Polen en huisvesting in Nederland

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

'Polenhotel' in Noordoostpolder ENS - Er zijn plannen om in

Bericht door bertvaneck » ma aug 22, 2011 5:51 pm

'Polenhotel' in Noordoostpolder ENS - Er zijn plannen om in het Flevolandse Ens nieuw onderkomen te bouwen voor 300 seizoensarbeiders. De plannen voor het Polenhotel zijn door twee ondernemers uit Marknesse voorgelegd aan de gemeente Noordoostpolder.


De initiatiefnemers hopen het tekort aan verblijfplaatsen voor gastarbeiders op te lossen en de dorpskernen in de Noordoostpolder te ontlasten. Door het 'hotel' buiten het dorp te plaatsen, moet overlast in de woonwijken worden teruggedrongen.

De gemeente is enthousiast over het initiatief maar wijst erop dat de plannen zich nog in een vroeg stadium bevinden. Volgens de zegsvrouw past het plan in het beleid om seizoensarbeiders in grote accommodaties te huisvesten. De Noordoostpolder treedt al op tegen arbeiders die illegaal in huurwoningen worden gehuisvest.

De initiatiefnemers lichten maandagavond hun plannen toe tijdens een bijeenkomst voor inwoners van Ens

bron telegraaf

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: 'Polenhotel' in Noordoostpolder ENS - Er zijn plannen o

Bericht door bertvaneck » do aug 25, 2011 6:57 pm

EnsInwoners schrikken van plan groot polenhotel 22-08-2011

Het plan voor een groot pension voor driehonderd buitenlandse werknemers in de landbouw overvalt de inwoners van Ens. Dat bleek maandagavond tijdens een druk bezochte informatieavond die de initiatiefnemers hadden georganiseerd.



Omwonenden van de Enserdwarsweg, waar het pension moet komen, vrezen voor de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Gerda de Jong van Dorpsbelang Ens noemt de omvang vrij groot en wijst erop dat hiermee nog geen ervaring is in de regio.



Ook een werkgever die gebruik maakt van de gastarbeiders vindt dat het een erg groot complex gaat worden

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Problemen met huisvesting arbeidsmigranten vrijdag 26 augus

Bericht door bertvaneck » vr aug 26, 2011 11:53 am

Problemen met huisvesting arbeidsmigranten

vrijdag 26 augustus 2011 | 13:24 uur



De provincie Overijssel gaat gemeenten helpen bij de huisvesting van arbeidsmigranten.



Op dit moment wonen veel buitenlandse werknemers permanent op recreatieparken en dat is in strijd met de bestemmingplannen. De gemeente Wierden wil dat 160 Polen vertrekken van recreatiepark Het Lageveld en heeft de provincie gevraagd mee te denken. Ook op andere plekken in Overijssel wonen buitenlandse arbeidskrachten op recreatieparken. Onder meer in Ommen is dat het geval.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

NoordoostpolderPvdA wil plan voor vestiging Polen 29-08-2011

Bericht door bertvaneck » do sep 01, 2011 1:22 pm

NoordoostpolderPvdA wil plan voor vestiging Polen 29-08-2011 :twisted:

De PvdA maakt zich grote zorgen over de vestiging van buitenlandse arbeiders in Noordoostpolder.



Volgens de lokale afdeling heeft de gemeente geen goed beeld hoe om te gaan met vooral Poolse werknemers. Dit zou acceptatieproblemen veroorzaken in de dorpen waar de Oost-Europeanen gehuisvest zijn.De PvdA wil dat verantwoordelijk wethouder Willy Schutte snel met een plan van aanpak komt.



Bedrijven blijven arbeiders uit het voormalige Oostblok aantrekken. Maar over de sociale problemen die het met zich meebrengt, is volgens de PvdA onvoldoende nagedacht.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Polenpension Stella Maris: 'Polen wonen zo mooi niet hoor'

Bericht door bertvaneck » za sep 10, 2011 3:52 pm

Polenpension Stella Maris: 'Polen wonen zo mooi niet hoor' 7qq 7qq

zaterdag 10 september 2011 | 08:56 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 10 september 2011 | 09:39


WELBERG - Hotelclassificatie wordt aan Polenpensions niet toegekend, anders zou Stella Maris toch zeker met een paar sterren gaan strijken. Sinds mei is het voormalige klooster in Welberg weer bewoond.

Afgelopen week boekte de honderdste Pool een kamer. Daarmee zit het paradepaardje van de arbeidsmigrantenhuisvesting vol. Althans voorlopig, want op de binnenplaats van het klooster is de grond reeds uitgegraven voor de nieuwe vleugel, goed voor nog eens zeventig vierpersoonskamers. Zo hebben de Welbergers er volgend jaar zomer vierhonderd dorpsgenoten bij.

Banen

Of ze daar veel van merken is maar de vraag. Een rondgang op het complex leert dat de Poolse arbeiders na een dag hard werken weinig behoefte hebben aan sightseeing of zich laven in de dorpskroeg. Het Poolse bier is immers te koop in het restaurant in de voormalige kapel, waar Anna Maria Lose de scepter zwaait. De 21-jarige blondine uit Silesia reisde vorig jaar haar moeder achterna naar Nederland. "Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd. In Polen zijn daar nauwelijks banen in. Mijn vader had vroeger een restaurant, Exotic Green zocht iemand voor de catering. Zo ben ik hier terecht gekomen."

Ooit ligt haar toekomst in Polen, zegt ze. "Daar heb ik mijn vrienden. Van school, uit de buurt. Dagelijks skypen, maar dat knuffelt niet zo lekker."

Vleesballetjes

De gasten in het pension, die geen zin hebben om hun potje te koken, kunnen in het restaurant terecht. Moeder staat in de keuken, vleesballetjes in deeg zijn haar specialiteit, Anna Maria doet de bar en is gastvrouw. "Het is nog niet zo druk, gemiddeld tien eters per avond. Daarom doe ik ook het winkeltje erbij."

Het winkeltje dat Felix de Bekker, projectleider bij Exotic Green liever niet laat zien. "We verkopen louter Poolse producten, die in de omgeving nergens te krijgen zijn. Maar de gemeente Steenbergen wil het niet hebben, detailhandel is strijdig met het bestemmingsplan. We hopen er met de wethouder aan uit te komen."

