SCP berichten

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Wilhelmus Johannes
Berichten: 2833
Lid geworden op: di aug 30, 2011 7:21 pm

'Positie Poolse jongeren problematisch'

Bericht door Wilhelmus Johannes » do sep 08, 2011 7:10 am

do 08 sep 2011, 00:05

'Positie Poolse jongeren problematisch'

DEN HAAG - De positie van veel Poolse jongeren in Nederland is problematisch. Ze zijn bijvoorbeeld vaak laag opgeleid of werkloos. Dat blijkt uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag publiceert.

Het SCP heeft 600 Polen bevraagd die sinds 2004 (het jaar dat Polen toetrad tot de EU) naar Nederland zijn gekomen en staan ingeschreven bij een gemeente. Migranten die van plan zijn korter dan 4 maanden te blijven, hoeven zich niet in te schrijven en maken dan ook geen deel uit van het onderzoek.

Ruim 40 procent van de ondervraagde jongeren (15-24 jaar) heeft maximaal basisonderwijs gehad. Dat is aanzienlijk lager dan onder oudere Polen. Circa 19 procent is werkloos. Verder hebben Poolse jongeren weinig contact met autochtonen en voelen ze zich niet erg thuis in Nederland, aldus de onderzoekers.

Hoewel veel jongeren laagopgeleid zijn, heeft van alle Polen juist een behoorlijk groot deel een middelbare of hogere opleiding gehad. Verder heeft ruim 40 procent een Nederlandse taalcursus gevolgd.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 69 procent van de ondervraagden (jong en oud) werk heeft. Dit is ongeveer even veel als onder autochtonen. De werkloosheid is met 13 procent van de beroepsbevolking wel ongeveer drie keer zo hoog.

Ruim de helft van de ondervraagden zegt over 5 jaar nog in Nederland te wonen. Een groot deel heeft in de vrije tijd contact met autochtonen. Bij een op de drie gebeurt dat zelfs dagelijks „De Polen vormen dus geen gesloten groep”, aldus de onderzoekers. Verder hebben Poolse migranten min of meer dezelfde opvattingen over de rollen van mannen en vrouwen als Nederlanders.

Het SCP concludeert dat de integratie van Polen niet zonder problemen verloopt. De positie van jongeren is daar een van, deze groep heeft al met al „potentie”. Zij hebben op verschillende punten een betere uitgangspositie dan veel niet-westerse allochtonen.

Volgens schattingen wonen er ongeveer 150.000 Polen in Nederland.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/1050 ... tml?p=20,1

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Jonge Polen hebben het hier moeilijk Fleur Wirtz − 08/09

Bericht door bertvaneck » do sep 08, 2011 1:21 pm

Jonge Polen hebben het hier moeilijk



Polen aan het werk op aspergevelden. ©ANP

De sociaal-economische situatie van Poolse migranten in Nederland is gunstiger dan die van eerdere niet-westerse migrantengroepen zoals Turken en Marokkanen.
Toch is hun arbeidsmarktpositie precair en zijn er belangrijke obstakels te overwinnen voor een goed functioneren in de Nederlandse samenleving. Volgens Jaco Dagevos van het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn er zorgen over de hoge werkloosheid en de positie van jongeren.

Het SCP publiceerde gisteren een rapport over Poolse migranten. Het onderzoek werd uitgevoerd met gegevens van 602 Polen die zich sinds 2004 hebben ingeschreven bij de Gemeentelijke Basisadministratie. Anders dan bij andere onderzoeken, die zich vooral op tijdelijke seizoensarbeiders richten, heeft het SCP daarmee gekeken naar een groep die zich voor langere tijd in Nederland vestigt.

Vooral de positie van Poolse jongeren tussen 15 en 25 jaar is ongunstig. Zij hebben vergeleken met hun oudere herkomstgenoten een laag opleidingsniveau en kennen een hoge werkeloosheid. Door hun onzekere positie weten zij bovendien niet of ze in Nederland blijven of zullen terugkeren naar Polen.

