Auschwitz-museum ontdekt verborgen inscriptie in kinderschoen

Lech
Berichten: 3550
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Auschwitz-museum ontdekt verborgen inscriptie in kinderschoen

Bericht door Lech » do jul 23, 2020 5:07 am

Auschwitz-museum ontdekt verborgen inscriptie in kinderschoen
22.07.2020 12:40

De identiteit van een jonge jongen die is vermoord in het nazi-Duitse vernietigingskamp Auschwitz is onthuld nadat een handgeschreven inscriptie in een kinderschoen was gevonden.
Afbeelding
De inscriptie in de schoen van een jongen genaamd Amos Steinberg werd ontdekt tijdens conserveringswerken.

Volgens het museum werd Amos Steinberg geboren op 26 juni 1938 en woonde hij in Praag. Op 10 augustus 1942 werd hij samen met zijn ouders Ida en Ludvík opgesloten in het Theresienstadt Ghetto bij Praag. Alle drie zijn vervolgens naar Auschwitz gedeporteerd.

"Uit overgebleven documenten volgt dat de moeder en haar zoon op 4 oktober 1944 in hetzelfde transport naar Auschwitz zijn gedeporteerd. Waarschijnlijk zijn ze na selectie beiden in de gaskamer vermoord", aldus Hanna Kubik, medewerker van de Gedenkteken en museum Auschwitz-Birkenau in Polen, dat de plek van het voormalige nazi-vernietigingskamp bewaart.

In totaal werden meer dan 46.000 Joden uit het Theresienstadt-getto overgebracht naar Auschwitz.

In een andere schoen vonden de medewerkers van het museum documenten in het Hongaars, die informatie bevatten over Hongaarse joden die naar het kamp werden gestuurd.

Kubik zei dat het museum eerder documenten had gevonden die verborgen waren in schoenen, maar dat dit 'voornamelijk kranten' waren die werden gebruikt als inlegzolen of voor extra isolatie.

"Deze vondst is kostbaar en interessant omdat de documenten in goede staat bewaard zijn gebleven en datums, namen van de betrokken personen en handgeschreven bijschriften bevatten", voegde ze eraan toe.

'Sommige zijn officiële documenten; er is ook een stukje brochure en een stuk papier met een naam. De namen Ackermann, Bravermann en Beinhorn komen voor. ”

"Deze mensen zijn waarschijnlijk in de lente of zomer van 1944 tijdens de uitroeiing van Hongaarse joden naar Auschwitz gedeporteerd", zei Kubik.

Het nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau opereerde tussen mei 1940 en januari 1945 in het door Duitsland bezette zuiden van Polen.

Het was de grootste van de Duitse nazi-concentratie- en vernietigingskampen.

Meer dan 1,1 miljoen mensen, voornamelijk Europese joden, maar ook Polen, Roma, Sovjet krijgsgevangenen en mensen van vele andere nationaliteiten, kwamen om in het kamp voordat het op 27 januari 1945 door Sovjet-soldaten werd bevrijd.


https://www.polskieradio.pl/395/7791/Ar ... 0%99s-shoe

Plaats reactie