Ron's werk

ron
Berichten: 732
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Ron's werk

Bericht door ron » do mar 01, 2012 9:11 pm

Direct naast die spontane 'fontein' zijn de tarweplantjes verdwenen onder een laagje bezonken grond. De sloot, eigenlijk afgrond naar laagliggend braakland, begint enkele meters hellingafwaarts. De natte plek waar het water vandaan komt ligt zo'n dertig meter meer in het land. Ondanks dat m'n vader zich hier vorig jaar suf heeft gereden met de kilverbak is het nog niet zoals het hoort te zijn, maar het is wel heel veel vooruit gegaan vergeleken met voorgaande jaren.
Vroeger was dit land grasland, nat grasland. Deze wendakker loopt langs een oude stroomgeul van de rivieruitmonding. Hier zit niet zo diep onder de grond een harde laag grond met veel schelpjes, die zie je ook op de foto omhoog spoelen. Ondanks dat we het enkele keren hadden gewoeld wil het water nog steeds niet echt naar beneden toe de grond in verdwijnen. Een oud-werknemer vertelde ooit dat op dit stuk land in het najaar een trekker met kunstmeststrooier verzakt kwam te zitten. Pas enkele maanden later in de winter konden zij de trekker over het ijs bevrijden. Op deze plaatsen ging hij ook altijd met z'n russische grashakselaar wegzakken. Dan werd alleen langs de sloot gereden, middenin bleef altijd alles staan.

Die foto van het ploegen is genomen op een stuk land waar je bijna altijd kan rijden. De grond is daar redelijk licht. Pietje, uitstekend opgemerkt van die ploegdiepte. Ik kan wel allerlei verhalen bedenken om me eruit te lullen, maar het had hier iets dieper gemogen :oops: En het land loopt, net zoals jij schreef, hier iets omhoog.

Over de kipperbanden voorop de trekker, voorop deze John Deere trekkers past de normale '8-gaats landbouwsteek', enkel overschroeven dus ;)

ron
Berichten: 732
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Ron's werk

Bericht door ron » za mar 24, 2012 9:11 pm

Vorige week zaterdag ben ik met m'n twee zoontjes en een neefje bij een buurman langsgeweest. Op een gedeelte van z'n land ligt nog een schietbaan uit de duitse tijd. Omdat er nu nog weinig begroeing is, is alles duidelijk te overzien. M'n buurman wil op deze plaats van het land vlakmaken en ontdoen van oude funderingen. Daarom is het misschien het laatste jaar dat ik foto's van heb kunnen nemen.

De schietbaan is omgeven door wallen grond. Door de loop der jaren zijn de wallen wel wat afgevlakt. M'n buurman heeft er 's zomers vee lopen. Ondanks dat het stijve grond, heeft het vee het toch een beetje ingetrapt. Aan het eind van deze geul stond de schietschijf.
Afbeelding

Op deze schietbaan heeft hij z'n kool gedumpt die niet meer geschikt was voor de handel.
Afbeelding

Op deze plaats, foto hierboven, zo ongeveer tussen m'n auto en die schietbaan in, hebben voor en in de oorlog barakken gestaan van een werkkamp. Dit waren de onderkomens van arbeiders die werkten aan landaanwinningsprojekten.

Fundamenten van de toenamlige bebouwing.
Afbeelding

Deze betonnen rechtopstaande buis gaat nog ruim een halve meter de grond in. Op de bodem steekt een ijzeren pijp uit van een oude bron. De prop waar m'n buurman hem mee afdicht lekte iets, daarom stond het nu vol water. Hier trekt hij even de prop eruit om te laten zien met wat voor druk het water op deze plek omhoog komt.
Afbeelding
Vorig jaar had ik op het land hiernaast zijn koolzaad gedorsen. Na afloop daarvan had ik m'n kop onderin die pijp gestoken om m'n dorst te lessen met dat bronwater. Ik moest wel snel zijn omdat anders de pijp vol liep. Aan het water zat alleen een klein ijzersmaakje. Maarja, dat heb je vaak bij dat rauwe bronwater.

