Tenslotte verklaarde een andere politicus van dezelfde parlementaire factie dat “het tijd is om te onderzoeken of de ‘Britse weg’ niet een betere optie is voor Polen”.

Polexit-retoriek krijgt voet aan de grond in Poolse regeringskringen. Parlementslid Patryk Jaki heeft een conferentie bijeengeroepen om de balans op te maken van het Poolse lidmaatschap van de Europese Unie. Volgens zijn verslag, dat bol staat van weglatingen en logische fouten, heeft Polen sinds zijn toetreding tot de gemeenschap meer dan 100 miljard euro verloren.

Patryk Jaki en minister van Justitie Zbigniew Ziobro zijn leden van de extreemrechtse groepering Solidarna Polska, een junior partner in de coalitie met PiS. Solidarna Polska wil met haar anti-Europese verklaringen de even extremistische oppositiepartij Konfederacja overtreffen.

Hun gegoochel met valse berekeningen doet denken aan de methoden van de Leave-campagne in Groot-Brittannië. De voorzitter van de vermelde partij Konfederacja heeft ooit openlijk toegegeven dat hij nog niet openlijk van Polexit spreekt, omdat de overgrote meerderheid van de Polen niet voor een vertrek uit de Europese Unie is.

Uit recente opiniepeilingen blijkt inderdaad dat 88 procent van de Polen in de EU wil blijven, terwijl 7 procent bereid is de EU te verlaten. Politici verleggen echter de grenzen van het discours en wedijveren cynisch om te bewijzen wie de grootste verdediger van de Poolse “soevereiniteit” is.

Premier Morawiecki, die binnen de PiS-partij als een gematigd conservatief wordt beschouwd, had het Poolse Grondwettelijk Hof reeds in maart verzocht een uitspraak te doen over de superioriteit van de Poolse grondwet boven de EU-wetgeving en om te erkennen dat het Europees Gerechtshof niet bevoegd is om de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht te onderzoeken.

De voorbije week heeft het Hof, dat bestaat uit rechters verbonden aan PiS, zijn uitspraak opnieuw uitgesteld. Zijn besluit kan bepalend zijn voor de vraag of Polen uiteindelijk een van de grondslagen van de EU zal ontkennen, namelijk de voorrang van het EU-recht boven het nationale recht.

De hevige uitspraken uit Warschau betekenen nog niet dat daar nu de “Britse weg” wordt gevolgd, want er zijn veel verschillen met de Brexit. In tegenstelling tot Polen is Groot-Brittannië altijd een nettobetaler geweest, met onvergelijkbaar minder publieke steun voor de EU dan onder de Poolse bevolking.

Aan de andere kant heeft Londen ook een onvergelijkbaar langere geschiedenis van stabiele democratie en sterke internationale reputatie. De vraag is dan ook gerechtvaardigd of het verzet van de meerderheid van de Polen voldoende zal zijn om het gevaarlijke spel van deze regering te stoppen.

Dit gaat immers over een regering die opnieuw de opiniepeilingen domineert (ongeveer 40 procent van de ondervraagden wil vandaag op PiS stemmen) na haar meedogenloze reactie op de humanitaire crisis die zich aan de Pools-Wit-Russische grens afspeelt.

Vluchtelingen uit Afghanistan, Irak en Afrika worden daar al wekenlang door de diensten van beide landen over de grens teruggeduwd (zie Polen mishandelt weerloze Afghaanse vluchtelingen aan de grens met Wit-Rusland: een getuigenis). De voorbije week is reeds een vierde vluchteling gestorven, verstoken van toegang tot voedsel, stromend water en geneesmiddelen. In deze zaak houdt de Europese Unie zich tot nu zeer stil.


https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2 ... -tegen-eu/

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » vr okt 08, 2021 4:46 am

Hof Polen: Pools recht weegt zwaarder dan Europees recht
Afbeelding
De Poolse premier Morawiecki EPA

NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 18:11 • AANGEPAST GISTEREN, 19:02
Hof Polen: Pools recht weegt zwaarder dan Europees recht
Uitspraken van Poolse rechtbanken wegen zwaarder dan het Europese recht. Dat is het langverwachte oordeel van het Constitutionele Hof van Polen in een zaak die de verhouding tussen Polen en Brussel op scherp zet. De Poolse regering moet de uitspaak nog rechtsgeldig verklaren, voordat hij van kracht wordt.

Het grondwettelijk hof boog zich over de vraag wat er zwaarder weegt: Pools of Europees recht. Sommige artikelen van de verdragen van de Europese Unie en sommige uitspraken van de EU-rechtbanken zijn in strijd met de Poolse grondwet, luidt het oordeel van de rechters in Warschau.

De uitspraak staat lijnrecht tegenover een kernprincipe van de EU: uitspraken van het Europees Hof in Luxemburg zijn bindend en hebben dus voorrang boven nationale rechtspraak. Het Poolse hof zegt dat het EU-lidmaatschap en het ondertekenen van de verdragen niet betekent dat Polen zijn hoogste juridische orgaan aan de EU uitlevert.

Het hof deed de uitspraak op verzoek van de Poolse premier Morawiecki. De Poolse conservatieve regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) heeft al jaren ruzie met de Europese Commissie over wat het ziet als Europese bemoeienis met het Poolse rechtssysteem. Het Europees Hof in Luxemburg heeft Polen meermaals op de vingers getikt vanwege hervormingen die de onafhankelijke rechtspraak in gevaar brengen.

Verhoudingen met EU op scherp
De uitspraak van het hof werd een paar keer zonder opgaaf van reden uitgesteld. De Europese Commissaris van Justitie Didier Reynders zei eerder al dat de voorrangsregel een fundamenteel principe van Europees recht is waar je niet aan moet willen morrelen. Hij vroeg Morwiecki met klem om de zaak terug te trekken.

De gevolgen van de rechterlijke uitspraak zijn nog niet duidelijk. "Ze zetten zich hiermee eigenlijk buiten de Europese Unie. Het is een eerste stap naar een Polexit. En dat kan niet zijn wat de Polen willen", zei oud-rechter Pawel Juszczyszyn in juli.


