andaag deel ik een van mijn favoriete recepten met jullie. Niet voor elke dag, want het is niet bepaald ‘mager’ of heel gezond. Maar in de winter gaat er niets boven een bordje Poolse bigos met aardappelpuree om heerlijk van op te warmen. Dit is echt stevige winterkost en o zo lekker! Wat jullie waarschijnlijk niet weten is dat ik een Poolse oma had en dit is dus een echt familierecept, mijn moeder heeft het van mijn oma leren maken en ik van mijn moeder. Benieuwd hoe je zelf Poolse bigos maakt?
pakjes zuurkool van 500 gram
400 gram spekreepjes
1 kilo kippendijen zonder bot
30 gram borowiki
versgemalen zwarte peper & zeezout
Dit is – afgezien van de borowiki – geen ingrediëntenlijst om van te schrikken. Bigos wordt in elke streek in Polen anders gemaakt en heeft soms wel twintig ingrediënten. De versie die ik maak heeft maar een paar ingrediënten, maar die moeten wel van goede kwaliteit zijn, want dat komt de smaak absoluut ten goede.
15
FEB
2015
Recept: Poolse bigos
categories: Recepten
bigos met aardappelpuree
Vandaag deel ik een van mijn favoriete recepten met jullie. Niet voor elke dag, want het is niet bepaald ‘mager’ of heel gezond. Maar in de winter gaat er niets boven een bordje Poolse bigos met aardappelpuree om heerlijk van op te warmen. Dit is echt stevige winterkost en o zo lekker! Wat jullie waarschijnlijk niet weten is dat ik een Poolse oma had en dit is dus een echt familierecept, mijn moeder heeft het van mijn oma leren maken en ik van mijn moeder. Benieuwd hoe je zelf Poolse bigos maakt?
bigos zelf maken
Dit heb je nodig voor een grote pan bigos voor 6-8 personen
4 pakjes zuurkool van 500 gram
400 gram spekreepjes
1 kilo kippendijen zonder bot
30 gram borowiki
versgemalen zwarte peper & zeezout
Dit is – afgezien van de borowiki – geen ingrediëntenlijst om van te schrikken. Bigos wordt in elke streek in Polen anders gemaakt en heeft soms wel twintig ingrediënten. De versie die ik maak heeft maar een paar ingrediënten, maar die moeten wel van goede kwaliteit zijn, want dat komt de smaak absoluut ten goede.
poolse borowikiZoals je ziet heb je voor bigos borowiki nodig. Dit zijn Poolse paddestoelen die in heel veel gerechten worden gebruikt. Ze hebben een sterke smaak, vergelijkbaar met porcini maar dan veel intenser. Je koopt ze gedroogd bij een Poolse supermarkt en zijn helaas niet te vervangen door een ander ingrediënt. Ik heb bigos ooit wel eens met gedroogde porcini gemaakt, maar dat vind ik eigenlijk gewoon zonde van de moeite.
Gelukkig zit er inmiddels in bijna elke stad wel een Poolse supermarkt. Zelfs in Zoetermeer zit er sinds kort een, maar grote steden als Den Haag en Rotterdam hebben er zeker een. Google is hierbij je vriend!
Zo maak je zelf Poolse bigosBigos is helemaal niet moeilijk om te maken, het is alleen wel een tijdrovend klusje. Zoals gezegd wordt bigos in elke streek anders gemaakt en varieert de kooktijd van een paar uur tot een aantal dagen. Op dat laatste zit ik niet te wachten, dus ik ga meestal voor een uur of vijf à zes en eigenlijk is de bigos dan na een nachtje in de koelkast de volgende dag het lekkerst.
Doe alle spekjes in een koekenpan en bak ze in 20 minuten op een halfhoog vuur helemaal uit. Hierna schep je de spekjes uit de pan, maar laat het spekvet in de pan zitten.
Doe de borowiki in een kopje en giet hier een scheutje gekookt water overheen, totdat ze net onder staan.
Kruid de kippendijen met een klein beetje versgemalen peper en bak ze in het spekvet. Omdat de spek al zout genoeg is, doe ik geen zout op de kip. Je kunt beter op het eind een klein beetje zout toevoegen, dan dat je bigos te zout is.
Je bakt de kip lichtbruin, maar je hoeft ‘m niet gaar te braden. De kip wordt straks nog uren mee gesudderd, dus het gaat nu vooral om het kleuren en smaak geven. Het spekvet wat je overhoudt wordt niet gebruikt en dat kun je dus weggooien.
Giet wat van het zuurkoolvocht af, maar spoel de zuurkool niet af. Doe de zuurkool met de kip, het spek en de borowiki in een grote soeppan. Haal het vocht van de borowiki door een theezeefje om te voorkomen dat het eventuele zand mee in je bigos beland. Giet dan het vocht van de borowiki bij je bigos. Voeg flink wat versgemalen zwarte peper toe en hussel het geheel goed om.
Zet je pan op een halfhoog vuur en zodra deze goed warm begint te worden zet je het vuur laag. Zo laat je de bigos nu minimaal 5 uur sudderen. Je moet wel af en toe roeren, om te voorkomen dat de bigos aankoekt aan de bodem van de pan. Als dit wel gebeurd kun je eventueel een heel klein scheutje gekookt water toevoegen en de pan naar je kleinste pit verplaatsen.
Na een paar uur is je kip uit elkaar gevallen van malsheid en heeft de zuurkool de smaak van de borowiki en het spek opgenomen. Breng de bigos eventueel verder op smaak met een klein snufje zout. Je serveert bigos bij gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Als je van zuurkool houdt moet je dit echt eens proberen. De smaak van de zuurkool is veel zachter en het is lekker hartig en kruidig. Mijn vriend hield al van zuurkool maar nadat ik hem dit een keer heb voorgeschoteld blijft hij er maar om vragen. Dus maak ik een keer per winter een hoeveelheid die genoeg is om drie tot vier keer samen van te eten en vries ik porties in. Dan hoef ik alleen nog puree te maken en kunnen we toch genieten van bigos!
Eet smakelijk!
Liefs,
Diantha
http://beautybrain.nl/2015/02/15/recept ... #more-3291