"De jongeren geven aan zich matig gelukkig te voelen, sporten relatief weinig en hebben een onzekere positie op de arbeidsmarkt", zegt Dagevos. "Naast de hoge werkloosheid verdient dat ook aandacht."

Van de ondervraagde personen heeft 69 procent betaald werk. Dat is vergelijkbaar met het percentage onder autochtone Nederlanders en hoger dan dat van niet-westerse migrantengroepen. Het onderwijsniveau van deze Polen is lager dan dat van autochtonen, maar hoger dan dat van Turkse en Marokkaanse Nederlanders. De woonsituatie van de onderzoeksgroep is beduidend beter dan die van Poolse migranten in eerder onderzoek, dat tijdelijke seizoensarbeiders centraal stelt. Bovendien is de gezondheid gemiddeld genomen goed en de culturele afstand met Nederlanders vrij gering.

De werkloosheid is volgens Dagevos te wijten aan de sectoren waarin Poolse immigranten werkzaam zijn en de vorm van de contracten die gehanteerd wordt. Of deze situatie zal veranderen, hangt af van de ontwikkeling van de economie in deze sectoren en het gedrag van werkloze migranten; of ze in Nederland blijven of teruggaan. De situatie op de arbeidsmarkt is precair, vindt Dagevos. Polen zijn vaak afhankelijk van tijdelijke contracten, werken veel uren, en in sectoren waarvoor velen te hoog zijn opgeleid. Bovendien is het vaak seizoensgebonden werk, zoals in de land- en tuinbouw. De werkloosheid onder de onderzochte groep is met 13 procent hoog en lijkt voor een groot deel te wijten aan ontslag of aflopen van het contract. Ook is het niveau van Nederlandse taalbeheersing laag, al is er wel interesse om de taal te leren.

De verschillen in uitkomsten met andere onderzoeken zijn deels toe te schrijven aan de gekozen onderzoeksgroep. Het SCP maakte gebruik van de Gemeentelijke Basisadministratie. Dagevos: "Er was al behoorlijk wat onderzoek gedaan naar Poolse migranten. De Erasmus Universiteit richtte zich bijvoorbeeld op tijdelijke seizoensarbeiders, die zich niet hoeven te registreren en die via de werkplek mee deden aan het onderzoek. Wat nog miste waren de mensen die zich ingeschreven hebben bij de gemeente. Dit onderzoek is weer een stuk van de puzzel."

De Polen zijn te vergelijken met de eerste generatie Turkse en Marokkaanse migranten in de jaren 60 en 70 naar Nederland kwamen; die hadden in eerste instantie ook een hoge arbeidsparticipatie, aldus Dagevos. Daarentegen verschillen Poolse immigranten sterk van deze groepen als het gaat om opleidingsniveau en cultuur en staan ze daarin dichter bij Nederlanders. Die arbeidsparticipatie onder de eerste generatie Turken en Marokkanen nam in de loop van de jaren 70 door verslechterende economische omstandigheden sterk af. "

De situatie was toen anders. Er was sprake van economische herstructurering en de eerste generatie Turken en Marokkanen was niet hoog opgeleid. Ook kwam in die tijd de gezinshereniging op gang." De gezinssituatie van de Polen verschilt ook van die van de eerste generatie Turken en Marokkanen. Veel Polen leven al met het hele gezin in Nederland, terwijl Turkse en Marokkaanse gastarbeiders vaak mannen waren die alleen kwamen

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

STUDIE: Poolse migranten - vaak werk, maar ook vaak werkloos

Bericht door bertvaneck » vr sep 09, 2011 2:26 pm

STUDIE: Poolse migranten - vaak werk, maar ook vaak werkloos / Polish youth in trouble, says new survey


SCP-Studie: Poolse migranten. De positie van Polen die vanaf 2004 in Nederland zijn komen wonen




In het rapport wordt een beeld gegeven van de positie van Poolse migranten op o.a. onderwijs, taal, werk, wonen, gezondheid en interetnisch contact. Het gaat om de jongste migratie van Polen naar Nederland sinds 2004. In dat jaar trad Polen toe tot de EU, waardoor Poolse burgers zich vrij in Nederland konden vestigen. Men onderzoekt de Polen die in de gemeentelijke bevolkingsadministratie ingeschreven staan.