Kroonluchters

Restaurant, winkel, ontvangsthal en galerij. Het hele complex is omgeven met luxe. Kroonluchters aan het plafond, zwaar eikenhouten meubilair, glas-in-loodramen, kunstwerken aan de muur.

Hebben de vaak jonge Poolse werknemers daar wel oog voor? Lukas Jarocki (23) wandelt met een pak rijst naar één van de centrale keukens aan het eind van de gang. Zoals veel gasten heeft hij een Adidas-trainingspak aan, niet geheel toevallig een grote werkgever voor de Polen op industrieterrein Moerdijk. Hij moest wennen aan zijn nieuwe verblijf. "Ik word er een beetje verlegen van. Ik weet niet hoe de Nederlandse hotels eruit zien, maar zó mooi woont in Polen bijna niemand."


Met televisie en internet op de kamer vermaakt Lukas zich prima. "In het weekeinde zoeken we in de buurt de waterkant op om te gaan vissen. We nemen de vis niet mee naar huis. We gooien de vangst meteen weer terug."

Pension

Als Stella Maris af is, zal ook in de kloostervijver vis worden uitgezet. Het past in de filosofie van Exotic Green om de Polen zoveel mogelijk vertier op het eigen terrein te bieden. Daarom wordt in de kelder van de uitbouw een bowlingbaan aangelegd. Lukas vindt het allemaal best. "Ik stel me met weinig tevreden. Hiervoor zaten we met z'n negenen in een pensionnetje in Lage Zwaluwe. Daar hadden we niet zoveel ruimte, maar we voelden ons één familie. Hier ken ik lang niet iedereen. Al was het discofeestje afgelopen zaterdag wel leuk." Bij de receptie heeft Iwonna haar draai ook helemaal gevonden. "Toen het nog asielzoekerscentrum was, heb ik hier ook gewerkt. Een verschil van dag en nacht. Zo smoezelig als toen, zo stijlvol is het nu. Hier werk ik zoveel prettiger."

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

WIJK AAN ZEE, zaterdag

Bericht door bertvaneck » zo sep 11, 2011 5:56 pm

WIJK AAN ZEE, zaterdag


Tegen de asgrijze regenlucht wolken witte pluimen uit de schoorstenen van de hoogovens. Een grote groene wei, de stompe toren van de hervormde kerk, de spitse van de katholieke, witte huizen voor een hoge duin. Familiebadplaats Wijk aan Zee. Boven schuimende zeekoppen zwenken meeuwen in een acrobatisch luchtballet.

Gegeseld door striemende regenvlagen slentert een stel langs de kustlijn. „Zsjdrobrwitz”, zo klinkt hun gesprek in lekenoren. De kentekens van de geparkeerde auto’s aan de dorpsweide zijn wit, ze vermelden de letters PL, Polen. En eentje van Litouwen en het Tsjechische CZ. Elf witte tegen één geel Nederlands nummerbord.

Nieuwsbericht

Op een bevolking van 2100 man verblijven er in Wijk aan Zee 1200 Polen meldde het nieuwsbericht. Grofweg één op drie. Greet Cudovan, een verontruste dorpeling, corrigeert dat streng: „Niet alleen Polen. Het gaat om tijdelijke werknemers uit Midden- en Oost-Europa. Tot uit Spanje toe.” Fout twee: „De gemeente schatte het aantal eerst op 310, stelde dat later bij tot 600. Maar turvend door het dorp kwamen wij uit op 1200. Het exacte aantal weten we niet. En we hebben niets tegen ze. Ze zouden alleen vrouw en kinderen moeten meenemen en blijven!”

Greet Cudovan is zegsvrouw tegen wil en dank. Allerminst wil ze de reputatie van haar prachtdorp schaden. Lieflijk Wijk aan Zee, wars van de allure van Noordwijk en van het volkse van Zandvoort. Wijk aan Zee, óók een doorgangshuis.

„De tijdelijke werknemers integreren niet, maar wat wil je, voor drie maandjes… Hebben ze ook geen tijd voor. Ze worden om zeven uur opgehaald door een busje, komen om zeven uur uitgeput terug. De meesten werken in de logistiek of als monteur. Niet bij de Hoogovens in IJmuiden, maar in Noordwijk, Amsterdam, Schiphol, Almere. Hier komen ze alleen om te slapen.”

„Ze wonen in pensions, zomerhuisjes en de drie hotels die kwakkelden en nu via uitzendorganisaties kamers verhuren. Maar ook in reguliere woningen. In 52 woningen staan geen hoofdbewoners ingeschreven. Ze worden verhuurd aan vier, zes of acht man. Steeds anderen. Voor verhuur is een vergunning nodig en die is er niet. Dat mág dus niet. Ik geef de schuld niet aan de pandjesbazen, die willen gewoon geld verdienen. Ik geef de schuld niet aan de werknemers, die moeten ergens wonen. Maar ik verwijt het de gemeente Beverwijk. Die moet handhaven, maar doet dat niet. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelt ook dat het huisvesten van tijdelijke werknemers in woonwijken onwenselijk is en dat woningen aan de reguliere markt worden onttrokken. ”

Floris Roos, woordvoerder van de gemeente Beverwijk: „De gemeente heeft kortgeleden alle panden waar geen hoofdbewoner was onderzocht. Voor een groot aantal geldt dat deze al tien tot vijftien jaar niet meer als woning werden gebruikt, maar voor kamerverhuur. In het gros van de gevallen is hiervoor destijds ook vrijstelling verleend. Dat betekent dat je er op grond van het bestemmingsplan niet tegen kunt optreden. De opvang van tijdelijke buitenlandse werknemers is ook niet iets van gisteren. Maar de zorg voor de leefbaarheid in Wijk aan Zee delen we absoluut. Inmiddels zijn afspraken gemaakt over het bestand van voormalige pensions. Dit bestand zou niet worden vergroot om te voorkomen dat er verder geen woningen worden onttrokken. Afgelopen periode hebben we geen signalen ontvangen dat die afspraken worden geschonden. Wij constateren ook dat er een verschil is tussen wat bij ons aan aantallen bekend is en wat er in het geruchtencircuit de ronde doet. Daar gaat de gemeente dieper induiken.”