Correspondent Wouter Zwart:
"Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de toekomst binnen de Europese Unie. Maar niks is zeker, deze uitspraak is pas net bekend. De Poolse regering is blij met de uitspraak. Het Constitutionele Hof van Polen bestaat voornamelijk uit mensen die aan de kant van de regering staan. Met deze uitspraak wordt echt gestuurd op een directe confrontatie met Brussel.

Het is een harde botsing van Polen, dat sinds 2004 lid is, met de EU. Het Europese Hof, de Europese Commissie en de EU hebben veel kritiek op de recente ingrepen van de Poolse politiek in de rechtspraak.

Polen zegt dat rechters uit de tijd van het communisme nu vervangen worden. Maar de EU vindt dat door die ingreep de rechtspraak wordt gecorrumpeerd. Zo worden veel kritische rechters vervolgd."

EU-correspondent Kysia Hekster:
"Met deze uitspraak van het hof legt Polen echt een bom onder de rechtsorde van de Europese Unie. Want de bedoeling is juist dat het EU-recht, waar dat is afgesproken, boven de nationale wetten gaat. Dan is er maar een reactie mogelijk vanuit Brussel en dat is een harde reactie. Hoe hard die zal zijn, moeten we afwachten.

Een mogelijk instrument dat Brussel in handen heeft is een financieel instrument. Polen heeft recht op 24 miljard euro aan subsidie uit het coronaherstelfonds. Daar heeft het land plannen voor ingediend en de EC heeft die plannen nog altijd niet goedgekeurd. Officieel heeft dat niets te maken met juridische stoutigheden in Polen, maar je hoort in de wandelgangen wel dat de EC er daarom steeds op heeft gewacht.

Er wordt door juristen in Polen en de EU gezegd dat het een juridische Polexit is. Want het kan niet zo zijn dat je je aan de wetten houdt wanneer het je goed uitkomt, maar wel profiteert van de voordelen zoals subsidies. En Brussel is bang dat andere landen dit voorbeeld misschien gaan volgen. Brussel moet daarom een daad stellen."


https://nos.nl/artikel/2400741-hof-pole ... pees-recht

Plievo
Berichten: 2945
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Plievo » za okt 09, 2021 10:39 am

Dit is de toekomst die de PIS regering voor ogen heeft :lol: :lol: :lol:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Plievo
Berichten: 2945
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Plievo » za okt 09, 2021 11:17 am

In trouw van vandaag:
Afbeelding

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » ma okt 11, 2021 5:31 am

Massale protesten in Polen tegen regering en anti-Europese uitspraken
In Warschau, Gdansk en Krakau hebben zondag naar schatting vele tienduizenden Polen gedemonstreerd tegen de koers van de regering en een aantal anti-Europese uitspraken van de hoogste rechters van het land. De betogers willen dat hun land in de Europese Unie blijft en zich aan de Europese regels houdt.
Afbeelding

Oppositieleider Donald Tusk, een oud-premier van Polen, had opgeroepen te protesteren tegen de uitspraak van het Grondwettelijk Hof dat Pools recht soms boven het Europees recht gaat. In de hoofdstad Warschau en tal van andere plaatsen gingen in totaal tienduizenden mensen de straat op. Ze zwaaiden met Poolse en Europese vlaggen en riepen: ‘We blijven’ en ‘Wij zijn Europa’.

De rechters van het hof vinden dat bepaalde elementen van het Europees recht in strijd zijn met de Poolse grondwet. Wanneer dit het geval is, dan geeft het hof voorrang aan het nationale recht. Tusk, die ook Europees president was, beschuldigt de nationalistisch-conservatieve regeringspartij PiS ervan het land uit de EU te willen leiden. “De plaats van Polen is in Europa,” zei Tusk tegen de demonstranten in Warschau: “We zullen winnen omdat we met meer zijn!” Hij waarschuwde voor de gevolgen van een zogenoemde Polexit van het Oost-Europese land en riep de betogers op een ‘Europees Polen’ te verdedigen.

De beslissing van het hof voedt het conflict tussen de Europese Commissie in Brussel en Warschau over de hervorming van het Poolse rechtssysteem. De PiS-regering is al jaren bezig met ingrepen in de rechterlijke macht, en verwierf ook invloed op het Grondwettelijk Hof. Critici verwijten de regering dat zij rechters onder druk zet.

https://www.parool.nl/wereld/massale-pr ... gle.com%2F

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » di okt 12, 2021 5:23 am

Poolse rechters overschrijden grens, in EU én in Polen
rechtsstaat

Commentaar
Met de uitspraak van het Poolse Constitutionele Hof dat een aantal Europese grondbeginselen in strijd is met de Poolse grondwet dreigt Polen een grens te overschrijden. De rechters zeiden in wezen dat Europees recht ondergeschikt is aan Pools recht. Maar de Europese Unie is juist gebaseerd op het uitgangspunt dat Europees recht boven nationaal recht gaat. Als dat principe wordt losgelaten, houdt de EU in zijn huidige vorm op te bestaan.
Afbeelding
Iedereen die lid is van een club weet dat je je uiteindelijk te houden hebt aan de regels van die club. Je kunt de reglementen proberen te amenderen, maar in laatste instantie zullen met de lusten van lidmaatschap ook plichten komen.

Moet Polen dan maar vertrekken uit de Unie? Een Polexit is eigenlijk alleen denkbaar als Polen daartoe zelf beslist. Dat kan. Maar daar ziet het niet naar uit. Zowel de regerende conservatieve PiS als de oppositie wil hoe dan ook lid blijven.

De uitspraak van de Poolse rechters is zo bezien lastiger voor de EU dan Brexit. Het VK kon niet leven met Europese inmenging in nationale aangelegenheden en verbond daaraan de ultieme conclusie: vertrek. Polen zaagt aan de bevoegdheden van de EU, maar wil wél blijven. De EU kan dat niet zo maar accepteren.

Het Poolse Hof is bovendien geen onafhankelijke juridische instantie van onbesproken gedrag, vergelijkbaar met het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe dat ook regelmatig vragen stelt bij Europese regels. Het Poolse Hof bestaat uit door PiS benoemde rechters en de uitspraak past in een jarenlange strijd tussen Warschau en Brussel over de onafhankelijkheid van Poolse rechters. De regering heeft die onafhankelijkheid systematisch ondergraven.

