Export van Ruimte voor de Rivier-concept naar Polen

Plaats reactie
Lech
Berichten: 4955
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Export van Ruimte voor de Rivier-concept naar Polen

Bericht door Lech » wo feb 22, 2012 2:55 pm

Afbeelding

Export van Ruimte voor de Rivier-concept naar Polen

Nederlandse ingenieursbureaus lijken hoge ogen te gaan gooien in Polen bij de aanpak van de enorme wateroverlast, waar het land de laatste jaren mee kampt. Het Rotterdamse stedenbouwkundig bureau KuiperCompagnons en advies- en ingenieursbureau DHV hebben de opdracht om een ontwikkelingsstrategie op te stellen voor de rivierzone van de Warta in het Poolse Poznan. De beide bedrijven hebben het ‘Ruimte voor de Rivierproject’ Poznan, met als inzet waterveiligheid in combinatie met ontwikkeling van het waterfront, bewust als pilot uitgekozen. “De aanpak kan als voorbeeld dienen voor de manier waarop ook andere knelpunten in Polen kunnen worden aangepakt”, zegt directeur Gijs van den Boomen van KuiperCompagnons.

De gemeente Poznan en projectontwikkelaar SwedeCenter participeren in het project, dat gesteund wordt door het Nederlandse programma ‘Wereldwijd werken met water’. Dit subsidieprogramma maakt deel uit van het programma Partners voor Water. Met een krachtenbundeling moet de internationale positie van de Nederlandse watersector verbeteren en wordt bijgedragen aan het oplossen van de wereldwaterproblematiek. De totale investering voor het Poolse plan van alle partijen tesamen bedraagt 400.000 euro.

Relatie tussen steden en rivieren
De keuze van Poznan voor de Nederlandse combinatie is niet echt verrassend, KuiperCompagnons en DHV werken al jaren wereldwijd samen aan stedenbouwkundige projecten die vaak watergerelateerd zijn. Die activiteiten vinden plaats in landen als China, Brazilië, India, het Midden-Oosten en sinds kort ook op de Malediven, een eilandenrijk dat vanwege de zeespiegelstijging compleet van de kaart kan worden gevaagd. “Vanuit de opvatting dat wij de Nederlandse kennis en kunde ook op andere plekken in de wereld kunnen aanwenden, hebben wij twee jaar geleden voor de case Poznan gekozen. De opdracht is hopelijk de start van een groot en intensief project samen met de stad Poznan als voorbeeld van hoe de relatie tussen steden en rivieren in Polen weer kan worden hersteld”, aldus Van den Boomen.
Poznan vanuit de lucht gezien

Hernieuwde liefde voor de Warta
De afgelopen jaren overstroomde de Warta bij Poznan meerdere keren over met grote materiële en financiële schade als gevolg. De gekanaliseerde rivierloop kan de steeds groter wordende piekafvoeren niet meer verwerken. Daarnaast heeft de civieltechnische benadering van de rivier door de gemeente Poznan er de afgelopen vele tientallen jaren voor gezorgd dat de stad zich met haar rug naar de rivier heeft gekeerd. Van den Boomen: “Wat betreft de rivierfronten is eigenlijk al in de Tweede Wereldoorlog veel kapotgemaakt. Sindsdien is er op een heel technische manier teruggebouwd met grote bruggen, open beddingen en gekanaliseerde rivieren waardoor de oude relatie tussen stad en rivierkades is verbroken. Die relatie willen wij, met inachtneming van de cultuurhistorische geschiedenis, herstellen en tegelijkertijd de waterveiligheid vergroten. Op die manier kan ook de angst voor de rivier worden omgezet in een hernieuwde liefde voor de Warta.

Meer schade door economische inhaalslag
De rivierproblematiek bij Poznan kan volgens Van den Boomen op dit moment nog als 'gematigd problematisch' bestempeld worden. “De waterproblemen bij steden als Warszawa, Wroclaw en Krakow zijn nog groter. Daar heeft men bijna jaarlijks te maken met grote overstromingen. In Nederland zouden vergelijkbare omstandigheden het hele land op zijn kop zetten en tot een direct ingrijpen leiden. In Polen is men iets meer gewend aan het ‘lot des levens’, maar de overstromingen zijn inmiddels een echt groot probleem. Polen is in hoog tempo bezig met een economische en maatschappelijke inhaalslag met als gevolg dat de waterproblematiek - ook door steeds grotere rivierafvoeren - steeds meer schade aanricht. Wat dat betreft komt ons initiatief precies op tijd. Daarnaast speelt dat inwoners van steden steeds hogere eisen zullen stellen aan de woonomgeving.”

