Polen aan het werk in Nederland

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Ondernemers over campagne FNV Bondgenoten tegen Polen-const

Bericht door bertvaneck » za aug 20, 2011 10:32 am

«»
» Ondernemers over campagne FNV Bondgenoten tegen Polen-constructies




Geschreven door Marcel van der Voort op 19.08.2011, 20:28

DAMWOUDE- FNV Bondgenoten heeft problemen met het te werk stellen van buitenlandse chauffeurs op de Nederlandse vervoersmarkt voor bijvoorbeeld een Pools salaris.

Volgens de vakbond krijgen veel voormalige Oostblokkers onderbetaald en dat is te wijten aan de zogenoemde Polen-constructies waardoor deze buitenlandse chauffeurs cabotage-ritten uitvoeren in Nederland.

Transport-Online heeft de transportondernemers en vrachtwagenchauffeurs gevraagd wat ze vinden van de campagne die FNV Bondgenoten voert om een einde te maken aan de vermeende praktijken.

Als eerste komen de ondernemers aan het woord en zaterdag geven de chauffeurs hun mening.

"Mijn mening als transportondernemer is dat bedrijven zich ten allen tijde moeten houden aan de Cao beroepsgoederenvervoer, voor zover van toepassing; overige relevante wet en regelgeving en ethiek in het zakenleven", vindt Henk Brink van Transportbedrijf H. Brink en Zn B.V. in Hardenberg

Hij vervolgt: "Ik kan constructietechnisch slecht beoordelen of de nu in het nieuws zijnde collega’s zich wel of niet aan de geldende regels houden. Ik ga er vanuit dat FNV Bondgenoten de regels en de werkwijze van de bedrijven erg goed heeft bestudeerd en nu haar punt wil maken."

"Als inderdaad blijkt dat er bij bedrijven structureel regels zijn overtreden juich ik de acties van FNV Bondgenoten uiteraard van harte toe.Tot het tegendeel bewezen is ga ik er echter vanuit dat onze collega’s zich, net als wij, aan de wet- en regelgeving houden."

"Ook wij hebben omzetderving door collega’s die met buitenlandse chauffeurs op de vrachtauto binnenlandse ritten rijden. Daar is niet tegen te concurreren. Dit geldt dan overigens veelal voor one-way en one-stop werkzaamheden."

"Het is voor ons onmogelijk om te beoordelen of deze collega’s zich wel of niet aan de regels houden. Vervelend vinden wij het wel, vooral in deze moeilijk tijd is het zaak om omzet en bezettingsgraad op peil te houden."

"Tijdens de prijsonderhandelingen met opdrachtgevers wordt regelmatig geschermd met marktprijzen die voor ons volslagen onwerkbaar zijn. De genoemde tarieven zijn door ons alleen te hanteren als we het chauffeursloon meer dan halveren."

"In ons speciale distributiewerk is het geen doen om met buitenlandse chauffeurs te werken, daarom hebben wij ze ook niet in dienst."

"Ik heb wel mijn twijfels of dit probleem -als het er is- met de acties van FNV Bondgenoten sectorbreed wordt opgelost. Er zijn relatief gezien veel bedrijven die met buitenlandse chauffeurs werken in het nationale werk."

"Daarnaast is het met het openen van een buitenlandse vestiging makkelijk om de wagens op een buitenlands kenteken te zetten. Om dan alleen al de cabotage regelgeving te controleren lijkt mij haast ondoenlijk voor de instanties. Ik ben benieuwd hoe het afloopt."

Niet goed te praten
Johan Vuylsteke van het Belgische Vuylsteke Transport stelt: "Het is absoluut niet goed te praten dat FNV Bondgenoten er bepaalde bedrijven uitpikt."

"Europa moet een wet maken waardoor alle chauffeurs actief in heel Europa in welk land ze ook ingeschreven zijn, hetzelfde loon krijgen. Dan kunnen we allen met dezelfde kostenstructuren gaan werken."

"Het is erg dat we met zijn allen onze toevlucht moeten nemen naar Oost-Europa om te overleven. Dat we deze mensen moeten inschakelen en misbruiken."

"Er is geen andere keuze. De klanten doen er alles aan om de vervoerder op de knieën te krijgen. Europa werkt hieraan goed mee. Er zijn teveel vrachtwagens op de weg. Ons verder ontmoedigen is hun enige doel", klinkt het.

FNV Bondgenoten heeft geen verhaal bij Butter
Philip Jonk is algemeen directeur van de Worktrans Groep in Purmerend: "Volgens mij heeft de FNV Bondgenoten geen verhaal bij Butter in Dronten. (FNV Bondgenoten is onderhandelingen herstart in verband met het Polen-beleid daar, red). De chauffeurs zitten op Pools gekentekende auto's die voor de Poolse Butter rijden. De auto's verrichten transporten door heel Europa in verschillende landen."

"De planning zit centraal in Nederland, zoals bij zoveel grotere transportbedrijven. Butter heeft in verschillende landen zelfstandige BV's met verschillende nationaliteiten qua chauffeurs."

"De Poolse Butter chauffeurs worden naar Poolse begrippen goed betaald en het bedrijf staat goed bekend. In Polen bestaat er geen Cao. Het is een kwestie van vraag en aanbod en reputatie van je bedrijf."

"Dat de chauffeurs in Nederland Duitsland of Polen opstappen maakt in mijn beleving weinig uit."

"Zolang Butter zich aan de cabotagewetgeving houdt binnen Nederland overtreedt hij geen Europese regels. We zitten nu eenmaal in een verenigd Europa en internationaal gezien behoren de Nederlandse chauffeurs tot de best betaalden van Europa."

"Dus is het logisch dat Butter net zoals vele andere bedrijven naar Polen is uitgeweken om te overleven op het Europese speelveld."

Te lage marges
Jan Sprenkeling van Sprenkeling Vervoer & Handelsonderneming B.V. in Egmond aan den Hoef: "Het één en ander ontstaat door de te lage marges in de transportsector. Het heeft te maken met het zogenaamde kip en het ei verhaal."

