ADOPTIE IN POLEN

Lech
Berichten: 3547
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

ADOPTIE IN POLEN

Bericht door Lech » ma okt 09, 2017 5:12 am

Wie komt in aanmerking:

Begin 2017 hebben de Poolse autoriteiten besloten dat men in principe alle kinderen in eigen land wil plaatsen. In het buitenland wonende aspirant adoptief ouders kunnen alleen nog vanuit Polen adopteren als zij zelf de Poolse nationaliteit bezitten of als er in Polen een kindje beschikbaar komt voor adoptie waarvan eerder een broertje of zusje in Nederland geplaatst is en dit echtpaar open staat voor een bijplaatsing. Zij moeten actief een religie belijden en een kerkelijk huwelijk afgesloten hebben.
Het leeftijdsverschil tussen oudste ouder en jongste kind moet in principe maximaal 40 jaar zijn. Uitzonderingen
hierop worden af en toe gemaakt.


Kinderen:

De kinderen uit Polen die voor buitenlandse adoptie in aanmerking komen hebben een belaste ontstaansgeschiedenis c.q. een belaste achtergrond en variëren in leeftijd van ongeveer 10 maanden tot 6 jaar. Dubbele plaatsingen zijn in Polen geen uitzondering, ook triblings komen voor. Echtparen die een Pools kind willen adopteren, dienen open te staan voor een kind met een special need. Vrijwel alle Poolse kinderen blijken een ontwikkelingsachterstand te hebben, welke nooit geheel zal verdwijnen. De meeste kinderen komen veelal uit 'achterstandsgezinnen', waar drankmisbruik veel voor komt.

Verblijfsduur:

Beide aanstaande ouders moeten tweemaal naar Polen reizen, éénmaal om voor de Adoptiecommissie te verschijnen en het kind te ontmoeten (verblijfsduur ongeveer 7 dagen) en éénmaal om voor de rechter te verschijnen, het kind te verzorgen en het paspoort en het visum af te wachten (verblijfsduur ongeveer 7 weken). Ook zijn er steden waarvoor een andere procedure geldt.

Adoptie door één ouder is in theorie mogelijk, maar in de praktijk blijkt het niet tot de mogelijkheden te behoren.

Wachttijd:

Er is op dit moment geen wachttijd.

Plaats reactie