Literatuur kent geen grenzen: Poolse Nobelprijswinnaar

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Literatuur kent geen grenzen: Poolse Nobelprijswinnaar

Bericht door Lech » ma okt 21, 2019 4:39 am

Literatuur kent geen grenzen: Poolse Nobelprijswinnaar
20.10.2019 21:00
Literatuur kent geen grenzen en brengt mensen uit verschillende culturen en landen samen, zei de Poolse Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk op zondag.
Afbeelding
Nobelprijswinnende schrijver Olga Tokarczuk spreekt zondag tijdens een ontmoeting met lezers in de zuidwestelijke Poolse stad Wrocław. Foto: PAP / Sebastian Borowski

Ze sprak tijdens een ontmoeting met lezers nadat ze eerder deze maand de winnaar van de Nobelprijs voor literatuur 2018 was genoemd "voor een verhalende verbeelding die met encyclopedische passie het overschrijden van grenzen als een vorm van leven vertegenwoordigt."

Tokarczuk sprak zondag een toespraak aan in een volgepakt auditorium in de zuidwestelijke Poolse stad Wrocław en zei dat literatuur een unieke, krachtige vorm van communicatie was die diep in de harten en geesten van mensen reikte over nationale grenzen, talen en culturen.

Tokarczuk heeft de Poolse omroep TVN eerder verteld dat ze er trots op was dat haar boeken universeel konden worden gelezen en mensen van over de hele wereld konden aanspreken.

De ontmoeting van Tokarczuk met lezers op zondag markeerde haar eerste publieke optreden in haar geboorteland Polen sinds ze op 10 oktober de meest prestigieuze literaire prijs ter wereld won, samen met een cheque van bijna USD 1 miljoen.

De boeken van Tokarczuk hebben internationale lof gewonnen van critici en bleken populair bij het lezerspubliek.

De Zweedse Academie achter de Nobelprijs vermeldde Tokarczuk's historische roman The Books of Jacob als haar 'magnum opus'.

Ondertussen heeft haar roman Drive Your Plough Over the Bones of the Dead de longlist gemaakt voor de National Book Award 2019, een van de meest prestigieuze literaire prijzen in de Verenigde Staten.

De roman, beschreven door de Amerikaanse uitgever Random House als een 'thriller cum fairy tale', is samen met negen andere boeken van internationale auteurs genomineerd in de categorie Vertaalde literatuur.

De winnaars van de National Book Awards van dit jaar worden op 20 november bekendgemaakt in New York.


https://www.polskieradio.pl/395/7791/Ar ... l-laureate

Plaats reactie