Voor Greet Cudovan komt het niet aan op één meer of minder: „Met een groep hebben we geturfd. Natuurlijk hebben we niet aangebeld, het is zichtbaar.” In marstempo gaat ze voor door de straten. Wijst op de krottige zomerhuisjes in een steegje: „Allemaal verhuurd.” Verveloze bouwvallen.

Ze gidst langs rijen naamloze brievenbussen en deurbellen, langs appartementen en eengezinswoningen. Hier en daar een verdwaalde naam: ’Ossowski’. „Kijk! Geen gordijnen, maar groezelige lappen en vieze vitrage. Plastic luxaflex die altijd potdicht zit. Geen bloemetje, geen plant. Ik neem het ze niet kwalijk, voor die drie maanden ga je niet investeren. Het dorp verloedert en wordt verkwanseld. Huizen naast deze woningen zijn onverkoopbaar en dus doelwit van exploitatie. Met de buren is er amper contact, de meesten spreken ook geen Engels of Duits. Ik ben oud-lerares Nederlands en geef op zaterdag taalles. Tien beginners, vier gevorderden. Dat zijn de mensen die voor een betere baan gaan en hier willen blijven.”

„De scheefgroei heeft consequenties. Wijk aan Zee kent een bloeiend verenigingsleven. Schaken, volleybal, een schilderclub en noem maar op. Maar de tijdelijke bewoners doen er niet aan mee, het aantal vrijwilligers loopt terug. En we vrezen voor onze voorzieningen. Als het zo doorgaat, komen er minder schoolklassen, blijven toeristen weg. De bibliotheek moest al sluiten, moesten we twee bussen pakken om een boek te lenen… Met een actie zijn wij er zelf een gestart.” Een strijdbaar kustvolkje dat zich eerder al succesvol te weer stelde tegen een slibdepot en een vliegveld in zee. „Wij willen ons karakter niet verliezen! Iedereen kent en helpt elkaar hier, die sociale samenhang mag niet verdwijnen!”

Grootschalig

Frank van Gool van uitzendorganisatie Otto Workforce weet van de problemen. „Otto huisvest in Wijk aan Zee honderd tot 120 mensen in twee hotels. Kamers met gas, water en licht voor 50 tot 55 euro per week. Wij kiezen voor grootschalig omdat de arbeidsmigranten dan bij elkaar kunnen zijn.” En ja, hij werkt aan een opknapbeurt. „Aan het verval kunnen de mensen niets doen.”

Hotel De Wijck oogt als vergane glorie, de ramen zijn wazig van het zeezout. Met een draaiende motor wacht een Otto-busje op zijn vrachtje. Op de hoteldeur hangt een briefje dat toegang verboden is voor onbevoegden. Bij de Spar rekent een jonge Poolse melk, sinaasappels en sigaretten af. Met ruwe

werkhanden sprokkelt ze uit haar portemonnee kleingeld bij elkaar, muntje voor muntje. Glimlacht verontschuldigend om de tijd die het in beslag neemt.

Bij Hotel Noordzee wenkt Bogdan Smajden gastvrij. In het halletje ligt de post, bankafschriften. De lounge is smetteloos, met veel hout, leren banken, een barretje. De televisie geeft geluidloos Pools nieuws. Smajden volgt Nederlandse les. „Van Greet. Beetje.” En lacht dan ongemakkelijk om de communicatie die stokt. Herademt als wij een bekende opsnorren die tolkt via de speaker van de gsm: „Ik ben hier al een tijdje en werk in de logistiek. Wijk aan Zee is goed.”

Medebewoners druppelen binnen: Liska Lubomir, Martin Kramar, Tadeusz Sulwinksi. Een Litouwer, een Tsjech, een Pool. De een werkt bij Fetim Coating, de ander als monteur. Sulwinski is het Duits machtig, hij aarzelt om op de foto te gaan: „Ik draag mijn werktrui! Met pauzes werk ik al vier jaar in Nederland. Werkdagen van acht uur. Er zijn veel Oost-Europeanen hier. Maar ik hoor geen klachten, de mensen hier zijn aardig.”

De sympathie is wederzijds. „Supermensen”, vinden Irene Hoff en Jolanda Bakker van de VVV. „Ze schrikken het toerisme echt niet af! Sommigen komen later met hun gezin terug om het hier te laten zien!” Jolanda Bakker: „Persoonlijk zie ik wel dat panden verpauperen. Zo zónde, dat is het aanzicht van ons dorp.”

In de Badcourant, nostalgisch onderdeel van plaatselijke krant De Jutter, wordt teruggegrepen op het Wijk aan Zee van vroeger: ’Een pleisterplaats voor buitenlanders van velerlei pluimage. Zeelieden, gastarbeiders, vluchtelingen en avonturiers. Als werkgever speelde Corus daar een grote rol in. Werknemers uit Groot-Brittannië, Duitsland, Portugal en Italië vonden onderdak in hotels, pensions, appartementen en zomerhuizen. Wijk aan Zee had altijd een traditie van gastvrijheid’.

Zomerhuisje

Ook Peter Weel, voorzitter van de Stichting Dorpsraad, graaft in de historie. „In de jaren zestig verbouwde elke inwoner zijn garage tot zomerhuisje en verhuurde dat aan toeristen. Nu is er een verschuiving naar dagjesmensen. En worden die zomerhuisjes aan buitenlandse werknemers verhuurd. Dat is het probleem niet. Wel dat reguliere woningen aan de markt worden onttrokken. Wijk aan Zee ontvolkt straks, dan loopt er overdag niemand meer op straat. Jongeren trekken noodgedwongen weg.”

„Overlast hebben we niet, een paar jaar geleden wel, gingen wat Polen dronken lallend door het dorp, zaten ze op de stoep met een muur van bierkratten. Met één gesprek was dat opgelost. Net als het parkeerprobleem. Ze zetten ’m neer, keken er drie weken niet naar om en de vaste bewoners konden hun auto niet meer kwijt. Nu parkeren ze allemaal aan de weide. O, natuurlijk is er nog wel eens burengerucht als ze met z’n allen buiten staan te roken, maar dat komt overal voor.”