De EU is niet alleen een verbond gebouwd op wetgeving, maar bovenal een verbond gebouwd rond democratie en rechtsstaat. Ook daar mag niet mee gemarchandeerd worden. De Poolse regering valt niet alleen de EU aan, maar op de eerste plaats Poolse instellingen en de Poolse grondwet.

Het is aan de Europese Commissie om een krachtig protest te laten horen. Als woorden niet overtuigen – en de discussies van de afgelopen tijd zijn niet bemoedigend – moeten pijnlijke maatregelen volgen. Het is nu ondenkbaar dat Polen binnenkort 36 miljard euro ontvangt uit het grote Corona-herstelfonds. Het Europese Hof van Justitie buigt zich deze week over een klacht van Polen en Hongarije tegen een rechtsstaattoets waarmee de EU landen kan straffen die de rechtsstaat niet waarborgen. Het is niet uit te leggen dat Polen de regels aan zijn laars lapt en wél incasseert.

Tegelijk moet de Unie er alles aan doen om Polen als lid te behouden. Een Polexit zou de Unie verder verzwakken op een moment dat grote grensoverschrijdende vraagstukken – energie, klimaat, veiligheid – juist schreeuwen om een sterke EU.

De PiS vertegenwoordigt slechts een deel van het electoraat. Als het gaat om maatregelen voor de korte termijn moet de EU zich uiteraard richten tot de democratisch gekozen regering in Polen van dit moment. Maar als het gaat om vragen over samenwerking en lidmaatschap op langere termijn mag niet uit het oog worden verloren dat een groot deel van de Poolse bevolking bij de EU wil behoren en zich aan haar regels wil conformeren. De Commissie mag ook die Polen niet uit het oog verliezen. Evenzeer geldt voor die Polen dat nú het moment gekomen is om zich sterk te maken voor een Europees Polen.




https://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/12/po ... n-a4061459

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » wo okt 13, 2021 5:22 am

Polen bekrachtigt uitspraak over voorrang Pools recht boven EU-wetgeving
Afbeelding

Polen heeft de uitspraak van het Poolse Constitutioneel Hof bekrachtigd waarin het Poolse recht boven de wetgeving van de Europese Unie wordt gesteld. De conservatief-nationalistische regering heeft de uitspraak vandaag gepubliceerd in het staatsblad.

Waar artikelen uit EU-verdragen en uitspraken van EU-rechtbanken in strijd zijn met de Poolse grondwet krijgt de eigen wet voorrang, zo luidt de rechterlijke uitspraak. Het land haalt daarmee een van de belangrijkste principes van de EU - het primaat van het Europese recht boven nationale wetgeving - onderuit.

Reacties in Brussel
De conclusie van het Hof van vrijdag maakte veel los in Brussel. EU-lidstaten Frankrijk en Duitsland reageerden geschrokken, omdat de uitspraak van het Hof de Europese wetgeving ondergraaft, waar alle lidstaten zich aan dienen te houden.

Het dagelijks bestuur van de EU, de Europese Commissie, noemde de uitspraak eerder al "zeer zorgwekkend". De commissie is nog niet met een officiële verklaring gekomen over de bekrachtiging. Maar buitenlandchef Josep Borrell zei tegen internationale persbureaus dat de EU met een "stevige reactie" zal komen. "Polen moet zich aan de regels houden", aldus Borrell. De Tweede Kamer ondersteunt die koers.

Slechte verstandhouding met EU
De verstandhouding tussen de Poolse regering en de Europese Commissie staat al lange tijd onder druk. Dat heeft te maken met juridische hervormingen die Warschau heeft doorgevoerd, maar die de onafhankelijke rechtspraak volgens Brussel ondermijnen.

Eerder sleepte de Europese Commissie Polen al voor het Europees Hof, omdat de Poolse regering met de vervanging van kritische rechters de rechtsstaat zou ondermijnen. Nieuwe rechters werden aangewezen door de regeringspartij PiS.

Protesten
Ook in Polen zelf is veel te doen over de uitspraak van het Hof. Afgelopen weekend gingen tienduizenden Polen in Warschau de straat op om te protesteren tegen de uitspraak. Vier betogers werden opgepakt.



https://nos.nl/artikel/2401422-polen-be ... -wetgeving

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » do okt 14, 2021 5:11 am

Europese Commissie broedt op tegenzet na uitspraak Pools grondwettelijk hof
Afbeelding
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft woensdag een aantal mogelijke stappen gepresenteerd die de Europese Commissie kan zetten in reactie op de ruchtmakende uitspraak van het Pools grondwettelijk hof.
jvh

Het college van commissarissen boog zich woensdag voor het eerst over de uitspraak van het Poolse grondwettelijk hof, dat vorige week oordeelde dat sommige delen van het Europese recht niet compatibel zijn met de Poolse grondwet. Von der Leyen bevestigde aan de commissarissen dat een eerste evaluatie op ernstige problemen voor de primauteit van het Europese recht wijst.

“In afwachting van de conclusies van de diepgaande analyse heeft de voorzitter een aantal opties gepresenteerd om deze bezorgdheden aan te pakken, gaande van de lancering van een nieuwe inbreukprocedure, het gebruik van het rechtstaatmechanisme tot een update van de artikel 7-procedure”, vertelde eurocommissaris Kadri Simson na afloop.

Een inbreukprocedure kan tot een nieuwe zaak bij het Europese Hof van Justitie en financiële sancties leiden. Aan de hand van het nieuwe, voorlopig ongebruikte, rechtstaatmechanisme kan de uitkering van geld uit de Europese begroting worden opgeschort indien een lidstaat deze principes moet voeten treedt. De artikel 7-procedure tenslotte kan tot de opschorting van het Poolse stemrecht in de Europese ministerraden leiden. De Commissie lanceerde in 2017 de befaamde procedure uit artikel 7 van het Europese verdrag, maar de procedure verkeert in een impasse vanwege de onenigheid onder de lidstaten.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20211013_95187671

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » ma okt 18, 2021 5:51 am

"We're Staying!": 100,000 Protesters Take to the Streets of Warsaw to Demonstrate Against Government's Anti-EU Drift
Afbeelding
Demonstranten in steden en dorpen in heel Polen gingen zondag de straat op om te demonstreren tegen de uitspraak van het Grondwettelijk Tribunaal waarin het primaat van het EU-recht wordt betwist. Alleen al in Warschau namen naar schatting 100.000 mensen deel aan het "anti-Polexit"-protest.

