« »» Van Hijum: pak oneerlijke concurrentie aan

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

« »» Van Hijum: pak oneerlijke concurrentie aan

Bericht door bertvaneck » ma feb 27, 2012 3:12 pm

« »» Van Hijum: pak oneerlijke concurrentie aan
Nieuwsartikel geplaatst op 27.02.2012, 09:34 door de redactie

DEN HAAG - Het CDA in de Tweede Kamer eist van minister Kamp een harde aanpak van oneerlijke concurrentie door Oost-Europeanen. "Er is niks mis met een hardwerkende Pool in Nederland", stelt Eddy van Hijum. "Maar uitbuiting en oneerlijke concurrentie door gesjoemel met arbeidsvoorwaarden mogen we niet accepteren. Dat ondermijnt het maatschappelijk draagvlak voor arbeidsmigratie."

Volgens het CDA bestaat er momenteel een groot grijs gebied tussen het vrije verkeer van werknemers en grensoverschrijdende dienstverlening. Polen die hier voor een Nederlandse werkgever komen werken, moeten gewoon volgens de Nederlandse wet en CAO worden betaald. Maar werknemers die hier vanuit een Pools bedrijf worden gedetacheerd, vallen onder de sociale zekerheid van het land van herkomst.

Bovendien gelden voor hen niet alle arbeidsvoorwaarden van het gastland. En op zelfstandig ondernemers uit Polen zijn helemaal geen arbeidsvoorwaarden van toepassing. In verschillende sectoren, zoals de land- en tuinbouw, de transportsector en de bouw wordt volop gebruik gemaakt van deze constructies om de loonkosten te drukken. Het is in de praktijk voor handhavers moeilijk om vast te stellen of er sprake is van "echte" dienstverlening, of dat de constructie wordt misbruikt om arbeidsvoorwaarden te ontduiken.

Het CDA heeft daarom al eerder gepleit voor een meldingsplicht voor zelfstandigen en gedetacheerden uit andere EU-landen, naar het voorbeeld van Limosa in België. Inspectiediensten kunnen hierdoor vooraf beter controleren of de gekozen constructie wel deugt.

Van Hijum wil daarnaast dat minister Kamp onderzoekt of de werkingssfeer van de Wet Arbeidsvoorwaarden Grensoverschrijdende Arbeid (WAGA) kan worden uitgebreid. Dan krijgt Nederland zelf meer te zeggen over de vraag welke arbeidsvoorwaarden in welke situatie van toepassing zijn. Ook verwacht van Hijum dat de minister actief initiatieven uit de verschillende sectoren steunt die bedoeld zijn om semilegale constructies tegen te gaan. Zoals 'fair produce' in de champignonsector. Verder kunnen misstanden eerder worden gesignaleerd en aangepakt door een betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen inspectiediensten en CAO-partijen.

Het CDA waarschuwt ook voor de mogelijke gevolgen van een verdere uitbreiding van de interne markt voor de dienstensector. Een uitbreiding waar premier Rutte onlangs met elf andere regeringsleiders voor pleitte. "We zien het belang van een vrij dienstenverkeer voor de economische groei van Europa, maar voelen niets voor nieuwe constructies die de Nederlandse arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheid ondermijnen", stelt Van Hijum

Plaats reactie