„Wij komen ze alleen op straat tegen of bij de supermarkt. Hoewel er ook eens per week een vrachtwagen met Poolse producten voorrijdt en daaruit verkoopt.” Tja, geef ze eens ongelijk, zei één Pool al niet: ’Brood en worst niet goed en bier duur’? Dat laatste klinkt alvast puur Hollands. Op een ander aspect was hij ook al aardig ingeburgerd: „Regen niet goed.”

admin
Site Admin
Berichten: 452
Lid geworden op: do aug 18, 2011 11:56 am

Polen en huisvesting in Nederland

Bericht door admin » zo sep 11, 2011 7:44 pm

Hier kunnen berichten geplaatst worden over Polen gehuisvest in Nederland of aanverwante zaken.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Voor huisvesting Polen in voormalige kazerne is geen toerist

Bericht door bertvaneck » wo sep 14, 2011 6:58 am

Voor huisvesting Polen in voormalige kazerne is geen toeristenbelasting verschuldigd

13-09-2011 08:10 •Vakstudienieuws Vandaag


Voor het onderbrengen van Poolse uitzendkrachten in een voormalige kazerne hoeft een bv geen toeristenbelasting te betalen. Die conclusie heeft Advocaat-Generaal IJzerman onlangs bij de Hoge Raad uitgebracht.


De bv maakt deel uit van een uitzendorganisatie voor overwegend Poolse arbeidskrachten werkzaam in de tuinbouw. In dat kader biedt de bv de uitzendkrachten huisvesting aan in een accommodatie gelegen in de omgeving van de betrokken tuinbouwbedrijven. De accommodatie werd vroeger als kazerne gebruikt. De uitzendkrachten worden ondergebracht in eenvoudige gemeubileerde kamers. Zij voorzien zelf in hun maaltijden. Tevens zorgen zij zelf voor linnengoed en het wassen daarvan. De accommodatie kent een gemeenschappelijke ruimte.

In geschil is de aanslag toeristenbelasting die de gemeente aan de bv heeft opgelegd. De accommodatie zou vallen onder een categorie voor het houden van verblijf genoemd in de gemeentelijke verordening op de toeristenbelasting, met name verblijf in een ‘hotel’ of ‘pension’. Het beroep van de bv wordt gegrond verklaard en de aanslag wordt vernietigd. In hoger beroep overweegt Hof Den Bosch dat de accommodatie van niet kan worden aangemerkt als een hotel of pension als bedoeld in de gemeentelijke verordening, omdat de minimaal noodzakelijke voorzieningen daarvoor ontbreken. Het hoger beroep is ongegrond. De gemeente heeft beroep in cassatie ingesteld.

Naar aanleiding daarvan heeft Advocaat-Generaal (A-G) IJzerman een conclusie uitgebracht. De A-G overweegt dat in casu in ieder geval de verstrekking van etenswaren en dranken ontbreekt. Ook ontbreekt de verzorging van schoon linnengoed en dergelijke. Reeds daarom valt volgens de A-G het doek voor de stelling van de gemeente dat deze accommodatie zou zijn aan te merken als hotel of pensioen. De A-G adviseert de Hoge Raad het beroep in cassatie van de gemeente ongegrond te verklaren.

Stamgast
Berichten: 429
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 3:50 pm

Re: Voor huisvesting Polen in voormalige kazerne is geen toe

Bericht door Stamgast » wo sep 14, 2011 12:00 pm

Over welke kazerne gaat het in dit bericht?

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Voor huisvesting Polen in voormalige kazerne is geen toe

Bericht door bertvaneck » wo sep 14, 2011 12:08 pm

Stamgast schreef:Over welke kazerne gaat het in dit bericht?
geen idee

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Polen mogen niet in caravan

Bericht door bertvaneck » vr sep 16, 2011 5:14 pm

Polen mogen niet in caravan

woensdag 14 september 2011 | 12:36 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 14 september 2011 | 12:37


NEERIJNEN/OPHEMERT - Het Neerijnense college vindt het niet correct om Oost-Europese seizoenarbeiders te huisvesten in caravans. De gemeente geeft daarom geen vergunning af voor het caravanpark langs de Bulkheuvelseweg in Ophemert. Het gaat vooral om Polen, maar in Neerijnen zijn ook seizoenarbeiders uit Roemenië, Bulgarije, Litouwen en Oekraïne werkzaam. Al enkele jaren staan ruim twintig, volgens de gemeente vaak oude, caravans bij het agrarische bedrijf in Ophemert.

"Het staat er netter bij dan in het verleden, toen die caravans echt op een kluitje stonden", zegt gemeentesecretaris Piet Wanrooij. "Maar het is nog steeds niet de manier zoals je seizoenarbeiders gedurende vele weken zou moeten huisvesten bij je bedrijf. Dus hebben we de eigenaar laten weten dat we niet akkoord gaan. Het past daar niet in het landschap en dus ook niet in het bestemmingsplan."

De huisvestingskwestie aan de Bulkheuvelseweg in Ophemert is de enige in de gemeente Neerijnen die 'hardnekkig' is, zegt burgemeester Alex van Hedel. "We hebben aangekondigd dat we gaan optreden tegen deze illegale situatie. Maar omdat je daarvoor eerst alle procedures moet doorlopen zal dat pas met ingang van 2012 kunnen, is de verwachting."

Neerijnen heeft besloten in actie te komen omdat andere ondernemers in de agrarische sector hun zaken wel goed voor elkaar hebben. Die hebben vaak in hun bestaande bedrijfsbebouwing kamers gerealiseerd voor hun seizoenarbeiders, met daarbij alle benodigde voorzieningen. Vaak geheel vrijwillig, soms na enige aandrang. Van Hedel: "Dan ben je dus gelijktijdig verplicht om op plekken waar het volgens ons nog niet goed is, wel handelend op te treden. Dat zijn we dus nu van plan aan de Bulkheuvelseweg in Ophemert."

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

'Polen moeten blijven'

Bericht door bertvaneck » wo sep 21, 2011 3:48 pm

'Polen moeten blijven'

woensdag 21 september 2011 | 07:59 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 21 september 2011 | 08:30


NIEUW-VOSSEMEER - Een groep agrarische ondernemers, verenigd in de Coöperatieve Vereniging Sunclass Beheer, komt in het geweer tegen de uitzetting van Poolse arbeidsmigranten op vakantiepark Sunclass.
De gemeente kondigde dit voorjaar aan de huisvesting van Poolse werknemers aan banden te leggen. Burgemeester en wethouders willen dat het Sunclasspark weer een vakantie-oord wordt, geen Poolse 'nederzetting'.

