Spikkeltjescake met maanzaad

Lech
Berichten: 5002
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Spikkeltjescake met maanzaad

Bericht door Lech » zo okt 02, 2011 11:06 am

Voor de niet diëtisten onder ons ..... gebak :!:

Spikkeltjescake met maanzaad

Ingrediënten
200 gram zachte boter
200 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
mespunt zout
4 eieren
210 gram gezeefde bloem
50 gram maanzaad
klein glaasje rum of wat druppels rumaroma

Voorbereiding
Vet een cakevorm van plm. 24 cm. in en bestrooi deze met paneermeel of bloem.
Roer boter en suiker tot een zachte lichtgele romige massa.
Voeg een voor een de eieren toe, wacht steeds met het volgende ei tot het eerdere goed opgenomen is.
Roer de bloem en zout erdoor. Roer het maanzaad door het deeg en de rum of de rumaroma.

Bereidingswijze
Zet de cakevorm in het midden van een koude oven.
Bak de cake op een temperatuur van 170°C voor c.a. 70 minuten.
Probeer met een breinaald of sateprikker of die er schoon uitkomt.
Laat de cake afkoelen en smullen.
Walnoten laagjestaart

Ingrediënten
Deeg:
300 gr Meel.
3 el Honing.
150 mg Walnoten.
1 Ei. 1 Eierdooier.
200 gr Poedersuiker.
1 tl Bikarbonaat.

Vulling:
250 gr Roomboter (ongezouten).
200 gr Poedersuiker.
3 Eierdooiers.
1 bakje Sour Cream.
200 gr Walnoten

Voorbereiding
Maal de walnoten fijn. Verwarm de oven voor op 220°C
Bereidingswijze
Voeg de ingrediënten voor het deeg samen en kneed: voordat het deeg soepel en vast is, moet het deeg goed en lang gekneed worden.
Verdeel het deeg in 6-8 delen en rol deze tot een bol.
Rol het deeg uit tot ongeveer de grote van de springvorm.
Bak laag voor laag op vetvrij ovenpapier.
Het deeg is klaar als deze bruin geworden is (ongeveer 10 minuten).
Haal de laag uit de oven, snij de kanten, zodat deze in de vorm past en leg de volgende laag in de oven.
Laat de laagjes afkoelen en hard worden.
Voeg de ingrediënten voor de vulling samen en mix dit tot een cremige saus.

Boter de springvorm in.
Leg je de eerste laag op de bodem en smeer hierover wat van de vulling.
Leg de volgende laag erbovenop en smeer weer in met vulling.
De laatste laag is een laagje vulling.
Mocht je wat deeg overhouden, over de taart verkruimelen.
Laat de taart afkoelen en zet afgedekt in de koelkast tot deze opgediend kan worden.

Plaats reactie