Poolse migranten is grotendeels gebaseerd op nieuw en grootschalig onderzoek onder circa 600 Polen. Het rapport is geschreven op verzoek van het ministerie van VROM/Directie Wonen, Wijken en Integratie, dat thans onder het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijkszaken ressorteert.

De belangrijkste conclusies uit de SCP-publicatie:

69% van de Polen heeft werk. Dit aandeel is net zo hoog als onder autochtone Nederlanders. 13% van de Poolse beroepsbevolking is werkloos.
51% van de Polen in dit onderzoek geeft aan dat ze over vijf jaar nog in Nederland zullen wonen.
22% van de Poolse migranten is laag opgeleid (ten hoogste basisonderwijs), 20% heeft een diploma op HBO/WO-niveau.
positie van veel Poolse jongeren is problematisch; laag opgeleid, vaak werkloos
Naar schatting 150.000 Polen in Nederland
Poolse migranten die voornemens zijn korter dan vier maanden in Nederland te verblijven hoeven zich niet in te schrijven in de Gemeentelijke basisadministratie (GBA). Bevolkingsadministraties geven dus geen volledig beeld van het aantal Polen in dit land. Er zijn diverse schattingen in omloop, die steeds uitkomen op circa 150.000 Polen. Ten minste een kwart van deze groep is vanaf 2004 in Nederland komen wonen en ingeschreven in de GBA. Deze studie heeft betrekking op deze groep.
Een groot deel van deze groep ingeschreven Polen is van plan om langer in Nederland te blijven. Het is een zich vestigende groep, onder meer blijkend uit het feit dat velen hier met hun Poolse partner leven, beschikken over zelfstandige huisvesting en bezig zijn met het leren van de Nederlandse taal.

Poolse mannen komen vanwege werk naar Nederland
80% van de mannen binnen de Poolse onderzoeksgroep is vanwege werk naar Nederland gekomen. Bij de vrouwen geldt dit voor 46%. 20% van de Poolse vrouwen zijn naar Nederland gekomen om met een Nederlandse man te trouwen (Poolse bruiden) en 20% is als volgmigrant (naar Poolse partner of ouder) naar Nederland gekomen.

Velen hebben betaald werk, maar verhoogde kans op werkloosheid
69% van de Polen tussen de 15 en 65 jaar heeft werk. Dit aandeel is vergelijkbaar met autochtone Nederlanders. 13% van de Polen werkloos. Vaak is men werkloos vanwege ontslag of het aflopen van het contract. Poolse werkenden zijn vaak werkzaam in tijdelijke banen en in sectoren waar het aanbod van werk sterk is gebonden aan het seizoen (land- en tuinbouw). Het aandeel Polen in dit onderzoek met een ww-uitkering is tamelijk hoog, maar weinigen hebben een bijstandsuitkering. Dit zou erop kunnen duiden dat Polen vaak kort werkloos zijn. Het is denkbaar dat Polen die voor een langere periode zonder werk zijn, terugkeren naar het herkomstland.

Veel Polen in dit onderzoek gericht op langer verblijf
41% van de Poolse respondenten in dit onderzoek wil niet meer permanent in Polen wonen, 31% wil dat wel en 29% weet het nog niet. De helft van de ondervraagden denkt dat ze over vijf jaar nog in Nederland wonen. Een aanzienlijk deel van de Polen is dus gericht op langer verblijf. Dit blijkt ook uit het feit dat ruim 40% van de Polen die sinds 2000 in Nederland is komen wonen, hier nog steeds woont. Een kleine 60% is inmiddels weer vertrokken. In overgrote meerderheid terug naar Polen.