Te beschaafd
Volgens Van den Boomen is uit de dialoog met de bestuurders van Poznan op te maken dat zij zeer enthousiast zijn over de voorgestelde aanpak en dat zowel in de politiek als bij bewoners een groot draagvlak bestaat. “Daarom zijn wij niet blij met de ontwikkelingen in Nederland rond het meldpunt Polen van de PVV. Deze week gaan wij weer naar Poznan. Wij hopen dat het de verstandhouding niet zal beïnvloeden. Ik verwacht van niet, want daar zijn de Polen te beschaafd voor.”

Masterplan en uitvoeringsagenda
De ontwikkelingsstrategie voor Poznan moet voor de zomer zijn afgerond en beide partijen gaan ook het hele traject van de inspraak in. Volgens Van den Boomen is het niet de bedoeling het alleen bij het maken van een beleidsrapport te houden, maar ook te komen tot een masterplan met een uitvoeringsagenda. Wanneer de eerste spade de grond ingaat, durft de directeur van KuiperCompagnons niet te voorspellen. “Het is een plan dat in een groot aantal onderdelen uiteenvalt. Dat wil zeggen dat Poznan er nog wel 20 jaar mee vooruit kan.”

Tenslotte verwacht Van den Boomen dat met het gereedkomen van het projectvoorstel ook andere Poolse steden snel ‘warm’ te krijgen zijn. Hoewel ook het oosten van Duitsland en Tsjechië met soortgelijke problemen kampen, beperkt de combinatie zich voorlopig alleen nog tot Polen. “Laten we dit pilotproject eerst maar eens neerzetten. Vanaf daar zien we wel verder.”


(WaterForum Online, 22 februari 2012)
http://www.waterforum.net/nieuws/2553-e ... naar-polen

Plievo
Berichten: 2948
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Export van Ruimte voor de Rivier-concept naar Polen

Bericht door Plievo » do feb 23, 2012 4:38 pm

Nederlandse-Poolse samenwerking integraal riviermanagement in stroomversnelling
Posted on 23-2-2012 by admin
De Nederlands-Poolse relaties met betrekking tot integraal riviermanagement en flood control lopen op volle vaart. Op het initiatief van het Polen Platform (gefinancierd door het programma Partners voor Water) en met financiering uit het G2G programma van Agentschap NL bouwt de programmadirectie Ruimte voor de Rivier (onderdeel van Rijkswaterstaat) dit jaar aan een intensief G2G-samenwerkingsverband met het waterschap Gdansk.

De intentie van het samenwerkingsverband is om de Nederlandse aanpak van integraal rivierbeheer onder de aandacht te brengen zodat de Poolse watersector deze aanpak op termijn zal omarmen. De Nederlandse watersector is van harte uitgenodigd om aan de activiteiten binnen dit samenwerkingsverband deel te nemen. De samenwerking geeft de sector een unieke kans om met de besluitvormers uit de Poolse watersector in contact te komen en inzicht te krijgen in de Poolse waterbeheermarkt. Via het Polen Platform wordt deze betrokkenheid georganiseerd.

Voor meer informatie: Thomas Walder, t.walder@nwp.nl.

http://www.partnersvoorwater.nl/?p=1493

Plievo
Berichten: 2948
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Export van Ruimte voor de Rivier-concept naar Polen

Bericht door Plievo » do feb 23, 2012 4:39 pm

Ruimte voor de Rivier in Polen

De Polen en Nederlanders hebben al eeuwenlang een sterke band met elkaar als het gaat om watermanagement. Vroeger met technieken om land te ontpolderen, tegenwoordig met de uitgangspunten van Ruimte voor de Rivier.

Afbeelding
Ruimte voor de Rivier in de Zuławy Delta (Gdansk)
In opdracht van het ministerie van I&M organiseert de programmadirectie Ruimte voor de Rivier samen met AgentschapNL, het National Water Partnership (NWP) en geïnteresseerde Nederlandse waterbedrijven dit jaar een Government-to-Goverment (G2G) missie richting Polen.
Deze G2G-missie heeft tot doel kennis uit te wisselen tussen Nederlandse en Poolse waterexperts over verschillende onderwerpen zoals aanbestedingsmethodiek, financiering en evacuatie plannen.
Doelgebied van de missie is de Zuławy Delta, gelegen binnen het ambtsgebied van de regionale waterbeheerder RZGW Gdańsk (Noordwest Polen). Dit gebied heeft sterke overeenkomsten met de Nederlandse delta.