"Als onze opdrachtgevers voldoende voor onze dienstverlening betalen is dit waarschijnlijk niet nodig. Maar dat doen ze in het algemeen niet, zodat wij genoodzaakt zijn goedkoper te werken."

"Goedkoper personeel is dan een optie, maar als men goedkoper personeel heeft gaat men de concurrentie aan met de Oost-Europese transportbedrijven. Zo blijft men in een cirkel ronddraaien."

"Voordat men met buitenlandse werknemers ging werken was het echter al zo dat de verladers niet voldoende willen betalen en dit zal nooit veranderen."

"De verlader wil alleen de productieve uren betalen en dan nog moet je blij zijn met rond de 50,00 euro per uur. Aan- en afrijtijden en wachturen worden over het algemeen niet betaald. Alleen bij uitzonderingen."

"Misschien wordt het opgelost als men wettelijke minimum tarieven gaat toepassen, zoals ooit in Duitsland. Maar dat is waarschijnlijk een illusie."

"Alles wordt door de markt van vraag en aanbod bepaald en daar heeft FNV Bondgenoten ook geen invloed op."

"Dus laat de buitenlandse chauffeurs lekker hun gang gaan. Ze vinden blijkbaar zelf wel dat ze voldoende betaald krijgen. Anders gaan ze toch niet aan de slag?"

"Dus de keuze is aan het transportbedrijf dat zo wil werken en aan de buitenlandse chauffeur die vindt dat hij voldoende betaald krijgt. En aan de verlader die vindt dat hij teveel voor onze dienstverlening moet betalen."

"Ik hoop dat er een gigantisch tekort aan personeel en vrachtwagens ontstaat. Dan gaan de transportbedrijven en dan de verladers vanzelf meer betalen."

"Het wel vervelend dat onze branche op deze manier in de publiciteit komt."

Moet stoppen
Wilfried Nielen van Eco Service Europe B.V. in Oostburg: "De wet overtreden is fout en past niet in onze maatschappelijke omgeving en tijdsgeest."

"Het werken met Poolse medewerkers tegen Poolse condities is oneerlijke concurrentie en moet gestopt worden. Geen enkel transportbedrijf mag zich verschuilen achter zijn opdrachtgever."

"Maar de opdrachtgever zou er geen gebruik van mogen maken. Ook zij hebben een verantwoordelijkheid."

"Maar ja…er is altijd een maar. De overheid moet dan vervolgens ook de Poolse bedrijven die met Polen goedkoop werken ook streng controleren."

"Het kan uiteraard niet zo zijn dat die vervolgens al ons werk afpikken. Dat echt gebeurt. Zonder zich aan de regels te houden. Gelijke monniken en gelijke kappen. Maar de overheid verzuimt zijn taak."

"Niet alleen op dit vlak overigens. Maar ja, die mogen dat natuurlijk. Eén keer per drie jaar wat controles is natuurlijk schieten met hagel", besluit hij.

In deel 2 komen zaterdag de chauffeurs aan het woord.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Belgische vakbond ook in actie tegen ‘Polen-constructie’

Bericht door bertvaneck » zo aug 21, 2011 8:23 am

Belgische vakbond ook in actie tegen ‘Polen-constructie’


Auteur: Bas Dijkhuizen



Geplaatst: 18 aug 2011
In navolging van FNV Bondgenoten in Nederland maakt ook de socialistische vakbond voor transportwerknemers BTB in België een gang naar de rechter om de zogeheten Polen-constructie aan te vechten. Volgens deze bond maken ook in België veel transportbedrijven hier gebruik van door truckchauffeurs in te schrijven in lagelonenlanden en die vervolgens in eigen land laten rijden.



"Wat begon als een randverschijnsel is ondertussen uitgegroeid tot een tsunami: Oost- Europese chauffeurs worden massaal tegen dumpingtarieven ingezet op de Belgische transportmarkt", zegt de Belgische evenknie van FNV Bondgenoten in de Vlaamse krant Het Belang van Limburg.



Sociale dumping

"Op zich is dat geen probleem, mochten deze chauffeurs even veel verdienen als de Belgische chauffeurs. Ze verdienen echter de gangbare lonen uit hun land van oorsprong, veel minder dan de Belgische chauffeurs, die op die manier uit de markt geprijsd worden. Dit is regelrechte sociale dumping en dus moet het stoppen", aldus de BTB.



Bezoek Bratislava

Volgens deze bond van transportwerknemers wordt, net als in Nederland en ook Duitsland, gebruik gemaakt illegale constructies als postbusfirma's of postbus interimkantoren die opereren vanuit Oost-Europa voor de werving van goedkope Oost-Europese vrachtautochauffeurs. Een bezoek van de BTB aan Bratislava wees uit dat die bedrijven vaak niet meer dan een naamkaartje aan een deur of op een brievenbus zijn.

BTB werkt overigens samen met FNV bondgenoten om het dossier voor te bereiden. In Nederland won de vakbond onlangs een rechtszaak tegen een transportbedrijf uit Milsbeek die ook gebruik maakte van de 'Polen-constructie'. "Binnenkort volgt ook eenzelfde initiatief in België", aldus de bond.



Uitbreiding EU

De Belgische transport werkgeversorganisaties Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV), Febetra en UPTR zeggen in een reactie op het voornemen van BTB dat lang niet elke tewerkstelling van Oost-Europeanen illegaal. "De huidige situatie in de transportsector werd gecreëerd door de uitbreiding van de Europese Unie in 2004 en 2007. Sinds de toetreding mogen transportbedrijven uit pakweg Polen of Litouwen zonder beperkingen internationale ritten uitvoeren binnen de Europese Unie. Doordat de loonkosten er gevoelig lager liggen, prijzen ze de Belgische bedrijven uit de markt, zeker voor afstanden boven de vijfhonderd kilometer. Voor veel Belgische transportbedrijven is een samenwerking met een Oost-Europees transportbedrijf dan ook de enige formule die toelaat om te overleven."



Tekort chauffeurs

"Er zijn ook Oost-Europese truckchauffeurs die op een Belgische vrachtauto rijden. Ook dit kan perfect wettelijk gezien: de chauffeur wordt dan wel degelijk volgens de Belgische regels en lonen betaald. Met name door het tekort aan chauffeurs zoeken een aantal transporteurs hun toevlucht tot deze oplossing. Er is in dit scenario geen sprake van dumping aangezien de kosten even hoog liggen als voor een Belgische chauffeur.", aldus de drie Belgische transporteursorganisaties.

