Poolse retailer Biedronka stopt met import Britse aardappels

Lech
Berichten: 3547
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Poolse retailer Biedronka stopt met import Britse aardappels

Bericht door Lech » vr okt 18, 2019 5:06 am

Poolse retailer Biedronka stopt met import Britse aardappelen

Biedronka, de grootste retailer van Polen, stopt met de import van Britse aardappelen uit vrees voor een no-deal Brexit. Een grote aardappelexporteur in het Verenigd Koninkrijk heeft als gevolg hiervan al meerdere bestellingen bij zijn telers moeten annuleren.

In korte tijd verloor de Britse exporteur zijn grootste markt. "We ontvingen een e-mail met het bericht dat Biedronka per 15 oktober geen aardappelen uit Groot-Brittannië meer zal importeren," laat de leverancier in een interview weten.

Het bedrijf, dat zijn aardappelen bij zo'n 100 telers inkoopt, zag zich genoodzaakt de bestellingen te annuleren. "Dit is de eerste financiële tegenslag die we als gevolg van de Brexit te verwerken krijgen."

Hij voegt eraan toe dat het voor Biedronka technisch gezien illegaal zou zijn om in geval van een no-deal Brexit na 31 oktober nog Britse aardappelen te verkopen.

Fytosanitaire overeenkomsten
De reden hiervoor is dat wanneer de Britten zonder akkoord uit de EU treden er een nieuwe fytosaintaire gelijkwaardigheidsovereenkomst moet worden aangevraagd voor de handel in verse AGF.

De EU heeft vanaf het begin duidelijk aangegeven dat zij niet over nieuwe handelsovereenkomsten zal onderhandelen totdat Groot-Brittannië de unie officieel heeft verlaten.


https://www.agf.nl/article/9154108/pool ... rdappelen/

Plaats reactie