Golabki (koolpakketjes) een klassieker

Plaats reactie
Lech
Berichten: 4942
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Golabki (koolpakketjes) een klassieker

Bericht door Lech » do sep 22, 2011 5:23 am

Golabki (koolpakketjes) 16qq

Ingrediënten:
100 gram rijst
zout, peper
1 spitskool of savooiekool
500 gram half-om-half gehakt
1 gesnipperde ui
3 theelepels gedroogde majoraan
1 theelepel karwijzaad
losgeklopt ei
(eventueel:) verse bieslook
1/2 liter vleesbouillon (tablet)
800 gram stukjes gepelde tomaat (blik)
2 1/2 dl. losgeroerde zure room

Bereiding:
Kook de rijst met zout gaar.
Laat de koolbladeren in ruim kokend water in circa 5 minuten zacht worden.
Verwijder de bladnerven.
Bak het gehakt rul in een droge pan.
Voeg de ui toe en bak die glazig.
Doe er van het vuur af de rijst, 2 theelepels majoraan, het karwijzaad, het ei, zout en peper bij.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Verdeel de vulling over de bladeren en vouw ze tot pakketjes (bind ze eventueel dicht met bieslook).
Leg de pakketjes in een ingevette ovenschaal.
Verwarm de bouillon en giet die erover.
Stoof de pakketjes circa 40 minuten in de oven.

Intussen maak de saus; verwarm de tomaten met de zure room, zout, peper en 1 eetlepel majoraan.
Serveer de tomatensaus en erbij.

Lech
Berichten: 4942
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Golabki (koolpakketjes) een klassieker

Bericht door Lech » zo okt 23, 2011 12:47 pm

Golabki (gehaktrolletjes) 2e recept

Ingrediënten
• 8 grote witte koolbladeren
• 500 g gehakt
• 250 g korrelig gekookte rijst
• 1 ui (geschild en geraspt)
• 2 eieren
• 1 el paneermeel
• zout en witte peper en nootmuskaat
• 15 g boter
• 150 g zure room
• 150 ml vleesbouillon
• zout, peper en snufje suiker

Voor de saus:
• 500 g tomaten
• 15 g boter

De koolbladeren in water met een snufje zout blancheren tot ze zacht en soepel zijn.
Uit het water halen, schrikken en laten uitlekken (de brede bladnerven aan de onderkant uitsnijden).
Daarna meng je het gehakt met de rijst en je raspt de ui erover.
Klop de eieren los en voeg ze toe.
Bestrooi met paneermeel en het mengsel van zout, peper en wat nootmuskaat en meng dan alles goed.
De koolbladeren op het werkoppervlak uitspreiden en de vulling erover verdelen en oprollen tot pakjes en daarbij de zijkanten van de bladeren naar het midden toe vouwen, zodat de vulling er niet kan uitlopen.
Smelt de boter in een vuurvaste schotel en de leg de pakjes erin.
Giet een deel van de room en de bouillon erover en schuif in de hete oven (200°C) voor circa 30 min.
Tussendoor de rest van de room en de bouillon toevoegen en enkele keren met de warme roomsaus begieten.

De tomatensaus maak je als volgt: de gewassen tomaten halveren.
Smelt dan de boter in de pan en voeg de tomaten toe, en laat ze afgedekt 30 min zacht stoven.
Dan nog 10 min in de open pan stoven.
Aanvullen met wat rolladesaus en alles door een fijne zeef halen.
Daarna weer terug aan de kook brengen en zacht laten sudderen.
Op smaak brengen met zout, peper en suiker
Schep dan de saus over de pakjes op het bord en serveer met een beetje kleverige rijst.

Kooktip: Het is erg lekker om er een half bouillonblokje bij te doen, of op de helft van de kooktijd 2 eetlepels ketchup.

Lech
Berichten: 4942
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Golabki (koolpakketjes) een klassieker

Bericht door Lech » wo nov 16, 2011 7:39 pm

Poolse golabki recept 3

Ingrediënten
• 150 gram snelkookriijst
• 1 witte kool (ca 1200 gr)
• 2 uien
• 50 gram boter
• 500 gram gekruid half-om-halfgehakt
• 1 ei
• 1 blokje kruidenbouillon
• 1 pak gezeefde tomaten (500 gr)
• 1/2 theelepel suiker
• 1 theelepel tijmblaadjes
• peper, zout
• 4 eetlepels zure room
• 4 takjes dille

Bereiden
Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
Blancheer 20 hele koolbladeren in ruim kokend water, per 4 tegelijk in ca. 5 min. net gaar.
Verwarm de oven voor op 190 °C (hetelucht 175 °C).
Snipper de uien. Fruit de helft ervan ca. 5 min. in 25 g boter.
Voeg het gehakt toe en bak dit in ca. 5 min. rul.
Laat afkoelen en meng de rijst en 1 losgeklopt ei erdoor.
Schep op elk koolblad 2 el gehaktvulling.
Vouw de buitenste randen over de vulling naar binnen, rol de blaadjes stevig op en leg ze in de ovenschaal.
Kook het bouillonblokje in ½ l water.
Schenk het over de koolrolletjes tot ze voor de helft onder staan en laat afgedekt met aluminiumfolie ca. 25 min. in de oven garen.
Fruit de overige ui ca. 5 min. in de overige boter.
Voeg de gezeefde tomaten, suiker en tijmblaadjes toe en breng op smaak met peper en zout.
Laat de saus op laag vuur ca. 5 min. sudderen.
Verdeel de saus over 4 borden en leg de koolrolletjes erop.
Garneer elk bord met 1 el zure room en een takje dille.