Stamgast
Berichten: 429
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 3:50 pm

Re: Belgische vakbond ook in actie tegen ‘Polen-constructie’

Bericht door Stamgast » zo aug 21, 2011 1:34 pm

Hoi Bert,

Ik zag van de week over deze constructie een reportage op de Belgische tv.
De constructie verdient zeker geen schoonheidsprijs. Maar welke keuze hebben de chauffeurs? Lastig, thuis zijn er toch monden te voeden.

Groeten,
Stamgast

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Belgische vakbond ook in actie tegen ‘Polen-constructie’

Bericht door bertvaneck » zo aug 21, 2011 1:40 pm

Stamgast schreef:Hoi Bert,

Ik zag van de week over deze constructie een reportage op de Belgische tv.
De constructie verdient zeker geen schoonheidprijs. Maar welke keuze hebben de chauffeurs? Lastig, thuis zijn er toch monden te voeden.

Groeten,
Stamgast
dat ben ik helemaal met je eens er een spreekwoord beter een half ei als een lege dop :) :)

Stamgast
Berichten: 429
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 3:50 pm

Re: Belgische vakbond ook in actie tegen ‘Polen-constructie’

Bericht door Stamgast » zo aug 21, 2011 2:41 pm

Maar fatsoenlijk is het niet.
De mazen van een net kunnen erg ruim zijn.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Belgische vakbond ook in actie tegen ‘Polen-constructie’

Bericht door bertvaneck » zo aug 21, 2011 3:00 pm

dat ben ik met je eens het vervelende is dat deze mensen weinig keus hebben het is vaak slikken of stikken :evil:

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Politieke partijen: 'Polen verdringen personeel Weener Groep

Bericht door bertvaneck » vr aug 26, 2011 3:48 pm

Politieke partijen: 'Polen verdringen personeel Weener Groep in Den Bosch'

Laatst gewijzigd: donderdag 25 augustus 2011 - 10:53 | Auteur: Hans Janssen


DEN BOSCH - Buitenlanders verdringen medewerkers van de Weener Groep in Den Bosch bij het onderhoud van openbaar groen. Stadspartij Knillis en Leefbaar 's-Hertogenbosch en Rosmalen beweren dit in vragen aan burgemeester en wethouders.

Volgens de partijen heeft de gemeente via uitzendbureau ADR Personeelsdiensten arbeiders van Poolse afkomst ingehuurd. Ze willen weten of B en W hiervan op de hoogte waren en waarom ze hiermee hebben ingestemd.

Het college moet ook duidelijk maken of deze werkwijze structureel wordt. De partijen spreken van een slecht signaal voor het bedrijfsleven in Den Bosch, dat volgens hen juist moet worden overgehaald medewerkers van de Weener Groep in dienst te nemen.

De gemeenteraad zou hebben bepaald dat de gemeente tot het uiterste moet gaan om deze groep mensen in ieder geval binnen de gemeentelijke organisatie aan een geschikte baan te helpen.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Polen uitgebuit bij Brabantse tuinder

Bericht door bertvaneck » zo aug 28, 2011 5:21 am

za 27 aug 2011, 23:26 :evil:

Polen uitgebuit bij Brabantse tuinder LAARBEEK - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een inval gedaan bij een tuindersbedrijf in het Brabantse dorp Aarle-Rixtel (gemeente Laarbeek). Bijna 90 Oost-Europese werknemers zouden hier lange tijd zijn uitgebuit. De leef- en werkomstandigheden bij het bedrijf zouden erbarmelijk zijn.

Een woordvoerster van Migrada, de belangenvereniging voor arbeidsmigranten, heeft zaterdag een bericht daarover van Omroep Brabant bevestigd. De organisatie heeft na de inval donderdag het grootste deel van de werknemers onder haar hoede genomen.

Het OM viel het bedrijf binnen na diverse klachten van werknemers. De arbeiders woonden ook op het terrein van de tuinder. Zij zouden slechts 4 euro per uur hebben gekregen, moesten 80 uur per week werken en sliepen met 5 mensen in een container. Er zouden op het terrein maar 3 wc's zijn geweest, die na hevige regenval verstopt zaten en overliepen. „De situatie was volstrekt onacceptabel”, vat een zegsvrouw van Migrada samen.

Het grootste deel van de arbeiders heeft het terrein van de tuinder verlaten en is tijdelijk ondergebracht op een kampeerboerderij in de buurt. Zij konden zaterdagavond onder politiebegeleiding hun spullen ophalen. Zo'n veertig werknemers wilden geen aangifte doen tegen de tuinder. Zij verblijven nog steeds bij het bedrijf.

FNV Bondgenoten heeft de zaak in onderzoek, meldt een zegsman zaterdagavond. Hij kon nog geen inhoudelijk commentaar op de inval geven.

bron telegraaf

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

„Een Pool doet werk dat een Nederlander niet wil doen”

Bericht door bertvaneck » do sep 08, 2011 6:02 pm

„Een Pool doet werk dat een Nederlander niet wil doen”

08-09-2011 18:00 | J. Visscher




Een Poolse werkneemster in een potplantenkwekerij.



foto 1 van 2


Belasting betalen voor je hond. Ouders die een oogje dichtknijpen als hun jonge kind een sigaret opsteekt. Het zijn zaken waar de Polen Sebastian Krzyminski (26) en Kasia Nijenhuis-Purzycka (29) in Nederland erg aan moesten wennen.


Een eind fietsen om de tijd door te komen. Dat deed Sebastian Krzyminski toen hij zo’n twaalf jaar geleden met zijn Poolse familie neerstreek in Friesland. „Als je de Nederlandse taal niet spreekt, kun je geen contacten leggen. Toen ik hoorde: Je moet naast het Nederlands ook Fries leren, dacht ik: Nu houdt het op”, lacht Sebastian in een van de kantoorruimtes van uitzendbureau Level One in Emmeloord, dat werk regelt voor honderden Polen. Hij werkt sinds enkele maanden bij het uitzendbureau. Eerder was Sebastian, die werktuigbouwkunde studeerde en in Lemmer woont, actief als lasser, stratenmaker en botenbouwer.

