Enschede zich heeft 'verloofd' met een Poolse stad

Lech
Berichten: 3547
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Enschede zich heeft 'verloofd' met een Poolse stad

Bericht door Lech » do jun 21, 2018 5:53 am

Dit is waarom Enschede zich heeft 'verloofd' met een Poolse stad
Afbeelding
ENSCHEDE - Enschede zoekt de samenwerking over de Poolse grens. Er is vorige week een intentieverklaring getekend met de stad Rzeszów.
Wilco Louwes 20-06-18, 21:07

1. Handel
Afbeelding
Afstand Enschede-Rzeszów © GoogleMaps

Bij de ondertekening van de letter of intent was een delegatie ondernemers aanwezig. Maar ook experts en ervaringsdeskundigen op gebied van ondernemen in Polen en vice versa, om vragen te beantwoorden.

Het belangrijkste aspect om de samenwerking in Polen te zoeken is natuurlijk de handel. De economie in Oost-Europa is in opkomst. De eerste zichtbaarheid van de samenwerking tussen Enschede en Rzeszów zou wel eens de komst van een Pools bedrijf naar Enschede kunnen zijn, of juist een Twents bedrijf dat de omgekeerde beweging maakt.

2. Kennis

Over Rzeszów
Rzeszów telt bijna 190.000 inwoners en ligt in het zuidoosten van Polen, op zo'n 80 kilometer van de grens met Oekraine bij de stad Lviv. De afstand tot Enschede is ruim 1.000 kilometer. Enschede heeft 'slechts' 2.500 euro aan budget voor de samenwerking, maar hoopt voor gezamenlijke projecten Europese subsidie te kunnen krijgen.


Net als Enschede heeft Rzeszów een technische universiteit. In de Poolse stad wonen zo'n 40.000 studenten. Enschede hoopt studenten en kenniswerkers te verleiden tot een verblijf hier. Het liefst talent op het gebied van ICT, want de gemeente constateert dat hier sprake is van een groot aantal moeilijk vervulbare vacatures op dat gebied.

De samenwerking met Rzeszów moet kortom ook leiden tot goede contacten tussen onderwijsinstellingen. Speciale interesse is voor ook voor Smart City. Een zogeheten 'slimme stad' gebruikt data om het inwoners gemakkelijker te maken. In deze vorm van innovatie hebben de Polen ook interesse. Overigens werkt Enschede op dat gebied ook al samen met Münster, Heidelberg, Linköping (Zweden), Palo Alto (VS) en Dalian (China).

3. Gelijkwaardigheid

Enschede ziet in Rzeszów haar Poolse equivalent. Het 'DNA' van de stad is hetzelfde, net als de ambities. In Rzeszów is een internationale commerciële luchthaven aanverwante industrie, voornamelijk Amerikaanse multinationals, en dat spreekt Enschede wel aan.

Volgens de gemeente Enschede is Rzeszów bovendien een voorbeeld als het gaat om een bruisende binnenstad. Er zijn veel evenementen en de Poolse stad heeft goede culturele voorzieningen en sportvoorzieningen.

Plaats reactie