Steenbergen geeft de tuinders, die het gros van de huisjes op Sunclass in bezit hebben, tot 1 januari 2013 de tijd om in alternatieve huisvesting te voorzien. Maar de agrariërs die hun arbeidsmigranten hier onder brengen, zijn dat geenszins van plan. Zij zijn verbaasd dat de gemeente in het bestemmingsplan voorheen geen aanknopingspunten vond voor handhaving en dat nu wel doet.

"Het park is nimmer een recreatiepark geweest en had totdat enkele leden van de Coöperatieve Vereniging de woningen kochten, te kampen met grote leegstand. Niet alleen is het park nu vol, maar in allerlei opzichten ook opgeknapt."

De vereniging van telers heeft juristen in de arm genomen, die zich buigen over het bestemmingsplan.

Een zomerhuis stond in het verleden synoniem aan 'een woonhuis geschikt voor niet-permanente huisvesting van één huishouden'. Daaronder rekende het toenmalige college van B en W ook buitenlandse werknemers. In het gemeentelijk plan om van Sunclass weer een recreatiepark te maken, huldigt het huidige gemeentebestuur het principe dat de chalets enkel bewoond mogen worden door de eigenaren van de woning en zijn of haar huisgenoten. Sunclass Beheer vraagt wethouder Peter de Koning om nader overleg over de juiste interpretatie van het bestemmingsplan. Die gesprekken vinden inmiddels plaats.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Polen gebaat bij regels

Bericht door bertvaneck » za sep 24, 2011 3:57 pm

Polen gebaat bij regels

zaterdag 24 september 2011 | 06:30



EMMELOORD - Op de Flevohoeve aan de Zwartemeerweg bij Kraggenburg, een pension voor zo'n 120 Oost-Europese werknemers, gelden duidelijke regels en beheerster Guusta Verboom bewaakt die scherp. "Hier gelden duidelijke regels en de bewoners zijn daarbij gebaat.
Want neem van mij aan: de Oost-Europeaan is een zeer individualistisch mens.'' Verboom was donderdagavond één van de deelnemers aan een themabijeenkomst van de Partij van de Arbeid in Emmeloord. Die regels gelden bijvoorbeeld voor de gordijnen van de appartementen, of die open of dicht moeten zijn. En voor lawaai maken, want er zijn ook mensen die in ploegendienst werken en daar moeten andere bewoners rekening mee houden. Duidelijk is ook dat Dorpsbelang Kraggenburg en Dorpsbelang Ens grote twijfels hebben bij Polenhotels van 300 mensen, waarvan er één bij Ens en twee bij Luttelgeest gepland staan. Terwijl die twijfels in Luttelgeest veel minder sterk zijn.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Petten baalt van Polen

Bericht door bertvaneck » zo okt 02, 2011 6:28 am

Petten baalt van Polen


Het kustplaatsje Petten, in Noord-Holland wordt de laatste tijd overspoeld door Oost-Europese arbeiders.

De vaak Poolse werknemers hebben massaal hun intrek genomen in vakantiehuisjes en hotels, waardoor er nauwelijks nog plek is voor toeristen. Het plaatsje heeft al geen goed imago doordat er vlakbij twee kernreactoren liggen, Nu zijn inwoners en ondernemers bang dat mensen Petten helemaal links laten liggen.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

SP ondersteunt verzet bewoners Fort Oranje

Bericht door bertvaneck » ma okt 03, 2011 10:59 am

SP ondersteunt verzet bewoners Fort Oranje

Auteur: door Riet Pijnappels | zondag 02 oktober 2011 | 10:00 | Laatst bijgewerkt op: maandag 03 oktober 2011 | 07:39


Tomasz en Ewa in hun caravan van 35.000 euro. Ze zijn in gesprek met hulpverleners van Migrada. Foto Riet Pijnappels


Zundert - De Socialistische Partij in Breda houdt vrijdag 7 oktober een protestdemonstratie voor de campingbewoners van Fort Oranje in Rijsbergen.


Om half tien 's ochtends vertrekt er een colonne van naar schatting 40 wagens naar het gemeentehuis in Zundert. Bedoeling is om zoveel mogelijk auto's te parkeren op het plein voor het gemeentehuis.

Tussen tien en elf uur willen de demonstranten een petitie aanbieden aan de burgemeester met het verzoek om de electriciteit en het water op de camping niet af te sluiten.

De gemeente Zundert wil dinsdag 11 oktober definitief de poorten van Fort Oranje sluiten. Om er voor te zorgen dat iedereen vòòr die tijd van het park af is, wordt op zaterdag 8 oktober al water en electra afgesloten. Bewoners, die tot nu toe weigeren om te vertrekken, zijn woedend over deze maatregel.

Dit weekend zijn er hulpverleners van de belangenorganisatie Migrada op het park om de Oosteuropese arbeidsmigranten hulp te bieden bij het zoeken naar andere huisvesting.

Net als de Nederlanders, hebben veel Polen en Roemenen nog geen idee waar ze naar toe moeten. Migrada is van mening dat de betrokken werkgevers primair verantwoordelijk zijn voor onderdak van de arbeiders en zal ze daar op aan spreken, aldus voorzitter Sonja Driessen.

Er zijn Poolse migranten die onlangs nog een stacaravan hebben gekocht en niet op de hoogte waren dat dat de camping dicht gaat.

De 28-jarige Premystan en 21-jarige Natalia, die hier schoonmaken en appels plukken voor 9 euro bruto per uur, namen drie maanden geleden nog een caravan over voor 2000 euro van een Nederlander wiens naam ze niet meer weten.

Tomasz (31) en Ewa (36) kochten op 7 juni een luxe stacaravan voor 35.000 euro van eigenaar Cees Engel. Ook dit stel wist op dat moment niet dat Fort Oranje binnenkort gesloten wordt en ze hun nieuwe onderkomen weer kwijtraken. Omdat geen van de caravans verplaatsbaar is, ziet het er naar uit dat ze financieel zwaar gedupeerd zijn.