Bij deze barakken was een van de gemalen gebouwd die de omgeving droog hield. Na de herverkaveling na de overstroming van 1983 is dit gemaal buiten werking gesteld. Eind jaren negentig werd het overgebleven machinegebouw gesloopt. Dit stond ongeveer op de plaats van deze hoop zand. De hoop zand ligt hier om zandzakken mee te kunnen vullen als het water aan de andere kant van de dijk begint dreigen.
Afbeelding

De plaats aan de kant van de dijk waar het gemaal z'n water uitsloeg. Dit water is Kanał Elbląski, gelegen in de Zalew Wiślany. De uitlaat van het gemaal is dichtgemaakt met beton.
Afbeelding

Kijk en vergelijk.
Foto genomen dijkinwaarts waar de barakken hebben gestaan. Bij de bomen/begroeing helemaal achterop de foto staat m'n boerderij.
Afbeelding

Foto uit een oud tijdschrift met de toenmalige bebouwing. Op de voorgrond het puntdak van (waarschijnlijk) het transformatorhuis bij het gemaal.
Afbeelding

Een gedeelte van een landkaart uit 1938.
In de gele cirkel de oude bedrijfsgebouwen van m'n boerderij, in de rode cirkel de plaats van dit werkkamp die de naam 'Ferdinand Schichau' droeg (van een bekende industrieel van Oost Pruisen, afkomstig uit Elbląg). Afstand van m'n boerderij tot dat werkkamp is misschien net nog geen twee kilometer.
Afbeelding
Veel bebouwing op deze kaart is inmiddels verdwenen, net als vele dijken. Wel zijn er nieuwe wegen en hoofdwatergangen voor in de plaats gekomen.

Nog een paar foto's van de mensen die vroeger in dit kamp werkten. Je zou het kunnen zien als de oost pruisische versie van de nederlandse Rijksdient voor de IJsselmeerpolders. Hun werk bestond uit landaanwinning van de laatste uitlopers van de Nogatdelta.
Omdat handel over water een steeds belangrijkere rol ging spelen werd de vaargeul naar de stad Elbląg (toen Elbinger Fahrwasser) verbreed en verdiept. Met dit slib werd in de jaren '20 van de vorige eeuw hier een nieuwe polder van 120 ha opgespoeld. Op het oude kaartje het rechtverkavelde deel boven de barakken. Ook in dit deel bewerken we nog wat land, het is zware grond, maar het is grond waar de gewassen nooit droogteverschijnselen laten zien :)

Kom op, aan de slag!
Afbeelding

Trekken met z'n allen!
Afbeelding

Groet

Plievo
Berichten: 2947
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Ron's werk

Bericht door Plievo » za mar 24, 2012 9:26 pm

Pracht verhaal met foto`s Ron 16qq . Erg interessant.

'Ferdinand Schichau' droeg (van een bekende industrieel van Oost Pruisen, afkomstig uit Elbląg)

naar: navigatie, zoeken De Schichau-Werke (officieel: F. Schichau, Maschinen- und Lokomotivfabrik, Schiffswerft und Eisengießerei GmbH) was een bedrijf uit het West-Pruisische Elbing, het tegenwoordige Elbląg in Polen.

In 1837 richtte Ferdinand Schichau in Elbing een machinefabriek op. Hij produceerde hydraulische machines en graafmachines. In 1852 startte Schichau met de bouw van een scheepswerf en in 1854 liep de Borussia als eerste schip van stapel. In 1860 startte het bedrijf ook met de bouw van locomotieven.

In Elbing konden alleen relatief kleine schepen gebouwd worden. In 1889 werd daarom een vestiging aan diep vaarwater in Pillau in Oost-Pruisen geopend. Een jaar later werd een terrein in Danzig gekocht, waar in de daarop volgende jaren tientallen oorlogs-, vracht- en passagiersschepen gebouwd werden.