Op zondag 10 oktober gingen tienduizenden demonstranten in heel Polen de straat op om te demonstreren tegen de recente uitspraak van het door de regering gecontroleerde Constitutionele Tribunaal, dat oordeelde dat bepaalde bepalingen van de EU-verdragen onverenigbaar zijn met de Poolse grondwet, waarmee de voorrang van het EU-recht. Internationale media hebben de beslissing van het Tribunaal een "legale polexit" genoemd. Daarom riep de leider van de grootste oppositiepartij van Polen, Donald Tusk, iedereen op die zich verzet tegen de anti-EU drift van het heersende kamp om zich bij de zondagse demonstraties aan te sluiten. "Ik roep iedereen op die een Europees Polen wil verdedigen om zondag om 18:00 uur op het Kasteelplein in Warschau te verschijnen. Alleen samen kunnen we ze stoppen", schreef hij op Twitter.

En Warschau heeft inderdaad gereageerd. De betoging trok zo'n 100.000 mensen - een ongeziene menigte sinds de Women's Strike-protesten van vorig jaar en de eerste demonstratie tegen de overname van het Constitutionele Tribunaal door het regerende kamp. Het was onmogelijk om in de metro te komen. Op de perrons was te horen: "We kunnen het. Mensen, beweeg een beetje. We gaan allemaal naar dezelfde plek".

Janusz, een van de demonstranten, ging in de richting van het Kasteelplein met twee vlaggen, een rood-witte en een EU-vlag. - Ik ben niet naïef. Ik weet dat een enkele demonstratie niet zal leiden tot een regeringswisseling. Bovenal is het een manifestatie om te laten zien dat Polen een democratische staat en een lid van een democratisch Europa moet zijn, zei hij.

En om onszelf in de spiegel te kunnen aankijken. Dit is geen kwestie van koude berekening. Het komt uit het hart, het is een authentieke behoefte. Ik ben bang dat ze ons uiteindelijk uit de EU zullen leiden, voegt Małgorzata toe. Beiden zijn in de vijftig. Ze zijn bang dat de demonstranten meestal mensen van hun leeftijd zijn. Ze zeggen dat ze graag meer jonge mensen bij de rally zouden zien. - Ik denk dat als iemand gewend is geraakt aan bepaalde vrijheden, het moeilijk voor te stellen is ze op te geven - zegt Janusz.

Donald Tusk: We verdedigen Polen tegen usurpators
Samen met een groep van zijn aanhangers verscheen ook de extreemrechtse nationalistische activist Robert Bąkiewicz, bekend van het organiseren van de jaarlijkse onafhankelijkheidsmarsen, op Castle Square. Zijn verklaarde doel: "de Poolse soevereiniteit verdedigen tegen de Duitse vijfde colonne", namelijk Donald Tusk.

Politici van de partij Wet en Rechtvaardigheid overtroffen zichzelf door het publiek te verzekeren dat ze Polen niet uit de EU willen halen (bv. Jacek Sasin, een prominent lid van de regerende partij, schreef op Twitter: "Wij zijn en zullen leden zijn van de Europeese Unie"). Volgens de regerende kamppolitici riep Donald Tusk doelbewust op tot een demonstratie op 10 oktober om een ​​mis te verstoren ter herdenking van de vliegtuigcrash in Smoleńsk die plaatsvond in de aartskathedraal op het Oude Stadsplein.

- De pseudowetten en pseudo-uitspraken van de regerende partij schenden de Poolse grondwet. We hebben het recht om te roepen: "Grondwet!". Wij zijn het nu die Polen verdedigen tegen usurpators, zei Donald Tusk vanaf het podium. - We willen een onafhankelijk, Europees, democratisch, gezagsgetrouw en eerlijk Polen. Tegenwoordig worden al deze principes verpletterd door autoriteiten die geen geweten en moraliteit hebben.

In een poging hem te overstemmen, speelden de extreemrechtse activisten onder leiding van Robert Bąkiewicz heavy metal versies van patriottische liedjes uit hun luidsprekers. De demonstranten reageerden door te scanderen: "Dit is Polen!".

Wanda Traczyk-Stawska, een 94-jarige veteraan van de Opstand van Warschau, veroorzaakte een uitbarsting van enthousiasme toen ze reageerde op de poging van de heer Bąkiewicz om haar te overstemmen door te zeggen: Stilte, idioot! Ik ben een soldaat. Ik was getuige van het bloedvergieten op deze plek. Niemand zal ons uit Europa leiden! Ons thuisland is Polen in Europa!

"Stil, dwaas!" - scandeerden de demonstranten in navolging van de veteraan van de opstand van Warschau.

Andere sprekers op de zondagsbijeenkomst waren de voormalige commissaris voor de mensenrechten Adam Bodnar, de burgemeester van Warschau Rafał Trzaskowski en de voormalige premier Leszek Miller.

- Ik beloof dat we deze energie van jou niet zullen verspillen. Het volgende hoofdstuk komt eerder dan je denkt - zei Donald Tusk terwijl hij de demonstranten toesprak.

Eindelijk weerklonk het volkslied van de Europese Unie, de "Ode to Joy", en de mensen begonnen zich te verspreiden.

Regeringsgezinde media bestempelen de protesten als een "aanval op de Poolse grondwet"
Het regeringsgezinde nieuwsportaal wPolityce.pl bestempelde de toespraak van Donald Tusk als "een boze toespraak van de voormalige premier". Volgens de door de regering gecontroleerde publieke omroep TVP Info was wat er op Castle Square plaatsvond een "protest tegen de Poolse grondwet".

Na de bijeenkomst kondigden leden van de Women's Strike-beweging het begin aan van een mars naar het hoofdkwartier van de regerende partij aan de Nowogrodzka-straat. Enkele tientallen mensen stonden daar tot 22.00 uur, omringd door politie. De politie probeerde de deelnemers te ID-checken. - De politie heeft niet het recht om ons hier vast te houden. Ze verliezen alle zaken bij de rechtbank. Ze zijn niets anders dan de footboys van Kaczyński. Ze moeten zich schamen, zei Marta Lempart, de leider van de Women's Strike-beweging.


https://wyborcza.pl/7,173236,27677201,w ... reets.html

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » di okt 19, 2021 5:17 am

Poolse premier zet conflict met EU op scherp: ‘Uithongering van onderworpen staten dreigt’
De Poolse regering beschuldigt de EU ervan zich te ontwikkelen tot een superstaat die lidstaten degradeert tot ‘provincies’ die met chantage en machtsmisbruik alles kan worden opgelegd. Met deze brief zet de Poolse premier Morawiecki het conflict over de Poolse onttakeling van de rechtsstaat op scherp aan de vooravond van overleg in Brussel met het Europees Parlement en de Europese regeringsleiders.

