Polen verovert de designwereld

Lech
Berichten: 3547
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Polen verovert de designwereld

Bericht door Lech » ma jul 23, 2018 4:50 am

Polen verovert de designwereld
Redactie Wonen&Co

22/07/18 15:00

We hebben ze misschien niet zo op ons netvlies staan als de Italianen en de Chinezen, maar Polen is een belangrijke leverancier van meubels. Niet alleen achter de schermen, als producent voor grote designmerken, maar ook steeds vaker in de spotlights.

Wist je dat Polen een van de grootste meubelfabrikanten en -exporteurs ter wereld is? Vooral houten meubels worden hier gemaakt voor merken als Vitra, Thonet en Fritz Hansen.

Pools design is nog redelijk onbekend, maar als het aan aanstormende talenten ligt, komt daar snel verandering in. In 2014 kreeg Pools design een bescheiden eigen plekje op de meubelbeurs in Keulen onder de titel ‘Polished Up’. Het was een vervolg op de tentoonstelling ‘Unpolished’, waarin een generatie designtalenten haar werk liet zien als reactie op een tijd van politieke en economische transformatie. Ze vonden een manier om hun creatieve talent te verbinden aan de meubelindustrie en bouwden een collectie op om trots op te zijn. Inmiddels is Pools design regulier onderdeel van de beurs en ook in Milaan kom je het steeds vaker tegen.

Pools talent

Dat design in dit land veel potentie heeft, weet ‘onze’ eigen Lidewij Edelkoort, een van de bekendste trendvoorspellers, ook. Zeven jaar geleden richtte ze in Poznan designacademie School of Form op. De eerste lichtingen studenten timmeren inmiddels flink aan de weg.
Afbeelding
Bron: Plopp

Pools design is degelijk gemaakt, vaak eenvoudig, en met een vleugje humor. Kijk bijvoorbeeld naar het werk van Oskar Zieta. Zijn krukje Plopp, hier te bestellen, uit 2008 is een designicoon. Zieta ontwikkelde een methode om metaal op te blazen als een ballon. Resultaat is een serie speelse meubels waarmee hij vele designprijzen in de wacht sleepte. Hij is nog lang niet klaar met dit thema, want onlangs heeft hij de collectie Plopp 4.0 gepresenteerd.

Oscar Zieta ontwikkelde een methode om metaal op te blazen als een ballon

Ook Marcin Rusak is een interessante Poolse creatieveling. Deze ontwerper stamt uit een familie van bloemenkwekers en dat is terug te zien in zijn werk. Zo verwerkte hij in zijn collectie Flora Noir bladeren en bloemen die zijn afgedankt door bloemisten. Resultaat is een serie tafels en kasten met mysterieuze uitstraling die overigens in Nederland wordt geproduceerd. Niet zo vreemd, want Rusak volgde de Design Academie in Eindhoven.
Afbeelding
Bron: Kutikai

Modern en fris is de collectie van Kutikai. Dit merk zou zo uit Nederland kunnen komen qua sfeer en uitstraling. De pure en naturelle houten kindermeubels zijn robuust en grappig. Ze prikkelen de fantasie van kinderen, die van hun bed een huisje kunnen maken en hun bureautje omtoveren tot marktstalletje.

Ook de keramische industrie bloeit in Polen. Kijk maar eens naar het merk Modus, dat al tweehonderd jaar Pools porselein produceert op hoog niveau in samenwerking met grote designers. Resultaat is een trendy collectie met bijzondere theepotten, serviezen en vazen.

Ikea
pools design, shopping, wonen&co
Afbeelding
Bron: Ikea

Zin om Pools ontwerp in huis te halen? Dat kan, want ook bij Ikea weten ze Poolse ontwerpers op waarde te schatten. Designer Maja Ganszyniec uit Warschau wordt geregeld gevraagd om iets te ontwerpen. Recent presenteerde Ikea haar limited Hjärtelig-serie met holistische producten en meubels voor de slaapkamer annex yogaruimte. Ganszyniec en haar team werken ook veel voor lokale merken, waaronder Comforty, een Pools designmerk dat zichzelf ook internationaal presenteert in Milaan.

De Hjärtelig-serie bestaat uit holistische producten voor de slaapkamer annex yogaruimte

Overigens is een bezoekje aan Polen ook inspirerend op interieurgebied. Net buiten het centrum van Krakau is het hippe Tytano, een oude tabaksfabriek met allerlei trendy koffietentjes, winkels en restaurants. De ruimtes zijn lekker ruig en industrieel met veel vintage meubels en de typische oude metalen fabriekslampen. Er zijn allerlei bedrijfjes die de lampen opkopen uit leegstaande Poolse fabrieken en ze omtoveren tot een stoer item voor in huis. De Handelsfabriek in Tolbert bijvoorbeeld.

Plaats reactie