De ondersteuning van Migrada aan de buitenlanders schoot zaterdag een aantal Nederlanders flink in het verkeerde keelgat. Ze voelen zich zwaar tekort gedaan en klagen dat niemand hen helpt. De gemeente Zundert beloofde vorige week nog maatschappelijke hulp, maar volgens de boze campingbewoners worden er alleen maar papieren ingevuld en gebeurt er verder niks.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Registreren van MOE-landers bittere noodzaak

Bericht door bertvaneck » di okt 04, 2011 9:53 am

Registreren van MOE-landers bittere noodzaak

04-10-2011 10:35
0 reacties

REGIO - Moeten gemeenten actief aan de slag om de arbeidsmigranten uit Midden - en Oost-Europa (zogeheten MOE-landers) te huisvesten in rijtjeswoningen in de reguliere woonwijken? En zo ja, hoeveel mogen het er dan zijn om overlast in de wijk te voorkomen? Of moeten zij, zoals nu gebeurt, in de recreatieparken blijven wonen, waardoor de 'reguliere' kampeerder wegblijft? En als we gaan huisvesten, hoe gaan we dit dan doen? En hoe gaan we om met de registratie van deze MOE-landers?
door Jeanne Dijkstra
Kortom, eigenlijk niets nieuws onder de zon, want al deze vragen zijn een herhaling op het vraagstuk dat in Nederland al eerder aan de orde was. In de jaren zestig van de vorige eeuw werden namelijk gastarbeiders uit Turkije, Marokko, Spanje en Italië al massaal naar Nederland gehaald om hier arbeid te verrichten. En net als toen is de beweegreden voor het binnenhalen van deze gastarbeiders een economische: er is vraag naar deze arbeiders in het gastland, in dit geval Nederland. Vrijwel altijd wordt gesuggereerd dat het de bedoeling is terug te keren naar het land van herkomst. Maar uit de praktijk weten we dat dit vaak niet het geval is, zodat sprake is van immigratie, waardoor de gastarbeiders - nu arbeidsmigranten geheten - immigranten worden. Reden genoeg dus om met dit groeiende vraagstuk bezig te zijn, zo vinden de gemeenten in de regio.
Gemeenten op de Veluwe hebben, volgens beleidsmedewerker Harry Hamstra van de gemeente Putten, al aangegeven niet lijdzaam te willen afwachten tot de problemen te groot zijn geworden. ,,We hopen door er met elkaar over te praten, tijdig maatregelen te kunnen nemen om voorwaarden te kunnen scheppen, zodat deze MOE-landers veilig en netjes in de Veluwse gemeenten kunnen wonen en werken. Een gemeente als Scherpenzeel met 10.000 inwoners houdt al rekening met 10% toename van MOE-landers. In Putten zijn naar schatting 300 Polen geregistreerd, maar in werkelijkheid zullen het er echter wel meer dan 1000 zijn, omdat de tijdelijke werknemers uit MOE-landen, vaak niet geregistreerd zijn.''
De wethouders uit diverse gemeenten uit de regio kwamen hiervoor vrijdag in 't Koetshuis in Nijkerk bijeen, om met name te praten over de huisvesting van de arbeidsmigranten. De bijeenkomst diende als aftrap voor beleidsmatig samen optrekken. De bijeenkomst was georganiseerd op initiatief van de gemeente Putten en uitzendorganisatie Covebo.
Beleidsbepalers uit gemeenten als Nijkerk, Putten, Ermelo, Zeewolde, Harderwijk, Scherpenzeel, Nunspeet en Bunschoten kwamen al snel tot de conclusie dat de toename van arbeidsmigranten uit Polen, Hongarije en andere landen uit Midden- en Oost-Europa soms tot problemen leidt die de gemeentegrenzen overstijgen. Zo heeft Putten bijvoorbeeld veel recreatieparken waar Polen wonen.
Hamstra, die belast is met recreatie en toerisme in Putten: ,,Als gemeente zijn wij er voor om de problemen te signaleren. Dit kunnen wij niet alleen, het is echt een regionaal vraagstuk. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft ons al laten weten dit soort gesprekken toe te juichen omdat ook andere gemeenten binnen de VNG de problemen op zich af zien komen.'' Volgens Hamstra willen gemeenten de overlast en verrommeling tegengaan door betere registratie van de groepen MOE-landers. ,,Nu is het zo dat zij bijvoorbeeld werken in Nijkerk maar wonen op vakantieparken in Putten. Op veel van die parken, onder meer in Krachtighuizen, neemt de kwaliteit af en daardoor blijven de gewone kampeerder weg. Het regent soms klachten omdat grote regimenten werknemers 's morgens vroeg met toeters en bellen vertrekt naar hun werk. Wij willen graag dat toeristen naar onze gemeente blijven komen. Maar als wij alleen in Putten de regels aanscherpen, duiken de Poolse migranten op in recreatieparken in Ermelo of Zeewolde. Dan verschuiven we de problemen naar onze buurgemeenten. Tegelijkertijd beseffen we dat we in Nederland niet zonder arbeidsmigranten kunnen. We hebben deze mensen hard nodig om onze economie en onze bedrijven draaiende te houden. In Zeewolde werken al zo'n 600/700 MOE-landers in de bedrijven en in een gemeente als Spakenburg al 2000.''
Volgens Hamstra is het probleem dat niet iedere gemeente goed in kaart heeft waar de arbeidsmigranten precies wonen en hoeveel het er zijn. ,,Bovendien ontbreekt duidelijke regelgeving. Hoeveel migranten mogen bijvoorbeeld in een rijtjeshuis in een woonwijk wonen? Wat is acceptabel en hoe zorg je dat geen overlast voor de buurt ontstaat? De ene gemeente gaat hier anders mee om dan de andere. Daarom is het goed dat we nu bij elkaar zitten om te kijken of we hier samen afspraken over kunnen maken en van elkaar kunnen leren. Het is goed om ons beleid op elkaar af te stemmen. Covebo doet mee omdat deze uitzendorganisatie in de regio 2500 arbeidsmigranten begeleidt en van woonruimte voorziet, dus hier zit veel kennis en ervaring. Het is goed dat zij meedenken hoe we de huisvesting van deze mensen structureel goed aan kunnen pakken.''