Afbeelding
De Poolse premier Morawiecki naast Commissievoorzitter Von der Leyen tijdens een eerdere EU-top in Brussel. Morawiecki gooide maandag, vlak voor een nieuw EU-overleg, olie op het toch al loeiende vuur over de Poolse rechtsstaat.Beeld Reuters


De maandag verstuurde brief van Morawiecki is explosief materiaal voor zijn debat dinsdag met het Europees Parlement in Straatsburg. De meeste parlementariërs willen dat de Europese Commissie de EU-subsidies (komende jaren ruim 125 miljard euro) voor Polen afknijpt of stopzet. Volgens Morawiecki staat dat gelijk aan ‘chantage, straf en het uithongeren van onderworpen staten’.

In zijn brief verdedigt de premier het vonnis eerder deze maand van het Poolse Constitutionele Hof (gevuld met regeringsgezinde rechters) dat Pools recht soms boven EU-recht gaat. Morawiecki zegt dat het Europees Hof van Justitie zijn boekje te buiten gaat en EU-instituties zich macht toe-eigenen die ze volgens het Europees Verdrag niet hebben. De Commissie komt op korte termijn met een reactie op de uitspraak van het Poolse Hof, waarbij financiële sancties (dichtdraaien van de EU-geldkraan) tot de mogelijkheden behoren.

Morawiecki beschrijft de EU als een organisatie die bewust bepaalde lidstaten verzwakt, de macht overneemt en vervolgens buiten de wil van de burgers nieuwe regels oplegt. Vandaag is Polen aan de beurt, waarschuwt Morawiecki zijn EU-collega’s, maar morgen bent u het.

Olie op het vuur
De brief is olie op het toch al loeiende vuur over de rechtsstaat in Polen. De Commissie, het parlement en de meeste lidstaten menen dat de Poolse regeringspartij PiS afgelopen jaren stelselmatig de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht heeft ondermijnd. Ze vinden het Europees Hof van Justitie aan hun zijde, maar Warschau weigert de uitspraken van het Luxemburgse Hof uit te voeren. In plaats daarvan vroeg Warschau het Poolse Constitutionele Hof een oordeel te vellen over de vraag of Poolse wetten niet boven de Europese gaan. Het bevestigende antwoord daarop kwam niet als een verrassing gezien de samenstelling van het Poolse Hof.

Morawiecki zal dinsdag de wind van voren krijgen in het Europees Parlement. Dat zal in overgrote meerderheid aandringen op harde maatregelen tegen Warschau. De parlementariërs zien de aanval van Polen op het primaat van de Europese wetgeving als een aanslag op de EU.

Rutte
Donderdag en vrijdag ontmoet Morawiecki zijn EU-collega’s tijdens hun traditionele najaarstop. Hoewel de Poolse kwestie formeel niet op de agenda staat, zullen een aantal leiders er zeker over beginnen. Premier Rutte kreeg van de Tweede Kamer de opdracht vermindering van de EU-subsidies voor Polen te bepleiten.

In juni tijdens de zomertop uitten nogal wat leiders scherpe kritiek op de Hongaarse premier Orbán vanwege diens omstreden lhbti-wetten. Of Morawiecki net zo hard wordt aangepakt, is niet zeker. Bondskanselier Merkel riep vorige week op tot ‘dialoog’. Morawiecki zelf zegt dat ook te willen. Commissievoorzitter Von der Leyen zal mede op basis van het debat tussen de leiders haar reactie op het geschil met Warschau bepalen.



https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b4afdf3c/

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » wo okt 20, 2021 6:04 am

EU hoopt op redelijk gesprek, maar Poolse premier vliegt er vol in: ‘U ondermijnt democratie’

Polen heeft vanmorgen nieuwe stappen gezet naar een mogelijk vertrek uit de Unie. In plaats van de voorrang van Europees boven nationaal recht te erkennen, haalde premier Mateusz Morawiecki juist keihard uit naar Brussel. Dat ondermijnt zelf de democratie en pleegt ‘financiële chantage’ om landen die daar iets aan willen doen weer in het gareel te krijgen.

Brussel had gehoopt op een redelijk gesprek met Morawiecki om een frontale botsing later deze week op een top van staats- en regeringsleiders te kunnen vermijden, maar in plaats daarvan vloog de Poolse premier er vol in. ,,Het hoogste recht voor de Poolse republiek is de Grondwet. Daar gaat niets boven”, aldus Morawiecki, die in een debat in het Europese Parlement ‘constitutioneel pluralisme’ bepleitte. Europese burgers, stelde hij, zullen niet blijven toestaan dat ze worden bestuurd ‘vanuit ivoren torens in Luxemburg’ (waar het Europese Hof zetelt) en door een Commissie in Brussel ‘die voor ons allemaal besluit wat goed is’.

Op een veel vriendelijker toon, maar met een even harde onderlijn, bracht Commissievoorzitter Von der Leyen daar tegenin dat Europa alleen kan functioneren als alle 450 miljoen Europeanen dezelfde rechten hebben. ,,De rechtsstaat is de lijm die onze Unie samenhoudt, de basis van onze eenheid.” Ze herinnerde eraan dat alle lidstaten bij hun toetreding het primaat van het Europese recht hebben erkend. ,,Dat hebben ze als soevereine landen beloofd, we staan niet toe dat onze gemeenschappelijke waarden op de helling gaan.” Wil Europa kunnen functioneren, dan moeten burgers in Gdansk dezelfde rechten en rechtsbescherming hebben als burgers in Grenoble, aldus de Commissievoorzitter.