Vrij veel Polen laag opgeleid, ook aanzienlijk deel met hbo-wo-opleiding
22% van de Polen in dit onderzoek heeft ten hoogste basisonderwijs gevolgd. Bij de autochtonen is dit 7%. 34% van de Polen heeft een opleiding op mbo-, havo- of vwo-niveau en 20% op hbo-/wo-niveau. Zij zijn wel duidelijk hoger opgeleid dan bijvoorbeeld de Turkse en Marokkaanse groep. Het opleidingsniveau van de Polen lijkt nog het meest op dat van de Surinaamse groep.
Persbericht

Sociale en culturele afstand betrekkelijk gering
Polen gaan vaak om met andere Polen, maar ook opvallend vaak met autochtone Nederlanders. De sociale afstand tussen Polen en autochtone Nederlanders is niet groot.
Polen blijken tamelijk geëmancipeerde opvattingen te hebben over de rollen van mannen en vrouwen. Dat Poolse vrouwen werken is vrij algemeen geaccepteerd, iets wat ook te maken heeft met het communistische verleden van dit land.

Polen hebben goede gezondheid
De overgrote meerderheid van de Polen (ca. 90%) geeft aan een goede tot zeer goede gezondheid te hebben. Opvallend is dat dit ook geldt voor Polen in de leeftijd tussen de 45 en 65 jaar. Het aandeel autochtone Nederlanders met een goede ervaren gezondheid is in die leeftijdsgroep aanzienlijk lager (74%). Waarschijnlijk is het zo dat vooral Polen met een goede gezondheid naar Nederland komen. Het is daarnaast ook denkbaar dat Polen met een slechte gezondheid vaker terugkeren naar het herkomstland.

Jongeren vormen problematische groep
Opvallend is dat veel jongeren op diverse terreinen een ongunstige positie innemen. Ze zijn vaak laag opgeleid en hebben naar verhouding een minder goede gezondheid (b.v. vaak te zwaar). Hun werkloosheid is hoog. Ze gaan vooral om met andere Polen en voelen zich in Nederland niet thuis. Ze hebben een onduidelijk toekomstperspectief: een groot deel weet niet of ze in Nederland blijven wonen of terug zullen keren naar Nederland.

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Polen net zo vaak werkloos als autochtonen

Bericht door bertvaneck » zo sep 11, 2011 1:58 pm

Polen net zo vaak werkloos als autochtonen



08.09.11 •0 reacties

Het aandeel Poolse migranten dat werk heeft, is net zo hoog als het aandeel autochtonen met een baan. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. 69 procent van de Poolse migranten heeft werk.


Weinig bijstandsuitkeringen

Het onderzoek is gehouden onder zo'n 600 Polen die sinds 2004 in Nederland zijn komen wonen en zich ingeschreven hebben in de gemeentelijke basisadministratie. Uit 'Poolse migranten. De positie van Polen die vanaf 2004 in Nederland zijn komen wonen' blijkt ook dat 13% van de Poolse beroepsbevolking werkloos is. Opvallend is dat het aantal Polen met een ww-uitkering tamelijk hoog is, maar dat slechts weinigen een bijstandsuitkering ontvangen. 'Dit zou erop kunnen duiden dat Polen vaak kort werkloos zijn', aldus de onderzoekers. 'Het is denkbaar dat Polen die voor een langere periode zonder werk zijn, terugkeren naar het herkomstland.'



Poolse bruiden

De redenen waarom Poolse mannen en vrouwen naar Nederland komen, verschillen nogal. Van de mannen komt 80% vanwege werk naar Nederland. Bij de vrouwen geldt dit voor 46%. 20% van de Poolse vrouwen zijn naar Nederland gekomen om met een Nederlandse man te trouwen (Poolse bruiden) en 20% is als volgmigrant (naar Poolse partner of ouder) naar Nederland gekomen. Eenmaal in Nederland gaan Polen vaak om met andere Polen, maar ook opvallend vaak met autochtone Nederlanders. De sociale afstand tussen Polen en autochtone Nederlanders is niet groot.