In Nederland werken en wonen op dit moment zeker 200.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Waarschijnlijk zijn het er meer. In de toekomst zal hun aantal toenemen, alleen al omdat de vergrijzing een tekort aan arbeidskrachten tot gevolg heeft. Ze wonen nu in recreatieparken, in huizen in woonwijken of - zoals in Steenbergen - met 400 migranten in een verbouwd klooster. Ook wonen veel migranten onder soms erbarmelijke omstandigheden in veel te dure panden van huisjesmelkers.
Toch is het volgens Hamstra zeker niet de bedoeling dat gemeenten gaat zorgen voor huisvesting. ,,Net als de gewone Nederlander moeten zij zelf zorgen voor huisvesting. Wel kunnen wij als gemeente voorwaarden scheppen. Dat er bijvoorbeeld niet langer 10 Polen in een rijtjeshuis worden gehuisvest maar slechts 6. Of door bijvoorbeeld 'Polenpensions' toe te staan bij de wijziging van een bestemmingsplan. En dat zij bijvoorbeeld niet meer in grote aantallen in de recreatieparken worden gehuisvest. Dit moeten we samen met de werkgeversorganisaties en uitzendbureaus zien te bereiken. Registratie is dus van groot belang en kan een stap vooruit betekenen.''
Een voorbeeld is Bergen op Zoom. ,,Die gemeente bouwt als eerste in Nederland zogenoemde joblodges: tijdelijke woonvoorzieningen in leegstaande panden in straten waar een mix is van wonen, detailhandel en bedrijven. Hierin wonen 10 tot 30 migranten in goed geoutilleerde wooneenheden. De vraag is waarmee de arbeidsmigrant en onze maatschappij het best gediend zijn. Arbeidsmigranten 'wegstoppen', ver van de bewoonde wereld, of ze bijvoorbeeld met kleine groepen in een rijtjeshuis laten wonen. In een woonwijk heerst bijvoorbeeld sociale controle. Bovendien zullen arbeidsmigranten hier gemakkelijker integreren en inburgeren.''
Tijdens de bijeenkomst in 't Koetshuis kwamen ook de voordelen van arbeidsmigranten binnen de gemeentegrenzen aan de orde. In de publieke discussie gaat het vaak over overlast en 'baantjes en huizen inpikken', maar arbeidsmigranten zorgen buiten het werk dat ze verrichten ook voor een extra economische impuls. ,,Zonder deze werknemers komen er geen koekjes en soesjes meer uit de fabrieken, we hebben de handjes hard nodig'', aldus Hamstra. ,,Als woonvoorzieningen worden getroffen, krijgen bouwondernemingen meer opdrachten. Ook wijzen cijfers uit dat een arbeidsmigrant gemiddeld 25.000 euro per jaar in Nederland uitgeeft, bijvoorbeeld aan huisvesting en de middenstand.''
Staan gemeenten welwillend tegenover investeerders die woonvoorzieningen willen treffen voor arbeidsmigranten? En hoeveel migranten wonen er nu precies binnen de gemeentegrenzen? De deelnemers aan de bijeenkomst waren unaniem van mening dat om te beginnen een goede inventarisatie en registratie nodig is om duidelijk in beeld te krijgen hoeveel arbeidsmigranten legaal en eventueel illegaal wonen en werken binnen de eigen gemeentegrenzen. De wethouders spraken af het onderwerp in hun eigen gemeenten op de politieke agenda te zetten en in de nabije toekomst deze startbijeenkomst een vervolg te geven. ,,We zijn nu in elk geval bezig het vraagstuk op te lossen. Misschien worden we wel trendsetter'', aldus Hamstra.
Ook Robert Leijenhorst van uitzendorganisatie Covebo juicht het overleg tussen gemeentebestuurders toe. ,,De problemen ontstaan voornamelijk door onduidelijkheden in de handhaving doordat deze in alle gemeenten verschillen, en het gebrek aan alternatieven. Als we dit aan de voorkant kunnen oplossen, houden gemeenten meer tijd en geld over om aan de achterkant te kunnen handhaven.'' Volgens Van Leyenhorst is het nu zo dat gemeenten volstrekt willekeurig handhaven. ,,We hadden bijvoorbeeld in Ermelo 4 Polen gehuisvest in een huisje op Het Gentenerf, maar de gemeente Ermelo oordeelde dat dit illegaal was. Terwijl elders soms 10 Polen in een krakkemikkige caravan wel worden toegelaten. Daarin moet duidelijkheid komen. Het economisch belang is ermee gebaat dat we samenwerken.'' Ook het probleem van de malafide uitzendbureaus moet volgens hem worden aangepakt. Van de 10.000 uitzendbureaus die er zijn in Nederland, zijn er 2000 goede die alles netjes en volgens de regels uitvoeren. ,,Daartegenover staan 8000 slechte uitzendbureaus die het niet nauw nemen met deze regels. Dan krijg je die toestanden dat er te veel mensen in een woning worden gestopt en dat ze veel te hoge huren moeten betalen. Er is soms zelfs sprake van uitbuiting.'' Dat de MOE-landers onder het minimumloon betaald worden en daardoor lucratiever zijn voor het bedrijfsleven, is volgens Van Leyenhorst niet het geval bij de goede bureaus. ,,Maar wel is hun arbeidsmoraal veel groter voor de lagerbetaalde baantjes dan in Nederland. Als er ergens een wagen uitgeladen moet worden staan er 10 MOE-landers klaar die hard willen werken.'' Het is een complex probleem, constateert ook Leyenhorst. Als oplossing denkt hij aan huisvesting in ruim opgezette wijken waar dat kan. Maar ook in het omzetten van recreatieparken uitsluitend voor de opvang van arbeidsmigranten. En in het inrichten van pensions (joblodges). ,,In elk geval moeten we het gezamenlijk oplossen en niet per gemeente afzonderlijk. Er moet duidelijkheid komen, want een beetje illegaal bestaat niet.''

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Oldebroek onderzoekt mogelijkheden van huisvesting arbeidsmi

Bericht door bertvaneck » di okt 04, 2011 10:53 am

Oldebroek onderzoekt mogelijkheden van huisvesting arbeidsmigranten in kazerne
De Gelderse gemeente Oldebroek is door een initiatiefnemer benaderd met de vraag of huisvesting van Poolse arbeidsmigranten in de voormalige Willem de Zwijgerkazerne in Wezep mogelijk is. De gemeente heeft het verzoek in behandeling.