In 1928 hadden de Schichau-Werke 3394 personen in dienst. Vanwege de bewapening van Duitsland kreeg Schichau een groot aantal opdrachten. Bij de werf in Danzig alleen waren in september 1944 7763 mensen in dienst, waarvan 2870 buitenlandse arbeiders (onder wie een groot aantal dwangarbeiders). Aan het eind van de oorlog werden bij de werf in Elbing diverse onderzeeërs van het type Seehund gebouwd. De werf in Danzig leverde in totaal 94 U-Boote aan de Kriegsmarine.

Ook bij de bouw van locomotieven was Schichau een belangrijk bedrijf. Tot 1945 leverde Schichau in totaal rond de 4300 locomotieven.

Aan het einde van de oorlog trachtte de firma Schichau zijn bezittingen in veiligheid te brengen. Een drijvend dok kwam in Lübeck terecht en werd daar gebruikt tot de jaren tachtig. Een drijvende kraan van de Danziger werf kwam terecht in Rostock en werd daar gebruikt op de Neptunwerft.

De Sovjet-Unie ontmantelde het bedrijf. Het bedrijf bouwde geen locomotieven meer, maar bleef wel schepen bouwen en treinwagons. De vestiging in Danzig werd onderdeel van de Leninwerf, die bekend werd door de stakingen van de vakbond Solidarność.

In Bremerhaven maakte de werf in 1950 een nieuwe start. Tegenwoordig maakt de werf deel uit van de SSW Schichau Seebeck Shipyard GmbH.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Schichau-Werke

Maar om nu een werkkamp naar een industrieel te noemen :?: :?

Przyrodnik
Berichten: 799
Lid geworden op: do aug 18, 2011 4:43 pm

Re: Ron's werk

Bericht door Przyrodnik » za mar 24, 2012 9:30 pm

Het was even zoeken op Google Maps, maar ik weet nu waar de foto's zijn genomen ;)

ron
Berichten: 732
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Ron's werk

Bericht door ron » za mar 24, 2012 9:52 pm

Plievo schreef:Maar om nu een werkkamp naar een industrieel te noemen :?: :?


Misschien dat mijn omschrijving 'werkkamp' ook een beetje aan dwangarbeid doet denken. Volgens mij was daar in die tussenoorlogse jaren niet zoveel sprake van. Tijdens de beginjaren van de oorlog werd er hier echter wel werk verzet door gevangenen van concentratiekamp Stutthof.

Plievo schreef:De Sovjet-Unie ontmantelde het bedrijf.

Een hijskraan hebben ze laten zitten, die was te enorm om mee te nemen 5qw

Przyrodnik
Berichten: 799
Lid geworden op: do aug 18, 2011 4:43 pm

Re: Ron's werk

Bericht door Przyrodnik » za mar 24, 2012 10:03 pm

Bij ons noemde men dat precies werkverschaffing ten tijde van wat ze noemen "de grote crisis in de jaren '30" van de twintigste eeuw (volgens de jaartelling met Christus), onder andere inpoldering, het graven van kanalen en de ontginning van veengebieden, door duizenden handen die niets te doen hadden en niets verdienden, maar toch ook niet stierven. De gevolgen van deze aanslagen op het landschap zijn nog altijd allesbepalend, allesoverheersend en niets ontziend in het landschap aanwezig en zullen naar mijn verwachting ook nog heel lang door de Homo sapiens worden behouden en dus ook onttrokken blijven aan de natuur (daarom is er in Nederland ook geen natuur meer).

De situatie hierboven is vast niets anders.

