Sociale zekerheid in het buitenland

Lech
Berichten: 3543
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Sociale zekerheid in het buitenland

Bericht door Lech » vr feb 15, 2019 6:05 am

Sociale zekerheid in het buitenland

Sociale zekerheid in het buitenland
Besluit VK artikel 50 EU-Verdrag: Meer informatie

In welk land u gebruik kunt maken van de sociale zekerheid, hangt af van twee factoren:

uw werksituatie (in loondienst, zelfstandig, werkloos, in het buitenland gedetacheerd, grenswerker enz.)
het land waar u woont - niet uw nationaliteit

U kunt niet zelf bepalen welk land voor uw sociale zekerheid zorgt.

Als u in een ander EU-land woont of werkt, zorgt ofwel uw thuisland ofwel uw gastland voor uw sociale zekerheid. U moet er in elk geval voor zorgen dat u gedekt blijft als u naar een ander land verhuist.

Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het verstandig dat u zich goed informeert over de sociale zekerheid in uw gastland.
Wat u moet doen als u:
in het buitenland woont en werkt
Detachering naar het buitenland voor een korte periode

Als gedetacheerd werknemer of als zelfstandige kunt u tijdelijk in een ander EU-land werken terwijl u gedekt blijft door het socialezekerheidsstelsel van uw eigen land.

Dat heeft geen gevolgen voor uw recht op sociale zekerheid of dat van uw gezin: gezondheidszorg, gezinstoelagen/kinderbijslag, arbeidsongeschiktheidsuitkering, pensioen.
Toegang tot gezondheidszorg

Vraag een Europese zorgpas (EHIC) aan om toegang te krijgen tot de gezondheidszorg in het land waar u gedetacheerd bent. U kunt er een aanvragen bij uw zorgverzekeraar/mutualiteit of de overheid in uw eigen land.

Verhuist u naar een ander EU-land en schrijft u zich daar ook in? Dan moet u of uw werkgever een PD S1-formulier aanvragen bij uw zorgverzekeraar/mutualiteit in uw eigen land. Bij aankomst moet u het PD S1-formulier afgeven aan de zorgverzekeraar in het gastland.
Gedekt door het socialezekerheidstelsel van uw eigen land

Met het PD A1-formulier kunt u aantonen dat u gedekt blijft door het socialezekerheidsstelsel van uw eigen land terwijl u gedetacheerd bent naar een ander EU-land. Het PD A1-formulier is maximaal 24 maanden geldig. Wordt u langer dan 24 maanden gedetacheerd, dan kunt u verlenging van de geldigheid van uw PD A1-formulier aanvragen. Dit is mogelijk als er een overeenkomst hierover gesloten is tussen de autoriteiten van uw land en het gastland.

Bent u werknemer, ga dan na of uw werkgever vooraf bij de instantie voor sociale zekerheid in uw land een PD A1-formulier voor u heeft aangevraagd.

Bent u zelfstandige, dan moet u de instantie voor sociale zekerheidpdfen in uw land vooraf op de hoogte brengen van uw detachering en er een PD A1-formulier aanvragen. Om het PD A1-formulier te krijgen, moet u aantonen dat u de activiteiten die u in het buitenland wilt uitoefenen, normaal gesproken ook in uw eigen land uitoefent. Om aan deze eis te voldoen, moet u:

al een periode als zelfstandige werkzaam zijn in uw eigen land. Hoe lang die periode moet zijn, verschilt van land tot land (soms slechts twee maanden).
blijven voldoen aan de voorwaarden om als zelfstandige te werken bij uw terugkeer naar uw eigen land.

U moet het PD A1-formulier te allen tijde tijdens uw detachering in het buitenland aan de autoriteiten kunnen laten zien, bijvoorbeeld in het geval van een controle ter plaatse door de arbeidsinspectie. Zolang u een geldig PD A1-formulier heeft, moet het gastland dat erkennen.
Detachering van meer dan 24 maanden

Een PD A1 formulier is voor slechts 24 maanden geldig. Als uw detachering in een ander EU-land langer duurt, dan kunt u:

overschakelen naar het socialezekerheidsstelsel van het gastland en daar premie betalen of
verlenging van de geldigheid van uw socialezekerheidsdekking aanvragen om in uw thuisland gedekt blijven.

Dit kan worden toegestaan er een wederzijds akkoord hierover is tussen de beide betrokken landen is en de verlenging in uw belang is. Als u verzoekt om verlenging, moeten u en uw werkgever contact opnemen met de bevoegde autoriteit die uw PD A1 heeft afgegeven, voordat dit afloopt.

Als u terugkeert naar het land waar u normaal gesproken werkt, valt u weer onder het socialezekerheidsstelsel daar. U kunt worden gedetacheerd naar een ander land, maar pas na een bepaalde tijd verstreken sinds de terugkeer naar uw eigen land (veel EU-landen houden hiervoor een periode van twee maanden aan).
https://europa.eu/youreurope/citizens/w ... dex_nl.htm

Plaats reactie