De vraag is uitgebreid uitgezet om een totaal beeld van de impact voor gemeente Oldebroek te krijgen. En om de gemeenteraad evenwichtig te kunnen adviseren om al dan niet mee te werken aan een bestemmingsplanwijziging. Als blijkt dat de gemeente, na aanleiding van uitkomsten van het onderzoek, positief tegenover het verzoek staat, worden benodigde procedures voor bestemmingsplanwijziging in gang gezet. Overleg met betrokkenen en omwonenden maken dan onderdeel uit van de besluitvormingsprocedure.

Momenteel verblijven er op camping Heidehoek in Wezep al enkele jaren circa 150 Polen. Ook Dronten heeft plannen voor 'Polenhotels', die plaats moet bieden aan 400 buitenlandse werknemers. Dergelijke voorzieningen zijn er al in Ens en Luttelgeest.

Een groot aantal Veluwse gemeenten gaat nauwer samenwerken, om Polen fatsoenlijk te huisvesten. Dat gebeurt samen met uitzendorganisatie Covebo die arbeidsmigranten begeleidt en van woonruimte voorziet.

bron: Gemeente Oldebroek, 30/09/11

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

PVV Flevoland wil 'uitzetdienst voor Polen' LELYSTAD - De P

Bericht door bertvaneck » di okt 04, 2011 3:43 pm

PVV Flevoland wil 'uitzetdienst voor Polen' LELYSTAD - De PVV in Flevoland wil dat er een provinciale uitzetdienst komt die werkloze of Polen die overlast veroorzaken terug kan sturen naar hun land. De PVV is bang dat in Flevoland dezelfde problemen ontstaan als in andere regio's waar zogeheten Polenhotels staan. Dat liet fractievoorzitter Joram van Klaveren dinsdag weten.


Ook in Flevoland zijn plannen voor Polenhotels en de PVV vreest dat ook daar overlast, criminaliteit en verkeersproblemen ontstaan. Van Klaveren wil dat de politiek in actie komt. „We moeten maatregelen treffen voor het geval het uit de hand loopt. Men kan denken aan busjes met tomtom en chauffeur.”

Volgens Van Klaveren is er op verschillende plaatsen in de Noordoostpolder al sprake van overlast. „Het gaat daarbij om Polen die hier geen werk meer hebben, hun onderdak zijn kwijtgeraakt en veel alcohol drinken. Ook Polen die hier op de bonnefooi naartoe zijn gekomen en geen werk kunnen vinden, zorgen in kleine dorpen voor overlast.” Van Klaveren benadrukt dat het ook gaat om mensen uit bijvoorbeeld Bulgarije en Roemenië.

De fractie van de PVV zal bij de begrotingsbehandeling over enkele weken het voorstel aan Provinciale Staten voorleggen

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Gemeente wil gesprek over huisvesting Polen

Bericht door bertvaneck » vr okt 07, 2011 7:08 am

Gemeente wil gesprek over huisvesting Polen

woensdag 05 oktober 2011 | 12:55 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 05 oktober 2011 | 13:10


De gemeente Oldebroek overweegt om mee te werken aan het huisvesten van arbeidsmigranten in de voormalige Willem de Zwijgerkazerne. Omwonenden moeten er niet aan denken. foto Suzanne Breman


OLDEBROEK - Het college van gemeente Oldebroek wil met omwonenden van het Willem de Zwijger complex spreken over de huisvestingsmogelijkheden van Polen op het kazerne terrein. Vooralsnog ziet de gemeente geen redenen om niet aan het voorstel mee te werken, maar wacht tot na het gesprek met een definitief voorstel aan de gemeenteraad.



In het bestemmingsplan is een aanpassing nodig om huisvesting van de Poolse arbeids-migranten mogelijk te maken. De procedure tot het wijzigen van het bestemmingsplan is nog niet opgestart. Eerst wordt de gemeenteraad gevraagd om een principe-uitspraak.

Voordat het college een uitspraak doet, wordt naar verwachting op 18 oktober een informatieavond voor bewoners georganiseerd. Tijdens deze avond worden het verzoek om huisvesting van de Poolse arbeidsmigranten én het vervolg van het proces toegelicht. De avond wordt gehouden in het Willem de Zwijger complex. Direct omwonenden ontvangen voor deze avond een persoonlijke uitnodiging. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom.

De mogelijke komst van voornamelijk Polen wekt veel beroering in de buurt. DeltaWonen wil de voormalige militaire kazerne verkopen aan een nog onbekende partij die er arbeidsmirgranten wil huisvesten.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Wijchen haalt 'Poolse' arbeiders uit huizen

Bericht door bertvaneck » di okt 11, 2011 7:09 am

Wijchen haalt 'Poolse' arbeiders uit huizen

Auteur: door Jacqueline de Bekker | maandag 10 oktober 2011 | 07:30 | Laatst bijgewerkt op: maandag 10 oktober 2011 | 08:05


WIJCHEN - Drie huiseigenaren in Wijchen en Bergharen en de campinghouder van De Tolbrug in Bergharen moeten een einde maken aan de illegale bewoning van hun panden en caravans. Het gaat veelal om de huisvesting van Polen die in aantallen 'verder strekt dan een gezinssituatie'.

Van een van de panden, de voormalige Dercks Aanhangfabriek aan de Nieuweweg in Wijchen, maakte vorig weekeinde een Poolse man een dodelijke val van het dak. Volgens een woordvoerder van de gemeente Wijchen was de huiseigenaar vóór het fatale ongeval al aangeschreven de verhuur op te heffen. "De kwesties staan dus los van elkaar."

Ook de eigenaar van een naastgelegen huis, nummer 144, moet zijn huurders weghalen. Dat geldt ook voor de Winsenaar die het voormalige gemeenhtehuis in Bergharen aan de Dorpsstraat 73 bezit. Op camping de Tolbrug worden vijf caravans illegaal bewoond. Ook deze mensen moeten weg.

De gemeente kwam de illegale bewoning op het spoor na vragen vanuit de politiek en omwonenden. Voor bewoning van panden door minder dan 50 personen is niet meteen een gebruiksmelding (voorheen gebruikersvergunning) nodig

Plaats reactie