Zuurkoolsoep, kapusniak

Lech
Berichten: 4957
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Zuurkoolsoep, kapusniak

Bericht door Lech » zo aug 28, 2011 3:15 pm

Zuurkoolsoep, kapusniak

Ingrediënten
- Runderbouillon (zelfgetrokken of van blokjes),
- gerookt en gekookt spek (mager),
- Poolse vette worst,
- zuurkool,
- aardappelen (vastkokend),
- wortel,
- wortelpeterselie of knolselderij,
- gedroogde paddestoelen,
- komijnzaad,
- peper,
- zout,
- bloem,
- boter.

Voorbereiding
Schil ongeveer 4 aardappelen en snijd deze in blokjes.
Doe hetzelfde met twee wortelen en twee knolpeterselie (of een stuk knolselderij).
Haal het zwoerd van het spek en snijd dit in blokjes.
Haal het vel van de worst en ook brunoise snijden.
De zuurkool uitknijpen en klein snijden (de sliertjes moeten op een lepel passen).
Bereidingswijze
Bak de spekblokjes en de worststukjes in een klein beetje boter in een grote pan tot ze net beginnen te verkleuren.
Doe hier de bouillon op (ca. 2 liter) en voeg de klein gesneden aardappelen en groenten toe.
Breng alles aan de kook en verkruimel ongeveer 5 gedroogde paddestoelen in de soep.
Strooi hier wat komijnzaadjes bij.
Laat de soep koken tot de aardappels net gaar zijn en voeg dan de kleingesneden zuurkool toe.
Breng weer aan de kook.
Smelt wat boter in een pan en maak er met de bloem een roux van.
Gebruik deze roux om de soep te binden.
Maak verder af met peper en zout en eventueel gehakte peterselie

Plaats reactie