Burgers in Gdansk moeten dezelfde rechten hebben als burgers in Grenoble

Ursula von der Leyen

Von der Leyen somde vervolgens op welke mogelijkheden ze heeft om Polen weer in het gareel te krijgen: een inbreukprocedure bij de Europese rechter, maar ook sancties: ontneming van het stemrecht in de raad of inhouding van de 36 miljard herstelsteun die voor Polen op de plank liggen. Dat wat Morawiecki dus ‘financiële chantage’ noemt.

Vandaag buigen in Luxemburg ook de EU-ministers van Europese Zaken zich over het probleem met Polen, later deze week wellicht de staats- en regeringsleiders. Met name Merkel en Macron hadden, samen met EU-president Michel, willen vermijden dat het onderwerp zelfs op de agenda kwam, maar door de opstelling van Morawiecki vanmorgen lijkt dat niet langer mogelijk.
Afbeelding

Al jaren overhoop
Warschau en Polen liggen al jaren met elkaar overhoop, eerst over het ongefundeerde ontslag van rechters en de benoeming van regeringsgetrouwe opvolgers in hun plaats, daarna over inperking van de mediavrijheid en discriminatie van minderheidsgroepen. Het arrest van het Poolse grondwettelijk hof dat Europese wetten ondergeschikt zijn aan Poolse, en Europese rechters dus ook aan Poolse rechters, was voor Brussel de spreekwoordelijke druppel. Von der Leyen, met volle steun van het Parlement, noemde dat vanmorgen ‘een directe aanval op de fundamenten van de Unie’.

Morawiecki had haar al eerder het bloed vanonder de nagels gehaald met een lange opsomming van problemen waarop Brussel volgens hem maar geen vat krijgt: de gestegen levenskosten, de pandemie, de weer oplopende staatsschulden, het klimaat, de energiecrisis en zelfs de migratie (door onder meer Polen geblokkeerd). Hij schetste ook de contouren van een volgens hem beter Europa: zonder belastingparadijzen, uitgebreid met de West-Balkan en met een sterke Europese defensie, ingebed in de Navo. Hij had ook nog willen spreken over hoe belangrijk diversiteit en wederzijds respect in een Unie van soevereine landen zijn, maar kwam daar niet aan toe omdat zijn spreektijd op was. ,,Misschien”, sneerde Groen fractieleider Ska Keller, ,,moeten we hem toch nog een paar minuten extra geven.”

EU-lidmaatschap op de helling
De meeste fractieleiders waarschuwden Morawiecki dat hij gevaarlijk bezig is en ultiem het Poolse EU-lidmaatschap op de helling zet, en dat hij dat doet tegen de wil van een zeer ruime meerderheid van de Poolse bevolking. De liberale fractie riep Commissie en Raad (de lidstaten) bij monde van plaatsvervangend fractieleider Malik Azmani op niet langer te talmen en Polen zowel zijn stemrecht in Brussel als Europese subsidies af te pakken. Sophie in ’t Veld (D66) en Tineke Strik (GroenLinks) zetten dat nog wat zwaarder aan. In ’t Veld: ,,Ingrijpen is uw plicht. Verzaakt u daaraan, dan moet ook dat gevolgen hebben.” De Zweedse Alice Kuhnke: ,,Elke dag dat u en de lidstaten niet ingrijpen maakt u zich medeschuldig aan ondermijning van de Europese democratie.”

Morawiecki zelf zei herhaaldelijk dat Polen niet weg wil uit de EU. Hij erkende dat het EU-lidmaatschap Polen veel voordeel heeft gebracht, maar omgekeerd Polen de Unie ook. ,,Ons bedrijfsleven kreeg vleugels, maar bedrijven in Duitsland, Nederland en andere landen ook.” Hoe hij denkt Polen in de Unie te kunnen houden zonder de Europese rechtsregels te erkennen, maakte hij niet duidelijk. EVP-fractievoorzitter Weber, doelend op Poetin: ,,Het enige wat u aan het doen bent is tweedracht zaaien in de Unie, waarmee u mensen in de kaart speelt die we dat zeker niet gunnen.”

Uw verhaal hangt van de leugens en halve waarheden aan elkaar

Marek Belka

Tientallen Europarlementariërs hakten daarna nog veel harder in op de uiterlijk onbewogen Poolse premier. Ze verweten hem de Unie kapot te maken, of samen met zijn Hongaarse collega Orban een gezamenlijke exit voor te bereiden. ,,U gebruikt uw eigen hof om Europa aan te vallen, u hebt een val opgezet voor uw land en uw volk, de meest pro-Europese burgers die we hebben. U hebt het ego van de machtsspeler die niet wil zien met welke ramp dit eindigt”, aldus Belgisch oud-premier Guy Verhofstadt. Marek Belka, zelf Pools oud-premier: ,,Uw verhaal hangt van de leugens en halve waarheden aan elkaar. U spreekt over vrijheid, terwijl uw politie inhakt op vrouwen en kinderen die vreedzaam betogen.” Leszek Miller, ook Pool: ,,U spreekt over de Brusselse dictatuur en zelfs de bezetter uit Brussel zonder zelfs maar met de ogen te knipperen.” Magdalena Adamowicz: ,,Uw leugens zijn als konijnen, zo snel vermenigvuldigen ze zich.” Oud-EU-Commissaris Janusz Lewandowski: ,,U bent niet de echte baas, wat u hier zegt is wat uw vicepremier Kaczynski vindt. Maar ik zeg u: uw regering rijdt aan de verkeerde kant van de weg en wijst alle anderen met de vinger.” Bartosz Arlukowicz: ,,Wij laten niet toe dat u de dromen van onze kinderen steelt. Ik wacht op de dag dat u voor onze rechters moet komen.” Diverse Parlementsleden adviseerden Morawiecki ook om eens te gaan kijken in Groot-Brittannië, alvorens Polen de Unie uit te loodsen.

Morawiecki was in zijn tweede termijn noodgedwongen kort. Hij zei dat Polen zich aan de Europese Grondwet houdt, maar dat Brussel zich buiten de Verdragen om bevoegdheden toe-eigent. ,,Ik heb Poolse Parlementariërs horen zeggen dat ze zich schamen, maar ik ben trots, en daag ze uit om één arrest te noemen dat in Polen onder politieke druk tot stand is gekomen. Dat gebeurde onder voormalig premier (en ex-EU-president) Tusk. Toen werden rechters gebeld met opdrachten.” Morawiecki haalde ook hard uit naar EVP-leider Weber. ,,Hij noemt Poetin. Dat komt van een Duitser die samen met Poetin de (gaspijpleiding) Nordstream-II aanlegt - een project dat vergeleken wordt met het Hitler/Stalin-pact.”