Zijn Poolse collega Kasia Nijenhuis-Purzycka zegt geen last van eenzaamheid te hebben gehad toen ze zo’n negen jaar geleden naar Nederland kwam. „Ik sprak Engels en begon als au pair in Pernis, bij Rotterdam. Kinderen vullen je dag.” In Nederland leerde ze haar man kennen. Ze deed productiearbeid en werkt sinds enkele jaren bij het uitzendbureau. Ze woont in het Overijsselse Oldemarkt.

Wat viel jullie zwaar in Nederland?




Kasia: „De Nederlandse taal.”

Sebastian grijnst. „De Belastingdienst.”

Kasia: „Tot mijn verbazing moest ik belasting betalen voor de hond. Dat is in Polen niet zo. Maar door al die regels is Nederland een net en schoon land.”

Sebastian: „Het eten in Polen is lekkerder.”

Kasia lacht: „Ja, vetter.”

Sebastian: „Een Nederlandse stamppot met wortelen en stukjes groen: daar is niet veel aan.”

Kasia: „Ik wil én gehakt én spekjes in een zuurkoolstamppot.”

Over de mentaliteit van Nederlanders hebben de twee jonge Polen gemengde gevoelens.

Kasia: „Nederlanders zijn niet arrogant, zoals in Italië, waar ik ook heb gewoond. Nederlanders zijn open. Als iets niet lukt, dan zeggen ze dat.”

Sebastian: „Nederlanders tonen niet zo veel emotie. Ze zijn ook wel wat makkelijk. Als een kind vanaf z’n twaalfde rookt, doen ouders daar niet zo moeilijk over.”

Kasia: „In Polen zou zo’n kind een klap in z’n gezicht krijgen.”

Het Sociaal en Cultureel Planbureau stelt in een donderdag gepresenteerd rapport dat jonge, laag­opgeleide Polen in Nederland in een slechte positie verkeren. Herkenbaar?

Sebastian: „In Polen kunnen jongeren niet zo makkelijk doorleren als in Nederland, waar de overheid je duizenden euro’s leent. In Polen krijgen jongeren nauwelijks studiefinanciering, het geld is nog niet eens genoeg om je pennen van te betalen.”

Kasia: „Nederlandse kinderen moeten al snel onafhankelijk zijn. Ik merk bijvoorbeeld dat een vrouw na haar zwangerschap toch weer een aantal uren wil werken.”

Polen komen nogal eens in het nieuws vanwege overlast door drankmisbruik. Herkenbaar?

Sebastian: „Er wordt te veel op Polen gelet. Maar drankmisbruik moet hard worden aangepakt.”

Kasia: „Er zijn ook genoeg Neder­landers die met drank op gaan rijden. Maar het is slecht van Polen als ze veel drinken en dan de weg opgaan.”

Sebastian: „Als mensen horen dat ik een Pool ben, zie ik aan hun gezicht dat ze denken: Hij is een dronkaard of een dief. Ik kan wel begrijpen dat mensen dat soort zaken met Polen in verband brengen, maar ze moeten beseffen dat het niet juist is elke Pool daarop aan te kijken.”

Wat vinden jullie ervan als mensen zeggen dat Polen het werk van Nederlanders afpakken?

Kasia: „Belachelijk.”

Sebastian: „Een Pool doet werk dat een Nederlander niet wil doen. Ik zie nog geen Nederlanders in de rij staan voor smerig werk.”

Kasia: „Denk aan het schoonmaken van een kippenstal. Als een Nederlandse jongen of Nederlands meisje dat werk niet eens wil proberen en gelijk al zegt: „Dit wil ik niet doen”, dan vind ik dat respectloos tegenover mensen die dat werk wel aanpakken. Maar we mogen niet alle Nederlanders over één kam scheren. Er zijn er genoeg die hard en lang werken.”

Ongeveer de helft van de Polen denkt over vijf jaar nog in Neder­land te zijn. Hoe zien jullie je toekomst?

Kasia: „Ik zie mijn toekomst hier. In Nederland is gemakkelijker aan werk te komen, in Polen zijn de salarissen zo laag. Het leven ziet er daar niet goed uit. Hier kan ik de rekeningen betalen en kan ik één of twee keer per jaar op vakantie.”

Sebastian: „Ik denk er niet aan om terug te gaan naar Polen. Eén keer per twee maanden bel ik met familie in Polen. Eén of twee keer per jaar ga ik er met de auto heen. Als ik dan in Polen aankom, denk ik vooral: Eindelijk klaar met rijden.”

Kasia: „Ongeveer één keer per jaar ga ik met de auto naar Polen. Om mijn moeder en mijn oma te zien. Maar na een weekje wil ik weer naar Nederland.”


--------------------------------------------------------------------------------


„Laat Polen elkaar helpen”

Laat goed geïntegreerde Polen hun jonge landgenoten die in Nederland in de knel zitten op weg helpen, adviseert voorzitter Jaap Jongejan van CNV Vakmensen. Hij reageert op een vandaag gepresenteerd SCP-rapport dat meldt dat de positie van laag­opgeleide en vaak werkloze, jonge Polen in Nederland zorgelijk is. „Vergelijk het met Nederlanders die naar Canada emigreren. Die kunnen hulp van Nederlanders die daar al een tijd zijn, goed gebruiken.” Werk en beheersing van de Nederlandse taal zijn van cruciaal belang voor jonge Polen die naar Nederland komen, benadrukt Jongejan. „Werk, meedoen in de samenleving, is het beste wat je kan overkomen.”

Knappen Polen het smerige werk voor Nederlanders op, bijvoorbeeld in de landbouw en horeca? „Zo kijk ik er niet tegen aan. Ik ken genoeg Nederlanders die ook in die sectoren werkzaam zijn. Als we meer Nederlanders aan het werk willen in bijvoorbeeld de seizoensarbeid in de landbouw, moeten werkgevers daar tijdig werk van maken. Zoek niet een paar weken, maar meer maanden voorafgaand aan de aardbeienoogst naar personeel. Op die manier is er meer kans dat bijvoorbeeld ook een Nederlandse jongere die aan de zijlijn staat aan het werk kan.”

