Polen exporteert dit seizoen meer dan 1 miljoen appelen

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Polen exporteert dit seizoen meer dan 1 miljoen appelen

Bericht door bertvaneck » za apr 29, 2017 2:48 pm

Polen exporteert dit seizoen meer dan 1 miljoen appelen

Voor Rusland de boycot op Poolse appelen instelde, nam het land 50% van de Poolse appelexport op. Een vijfde van de totale Poolse appelproductie was voor deze markt bestemd. Gezien de recordoogst van vorig jaar en het feit dat de binnenlandse markt verzadigd was, zijn producenten noodgedwongen op zoek gegaan naar nieuwe exportmarkten. Azië biedt het grootste potentieel en eind vorig jaar kregen Poolse appelen toegang tot de Chinese markt.




De exportstructuur veranderd ingrijpend. Het land zet nu appelen af op markten waar het vroeger niet eens over na had gedacht. Dit is te danken aan het feit dat de Poolse sector in staat is om beter tegemoet te komen aan de criteria van nieuwe, veeleisende markten," legt Waldemar Żółcik uit, voorzitter van de Poolse exportvereninig Fruit Union.




In Polen groeit de appelproductie gestaag. Uit ramingen van het CSO blijkt dat er vorig jaar een recordvolume appelen geoogst werd dat de 3,6 miljoen ton bereikte (+14%). Telers zijn echter van mening dat de volumes nog groter waren en de 4 miljoen ton zelfs overschreden. Hiermee is Polen koploper in de EU en behoort het land ook wereldwijd tot de grootste producenten. Landbouweconomen verwachten dat de appelproductie de komende jaren nog verder zal groeien. Gezien de verzadigde binnenlandse markt (in Polen ligt de gemiddelde jaarlijkse appelconsumptie per persoon op 14 kilo) zijn er nieuwe afzetmarkten nodig.




Uit gegevens van FAMMU/FAPA blijkt dat de vraag naar appelen in 2015-2016 1,8 miljoen ton bedroeg, waarvan er 1 miljoen ton werd geëxporteerd. Ruim de helft, 2,2 miljoen ton, was bestemd voor de verwerkende sector. Voor het seizoen 2016-2017 wordt ongeveer dezelfde situatie verwacht, waarbij de export mogelijk zal groeien naar 1,1 miljoen ton.




Voordat de Russische boycot in 2014 ingevoerd werd, kromp de Poolse appelexport omdat er niet meer direct aan de Russische markt verkocht kon worden. Appelen uit Polen kwamen nog wel op deze markt terecht maar werden geëtiketteerd als zijnde afkomstig uit Wit-Rusland. Poolse producenten gingen op zoek naar nieuwe markten met een speciale focus op Azië en dan met name China.




"We vechten om een plaats op de Chinese markt. Polen produceert zeer goede appelen en is 's werelds grootste producent. We zijn erg actief op de markt, wonen vakbeurzen bij en organiseren ontmoetingen met klanten en bedrijven. We willen de mensen ervan overtuigen dat het goed is Poolse appelen te kopen en zaken met Polen te doen," vervolgt Żółcik.




In november vorig jaar kregen Poolse appelen toegang tot de Chinese markt. Volgens ramingen zal Polen tegen 2020 jaarlijks zo'n 100.000 ton appelen in China vermarkten. Voor de Chinese markt gelden strenge eisen en Poolse exporteurs verwachten nog twee jaar nodig te hebben voordat ze volledig aan alle criteria kunnen beantwoorden. Er dient geïnvesteerd te worden in moderne opslag- en sorteerfaciliteiten. Aangezien de transittijd van Polen naar China gemiddeld ongeveer twee maanden is, kunnen alleen de sterkere rassen naar deze en andere verre afzetmarkten geëxporteerd worden.




"Het aantal landen waar we onze appelen afzetten is erg groot en breidt steeds verder uit. Klanten weten onze Poolse appelen te waarderen evenals hun vele gezonde eigenschappen. Het blijkt dat appelen die op een natuurlijke wijze geteeld worden beter smaken," legt Żółcik uit.




In februari ging er bij retailketens in Dubai en Abu Dhabi een promotiecampagne voor Poolse appelen van start met onder meer proeverijen. Ook deze markten bieden Poolse appelexporteurs veel mogelijkheden.




"het doel van onze promotiecampagne is de consument te overtuigen van de kwaliteit van Europese en Poolse tweekleurige appelen. Consumenten denken namelijk nog vaak ten onrechte dat alleen rode vruchten een zoete smaak hebben maar daar proberen wij verandering in te brengen," besluit Żółcik.




Bron: bankier.pl


Publicatiedatum: 28-4-2017

Plaats reactie