Na hem was ook Von der Leyen kort. ,,Dit debat geeft aan hoe ernstig de situatie is. Nooit eerder heeft een lidstaat een artikel uit het Verdrag in twijfel getrokken. Ik heb aangegeven wat de Commissie hieraan kan doen, en ik heb ons herstelfonds genoemd. Betalingen daaruit zijn gekoppeld aan hervormingen, en één van de hervormingen die we van Polen eisen is herstel van de onafhankelijkheid van het gerecht.” Von der Leyen zei dat niemand hoeft te twijfelen dat ze tot actie overgaat. ,,Maar daar zijn procedures voor, en die respecteren we. In een democratie en rechtsstaat kost dat meer tijd dat in een autocratie. Bij ons staat zorgvuldigheid voorop. We hebben nog nooit een rechtsstaatprocedure verloren, en ik zal zorgen dat dat zo blijft.”

https://www.ad.nl/buitenland/eu-hoopt-o ... ~a164a307/

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » vr okt 22, 2021 5:09 am

Afbeelding

Knallende ruzie Polen en Europa duurt voort: 36 miljard euro steun blijft voorlopig op de plank
Polen en de rest van Europa hebben meer tijd nodig om hun knallende ruzie over de Poolse rechtsstaat op te lossen. De rest van Europa kan zich dat permitteren omdat 36 miljard herstelsteun voor Polen voorlopig op de plank blijft liggen.

Brussel keert de miljoenen pas uit als Polen aan alle voorwaarden voldoet en één daarvan is de onafhankelijkheid van de rechtspraak, aldus Commissievoorzitter Ursula von der Leyen donderdag. Of het geld dan voorlopig bevroren blijft of helemaal wordt afgepakt maakt op de korte termijn weinig uit.

Belangrijke leiders als Angela Merkel, die haar wellicht laatste Europese top beleeft, maar ook Emmanuel Macron en Xavier Bettel van Luxemburg, staan nadrukkelijk op de rem. Ze willen dat Polen in een dialoog met de Commissie naar een oplossing zoekt. ‘In overeenstemming met onze gezamenlijke regels en principes’, aldus Macron, meteen de bandbreedte aangevend. Maar beginnen met strafmaatregelen vinden ze fout.

Merkel: ,,We moeten praten voordat we tot strenge sancties overgaan. We moeten hier samen uit kunnen komen.” Samen met de Franse president drong ze er eerder deze week bij Raadsvoorzitter Charles Michel op aan de discussie over Polen kort te houden en er zeker geen nachtelijk spektakel van te maken, zoals in juni over de anti-homowetten van Hongarije. Dat leidde de weken daarna tot behoorlijk verziekte verhoudingen. De Pool Mateusz Morawiecki stelde zich even hard op als eerder deze week in het Europese Parlement: ,,Wij staan open voor een gesprek, maar zullen niet zwichten voor chantage.”

De Europese leiders die willen dat Polen door de bocht gaat verplaatsten in de aanloop naar hun driemaandelijkse hoogmis in Brussel het geweer nadrukkelijk van schouder. Was het grote bezwaar de afgelopen weken dat het Poolse constitutionele Hof het Europese recht ondergeschikt verklaarde aan het Poolse, nu is dat vooral het gebrek aan onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak. ,,Dit gaat over de scheiding van machten, dat is zeer wezenlijk”, aldus Mark Rutte.

Brussel ligt op dit punt al jaren met Warschau in de clinch. Polen ontsloeg rechters en benoemde regeringsgetrouwe opvolgers in hun plaats. Het vergrootte daarna zijn politieke invloed nog verder door een tuchtraad voor rechters in te stellen. Volgens Morawiecki is die alweer ontmanteld en zijn de verschillen met andere lidstaten nu weg. ,,Ik zie geen verschil. Wij zijn even trouw aan de rechtsstaat als anderen.”

Morawiecki ontkent ook, daarin bijgevallen door zijn Hongaarse collega Victor Orban, dat hij het primaat van het Europese recht onderuit haalt. Hij wil alleen niet dat Europese rechters arrest wijzen op terreinen waarvoor ze niet bevoegd zijn. Orban vindt Polen ‘een goed Europees land, het beste’ en spreekt van ‘een heksenjacht’.

Een probleem voor de voorstanders van een harde aanpak, Nederland voorop, is het feit dat de mogelijkheden om Polen weer in het gareel te krijgen geringer zijn dan Von der Leyen eerder deze week aangaf. Theoretisch kan Brussel Polen behalve zijn subsidies ook zijn stemrecht afpakken, maar de daarvoor benodigde meerderheid van twintig landen is er niet.

Een paar landen steunen Polen, andere zouden blanco stemmen. Blanco-stemmers worden volgens de regels in dit geval bij de tegenstemmers opgeteld. Ook Rutte erkende donderdagavond schoorvoetend: ,,Er is bezorgdheid of je voldoende landen hebt.”

Wat resteert is een langdurige gang naar de rechter, een oplossing door dialoog of het afpakken van geld. Bettel van Luxemburg zou het ‘een schande’ vinden als Polen alleen op die manier op de knieën te krijgen zou zijn. ,,Europa gaat over waarden en regels. Als we die alleen met geld kunnen afdwingen, hebben we ook een moreel probleem.”


https://www.ad.nl/buitenland/knallende- ... ~ad042110/

Plievo
Berichten: 2945
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Plievo » ma okt 25, 2021 2:20 pm

Poolse premier waarschuwt Europese Unie voor derde wereldoorlog

WARSCHAU - De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de Europese Unie gewaarschuwd voor het aanzetten tot „de derde wereldoorlog”, mocht de geldstroom uit Brussel worden geblokkeerd. Hij dreigde met een felle reactie als het Europees blok zou besluiten de financiële hulp op te schorten als straf voor anti-Europese maatregelen in Polen.
Afbeelding
In een interview met de krant Financial Times zei Morawiecki dat zijn regering „onze rechten zal verdedigen met alle wapens die tot onze beschikking staan.” Dat suggereert dat Polen de ambitieuze plannen van de EU om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, zou kunnen dwarsbomen.