Jongejan keert zich tegen de gedachte dat Polen de banen van Nederlanders inpikken, bijvoorbeeld in het beroepsvervoer. „Het probleem zit niet bij de Polen, maar bij werkgevers die Poolse werknemers onder de CAO uit­betalen. Wij hameren erop dat werkgevers geen misbruik maken van het gebrek aan kennis bij Polen over arbeidsvoorwaarden.”

De conclusie van het SCP dat de huisvesting van tijdelijke Poolse arbeidsmigranten te wensen overlaat, roept herkenning op bij de vakbondsman. „We blijven telkens aandacht vragen voor fatsoenlijke huisvesting.” Hij ziet ook ver­beteringen. „Werkgevers die Poolse arbeiders fatsoenlijk huisvesten, in plaats van hen met zes man in een caravan te stoppen.”


--------------------------------------------------------------------------------


Integratie Polen niet van leien dakje

De integratie van Polen in Nederland verloopt zeker niet zonder problemen, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag in een rapport. Al doen ze het beter dan niet-westerse allochtonen. Enkele feiten over de ongeveer 150.000 Polen die de afgelopen jaren naar ons land kwamen.

- Zorg over lage opleiding en werkloosheid jonge Polen;

Poolse vrouwen hoger opgeleid dan Poolse mannen;

- Polen redelijk te spreken over Nederland en Nederlanders;

- Driekwart Polen in Nederland noemt zichzelf rooms-katholiek;

- Woonsituatie tijdelijke Poolse migranten laat te wensen over;

- Helft Polen denkt over vijf jaar nog in Nederland te wonen.

Lech
Berichten: 4770
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: „Een Pool doet werk dat een Nederlander niet wil doen”

Bericht door Lech » do sep 08, 2011 7:30 pm

do 08 sep 2011, 10:36
Ook Poolse werknemer houdt van Nick & Simon Door Jurry Brand
MAASDIJK - Uit het huis op de Oranjesluisweg in het Westland klinkt de laatste plaat van Nick & Simon. Een woonhuis van een Nederlands gezin misschien? Nee, het is één van de huizen waar de Poolse werknemers van kweker Peter van der Plas wonen.

Afbeelding
Kasia Sajda, Malgorzata Horyd en Sebastian Sajda (vlnr) aan de slag tussen de perkplantjes. FOTO: JOEP VAN DER PAL Foto: Joep van der Pal

En het kan goed de kamer van Sebastian en Kasia Sajda (beiden 31) zijn waar de muziek vandaan komt. Het stel uit Zuid-West Polen, sinds een jaar getrouwd, zegde drie jaar geleden hun banen op in een drukkerij en in een kindertehuis om in het buitenland te gaan werken. Ze hebben wel een flat aangehouden in hun thuisland. „In Polen kunnen we niet verdienen wat we hier verdienen. En we willen voldoende geld verdienen om zelf een huis te kunnen bouwen in Polen”, legt Kasia uit. „We willen daarvoor nog twee jaar in Nederland blijven. Omdat we nog een flat hebben in Polen, was het niet zo dat ’we alles achterlieten’. We weten dat het tijdelijk is.”

Ze maken daarom veel uren in de kas, voor het Nederlandse cao-loon. Maar als ze vrij hebben, gaan ze er met de auto op uit of zoekt Sebastian mooie plekken om zijn hobby fotografie te beoefenen. Of ze draaien een plaatje van Nick & Simon of Jan Smit. „We vinden de Nederlandse taal zo mooi. Mooier dan Duits”, zegt Sebastian.

Achterin de kas kleurt het paars, geel, wit en combinaties van die kleuren. De perkplantjes pakken in lange rijen hun laatste dagen warmte onder het glasdak mee voor ze op de vrachtwagen gaan naar onder meer bouwmarkten. Momenteel is het redelijk rustig in de kwekerij, zegt Van der Plas. In deze periode heeft hij ongeveer twintig Poolse werknemers aan de gang, in de piektijd in het voorjaar zijn dat er zestig.

„Er zijn er bij die bijna het hele jaar hier zijn om te werken”, zegt de kweker. „Maar er zijn ook werknemers die de periodes uitzoeken dat er werk is dat zij het leukst vinden. Zij houden bijvoorbeeld meer van het zware, grove werk en vinden het gepriegel met stekjes helemaal niets."

Net als Sebastian en Kasia maakte ook Malgorzata Horyd (43) een bewuste keuze om naar Nederland te komen. In het noordoosten van Polen runde ze vijftien jaar lang een winkeltje in groente en fruit. Daar stopte ze vier jaar geleden mee om in het buitenland haar geluk te beproeven. Malgorzata is alleenstaande moeder en heeft een zoon van 14, die in Polen is achtergebleven. Hier wil ze voldoende verdienen zodat hij een goede opleiding kan volgen.

In het donderdag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau over Polen die sinds 2004 in Nederland zijn staat te lezen dat ruim de helft denkt over vijf jaar nog in Nederland te wonen. Ook Malgorzata wil het liefst blijven. Daarom is ze nu druk bezig met taalles. „Laatst werd in op taalles het grapje verteld dat een lift het engste is voor iemand die de taal niet spreekt. Dan kun je namelijk niet weg als iemand tegen je begint te praten”, zegt Malgorzata. „Maar nu zijn we na een aantal lessen niet meer bang voor liften. Wel vind ik dat Polen die hierheen willen komen minimaal Engels zouden moeten spreken.”

Overigens verloopt de communicatie op de kwekerij goed, zeggen de drie Poolse werknemers. Al gaat het soms met handen en voeten. Kweker Van der Plas heeft het allemaal dan ook zo simpel mogelijk gemaakt. Op labels op de plantjes is precies te zien bij welke partij ze horen en wanneer ze klaar moeten zijn voor transport. En bij de drie kranen van het beregeningssysteem geen ingewikkelde terminologie, maar ’schoon’, ’groei’ en ’bloei’. Afhankelijk van in welke fase de plantjes zich bevinden.

