Er gaan harde klappen vallen in de appelsector"

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Er gaan harde klappen vallen in de appelsector"

Bericht door bertvaneck » za jul 23, 2016 6:11 am

"Er gaan harde klappen vallen in de appelsector"
Tholen – "Alleen in jaren met een duidelijke lagere productie, met name door lente-nachtvorsten, zoals bijvoorbeeld in 2012 in West- en Zuid-Europa, zullen de appeltelers nog geld kunnen verdienen." Dat is een keiharde uitspraak, maar de realiteit volgens Peter Van Arkel van Fruitadvies Zuid-Limburg. "De zeer hoge Europese appel-producties in 2014 en 2015 hebben voor gemiddeld catastrofaal lage appelprijzen gezorgd."

Hij vervolgt: "De Europese productie voor 2016 lijkt iets kleiner te worden dan die in voorgaande jaren, maar het zal zeker geen kleine appelproductie worden. Dit zou het derde jaar op rij, dat door hoge(re) producties de afzet moeilijker kan gaan. Moeilijker als het de laatste twee jaar is gegaan, kan bijna niet. De Russische boycot heeft alles nog meer op scherp gezet. Enerzijds voor de appels, maar nog meer voor onze Conference, wat de laatste jaren de kurk was, waarop de Nederlandse en Belgische fruitteelt zich de laatste 10 jaar mede staande hielden."



Er gaan klappen vallen
Hij geeft aan dat de enorme productie in combinatie met de wegvallende afnemer Rusland al voor het tweede jaar op rij voor grote problemen zorgt in de fruitsector. "2012 was een goed jaar met mooie prijzen voor de teler. Daarna is het niet veel soeps meer geweest. Natuurlijk zullen er appeltelers blijven, maar er moeten zullen wel telers afvallen in Europa. Er gaan binnenkort harde klappen vallen en dat proces is in de appelteelt eigenlijk al jaren gaande Dit zal als eerste gebeuren in landen met de hoogste kostprijs en dat zijn de landen in West-Europa en met name in Nederland en België. Vooral de arbeidskosten in onze landen behoren tot de hoogste van Europa. Een tijdelijke werknemer uit Oost-Europa kost een Nederlandse fruitteler ca. Euro 15,- per uur. In Polen kost zo'n zelfde werknemer Euro 2-3 per uur in de Oekraïne slechts Euro 1,- per uur. Dat is moeilijk concurreren bij een arbeidsintensieve teelt als de fruitteelt. Uiteraard zijn er in de Oost-Europese appellanden nu ook grote problemen door met name de Russische boycot, maar die zullen het vanwege hun veel lagere kostprijs wel langer vol kunnen houden. Daar komt bij dat de rassen die wij in Nederland en België telen, waaronder Conference en Jonagold, niet zo goed te verkopen zijn op de wereldmarkt. De landen in Zuid-Europa hebben dan een duidelijk voordeel, doordat ze rassen telen als; Gala, Fuji, Red Delicious, Pink Lady, die veel meer gevraagd zijn op markten die veel appelen importeren, zoals Arabische landen, India en Azië."

Grote oogst in Polen
"De totale Europese productie is nog niet bekend, dat zal volgende maand bekend worden bij Prognosfruit. "In Polen wordt ook weer een grote oogst verwacht, ongeveer even groot als in 2015, rond de 3,6 miljoen ton. Op termijn zal dat nog toenemen, aangezien er de laatste jaren veel nieuwe intensieve percelen aangeplant zijn die steeds meer produceren. De tonnages van die moderne percelen liggen een stuk hoger dan vroeger. Binnen enkele jaren zal de appelproductie in Polen daardoor groeien naar zo'n 4 miljoen ton per jaar. Sommigen in Polen verwachten in de toekomst zelfs nog hogere producties, in de richting van 4,5 miljoen ton."

Polen bepaalt prijs
"Polen heeft de grootste appelproductie in Europe en is momenteel de 'prijszetter' in appelland, met name wat betreft de prijs van industriefruit. In de jaren 70- en 80-er jaren was dat Duitsland met zijn grote Streu-Obstbau. Zo'n 50-60% procent van de Poolse appelproductie wordt verwerkt in de industrie. Als de prijs van industrie-fruit laag is heeft dat ook een negatief effect op de prijsvorming van het consumptie fruit. Gezien de zeer hoge voorraden van appelsap bij de producenten wordt in Polen deze herfst een lage prijs van industriefruit verwacht."

Geen oplossing
Als het gaat om de afzet is de vraag of Rusland ooit terugkomt. "Stel dat de boycot wordt opgeheven, zal dit voor korte termijn voor adem zorgen, maar dit is geen structurele oplossing voor de toekomst. Om hun inkomen te verbeteren proberen telers altijd hun productie te verhogen, om zo de kosten te drukken. Het is een echte rat race naar steeds lagere prijzen. Kijk maar naar de melk of binnenkort de suiker. De teelt van fruit is een vrije markt, maar al met al ziet het er niet rooskleurig uit."

Oplossing?
"Het verdwijnen van veel fruittelers in Nederland en België, zal de andere telers ook geen ruimte geven. Wat betreft appelteelt zijn we in Europa maar een zeer kleine speler. Op korte termijn overschakelen op andere rassen is onmogelijk en dan is nog de vraag welke rassen dat moeten zijn. Allemaal huisverkoop beginnen of niche-markten invullen is ook geen optie", vindt Peter. "Voor mij is wel al enkele jaren duidelijk dat we in Nederland en België, alleen nog vooral voor eigen consumptie appels gaan telen. Met wat export als er in Europa vanwege voorjaarsnachtvorst-schade een kleine(re) oogst zal zijn. De Nederlandse en Belgische fruitteelt zit met een probleem waar niemand op korte termijn een oplossing voor ziet. Wie hem heeft mag het zeggen", besluit Peter.

Voor meer informatie:
Peter van Arkel
Fruitadvies Zuid-Limburg
Bosrank 9
Gulpen 627
EG Nederland
Telefoon: (0031) (0)6 11360323
www.fruitadvies-zuidlimburg.com

Plaats reactie