Venhuisschool Bedum snuffelt aan Duitse en Poolse culturen

Lech
Berichten: 3547
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Venhuisschool Bedum snuffelt aan Duitse en Poolse culturen

Bericht door Lech » ma jul 16, 2012 8:40 pm

Venhuisschool Bedum snuffelt aan Duitse en Poolse culturen

BedumburgemeesterComeniusDuitslandEuropees PlatformHenk BakkerpartnerschapPolenVenhuisschool BEDUM – Dankzij het Comeniusproject leren de leerlingen van de Venhuisschool in Bedum omgaan met mensen uit verschillende culturen. Groep acht is net terug van een vijfdaags bezoek aan Duitsland. “Al enkele jaren onderhouden we als Venhuisschool intensieve contacten met twee partnerscholen in het buitenland”, vertelt directeur Angèle van der Star van de Bedumer basisschool. “Dit zijn scholen in de gemeenten Peitz in Duitsland en Zbaszynek in Polen. De gemeente Bedum onderhoudt eveneens vriendschapsbanden met deze gemeente. Van 2008-2010 hebben we met subsidie van het Europees Platform verschillende internationale activiteiten georganiseerd voor de kinderen van onze school. Dit Comenius Partnerschap maakte het voor onze leerlingen mogelijk kennis te maken met kinderen, culturen en talen van andere Europese landen”.

Dit jaar zijn de kinderen van groep 8 de vorige maand met juf Joke, meester Tonnie en juf Angèle, op uitnodiging van de gemeenten Peitz en Bedum, in Peitz geweest. Dit om samen met de inwoners van Peitz en de Poolse en Duitse kinderen, het twintig jarig bestaan van deze gemeente na de val van de muur te vieren. Peitz is drie jaar na de val opgericht. Burgemeester Henk Bakker van de gemeente Bedum was ook van de partij, evenals andere medewerkers van internationale zaken, waaronder Jaap Heres.

Europa

“Wij zijn allen feestelijk ontvangen en hebben mogen genieten van de vele festiviteiten zoals een folklorefestival. De Venhuisschool vindt het belangrijk dat kinderen verder leren kijken dan de grenzen van hun eigen plaats en land. We hebben ondervonden dat naast het vergroten van de taalvaardigheid het heel duidelijk ook de sociale vaardigheden verbetert. Nederland is een multiculturele samenleving waarin leren omgaan met mensen uit verschillende culturen zal leiden tot meer begrip en tolerantie voor elkaar. Daarbij komt dat de grenzen van Europa steeds meer vervagen en vele kinderen in hun latere schoolloopbaan of carrière steeds vaker een periode in het buitenland zullen doorbrengen. Door middel van onze internationaliseringsprojecten en de lessen in de Engelse taal vanaf groep 1, denken wij dat we de leerlingen daarop beter kunnen voorbereiden”.

Subsidie

Voor de komende twee schooljaren heeft de Venhuisschool wederom een subsidieaanvraag ingediend om Comeniusprojecten voort te zetten. De Venhuisschool onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met de scholen Skola Postawowa in Kosiecyn (Polen) en de Krabat Grundschule in Janschwalde (Peitz-Duitsland).http://www.noorderkrant.nl/nieuws/6386/ ... e-culturen

Plaats reactie