Kweker Van der Plas heeft de werving van Oost-Europese arbeidskrachten uitbesteed aan het bedrijf Holland Contracting. Zij selecteren de werknemers via een kantoor in Polen. „Tijdens die selectie wordt er ook gekeken wat ze willen bereiken”, zegt mede-oprichter Volker van Vuurde. „Bijvoorbeeld het bouwen van een huis, geld voor een eigen bedrijf, voor een bruiloft – want die duren in Polen vaak drie dagen – of om een bestaan op te bouwen in het buitenland."

Kasia, Sebastian en Malgorzata zeggen geen last te hebben van negatieve beeldvorming rond Polen. Kasia: „Wij hebben nooit een negatieve ervaring gehad met hoe we hier behandeld worden. Maar er zijn wel Polen bij die alleen hierheen komen om geld te verdienen en dat meteen weer uit te geven aan drank en feestjes. Zij verpesten het voor de rest.”

Zo was de buurman van Malgorzata in haar flat in Spijkenisse niet gelukkig met zijn nieuwe Poolse buren. „Hij weigerde in het begin om te groeten, want kort daarvoor had hij Poolse buren gehad die veel herrie maakten tot diep in de nacht en veel dronken. Maar toen bleek dat wij ons normaal gedragen en geen feestjes houden tot in de late uurtjes, draaide hij een beetje bij. En ik ben stug ’hallo’ blijven zeggen, net zo lang tot hij terug groette. Het is goed om op deze manier gedwongen te worden om de taal te leren. Daarom heb ik het liefst Nederlandse buren.”


http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/105 ... ijnbedrijf

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

VVD: Rem toestroom kansarme Polen

Bericht door bertvaneck » vr sep 09, 2011 2:23 pm

VVD: Rem toestroom kansarme Polen

09-09-2011 09:23 | Redactie politiek | reacties (0)




Minister Kamp




DEN HAAG – De VVD wil dat minister Kamp (Sociale Zaken) maatregelen neemt om de toestroom van kansarme jonge Polen naar Nederland te remmen.


Dat blijkt uit donderdag gestelde vragen van de VVD-Kamerleden Van Nieuwenhuizen en Azmani. Er komt een Kamerdebat over de kwestie.

De VVD’ers zijn geschrokken van een gisteren gepresenteerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat meldt dat 22 procent van de Polen alleen basisonderwijs heeft gevolgd. De positie van „veel” jonge Polen in Nederland is problematisch. De werkloosheid onder hen is „hoog.”

De liberalen vragen Kamp hoe hij wil voorkomen „dat deze arbeidsmigranten het Nederlandse stelsel van sociale zekerheid overbelasten.” Van Nieuwenhuizen: „Er ontstaat een groep migranten die bij binnenkomst in Nederland eigenlijk al kansarm is.” Azmani: „We kunnen het als samenleving niet opbrengen om arbeidsmigranten toe te laten die niet werken, maar in plaats daarvan een beroep doen op onze uitkeringen en voorzieningen.”

Thomasz
Berichten: 155
Lid geworden op: ma aug 22, 2011 1:39 pm

Re: VVD: Rem toestroom kansarme Polen

Bericht door Thomasz » vr sep 09, 2011 3:41 pm

Helemaal mee eens, wie geen werk heeft moet gewoon terug vanwaar hij vandaan komt.
En niet profiteren van mensen die iedere maand hun betalinds verplichtingen moeten doen.
IN PAKKEN EN HET LANDUIT !!!!!!
PROBEER HET MAAR IN POLEN !!!!!!
Thomasz

Gebruikersavatar
Wilhelmus Johannes
Berichten: 2047
Lid geworden op: di aug 30, 2011 7:21 pm

Re: VVD: Rem toestroom kansarme Polen

Bericht door Wilhelmus Johannes » vr sep 09, 2011 9:40 pm

Helemaal mee eens, wie geen werk heeft moet gewoon terug vanwaar hij vandaan komt.


Ik ben het wel met je eens Thomasz.
Maar waarom worden de Polen hier als leidraad genoemd,dat begrijp ik niet,dit probleem speelt toch al meer dan 30 jaar in Nederland en toen was er nog geen Pool te bekennen binnen onze landsgrenzen.

Przyrodnik
Berichten: 768
Lid geworden op: do aug 18, 2011 4:43 pm

Re: VVD: Rem toestroom kansarme Polen

Bericht door Przyrodnik » vr sep 09, 2011 9:54 pm

Welnu, dat is uiterst eenvoudig.

Minister Kamp maakt deel uit van de huidige regering en in zijn taak houdt hij zich dus logischerwijze bezig met maatschappelijke onderwerpen die nu aan de orde zijn en niet met onderwerpen uit het verleden.

4qq

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

'Het is alle hens aan dek'

Bericht door bertvaneck » za sep 10, 2011 3:57 pm

'Het is alle hens aan dek'


zaterdag 10 september 2011, 03u00


'Hooggeschoolden zijn erg in trek omdat de arbeidsmarkt verandert en verder professionaliseert', zegt Fons Leroy, de gedelegeerd bestuurder van de VDAB. 'En vergeet niet dat veel gepensioneerden vervangen moeten worden.' Of waarom de gretige zoektocht naar universitairen niet per se wil zeggen dat de crisis voorbij is.


Bedrijven staan te popelen om hooggeschoolden binnen te halen. Hoe verklaart u dat?

'Veel heeft te maken met de upgrading van jobs. Onze arbeidsmarkt wijzigt snel. Vooral de socialprofitsector bloeit, onder meer door de vergrijzing. In die sector is de vraag naar hooggeschoolden veel forser dan in de klassieke industriële sectoren. Het is een trend die je in heel Europa ziet. In alle EU-landen is tussen 2005 en 2009 de scholingsgraad toegenomen.'

Ook humane wetenschappers surfen naar verluidt mee op die golf.

'Na drie maanden heeft 40 procent van de hooggeschoolden al een baan. Het aantal hooggeschoolden dat na een jaar nog op straat staat, is verwaarloosbaar. En ja, ook humane wetenschappers doen het verre van slecht. Bedrijven hebben ook steeds meer oog voor sociale en normatieve vaardigheden. En dan kom je al snel bij de humane diploma's uit. Hun competenties zijn ook zeer gewild in de publieke sector, waar veel gepensioneerden vervangen moeten worden.'

