Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur e

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur e

Bericht door bertvaneck » za nov 25, 2017 3:35 pm

Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag in antwoord op Kamervragen van de VVD.


Oekraiëns kooi-ei mag als ‘onbekend’-ei EU in© 'Fresh Eggs', J P Davidson Oekraiëns kooi-ei mag als ‘onbekend’-ei EU in
De VVD wil goedkope eieren uit Oekraïne weren van de Nederlandse markt omdat ze de eieren van onze pluimveehouders concurrentie aandoen en niet voldoen aan de welzijnseisen die de EU stelt.

Volgens de minister hoeft de VVD niet zo bang te zijn voor concurrentie omdat er maar weinig eieren zonder importheffing de Europese Unie in mogen. Voorts zegt ze dat Oekraïne krachtens het Associatieverdrag met de EU zijn houderijsystemen voor legkippen in fasen tot 2021 zal aanpassen aan de Europese normen.

In totaal mag nu een jaarlijks tariefvrij quotum van 3.000 ton Oekraïense eieren worden geleverd . Daarnaast is er een quotum voor eieren en ei-producten dat in een periode van vijf jaar geleidelijk wordt verhoogd van 1.500 tot 3.000 ton per jaar. In 2017 is tot op heden circa 20% van het quotum voor eieren gebruikt en circa 37% van het quotum voor eieren en ei-producten. In de EU wordt jaarlijks 7,25 miljoen ton eieren geproduceerd. De positie van de Nederlandse of Europese leghenhouder wordt dan ook niet of nauwelijks beïnvloed, concludeert de minister.

De eierexport van Oekraïne is de Nederlandse boerenorganisaties en de liberale handelspartij VVD al jaren een doorn in het oog. Toch is het maar zeer de vraag of de EU de straks aan Europese welzijnseisen aangepaste houderijsystemen nog met niet-conformiteitsargumenten en tariefmuren van de Europese markt kan weren. Dat zal de concurrentiepositie van merkloze scharreleieren uit Europa verslechteren. De productie van slachtkuikens in Oekraïne ligt circa 40% goedkoper dan in Nederland. Er is geen reden om aan te nemen dat ook EU-conforme eieren niet tegen soortgelijke lagere kosten in Oekraïne geproduceerd kunnen worden.

De consument kijkt sceptisch aan tegen 'onbekende' eieren, maar waarom zou hij tegen Oekraïense 'scharreleieren' zijn? Die voldoen immers aan zijn eisen, maar zijn een eind goedkoper en doen het ook prima in een doosje met een fantasienaam zoals ze de eierhandel die verzorgt voor de Europese supermarkten.

Plaats reactie