De strijdlustige toon van Morawiecki volgt op een Europese top waarop was geprobeerd de gemoederen te sussen. De spanningen waren hoog opgelopen na het besluit van Polen om in bepaalde gevallen Europees recht te verwerpen. Brussel en andere lidstaten zien dat als ondermijning van Europese afspraken. Eerder zette de conservatief-nationalistische regering de rechterlijke macht al naar haar hand.

Het slepende conflict leidde tot vertraging bij de goedkeuring van 36 miljard euro uit het coronaherstelfonds voor Polen. Onder meer Nederland wil dat het bedrag voorlopig wordt vastgehouden.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1796489 ... reldoorlog

Teveel wodkaatjes gedronken? grote ogen

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » vr okt 29, 2021 5:39 am

Polen geschrapt als lid Europees rechtspraaknetwerk
Afbeelding
BRUSSEL - Polen wordt geschrapt als lid van het het Europese Netwerk voor Raden van de Rechtspraak (ENCJ). De Poolse raad voldoet niet meer aan de eisen die aan het lidmaatschap worden gesteld, zoals onafhankelijkheid van de zittende regering.

Het netwerk schorste de Poolse Raad voor de Rechtspraak (KRS) in september 2018, en kondigde de uitzetting in april al aan. De KRS had toen al aangegeven de koers niet te willen wijzigen, maar kreeg nog tijd om te reageren.

Door tal van maatregelen van de Poolse regering staat de rechtsstaat in Polen zwaar onder druk. De Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) voerde de afgelopen jaren omstreden hervormingen door die zijn veroordeeld door het Europees Hof van Justitie, de Europese Unie, de Raad van Europa en de VN.

Heikele punten

Een van de heikele punten is de tuchtrechtkamer die rechters kan straffen voor onder meer onwelgevallige beslissingen, het toepassen van Europees recht en kritiek op hervormingen. Polen moet elke dag een miljoen euro betalen zolang het tuchtcollege voor rechters niet is opgeheven, bepaalde het Europees Hof van Justitie deze week.

De KRS heeft de aanval van de regering en het parlement op de onafhankelijke rechtspraak volle steun gegeven. In de statuten van de ENCJ staat dat rechters de plicht hebben zich uit te spreken als de democratie en fundamentele vrijheden in gevaar zijn.

Polen is een van de oprichters van het Europese netwerk. Volgens Henk Naves, voorzitter van de Nederlandse Raad voor de rechtspraak en lid van het bestuur van de ENCJ, was het onvermijdelijk om de Poolse Raad uit het netwerk te zetten. "De Poolse rechtsstaat brokkelt steeds verder af. Maar het voelt niet als een overwinning. Het is een dieptepunt waarmee wordt onderstreept hoe ernstig de situatie in Polen is."




https://drimble.nl/buitenlands-nieuws/8 ... twerk.html

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » ma nov 08, 2021 6:32 am

Hoe zal het geschil van Polen met de EU zijn nationale politiek beïnvloeden?
Afbeelding
Hoewel de oppositie beweert dat de rechtse regerende partij van Polen de weg vrijmaakt voor de terugtrekking van het land uit de EU, waarschijnlijk niet veel politieke doorbraken zal hebben dan de harde tegenstanders van de regering, zou de mogelijke vertraging of het verlies van EU-middelen veel schadelijker kunnen zijn.

Hoewel de regering waarschijnlijk een kortetermijnovereenkomst zal sluiten die zal leiden tot het vrijgeven van deze fondsen, zullen de aanhoudende spanningen met het politieke establishment van de EU waarschijnlijk voortduren, wat moeilijke vragen oproept over de toekomstige relatie van het land met de Unie.

Een lopend geschil over de rechtsstaat
Sinds de verkiezing van de rechtse partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) in het najaar van 2015 is de Poolse regering in een voortdurend dispuut verwikkeld met het politieke establishment van de EU. instantie die uitspraak doet over de grondwettigheid van Poolse wetten, maar in 2017 escaleerde om het fel omstreden hervormingsprogramma van PiS op te nemen.

De EU-instellingen waren het eens met de kritiek van het juridische establishment van Polen en de meeste oppositiepartijen dat de hervormingen de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ondermijnden en het fundamentele democratische principe van de constitutionele scheiding der machten in gevaar brachten.

De tegenstanders van de regering voerden aan dat, door gerechtelijke benoemingen onder politieke controle te plaatsen, deze hervormingen de regerende partij in staat stelden de rechtbanken en toezichthoudende instanties te vullen met haar eigen, zorgvuldig geselecteerde kandidaten.

PiS daarentegen voerde aan dat, na de gebrekkige overgang van Polen naar democratie in 1989, de rechterlijke macht, net als veel andere belangrijke Poolse instellingen, werd onteigend door en de belangen vertegenwoordigde van een extreem diepgewortelde, en vaak diep corrupte, postcommunistische elite, die vervolgens een nieuw wettelijk establishment coöpteerde dat zijn erfenis in stand hield.

De rechterlijke elite, zeiden ze, opereerde als een "staat binnen een staat" die niet in staat was zichzelf te hervormen en in deze omstandigheden was het gerechtvaardigd en in overeenstemming met de praktijken in andere gevestigde westerse democratieën om rechters en hun toezichthoudende organen meer verantwoording af te leggen aan gekozen organen. .

De Europese Commissie heeft de ongekende stap genomen om een ​​actie tegen Polen te starten op grond van artikel 7 van de Europese Verdragen, die tegen elke EU-lidstaat kan worden ingeroepen wanneer men denkt dat er een "systeembedreiging" is voor de democratie en de rechtsstaat, Warschau met sancties, waaronder de opschorting van het stemrecht van de Europese Raad.

De Commissie slaagde er echter niet in de vereiste gekwalificeerde meerderheid van de EU-lidstaten te verkrijgen om verder te gaan dan de beginfase van de procedure. De Commissie heeft daarom inbreukprocedures tegen Polen ingeleid bij het Hof van Justitie van de EU, terwijl sommige Poolse rechters ook een aantal "bevooroordeelde vragen" hebben ingediend met betrekking tot verschillende aspecten van de hervormingen.


Lees het gehele artikel hier: https://notesfrompoland.com/2021/11/05/ ... -politics/

Plaats reactie