De Vlaamse studenten lijken te ontsnappen aan het lot van hun Zuid-Europese leeftijdsgenoten.

'Die landen lijden zwaarder onder de crisis. De intrede op de arbeidsmarkt is er veel fragieler. Men werkt er meer met tijdelijke contracten en interims dan bij ons. Ook in 2008 en 2009 reageerde onze arbeidsmarkt daardoor beter op de crisis. Onze bedrijven weten drommels goed dat ze er alle baat bij hebben om talenten aan boord te houden. Er is een war for talent aan de gang. Bedrijfsleiders zullen in crisistijden tegenwoordig ook eerder mensen aan zich binden dan ze uit te stoten.'

The Economist waarschuwt toch voor een verdringingseffect: onze gediplomeerden zullen af te rekenen krijgen met concurrenten uit armere landen, die bereid zijn om voor minder geld harder te werken.

'Dat geldt eerder voor open economieën dan voor de West-Europese welvaartsstaten. Ons sociale systeem vormt een buffer. Wie hier komt werken, is onderworpen aan dezelfde cao's en sociale wetgeving als de autochtone werknemers. Het is geen toeval dat hooggeschoolde Polen de crisis in eigen land ontvlucht zijn naar Engeland of Ierland. Wij kregen bij wijze van spreken veeleer de lagergeschoolde Polen over de vloer, in de bouw- en schoonmaaksector.'

Is Vlaanderen dan toch een eiland? Of zou het ermee te maken kunnen hebben dat we hier nog geen federale regering hebben en dus evenmin een saneringsbeleid, zoals in Nederland of het Verenigd Koninkrijk?

'Dat geloof ik niet. We hebben trouwens goed werkende en investerende regeringen op gewestelijk niveau.'

'Het kan keren, natuurlijk. De crisissen zijn feller. Ze komen sneller op, ze ebben ook sneller weg. Zeker in open economieën. Maar deze crisis verschilt ook erg van die van de jaren tachtig. Ook in de jaren 2008 en 2009 waren er nog altijd relatief veel vacatures. Dat heeft veel te maken met de vervangingsvraag. Zoals Voka deze week nog berekende: tegen 2015 zullen er zo'n 450.000 extra banen moeten worden ingevuld om de vergrijzing op te vangen. Het is vandaag alle hens aan dek om iedereen die met pensioen gaat, te kunnen vervangen.'

admin
Site Admin
Berichten: 452
Lid geworden op: do aug 18, 2011 11:56 am

Polen aan het werk in Nederland

Bericht door admin » zo sep 11, 2011 7:43 pm

Hier kunnen berichten geplaatst worden m.b.t. Polen werkzaam in Nederland

Plievo
Berichten: 2759
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Polen aan het werk in Nederland

Bericht door Plievo » do sep 22, 2011 9:51 am

Symposium voor en door Poolse werknemers
dinsdag 20 september 2011
 
Hebt u interesse in een symposium voor en door Poolse werknemers in de Meierij? Wij nodigen u graag uit voor de eerder aangekondigde bijeenkomst voor en door Poolse werknemers.
De organisatie is in handen van de gemeenten Sint-Michielsgestel, Boxtel, Haaren en Stichting Sint-Michielsgestel - Buk. Buk is de zusterstad uit Polen waar de gemeente Sint-Michielsgestel vriendschappelijke contacten mee onderhoudt. De gemeente Buk zal ook aanwezig zijn tijdens het symposium.



Są Państwo zainteresowani sympozjum o Polskich pracownikach w Meierij?
Zapraszamy serdecznie na wcześniej zapowiedziane spotkanie z udziałem Polskich migrantów. Sympoizjum organizowane jest przez urzędy gmin Sint-Michielsgestel, Boxtel, Haaren i Fundację Sint-Michielsgestel – Buk. Buk jest bliźniaczą gminą w Polsce, z którą Sint-Michielsgestel utrzymuje więzy przyjaźni. Przedstawiciele Buku będą obecni na sympozjum.



Datum/Data: 23 september a.s./ 23 wrzesień 2011
Tijd / Czas: 9:45 – 12:15 uur / godz
Locatie / Miejsce: Gemeentehuis Sint-Michielsgestel, Meanderplein 1 in Sint-Michielsgestel / Urząd gminy Sint-Michielsgestel, Meanderplein 1, 5271 GC



Inhoud / Temat
Deze bijzondere ochtend zal plaatsvinden in informele sfeer. De Poolse arbeidsmigranten in de Meierij zijn bereid om hun verhaal te vertellen aan betrokken organisaties met als doel een beter beeld te krijgen van het dagelijkse leven van Poolse werknemers. Door naar hun verhaal te luisteren zijn we beter in staat om gezamenlijk de Poolse arbeidsmigranten te faciliteren.



Ten szczególny poranek ma nieformalny charakter. Polscy migranci zarobkowi w Meierij są gotowi zainteresowanym organizacjom/instytucjom opowiedzieċ o sobie celem stworzenia lepszego obrazu o ich codziennym życiu. Słuchając Poskich migrantow będziemy łatwiej mogli ich wspólnie wspieraċ.



Ervaringen en kennis van mensen en organisaties worden ter discussie gesteld waarbij er volop gelegenheid is voor het stellen van vragen zodat u met een realistisch beeld naar huis gaat. Tevens wordt er een film getoond over de Poolse arbeidsmigranten in de Meierij. Deze film is gemaakt door studenten van het Sint Lucas uit Boxtel.



Doświadczenia i wiedza ludzi oraz organizacji będą tematem dyskusji. Podczas dyskusji będzie też możliwość zadawania pytań, tak żeby mieli Państwo realistyczny obraz
Jednocześnie wyświetlony zostanie film o Polskich migrantach zarobkowych w Meierij. Film ten zrobili studenci z Sint Lucas w Boxtel.



Na afloop heeft u volop de gelegenheid om ervaringen met elkaar uit te wisselen.
Po zakończeniu mają Państwo możliwośċ wymiany wzajemnych doświadczeń.



