De politie onderzoekt dubbele diefstal van kunstwerken die in WO2 verloren zijn gegaan

Lech
Berichten: 3549
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

De politie onderzoekt dubbele diefstal van kunstwerken die in WO2 verloren zijn gegaan

Bericht door Lech » ma sep 07, 2020 4:52 am

De politie onderzoekt dubbele diefstal van kunstwerken die in WO2 verloren zijn gegaan
06.09.2020 15:35

Werken uit een kunstcollectie van de schilder Leon Wyczółkowski, vermoedelijk vernietigd in de Tweede Wereldoorlog, hersteld in het museum in Bydgoszcz
Afbeelding
Het museum in Bydgoszcz heeft een aantal werken teruggevonden uit een kunstcollectie van de schilder Leon Wyczółkowski waarvan men dacht dat deze in de Tweede Wereldoorlog verwoest was.

Het bleek dat de collectie werd bewaard in een privéwoning in Bydgoszcz. Enkele maanden geleden, tijdens renovatiewerkzaamheden aan het appartement, werden een aantal stukken gestolen door de renovatiewerkers, die vervolgens probeerden ze te verkopen. Als gevolg hiervan slaagde de politie erin om meer dan 400 objecten uit de collectie op te sporen, evenals kunstwerken, boeken en meubels die toebehoorden aan de schilder. De items die zijn geïdentificeerd aan de hand van een catalogus van in oorlogstijd verloren kunstwerken, opgesteld door het Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed, zijn gerestaureerd in het museum.

De politie voert nu twee onderzoeken uit en probeert ook vast te stellen hoe de objecten privé werden gehouden.

In een interview voor de Poolse radio heeft de in oorlogstijd verloren kunstspecialist Roman Kudelski gezegd dat miljoenen objecten die tot het culturele erfgoed van Polen behoren nog steeds niet zijn teruggekeerd. Volgens schattingen van onder meer de jaren vijftig gaat het om ongeveer een half miljoen kunstwerken.

Hij zei ook dat er nog steeds wordt gewerkt aan het terugvinden van de ontbrekende voorwerpen: "Onze vele acties zijn succesvol geweest. De omvang van de acties door het juiste ministerie zou echter groter kunnen zijn. Vaak wachten we tot er ergens in het buitenland informatie verschijnt. Maar ik geloof dat we actiever zou kunnen zijn. Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot vandaag heeft ons land geen enkele formele, wetenschappelijke entiteit opgericht die systematisch onderzoek doet naar verliezen in oorlogstijd in cultuur. We hebben geen opslagplaats voor gegevens. Dergelijk systematisch onderzoek zou zeker het hele proces ondersteunen " hij zei.

Het kostbaarste schilderij dat in oorlogstijd verloren is gegaan en nog steeds vermist wordt, is Rafaels Portret van een jonge man.


Bron: IAR, PAP, TVPInfo, http://muzeum.bydgoszcz.pl/

Plaats reactie