Rode bieten soep Barszcz recept
Ingrediënten voor 4 personen
600 gr bieten, gekookt en in grote blokken
2 uien, grof gesneden
6 teentjes knoflook, fijn gesneden
½ venkel, grof gesneden
60 gr aardappels, geschild en grof gesneden
750 ml water
2 dessertlepels dille
2 dessertlepels zout
¼ dessertlepel cayenne peper
2 dessertlepel balsamiek azijn
150 ml soyayofu
1 eetlepel lente uitjes, in dunne ringen
zeer dunne komkommer schijfjes
Bereiding
Kook de bieten samen met uien, knoflook, venkel en aardappels totdat de aardappels gaar zijn.
Haal de pan van het vuur af.
Voeg dille, zout, peper, azijn en soyayofu toe.
Pureer alles goed tot een volle soep.
Dien de soep op gegarneerd met lente uitjes en komkommer schijfjes.
Deze soep is koud ook lekker tijdens tropische dagen.
Rode bieten soep Barszcz recept
Re: Rode bieten soep Barszcz recept
Rode bieten soep Barszcz recept 2
Ingrediënten
2 l. bouillon
150 gr. Kipfilet
2 aardappelen
150 gr. wortel, blokjes
150 gr. Boontjes
200 gr. Broccoli
100 gr. witte bonen, gekookte
2 dl. crème fraîche
1 citroen
3 bieten, rode, geraspte
4 italiaanse bollen
1 snufje zout
1 peper
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes.
Maak de groenten schoon.
Snijd de kipfilet in kleine stukjes.
Schil de rode bietjes en schrap deze fijn.
Snijd de kapjes van de Italiaanse bollen en haal het zachte brood eruit.
Voeg de kipfilet bij de bouillon en gaar deze samen met de wortel, de aardappelblokjes en de boontjes.
Kook de broccoli apart beetgaar.
Voeg de bietjes toe aan de bouillon.
Voeg de creme fraiche toe en laat het zachtjes trekken.
Voeg op het laatste moment de witte bonen en de broccoli toe.
Breng op smaak met citroensap, peper, zout en iets suiker.
Droog de broden in een oven van 200gr C zodat de soep hierin geserveerd kan worden.
Lepel de soep in de gedroogde broodjes.
Poolse vegetarische soep
Deze koude zomersoep is vegetarisch. Een verukkelijk voorafje!
Ingrediënten
2 l. bouillon
150 gr. Kipfilet
2 aardappelen
150 gr. wortel, blokjes
150 gr. Boontjes
200 gr. Broccoli
100 gr. witte bonen, gekookte
2 dl. crème fraîche
1 citroen
3 bieten, rode, geraspte
4 italiaanse bollen
1 snufje zout
1 peper
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes.
Maak de groenten schoon.
Snijd de kipfilet in kleine stukjes.
Schil de rode bietjes en schrap deze fijn.
Snijd de kapjes van de Italiaanse bollen en haal het zachte brood eruit.
Voeg de kipfilet bij de bouillon en gaar deze samen met de wortel, de aardappelblokjes en de boontjes.
Kook de broccoli apart beetgaar.
Voeg de bietjes toe aan de bouillon.
Voeg de creme fraiche toe en laat het zachtjes trekken.
Voeg op het laatste moment de witte bonen en de broccoli toe.
Breng op smaak met citroensap, peper, zout en iets suiker.
Droog de broden in een oven van 200gr C zodat de soep hierin geserveerd kan worden.
Lepel de soep in de gedroogde broodjes.
Poolse vegetarische soep
Deze koude zomersoep is vegetarisch. Een verukkelijk voorafje!
Re: Rode bieten soep Barszcz recept
De Volkskeuken: Poolse koude bietensoep
Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Chlodnik, Poolse koude bietensoep (hoofdgerecht voor 4 personen)
Het blijft zomeren dus blijf ik ook op de camping, waar het elke vrije dag een zoete inval is met familie en vrienden die de hitte van de stad ontvluchten. ‘Goh, dit is net Ruysdael’, zegt mijn vader met een blik op het traag levende schilderij aan de overkant van de sloot waar de koeien loom met hun staarten zwiepen.
‘Wat is het stil’, zegt collega E., in het bootje met fluistermotor op de plas, waar in de verste verte geen lallende toerist te bespeuren is en roze opblaasflamingo’s dobberen op het roerloze wateroppervlak in het bijkleurende licht van de ondergaande zon.
Zo moeten de zomers lang geleden ook zijn geweest, toen rijke families hier resideerden in hun buitenverblijven. Alleen waren er toen natuurlijk geen opblaasflamingo’s. En nog een dingetje: deze families hadden personeel. Hoe idyllisch de zomeravonden ook zijn, eraan vooraf gaan prozaïsche zaken als boodschappen doen, opruimen, schoonmaken, gasflessen verwisselen en koken, natuurlijk.