Zie ook
http://nl.wikipedia.org/wiki/Werkverschaffing
http://www.google.nl/search?q=werkversc ... d=0CD0QsAQ

Het viel trouwens reuze mee met die zogenaamde crisis. De gevolgen van die zogenaamde crisis waren pas echt erg. De mensen gingen de natuur kapot maken door haar te ontginnen en er kanalen doorheen te graven. Van een natuurcrisis heet men kennelijk nog nooit gehoord. De mensen zijn gek. Henk Bleker voorop.

ron
Berichten: 732
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Ron's werk

Bericht door ron » zo mar 25, 2012 10:30 am

De plannen waren al in 1874 gesmeed om de hele Zalew Wiślany in te polderen. In 1928 werden de plannen opnieuw bekeken, hoofdoorzaak was de enorme werkeloosheid en grondgebrek voor nieuwe pioniers. Hieruit kwam in 1932 het volgende plan: 63 % van de oppervlakte zou ingepolderd worden, verdeeld in drie polders. Werk zou 6 tot 10 jaar in beslag nemen. Kosten van het project waren zo'n 45 miljoen, terwijl de jaarlijkse inkomsten na inpolderen op 42 miljoen mark waren geschat(!).
Eind jaren '40 zouden de polen weer op het plan terugkomen. Niet om dezelfde economische redenen, maar voornamelijk om het achterliggende land beter te beschermen tegen overstromingsgevaar. Hier was nooit wat van terecht gekomen.

ron
Berichten: 732
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Ron's werk

Bericht door ron » do mar 29, 2012 7:13 pm

Een paar foto's van vandaag.

Alhoewel nergens op het land echt plassen hebben gestaan, is het nog niet op elk stuk land droog genoeg om kunstmest te kunnen strooien. Een groot deel van de tarwe is voorzien, hier zijn we bezig op land waar de bieten komen te staan.

Vullen, kunstmeststrooier in schuine positie afgesteld om zonder verlies langs de slootkanten te strooien.
Afbeelding

Afbeelding

Zoals al in andere topics beschreven, tarweplanten die zijn afgestorven door de strenge vorst van fabruari.
Afbeelding

Afbeelding

Bovenstaande tarweplantjes staan op dit perceel.
Afbeelding

Op plaatsen waar wat minder sneeuw heeft gelegen, heeft de tarwe meer schade opgelopen.
Afbeelding


Een paar oude bomen op het land.
Afbeelding

Aan de bruine kleur in de slootkanten is duidelijk te zien hoe hoog het water heeft gestaan toen de sneeuw begon te smelten. Door ijs in de sloten liep het water, ondanks dat de slootbodems schoon zijn, niet direct weg.
Deze sloot had voor de oorlog de naam 'Nieuwe Spieringkanaal' en stond best wel als een breed kanaal op de kaart. Na herverkaveling na de overstroming van 1983 zijn sommige delen van de oude loop recht getrokken. De vroegere loop van dit kanaal kon ik in m'n begintijd hier duidelijk herkennen aan de hoge 'rietmuren' die op deze plaatsen dwars over het land groeiden. Nu zijn die er niet meer, je kan nog wel op enkele plaatsen lichte dalen in het land herkennen. Op de foto ligt de sloot nog op zijn oorspronkelijke plaats, ooit bepaalt door de rivier. Deze oude wilgen staan mij niet direct in de weg, daarom laat ik ze staan. Zulke wilgen zijn typerend voor het rivierendeltagebied hier. Het zijn tevens stille getuigen uit het verleden. Een voetpad om de weg tussen twee dorpen af te snijden heeft hier ooit enkele tientallen meters vandaan gelegen. Soms moeten we wel eens wat takken van die wilgen afhalen omdat ze te ver boven het land gaan hangen.

