Evacuatie en ondergang van de Duitse stad Kołobrzeg

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Evacuatie en ondergang van de Duitse stad Kołobrzeg

Bericht door Lech » do jul 23, 2020 5:04 am

Evacuatie en ondergang van de Duitse stad Kołobrzeg

Inleiding
Van 4 tot 18 maart 1945 werd Kolberg (tegenwoordig Kołobrzeg in Polen) belegerd door troepen van het Rode Leger en het Poolse Volksleger. Sinds 1807 had de voormalige Duitse badplaats aan de Oostzeekust geen oorlogsgeweld meer gezien. Toen was de belegering door Napoleons troepen stopgezet na het tekenen van een wapenstilstand tussen Frankrijk en Pruisen. De in januari 1945 nog in première gegane propagandafilm ‘Kolberg’ over deze belegering moest Duitsers aanmoedigen om ook nu stand te houden. Dat zou niet lukken, maar tot 17 maart werd wel vrijwel de complete burgerbevolking uit de stad door vissers-, koopvaardij- en marineschepen over zee geëvacueerd. Ook het merendeel van de militaire verdedigers van Kolberg wist over zee te ontkomen. Het volgende artikel is een samenvatting van het boek ‘Kolberg’ (over Hitlers laatste propagandafilm en de opkomst en ondergang van een Duitse stad) van dezelfde auteur.
Afbeelding
Poolse soldaten tijdens de strijd om Kolberg. Bron: Pools Nationaal Digitaal Archief / Publiek domein

Voorgeschiedenis
De geschiedenis van Oostzeestad Kolberg begon omstreeks het jaar 1000 als West-Slavische nederzetting in de historische regio Pommeren langs de rivier de Persante.[1] Als gevolg van de vestiging van Duitse kolonisten in de late Middeleeuwen vond een geleidelijke verduitsing plaats. De stad ontwikkelde zich met een overwegend Duitse bevolking een paar kilometer dichterbij de Oostzee en kreeg in 1255 stadsrechten. De cirkelvormige stad werd versterkt met grachten en een aarden wal. Kolberg ontwikkelde zich tot een belangrijk centrum van zoutwinning, handel en visserij. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd de stad bezet door troepen van Ferdinand II, de katholieke keizer van het Heilige Roomse Rijk. Na een beleg van vijf maanden gaven de troepen van de keizer zich op 28 februari 1631 over aan de Zweden. Voedseltekorten en het ontbreken van enige kans op een ontzet hadden een voortgang van de strijd zinloos gemaakt. Een Zweedse troepenmacht trok de stad binnen en zou hier blijven tot 1653.

De Vrede van Westfalen maakte in 1648 een einde aan de Dertigjarige Oorlog in het Heilige Roomse Rijk. Achter-Pommeren, inclusief Kolberg, werd onderdeel van het hertogdom Brandenburg-Pruisen. Onder de Brandenburgse heerschappij werd Kolberg omgevormd tot een militaire vesting. Vanaf 1701 maakte de stad deel uit van het Pruisische koninkrijk. Niet lang na het aanbreken van de Zevenjarige Oorlog in 1756 zou Kolberg zwaar op de proef gesteld worden. Drie keer zou de vestingstad tijdens dit conflict worden belegerd door de Russen. Het eerste Russische beleg begon op 3 oktober 1758. Vanwege munitietekorten en de vrees dat Kolberg ontzet zou worden, gaven de Russen op 28 oktober hun belegering op en trokken ze zich terug. Het duurde tot de zomer van 1760 voordat ze terugkeerden om Kolberg een tweede keer te belegeren. Het Russische aanvalsplan bestond eruit om Kolberg zowel vanaf zee als via land aan te vallen en in te nemen. Dankzij een aanval van buiten de stad, geleid door de Pruisische generaal Paul von Werner, sloegen de Russen op 19 september op de vlucht, enkele dagen later gevolgd door de Zweedse vloot.

De Russen gaven niet op en belegerden de stad voor de derde keer van augustus tot december 1761. Terwijl de vesting vanaf 14 november weer onder vijandelijk vuur lag, liet de Duitse commandant Heinrich Sigismund von der Heyde op 15 december het laatste brood uitdelen aan zijn soldaten. Door ijskoud winterweer was hun moraal tot een dieptepunt gedaald. Doorvechten op een lege maag en met een uitgeputte geest was zinloos en een dag later volgde de capitulatie. Lang zouden de Russische heerschappij over de stad niet duren. Na het overlijden van de Russische tsarina Elisabeth op 25 december 1761 werd ze opgevolgd door haar neef, Peter III. De nieuwe tsaar was Pruisen gunstig gezind en sloot op 24 april 1762 vrede. Rusland gaf het veroverde gebied, waaronder Kolberg, terug aan Pruisen.
Afbeelding


Zie het gehele verhaal op: https://www.tracesofwar.nl/articles/569 ... olberg.htm 6qq

Plaats reactie