Poolse militairen in 1944 onterechte zondebok

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Poolse militairen in 1944 onterechte zondebok

Bericht door Lech » wo sep 25, 2019 4:37 am

Poolse militairen in 1944 onterechte zondebok
Afbeelding
Koning Willem-Alexander in 2014 bij het Pools Monument in Driel. Rechts enkele Poolse veteranen die bij de herdenking aanwezig konden zijn. beeld ANP, Remko de Waal

Poolse militairen krijgen na de Tweede Wereldoorlog de schuld voor het mislukken van operatie Market Garden. Onterecht.

„De Nederlandse vrijheid is mede gebaseerd op Poolse heldhaftigheid. Dat vergeten wij in Nederland nooit.” Woorden van koning Willem-Alexander tijdens een staatsbezoek aan Polen in juni 2014. Drie maanden later is de koning op het Polenplein in Driel bij de zeventigste herdenking van de Slag om Arnhem. Er wordt enthousiast gezwaaid met Nederlandse en Poolse vlaggen.

De waardering voor de Poolse bijdrage aan de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog is iets van de laatste jaren. Zeker in de jaren net na de oorlog werd de rol van de Polen onderschat.

Rijn

Het is donderdag 21 september 1944 rond 17.15 uur als de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade landt bij Driel, ten zuidwesten van Arnhem. De brigade staat onder bevel van generaal-majoor Stanislaw Sosabowski en is in het Verenigd Koninkrijk opgericht om gebruikt te worden bij de bevrijding van Polen. Intensief trainen de militairen in de Schotse Hooglanden, met maar één doel voor ogen: Warschau heroveren op de Duitsers. Desondanks worden duizend Poolse parachutisten –na zware Britse druk– in Nederland ingezet tijdens operatie Market Garden.

Nadat het dorp Driel is bevrijd, krijgen de Polen de opdracht om met het Drielse Veer de Nederrijn over te steken en de door Duitsers omsingelde Britse luchtlandingstroepen aan de overkant van de rivier, bij Oosterbeek, te versterken. Tot schrik van de Poolse militairen is de veerpont verdwenen. Veerbaas Peter Hensen heeft de kabels gekapt om te voorkomen dat de pont in Duitse handen valt.

De opeenvolgende nachten proberen steeds 250 Poolse soldaten met kleine bootjes de rivier over te steken. Een riskante operatie: het gebeurt in het donker op een sterk stromende rivier en onder zwaar vijandelijk vuur. Ook het dorp Driel ontkomt niet aan de Duitse artillerie. Veel inwoners vluchten weg, de Betuwe in.


Lees het hele verhaal hier: https://www.rd.nl/meer-rd/cultuur-gesch ... -1.1596810

Plaats reactie