Maar een camping is geen kasteeltuin, niemand verwacht hier een driegangen-sterrenmenu. Kook ’s ochtends voor de hitte uit, dan heb je er ’s avonds amper omkijken naar. Bijvoorbeeld chlodnik, een Poolse gekoelde bietensoep oftewel koude borsjtsj. Het mooiste is het natuurlijk om zomerbietjes uit de moestuin te koken, maar een pakje voorgekookte en geraspte biet uit de supermarkt is in een campingkeukentje ook echt geen zonde.
Kook de eieren hard en zet ze koel weg. Verwarm de olie en fruit daarin de sjalot, maar laat die niet bruinen. Spoel voorgekookte bietjes af en laat uitlekken. Zet een bakje biet apart. Doe de rest van de bietjes bij de sjalot en bak ze even mee. Officieel hoort het niet, maar een scheutje witte wijn erdoor is wel lekker. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Laat de soep ietsje afkoelen en pureer met de staafmixer. Roer de komkommer en kruiden erdoor, breng op smaak met zout en peper. Zet de soep een paar uur in de koelkast.
Doe een half gekookt ei in een soepkom, schep de soep erop, doe er per portie een eetlepel Griekse yoghurt (eventueel met wat citroensap) of zure room bij en strooi er nog wat van de apart gehouden biet overheen. Eet met salade en brood.
CHLODNIK, POOLSE KOUDE BIETENSOEP
Maaltijdsoep voor 4-6 personen
2 à 3 eieren, hardgekookt
scheut olijfolie
1 sjalotje, fijngehakt
1 pakje gekookte biet (400 of 500 g)
scheutje witte wijn (event.)
1 liter bouillon
1 komkommer, geschild in blokjes
½ bosje dille, fijngehakt
½ bosje bieslook, fijngehakt
bakje Griekse yoghurt of zure room
beetje citroensap (event.)
Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Chlodnik, Poolse koude bietensoep (hoofdgerecht voor 4 personen)
Het blijft zomeren dus blijf ik ook op de camping, waar het elke vrije dag een zoete inval is met familie en vrienden die de hitte van de stad ontvluchten. ‘Goh, dit is net Ruysdael’, zegt mijn vader met een blik op het traag levende schilderij aan de overkant van de sloot waar de koeien loom met hun staarten zwiepen.
‘Wat is het stil’, zegt collega E., in het bootje met fluistermotor op de plas, waar in de verste verte geen lallende toerist te bespeuren is en roze opblaasflamingo’s dobberen op het roerloze wateroppervlak in het bijkleurende licht van de ondergaande zon.
Zo moeten de zomers lang geleden ook zijn geweest, toen rijke families hier resideerden in hun buitenverblijven. Alleen waren er toen natuurlijk geen opblaasflamingo’s. En nog een dingetje: deze families hadden personeel. Hoe idyllisch de zomeravonden ook zijn, eraan vooraf gaan prozaïsche zaken als boodschappen doen, opruimen, schoonmaken, gasflessen verwisselen en koken, natuurlijk.
Maar een camping is geen kasteeltuin, niemand verwacht hier een driegangen-sterrenmenu. Kook ’s ochtends voor de hitte uit, dan heb je er ’s avonds amper omkijken naar. Bijvoorbeeld chlodnik, een Poolse gekoelde bietensoep oftewel koude borsjtsj. Het mooiste is het natuurlijk om zomerbietjes uit de moestuin te koken, maar een pakje voorgekookte en geraspte biet uit de supermarkt is in een campingkeukentje ook echt geen zonde.
Kook de eieren hard en zet ze koel weg. Verwarm de olie en fruit daarin de sjalot, maar laat die niet bruinen. Spoel voorgekookte bietjes af en laat uitlekken. Zet een bakje biet apart. Doe de rest van de bietjes bij de sjalot en bak ze even mee. Officieel hoort het niet, maar een scheutje witte wijn erdoor is wel lekker. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Laat de soep ietsje afkoelen en pureer met de staafmixer. Roer de komkommer en kruiden erdoor, breng op smaak met zout en peper. Zet de soep een paar uur in de koelkast.
Doe een half gekookt ei in een soepkom, schep de soep erop, doe er per portie een eetlepel Griekse yoghurt (eventueel met wat citroensap) of zure room bij en strooi er nog wat van de apart gehouden biet overheen. Eet met salade en brood.
CHLODNIK, POOLSE KOUDE BIETENSOEP
Maaltijdsoep voor 4-6 personen
2 à 3 eieren, hardgekookt
scheut olijfolie
1 sjalotje, fijngehakt
1 pakje gekookte biet (400 of 500 g)
scheutje witte wijn (event.)
1 liter bouillon
1 komkommer, geschild in blokjes
½ bosje dille, fijngehakt
½ bosje bieslook, fijngehakt
bakje Griekse yoghurt of zure room
beetje citroensap (event.)