Lech
Berichten: 4942
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Golabki (koolpakketjes) een klassieker

Bericht door Lech » ma dec 19, 2011 4:52 pm

Gołąbki met gebakken appelblokjes en kalkoen recept 4

Benodigdheden
• ½ kg Kalkoenborstfilet
• 150 gram witte worst
• ½ kg zure appels (goudreinnet)
• ½ glas bouillon
• 2 lepels boter
• 3 lepels olie
• 2 lepels mierikswortelsaus
• 2 a 3 lepeltjes gedroogde majoraan
• peper
• zout

Bereidingswijze:

Kalkoenborstfilet wassen, afdrogen en in plakjes snijden.
Ieder plakje platslaan en aan twee kanten bestrooien met peper en zout.
De worst van het vel ontdoen en versnipperen met een vork.
Plakjes vlees insmeren met mierikswortelsaus.
Bestrooi de worst met majoraan.
Voorzie de grote plakjes kalkoenborstfilet met de gekruide worst en rol op als gołąbki.
Bindt het geheel samen met een touwtje.
Olie verwarmen in een grote pan, „gołąbki” licht aanbruinen, begieten met de bouillon.
Toedekken met aluminiumfolie en in 15 minuten smoren.
Appels schillen, klokhuis verwijderen, in blokjes snijden.
Boter verwarmen in de koekenpan.
Appelblokjes toevoegen.
Bestrooi het met majoraan.
2 a 3 minuten laten braden.
Gołąbki opdienen met de gebakken appelblokjes.

Lech
Berichten: 4942
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Golabki (koolpakketjes) een klassieker

Bericht door Lech » di apr 04, 2017 5:13 am

Recept Golabki – gevulde koolrolletjes uit Polen


Als ik de ingrediënten geef voor Golabki zullen sommigen hun neus ophalen omdat er kool inzit maar probeer het aub. We gaan een heerlijke vulling maken en daar doen we een koolblad rond om de boel bijéén te houden. Ik beloof jullie dat het heel lekker is!

Golabki is een echt typisch Pools recept dat men zeer dikwijls op tafel zet. Als je wat meer info over het gerecht zelf wil moet je maar eens gaan kijken op deze Wikipedia pagina.

Wie een beetje rondkijkt op internet zal tientallen versies van Golabki vinden maar het komt altijd op hetzelfde neer: je mengt gehakt met rijst, je maakt een pakje met de koolbladeren en je laat dat koken in tomatensaus. Het verschil zit hem in eventuele andere ingrediënten en kruiding die men gebruikt.


Recept Golabki
Ingrediënten

500 gram snelkookrijst
1 witte kool
2 uien
500 gram gemengd gehakt
boter
1 blik tomatenblokjes
1/2 theelepel suiker
1 theelepel tijmblaadjes
4 eetlepels zure room
4 takjes dille

Bereidingswijze

Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.

Blancheer 20 hele koolbladeren in ruim kokend water, per 4 tegelijk in ongeveer 5 minuten net gaar.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snipper de uien en fruit iets meer dan de helft in wat boter. Voeg het gehakt toe en bak dit in ongeveer 5 minuten rul. Laat afkoelen en meng de gekookte rijst en 1 losgeklopt ei erdoor.

Schep op elk koolblad 2 eetlepels gehaktvulling. Vouw de buitenste randen over de vulling naar binnen, rol, de blaadjes netjes op en leg ze in de ovenschaal. Kook het bouillionblokje 1 1/2 liter water. Schenk het over de koolrolletjes tot ze voor de helft onder staan en laat afgedekt met aluminiumfolie ongeveer 25 minuten in de oven garen.

Fruit nu de resterende ui ongeveer 5 minuten in wat boter. Voeg de gezeefde tomaten, suiker en tijmblaadjes toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de saus op laag vuur ongeveer 5 minuten sudderen tot je een mooie tomatensaus hebt.

Verdeel de saus over 4 borden en leg de koolrolletjes erop. Garneer elk bord met 1 eetlepel zure room en een takje dille.

In Polen geeft men hier dikwijls nog gekookte aardappelen bij maar dat is voor mij niet echt nodig. Als je een paar rolletjes op hebt zal je al meer dan genoeg gegeten hebben!

Plievo
Berichten: 2945
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Golabki (koolpakketjes) een klassieker

Bericht door Plievo » di apr 04, 2017 6:09 pm

Een gerecht die bij ons regelmatig op tafel komt 16qq

Giorgino
Berichten: 316
Lid geworden op: zo okt 30, 2011 2:29 pm

Re: Golabki (koolpakketjes) een klassieker

Bericht door Giorgino » vr mei 26, 2017 7:52 pm

Gisteren in Aachen bij Polonia gaan eten. Een kom barszcz met pierogi, als hoofdgerecht gołąbki en twee keer drinken, per persoon 14 Euro! :-)

Lech
Berichten: 4942
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Golabki (koolpakketjes) een klassieker

Bericht door Lech » za mei 27, 2017 8:56 am

Giorgino schreef:Gisteren in Aachen bij Polonia gaan eten. Een kom barszcz met pierogi, als hoofdgerecht gołąbki en twee keer drinken, per persoon 14 Euro! :-)


Zeker goedkoop 6qq
Ik denk dat het gaat om http://www.polonia-aachen.de/

Giorgino
Berichten: 316
Lid geworden op: zo okt 30, 2011 2:29 pm

Re: Golabki (koolpakketjes) een klassieker

Bericht door Giorgino » ma mei 29, 2017 11:51 pm

Inderdaad dat restaurant. Wel, eigenlijk geen restaurant, eerder een Poolse snackbar, maar wel de moeite! ;-)

Plaats reactie