Blijven

51% van de Polen in het onderzoek denkt over vijf jaar nog in Nederland te wonen. 41% van de Poolse respondenten wil niet meer permanent in Polen wonen, 31% wil dat wel. Ruim 40% van de Polen die sinds 2000 in Nederland is komen wonen, woon hier nog steeds. Een kleine 60% is inmiddels weer vertrokken, meestal terug naar Polen. Polen zijn duidelijk hoger opgeleid dan Turkse of Marokaanse migranten. 20 procent heeft een opleiding op hbo- of wo-niveau. 34 procent heeft een mbo-, havo of vwo-niveau opleiding. 22 procent komt niet verder dan basisonderwijs.



Jongeren

Opvallend is dat veel jongeren op diverse terreinen een ongunstige positie innemen. Ze zijn vaak laag opgeleid en hebben naar verhouding een minder goede gezondheid (b.v. vaak te zwaar). Hun werkloosheid is hoog. Ze gaan vooral om met andere Polen en voelen zich in Nederland niet thuis. Ze hebben een onduidelijk toekomstperspectief: een groot deel weet niet of ze in Nederland blijven wonen of terug zullen keren naar Nederland.

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Zorgen om onze Polen

Bericht door bertvaneck » zo sep 11, 2011 5:33 pm

Zorgen om onze Polen

door Marie-Thérèse Roosendaal

AMSTERDAM, zaterdag


Een kwart van de Polen in Nederland wil hier voorgoed blijven, maar twee op de drie Nederlanders willen dat niet, zo blijkt uit een gisteren gepresenteerd onderzoek van Motivaction. Het onderzoek vond plaats onder 257 Polen en 1010 Nederlanders.

Binnen onze grenzen verblijven circa 150.000 Polen en daarvan heeft 39% het gevoel als tweederangsburger te worden gezien. Ondanks dat minderwaardigheidsgevoel is slechts 7% uitgesproken negatief over de manier waarop ze worden behandeld.

Van de Nederlanders is 69% niet blij met de komst van Polen, en 58% ziet geen meerwaarde voor de economie en vindt dat ze banen voor onze neus wegkapen. Maar 67% maakt zich wel zorgen over hun arbeidsomstandigheden en is van mening dat Polen worden uitgebuit. Overigens heeft 7% wel eens Oost-Europeanen ingeschakeld voor een verbouwing. De integratie baart ruim 80 procent van de Nederlanders zorgen.

Is 78 procent van de Polen sterk gericht op de eigen gemeenschap, toch geeft liefst 73 procent aan onze taal te willen leren om verder te komen. Een kwart kiest voor een definitieve toekomst hier, 34% zegt nog twee tot vijf jaar te blijven.

admin
Site Admin
Berichten: 503
Lid geworden op: do aug 18, 2011 11:56 am

SCP berichten

Bericht door admin » zo sep 11, 2011 7:35 pm

Berichten met SCP info mag in deze topic geplaatst worden.

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Polen in Nederland: harde werkers of uitvreters?

Bericht door bertvaneck » wo sep 14, 2011 9:16 am

Polen in Nederland: harde werkers of uitvreters?

Weinig problemen, maar werkloosheid is wel "reden tot zorg"

Door Stéphane Alonso



Iedereen vindt wel iets van de Polen, die sinds een aantal jaren niet meer uit het Nederlandse straatbeeld zijn weg te denken. Doorgaans laveren de meningen tussen blinde bewondering (álle Polen werken!) en diepe afkeer (álle Polen veroorzaken verkeersongelukken!). Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft alles wat er bekend is over de Polen in Nederland nu op een rijtje gezet, in een vorige week gepubliceerd rapport.