Groet

Przyrodnik
Berichten: 799
Lid geworden op: do aug 18, 2011 4:43 pm

Re: Ron's werk

Bericht door Przyrodnik » do mar 29, 2012 8:06 pm

Mooie dikke knotwilgen. Steenuilen voelen zich er regelmatig in thuis. Misschien is het land hier ietwat te open. Waarschijnlijk mogen zulke bomen in Polen zonder vergunning worden gekapt. Maar misschien heeft de gemeente ze ook wel aangewezen met een beschermingsstatus. In Nederland is de bescherming van bomen en bos vrij streng en dat is een van de redenen waarom het areaal van bomen en bossen in stand blijft. Voor een boer geldt iets anders als voor een natuurliefhebber of een passant: de boom neemt toch een beetje ruimte in beslag, of het gewas wil in de onmiddelijke omgeving minder goed groeien door schaduwwerking, misschien ook door het water dat de boom gebruikt. Bij weilanden bieden de bomen juist een mooie gelegenheid voor vee om bij warm weer in de schaduw te blijven en dat is goed voor de dieren. Maar ook dan heeft de boer er wel zorg voor om de bomen in stand te houden. In Nederland zijn wilgen langs landbouwpercelen niet altijd beschermd. Maar soms ook wel. Soms worden ze ook nog beschermd door het bestemmingsplan, als dat voor een gebied aangeeft dat niet alleen de landbouw, maar ook de landschappelijke waarden in het gebied van belang worden gevonden.

Stamgast
Berichten: 431
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 3:50 pm

Re: Ron's werk

Bericht door Stamgast » vr mar 30, 2012 5:29 pm

Hoi Ron,

Is er in Polen een verplichting tot onderhoud van een sloot op je land?

Przyrodnik
Berichten: 799
Lid geworden op: do aug 18, 2011 4:43 pm

Re: Ron's werk

Bericht door Przyrodnik » vr mar 30, 2012 6:03 pm

De vraag zou moeten zijn, wie daar verantwoordelijk voor is...

Stamgast
Berichten: 431
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 3:50 pm

Re: Ron's werk

Bericht door Stamgast » vr mar 30, 2012 6:40 pm

Przyrodnik schreef:De vraag zou moeten zijn, wie daar verantwoordelijk voor is...


Is dat zo?

admin
Site Admin
Berichten: 503
Lid geworden op: do aug 18, 2011 11:56 am

Re: Ron's werk

Bericht door admin » za mar 31, 2012 9:51 am

Ron heeft problemen met zijn beeldscherm en heeft mij verzocht om het volgende te plaatsen:



Przyrodnik schreef:Waarschijnlijk mogen zulke bomen in Polen zonder vergunning worden gekapt.

Toch moet je in Polen meestal ook een kapvergunning hebben. Fruitbomen vallen daar buiten, net als enige andere uitzonderingen , maar daar weet ik niet precies het fijne van. Als je iets omzaagt wat niet mag, kunnen ze je tot 5 jaar daarna een boete geven als ze dat kunnen achterhalen en aantonen.
Ooit hebben er wel bomen op m'n land gestaan die op militaire kaarten staan aangegeven. Een keer kwamen ze dat controleren, alleen waren die bomen al voor m'n tijd vertrokken.

Stamgast schreef:Is er in Polen een verplichting tot onderhoud van een sloot op je land?


Nee hoor, vroeger is die er wel geweest. Toen moest iedereen netjes z'n slootjes uitmaaien. Nu doet bijna niemand dat meer.
Alleen de hoofdwatergangen worden door het waterschap onderhouden. Zij schrijven elk jaar veilingen uit voor het onderhoud van watergangen, dijken en alles wat daar nog meer bij komt kijken. Het goedkoopste bedrijf mag dan de klus klaren.
Weinig mensen realiseren zich echt wat een sloot voor nut heeft. Ja, ze kunnen het wel mooi vertellen, maar ze doen er verder niets aan. Jammer genoeg wordt een sloot door vele mensen gezien als een plaats waar je je troep in kwijt kunt.
Niemand is dus verplicht z'n sloten schoon te houden. Gelukkig hoeft er geen water van mijn land door sloten van de buurman.

