Maanzaadtaart

Lech
Berichten: 4957
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Maanzaadtaart

Bericht door Lech » di aug 23, 2011 12:43 pm

Maanzaadtaart
 
Ingrediënten:

Voor het deeg:
325 g bloem
125 g poedersuiker
beetje zout
200 g koude boter
40 g amandelschaafsel

Voor de vulling:
225 g maanzaad
100 g hazelnoten
170 g boter (minimaal één uur uit de koeling)
50 g poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
7 eidooiers
6 eiwitten
125 g fijne kristalsuiker

Extra:
vershoudfolie,
taartvorm met een doorsnede van 24 cm

Beschrijving:

Meng in een kom 300 g bloem, 100 g poedersuiker en een snufje zout.
Snij de boter in stukjes en voeg dit toe.
Kneed met koude hand tot een kruimige massa.
Houd 1/4 van het deeg apart.
Kneed de rest tot een soepel deeg met de hand.
Verpak het in vershoudfolie en plaats het een ½ uur in de koelkast.
Meng de rest van de bloem en suiker met het amandelschaafsel door het achtergehouden deeg, tot er een kruimelig deeg ontstaat.
Bewaar dit in de koelkast.
Kook 1 liter water.
Overgiet het maanzaad met het kokende water.
Laat het uitlekken.
Maal het fijn.
Hak de hazelnoten fijn.

Verwarm de oven voor op 180C (heteluchtoven 160C).

Vet de taartvorm in.
Rol het deeg uit in een cirkel van 3 mm dik en bekleed hiermee de vorm.
Klop de boter met de poedersuiker en vanillesuiker romig en luchtig.
Splijt de eieren, bewaar de dooiers en eiwitten apart.
Voeg de eidooiers één voor één toe.
Klop de eiwitten in een andere kom stijf met de kristalsuiker.
Meng het maanzaad met de fijngehakte hazelnoten.
Meng het maanzaadmengsel en de botermassa rustig door de eiwitmassa.
Schep de massa op de taartbodem.
Verdeel het kruimeldeeg over de taart en bak hem in ¾ uur goudbruin en gaar.
Koel de taart af en bestrooi het met poedersuiker.

Plaats reactie