Hoeveel zijn het er nou?
Sinds 2004, toen Polen toetrad tot de Europese Unie (EU), kunnen Polen zich vrij vestigen in Nederland. Vanaf 1 mei 2007 kunnen ze hier ook werken, zonder tewerkstellingsvergunning. Die twee ontwikkelingen hebben, in combinatie met de lage werkloosheid in Nederland, bijgedragen aan de toestroom van Polen. Op 1 januari 2010 stonden ruim 77.000 Polen ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), bijna een verdubbeling sinds 2004. Het Sociaal en Cultureel Planbureau schat, op basis van verschillende onderzoeken en informatie van een onder Polen populaire telecomaanbieder, dat het werkelijke aantal bijna twee keer zo hoog ligt: rond de 150.000. Dat grote verschil wordt verklaard door seizoensmigranten: Polen die korter dan vier maanden in Nederland verblijven voor werk hoeven zich niet in te schrijven en zijn dus administratief ‘onzichtbaar’. Het is niet zo dat het hele jaar door 150.000 Polen in Nederland verblijven. De piek ligt in de oogstmaanden juli, augustus en september. Het onderzoek van het SCP richt zich overigens vooral op Polen die hier een (tijdelijk) bestaan opbouwen (zogenoemde vestigingsmigranten) en niet zozeer op seizoensmigranten, waarnaar al relatief veel onderzoek bestaat en die specifieke, vooral aan seizoensarbeid gerelateerde problemen hebben zoals slechte huisvesting en uitbuiting.

Integreren ze wel goed?
De meerderheid van de Polen heeft moeite met de Nederlandse taal, maar gezien de relatief korte periode dat ze hier wonen is dat volgens het SCP niet zo verwonderlijk. De bereidheid om de taal te leren is wel groot: ruim 40 procent van de recent gemigreerde en ingeschreven Polen heeft een taalcursus of vrijwillig een inburgeringcursus gevolgd. Polen trekken graag met andere Polen op, maar vormen geen gesloten gemeenschap. Binnen de onderzoeksgroep van het SCP (circa 600 personen) gaf slechts één op de vijf Polen aan nooit sociaal contact met autochtone Nederlanders te hebben. Polen hebben er doorgaans ook geen moeite mee als hun kinderen autochtone vrienden maken en hebben volgens het SCP „moderne opvattingen over emancipatie”. Van de uitgesproken katholieke Polen (driekwart van de onderzoeksgroep) geeft de helft aan het geloof actief te belijden, meestal in één van de vele kerken in Nederland met Poolse diensten.

Zijn het ook blijvertjes?
Van de ingeschreven Polen verblijven er 40.000 Polen al bijna zes jaar in Nederland. Dat zou je dus de harde kern kunnen noemen. Polen zijn verder uitermate dynamisch: er komen er elk jaar veel, maar er vertrekken er ook weer een heleboel. Het migratiesaldo (de aanwas van Polen na aftrek van remigranten) is echter al jaren „fors in de plus”, aldus het SCP: tussen de 5.000 en 9.000 Polen per jaar. Uit opinieonderzoek blijkt dat veel Polen zich naar eigen zeggen opmaken voor een langer verblijf in Nederland: 41 procent van de respondenten geeft aan niet meer permanent in Polen te willen wonen, de helft denkt over vijf jaar nog in Nederland te zullen wonen. Van de Polen die sinds 2000 in Nederland zijn komen wonen, woont ruim 40 procent hier nog steeds. De rest vertrok, voor het overgrote deel terug naar het vaderland.

Werken alle Polen eigenlijk?
Poolse seizoensmigranten hebben bijna allemaal betaald werk. De werkloosheid onder vestigingsmigranten is echter relatief groot: 13 procent, ruim twee keer zo veel als onder autochtone Nederlanders. Onder Poolse jongeren (15-24 jaar) is dat zelfs 19 procent. Een van de mogelijke verklaringen hiervoor, aldus het SCP, is dat hier gevestigde Polen voor werkgevers minder aantrekkelijk (lees: minder kneedbaar) zijn dan seizoenswerkers. Vestigingsmigranten die hier langer wonen slagen er doorgaans weer beter in om werk te vinden. In de groep werklozen zitten ook veel volg- en huwelijksmigranten, vrouwen die hun Poolse partner achterna zijn gereisd of die vanwege een Nederlandse partner hier zijn. In opinieonderzoek wordt de zorg voor kinderen vaak genoemd als reden voor werkloosheid. Arbeidsongeschiktheid, veel genoemd door Nederlandse werklozen, veel minder. Ook ontslag is een belangrijke reden voor werkloosheid: Polen hebben vaker verschillende dienstverbanden, die vaak ook korter duren, zo blijkt. Het SCP noemt de werkloosheid onder vestigingsmigranten een „reden tot zorg”. Ze nuanceren, aldus het planbureau, in elk geval het vaak opgeworpen beeld dat werkloosheid onder Polen weinig voorkomt.

