Het statuut van Łaski (Statut Łaskiego in het Pools) van 1505 was de eerste codificatie van wetten die in het Koninkri

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Het statuut van Łaski (Statut Łaskiego in het Pools) van 1505 was de eerste codificatie van wetten die in het Koninkri

Bericht door Lech » ma feb 06, 2023 6:08 am

Polen hoopt op teruggave van 16e-eeuws document uit Zweden
Afbeelding

Polen hoopt dat het de teruggave kan veiligstellen van een belangrijk historisch Pools document dat sinds de 17e eeuw in het bezit van Zweden is, zei minister van Buitenlandse Zaken Zbigniew Rau gisteren tijdens een bezoek aan Stockholm.

Het statuut van Łaski (Statut Łaskiego in het Pools) van 1505 was de eerste codificatie van wetten die in het Koninkrijk Polen werden gepubliceerd. Het werd opgesteld door kanselier en primaat van Polen Jan Łaski op bevel van de koning en het parlement.

In de 17e eeuw werd een kopie van de rijk geïllustreerde tekst, die honderden pagina's lang is, naar Zweden gebracht. Rond die tijd werden veel Poolse kunstwerken en andere culturele voorwerpen door de Zweden geplunderd tijdens een invasie van het Pools-Litouwse Gemenebest, bekend als The Deluge.

Tijdens zijn reis naar Zweden deze week bezocht Rau de universiteitsbibliotheek van Uppsala en de wapenkamer van het koninklijk kasteel in Stockholm, die beide voorwerpen uit Polen huisvesten, meldt het Poolse persbureau (PAP). Een daarvan is het statuut van Łaski.

De minister werd door journalisten gevraagd of het zoeken naar teruggave van dergelijke voorwerpen onderdeel zou zijn van besprekingen met Zweden. “De kwestie is ingewikkeld maar niet hopeloos”, antwoordde Rau.

Hij merkte op dat op het moment dat het item werd ingenomen, onder internationaal recht werd aangenomen dat oorlogsbuit legaal toebehoorde aan de overwinnaar. Hetzelfde argument werd vorig jaar gebruikt door de toenmalige Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Ann Linde, in antwoord op een verzoek van een Zweeds parlementslid om het statuut van Łaski terug te geven.

"Oorlogsbuit uit de 17e eeuw is legitieme verovering volgens het internationale recht van die tijd", zei Linde in juli.

Gisteren opperde Rau echter dat misschien "een uitwisseling van goederen mogelijk is". Hij voegde eraan toe dat "het afhangt van de relatie tussen twee landen". De terugkeer van "het statuut van Łaski moet niet worden uitgesloten".

De minister merkte ook op dat een andere kwestie de recente discussie in Zweden is over de vraag of de kopie van het statuut überhaupt oorlogsbuit is.

Volgens bibliothecarissen van de Universiteitsbibliotheek van Uppsala, "toont het meeste bewijs aan dat het document niet door plundering naar Zweden is gekomen", meldt PAP. Ze merken op dat de titelpagina de handtekening bevat van koning Gustav II Adolf uit 1616 - vijf jaar vóór de eerste oorlogsplunderingen van Zweden en decennia vóór de zondvloed.

Vorig jaar verzekerde Polen zich van de terugkeer uit Zweden van een 16e-eeuws schilderij dat kort na de Tweede Wereldoorlog was gestolen. Het is onlangs ook begonnen met een hernieuwde campagne om de teruggave te zoeken van items die tijdens de oorlog door nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie zijn geplunderd.






https://notesfrompoland.com/2023/02/03/ ... om-sweden/

Plaats reactie