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Ron's werk

Bericht door bertvaneck » za mar 31, 2012 10:05 am

ja dat is bekend in Polen ieder voor zich en de rest zoekt het maar uit dat zit in de gene 5qw

Przyrodnik
Berichten: 799
Lid geworden op: do aug 18, 2011 4:43 pm

Re: Ron's werk

Bericht door Przyrodnik » za mar 31, 2012 7:06 pm

Drie punten voor Bert!

pietje Bell
Berichten: 516
Lid geworden op: do okt 13, 2011 8:52 am

Re: Ron's werk

Bericht door pietje Bell » zo apr 01, 2012 9:43 am

Een sloot is de levens ader van je perceel.Aan en afvoer van water,is heel belangrijk,dit wordt vergeten bij heel wat boeren in Polen,evenals drainage,ook belangrijk. 3qq

ron
Berichten: 732
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Ron's werk

Bericht door ron » zo apr 01, 2012 1:56 pm

Pasen binnenkort. Iedereen is bezig met voorbereidingen. Zo was gisteren ook iemand uit het dorp bezig (hij helpt mij soms mee in drukke tijden). Hij was vlees aan het roken.

Het vuur is net gemaakt. Hier hing hij net een paar jute zakkken over de oude olieton waar het vlees in komt te hangen.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Hier ligt net wat nieuw hout op het vuur. Deze keer gebruikt hij elzenhout, soms hout van appelbomen of perenbomen.
De ijzeren plaat die de luchttoevoer moet regelen heeft hij even opzij gezet zodat ik een mooie foto kon maken.
Afbeelding

Na ongeveer een uurtje stoken horen de onaangename reukjes en en bacterien vertrokken te zijn. Nu gaat er 5 kg spek en 5 kg ham in.
Afbeelding

Na 7 uur roken is het voor hem genoeg, er zijn mensen die het vlees er nog veel langer in laten hangen. Hierna wil hij er nog een lading witte worsten in roken. Tsjonge, je had hem eens horen moeten klagen op dat vlees uit die supermarkten dat ook 'zogenaamd' gerookt zou moeten zijn: "Alleen maar chemicalien die een smaakje aan dat vlees geeft."
Hij, en z'n familie, zijn tenminste verzekerd van een verrukkelijk stukje vlees tijdens de paasdagen 6qq

Ik weet niet of dat er in nederland nog veel mensen zijn die zelf hun vlees roken. Hier in polen in ieder geval wel.

Groet

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Ron's werk

Bericht door bertvaneck » zo apr 01, 2012 2:10 pm

ik rook wel vis nog zelf in een rook ton Paling snoekbaars en makreel

pietje Bell
Berichten: 516
Lid geworden op: do okt 13, 2011 8:52 am

Re: Ron's werk

Bericht door pietje Bell » zo apr 01, 2012 2:18 pm

Dit is toch geweldig,een gaatje in het plantsoen graven,ton er op en roken maar.Dit moest je in Nederland eens flikken,zat je gelijk vast voor milieu schade en nog veel meer. :lol: Ik denk wel dat er nog mensen zijn hier op het platteland,die ook paling roken.Maar vlees of spek weet ik niet.Zelf rookte ik 17 jaar terug zware shag. :lol: 3qq

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Ron's werk

Bericht door bertvaneck » zo apr 01, 2012 2:30 pm

pietje Bell schreef:Dit is toch geweldig,een gaatje in het plantsoen graven,ton er op en roken maar.Dit moest je in Nederland eens flikken,zat je gelijk vast voor milieu schade en nog veel meer. :lol: Ik denk wel dat er nog mensen zijn hier op het platteland,die ook paling roken.Maar vlees of spek weet ik niet.Zelf rookte ik 17 jaar terug zware shag. :lol: 3qq
Pietje toen ik nog woonde in Doornspijk rookte ik wel zelf mij spek en rookworst ik liet 3x per jaar een varken slachten die ik zelf van big tot 105 kilo liet groeien en bracht ik hem weg naar de slager en liet er ook worst van maken meestal had ik per varken 20 rooktworsten en twee flinke stukken spek en de wangen van het varken zette ik in het zout en dan roken en dan koken en dan heerlijk op brood

Plaats reactie