Wat vinden ze van Nederland?
Polen geven Nederland een hoger rapportcijfer (7,3) dan de Nederlanders zelf (6,8). Aan de andere kant: de meeste Polen vinden dat Nederlanders vervelend doen tegen allochtonen. Eenderde van de Polen zegt zelf te zijn gediscrimineerd. Polen die hier langer dan vier jaar wonen en (laagopgeleide) arbeidsmigranten zijn het minst te spreken over Nederland. Polen hebben intensief contact met hun familie. De sterke band met het vaderland – vier van de tien Polen heeft in Polen nog een huis – is vaak een belangrijke reden om te remigreren. Het SCP sluit niet uit dat door de afname van economische mogelijkheden in Nederland en de toename daarvan in Polen steeds meer Polen zullen besluiten om te remigreren. Sinds 1 mei dit jaar kunnen Polen ook zonder beperkingen werken in hun grote buurland Duitsland.

Stamgast
Berichten: 431
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 3:50 pm

Re: Polen in Nederland: harde werkers of uitvreters?

Bericht door Stamgast » wo sep 14, 2011 12:07 pm

Dag Bert,

Kun jij de bron vermelden, zodat ik het kan downloaden.

Alvast bedankt.
Stamgast

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Polen in Nederland: harde werkers of uitvreters?

Bericht door bertvaneck » wo sep 14, 2011 12:11 pm

Stamgast schreef:Dag Bert,

Kun jij de bron vermelden, zodat ik het kan downloaden.

Alvast bedankt.
Stamgast
http://www.nrcnext.nl/blog/2011/09/12/polen-in-nederland-harde-werkers-of-uitvreters/

Stamgast
Berichten: 431
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 3:50 pm

Re: Polen in Nederland: harde werkers of uitvreters?

Bericht door Stamgast » wo sep 14, 2011 1:59 pm

Bert,

Dank je wel.

Stamgast
Berichten: 431
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 3:50 pm

Poolse Migranten.

Bericht door Stamgast » wo sep 14, 2011 2:18 pm

Bert van Eck plaatste onlangs een bericht over:

Polen in Nederland: harde werkers of uitvreters. In het artikel uit NRC Next komt dit rapport naar voren wat ik u niet wil onthouden.

Afbeelding

Dit rapport gaat over de positie van Polen die sinds 2004 naar Nederland zijn gekomen en in de bevolkingsadministratie staan ingeschreven. Er wordt ingegaan op hun positie op de arbeids- en woningmarkt, hun sociaal-culturele positie (o.a. beheersing van het Nederlands, mate van sociale contacten met Polen en autochtonen) en op de gezondheidssituatie. Het rapport is grotendeels gebaseerd op informatie uit een survey onder 600 Poolse respondenten. Bij hen is ook informatie verzameld over hun intenties om voor een langere periode in Nederland te blijven of om op korte termijn terug te keren naar Polen.

Deze studie is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties/Directoraat-Generaal Wonen, Wijken en Integratie.

Jaco Dagevos is hoofd van de onderzoeksgroep Educatie en Minderheden. Hij verricht onderzoek naar de integratie van migrantengroepen in Nederland.

Auteur(s) Jaco Dagevos et al.
Publicatiedatum 08 september 2011
Trefwoorden migrantengroepen, integratie, remigratie
Prijs € 25,90
Aantal pagina's 156
ISBN/ISSN/anders 978 90 377 0530 0
Reeks Publicatie
Volgnummer 2011-27
Onderzoeksgroep Educatie en Minderheden

BRON: http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publ ... _migranten

Plaats reactie