Deelname is gratis. Graag tot ziens op 23 september!
Udział jest bezpłatny. Chętnie do zobaczenia 23 września!

 
Programma

09.45: Ontvangst met een Poolse lekkernij
10.00 – 10.30: Opening door Jan Pommer, Burgermeester Sint-Michielsgestel: Presentatie door dagvoorzitter Ria Kleyzen, PSW
10.30 – 10.45: Filmvertoning over het leven van Poolse arbeidsmigranten in de Meierij
10.45 – 12.00: Discussie met organisaties (plenair met de zaal)
12.00 – 12.15: Terugblik op de ochtend. Afsluiting door de burgemeester.
12.15: Einde
http://www.sint-michielsgestel.nl/singl ... 41c759bdb0

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

'Polen moeten blijven'

Bericht door bertvaneck » za sep 24, 2011 4:12 pm

'Polen moeten blijven'

woensdag 21 september 2011 | 07:59 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 21 september 2011 | 08:30


NIEUW-VOSSEMEER - Een groep agrarische ondernemers, verenigd in de Coöperatieve Vereniging Sunclass Beheer, komt in het geweer tegen de uitzetting van Poolse arbeidsmigranten op vakantiepark Sunclass.
De gemeente kondigde dit voorjaar aan de huisvesting van Poolse werknemers aan banden te leggen. Burgemeester en wethouders willen dat het Sunclasspark weer een vakantie-oord wordt, geen Poolse 'nederzetting'.

Steenbergen geeft de tuinders, die het gros van de huisjes op Sunclass in bezit hebben, tot 1 januari 2013 de tijd om in alternatieve huisvesting te voorzien. Maar de agrariërs die hun arbeidsmigranten hier onder brengen, zijn dat geenszins van plan. Zij zijn verbaasd dat de gemeente in het bestemmingsplan voorheen geen aanknopingspunten vond voor handhaving en dat nu wel doet.

"Het park is nimmer een recreatiepark geweest en had totdat enkele leden van de Coöperatieve Vereniging de woningen kochten, te kampen met grote leegstand. Niet alleen is het park nu vol, maar in allerlei opzichten ook opgeknapt."

De vereniging van telers heeft juristen in de arm genomen, die zich buigen over het bestemmingsplan.

Een zomerhuis stond in het verleden synoniem aan 'een woonhuis geschikt voor niet-permanente huisvesting van één huishouden'. Daaronder rekende het toenmalige college van B en W ook buitenlandse werknemers. In het gemeentelijk plan om van Sunclass weer een recreatiepark te maken, huldigt het huidige gemeentebestuur het principe dat de chalets enkel bewoond mogen worden door de eigenaren van de woning en zijn of haar huisgenoten. Sunclass Beheer vraagt wethouder Peter de Koning om nader overleg over de juiste interpretatie van het bestemmingsplan. Die gesprekken vinden inmiddels plaats

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

900 Polen nodig in Alphen

Bericht door bertvaneck » zo sep 25, 2011 1:23 pm

’900 Polen nodig in Alphen’
Gepubliceerd op 24 september 11, 10:44Laatst bijgewerkt op 24 september 11, 10:45
Het uitzendbureau Flexible Human Services wil een paar grote complexen voor Oost-Europese arbeidskrachten in Alphen neerzetten.

Op elke 85 Nederlanders is tegenwoordig één Oost-Europeaan. ,,We hebben in Alphen dus 900 Polen nodig’’, zegt Frank Helsloot namens FHS. Op dit moment wonen er in Alphen een paar honderd. Van hen wonen er 120 in een complex aan de Steekterweg, dat het bedrijf uit Noordwijkerhout al heeft.
,,We willen meer van dit soort locaties in Alphen neerzetten’’, gaat Frank verder.

,,We denken niet aan één plek voor bijna duizend mensen, maar aan verschillende complexen in en om de stad.’’

FHS heeft aan de gemeente gevraagd om in het bestemmingsplan Steekterpoort de mogelijkheid op te nemen om meer complexen te bouwen. ,,Er komen bedrijven bij, dus zijn er ook werknemers nodig’’, redeneert Frank. Wethouder Hélène Oppatja is zich in het onderwerp aan het verdiepen, laat een gemeentewoordvoerder weten.

Thomasz
Berichten: 155
Lid geworden op: ma aug 22, 2011 1:39 pm

Re: 900 Polen nodig in Alphen

Bericht door Thomasz » zo sep 25, 2011 2:12 pm

bertvaneck schreef:’900 Polen nodig in Alphen’
Gepubliceerd op 24 september 11, 10:44Laatst bijgewerkt op 24 september 11, 10:45
Het uitzendbureau Flexible Human Services wil een paar grote complexen voor Oost-Europese arbeidskrachten in Alphen neerzetten.

Op elke 85 Nederlanders is tegenwoordig één Oost-Europeaan. ,,We hebben in Alphen dus 900 Polen nodig’’, zegt Frank Helsloot namens FHS. Op dit moment wonen er in Alphen een paar honderd. Van hen wonen er 120 in een complex aan de Steekterweg, dat het bedrijf uit Noordwijkerhout al heeft.
,,We willen meer van dit soort locaties in Alphen neerzetten’’, gaat Frank verder.

,,We denken niet aan één plek voor bijna duizend mensen, maar aan verschillende complexen in en om de stad.’’

FHS heeft aan de gemeente gevraagd om in het bestemmingsplan Steekterpoort de mogelijkheid op te nemen om meer complexen te bouwen. ,,Er komen bedrijven bij, dus zijn er ook werknemers nodig’’, redeneert Frank. Wethouder Hélène Oppatja is zich in het onderwerp aan het verdiepen, laat een gemeentewoordvoerder weten.


Misschien zijn er ook beroep werkeloze nodig.
Dat schorum profiteerd alleen van onze lasten, die staan mensen die hun kost moeten verdienen alleen maar uit te zwaaien zodat ze met hun aso gedrag lekker de hele dag op hun klote/kut kunnen vertoeven ophet strand.
Een remedie afschieten die hap
Thomasz

Plaats reactie