Vandaag en morgen vindt een eerste bezoek aan Polen plaats, waar besproken wordt welke onderwerpen verderop in 2012 in een aantal vervolgactiviteiten behandeld zullen worden.

Linked by Water
Al eerder werd in Warschau een Pools-Nederlands seminar 'Linked by water' gehouden over bescherming tegen wateroverlast en overstromingen in Polen. Poolse waterbestuurders reageerden zeer enthousiast en geïnteresseerd in deze aanpak. De zware overstromingen in Polen afgelopen zomer hebben het gevoel van urgentie bovendien verhoogd.

Bekijk hier het artikel volgend op dit seminar in 2010 met Ben Broens, plaatsvervangend programmadirecteur, in het Poolse 'Gospodarka Wodna' (Water Management) over de methode van Ruimte voor de Rivier.

Project Poznan als pilot
Mede naar aanleiding van dit seminar, hebben het stedenbouwkundig bureau KuiperCompagnons en advies- en ingenieursbureau DHV de opdracht gekregen om een ontwikkelingsstrategie op te stellen voor de rivierzone van de Warta in het Poolse Poznan. Dit gebied heeft veel last van overstromingen. De beide bedrijven gebruiken de Ruimte voor de Rivier methode: waterveiligheid in combinatie met ontwikkeling van het waterfront. "De aanpak kan als voorbeeld dienen voor de manier waarop ook andere knelpunten in Polen kunnen worden aangepakt", zegt directeur Gijs van den Boomen van KuiperCompagnons.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... Q03MIA8P_1

ron
Berichten: 732
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Export van Ruimte voor de Rivier-concept naar Polen

Bericht door ron » do feb 23, 2012 7:55 pm

He, kijk nu toch eens! Daar woon ik :D In die rode cirkel.


Afbeelding


Plievo schreef:Doelgebied van de missie is de Zuławy Delta, gelegen binnen het ambtsgebied van de regionale waterbeheerder RZGW Gdańsk (Noordwest Polen). Dit gebied heeft sterke overeenkomsten met de Nederlandse delta.


Waarom alleen RZGW Gdansk? Dit is województwo Pomorskie. En de żuławy in województwo Warminsko-Mazurskie? Die zal wel weer over het hoofd worden gezien! Vaarwel verbetering van "aanbestedingsmethodiek, financiering en evacuatie plannen" :twisted:

Plievo schreef:De Polen en Nederlanders hebben al eeuwenlang een sterke band met elkaar als het gaat om watermanagement. Vroeger met technieken om land te ontpolderen, tegenwoordig met de uitgangspunten van Ruimte voor de Rivier.


Daar staat hier nog wat van beschreven: http://www.poolsepolder.nl (Oeps, daar sta ik ook nog bij :), nu weten jullie bijna alles over mij)

pietje Bell
Berichten: 516
Lid geworden op: do okt 13, 2011 8:52 am

Re: Export van Ruimte voor de Rivier-concept naar Polen

Bericht door pietje Bell » vr feb 24, 2012 1:26 pm

Die site [ poolsepolder] had ik al eens gevonden,maar toch leuk dat jij hier met je gezin op staat. 3qq

pietje Bell
Berichten: 516
Lid geworden op: do okt 13, 2011 8:52 am

Re: Export van Ruimte voor de Rivier-concept naar Polen

Bericht door pietje Bell » vr feb 24, 2012 7:50 pm

Heb jij daar nog last van brakwater[kwel] Ron?Dit vraag ik omdat je toch niet zover van het zoute water verwijderd bent.

ron
Berichten: 732
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Export van Ruimte voor de Rivier-concept naar Polen

Bericht door ron » vr feb 24, 2012 8:14 pm

Sommige sloten direct achter de dijk van de Zalew Wiślane lopen bijna altijd. Zout hoort het volgens mij niet te zijn. Zalew heeft zoet water. Bij Kaliningrad zit wel een gat in de duinen waar zout water naar binnen zou kunnen stromen. Alle rivieren die in de Zalew uitmonden zorgen ervoor dat er meer zoet water uit gaat als dat er zout water in gaat.
Nog even over kwel, hoogteverschil van water met m'n land is ook niet zo groot. Ongeveer een meter bij normale waterstand. Voor de overstroming van '83 met de daarna uitgevoerde herverkaveling was het land langs de dijk wel veel natter. Toen was het half mei nog vaak onmogelijk om op dit land te komen.

Plaats reactie