De Leest start met Poolse films - Waalwijk

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

De Leest start met Poolse films - Waalwijk

Bericht door Lech » wo nov 27, 2019 5:34 am

De Leest start met Poolse films: uitzendbureau koopt meteen 150 kaartjes

Afbeelding
WAALWIJK - In Waalwijk wonen een paar duizend arbeidsmigranten en die willen vast ook wel eens een avondje uit, dacht Sander Knopper, directeur van Theater De Leest. Het kostte wat moeite, want zie maar eens aan filmrechten te komen, maar het is voor elkaar: dinsdagavond verschijnt er voor het eerst een Poolse film op het scherm.
Sylvia van de Ven 26-11-19, 12:19 Laatste update: 15:12 Bron: BD

Inmiddels zijn er tweehonderd kaartjes verkocht. Nog 150 lege stoelen zijn beschikbaar. Wie geen Pools spreekt, maar wél Engels beheerst, kan ook ook in De Leest terecht. Kler, zoals het komedie-drama heet, wordt ondertiteld.

Er wonen hier veel arbeidsmi­gran­ten en die zullen zich af en toe best vervelen.
Janneke van Berkel, De Leest


Theater De Leest wil al een hele poos Poolse films draaien. ,,Er wonen hier veel arbeidsmigranten en die zullen zich af en toe best vervelen”, zegt woordvoerder Janneke van Berkel. Toch was het een hele toer een Poolse film geprogrammeerd te krijgen, vertelt ze. ,,Het was lastig om filmrechten te krijgen. Maar we hebben nu rechtstreeks contact met een Poolse filmdistribiteur, dus vanaf nu zal het waarschijnlijk makkelijker gaan.”

Uitzendbureau koopt 150 kaartjes

Wanneer er voldoende belangstelling is voor Poolse films, wil De Leest ze regelmatig gaan draaien. De start is in ieder geval goed. Alleen al het Poolse uitzendbureau T&S Group heeft 150 kaartjes gekocht voor haar medewerkers.

150 kaarten. Als het aan directeur Rob Kriek van T&S Group ligt, koopt hij ze over een paar weken weer. Kriek is laaiend enthousiast over het initiatief van De Leest en hoopt dat Poolse films vast op het programma komen te staan. ,,Poolse medewerkers die hier komen om geld te verdienen moeten daarvoor wel huis en haard verlaten. Het minste wat wij dan kunnen doen, is ze goed opvangen.” Dat begint met goede huisvesting maar gaat ook om het aanbieden van activiteiten, vindt Kriek. In de Sint Jan is er al elke maand een kerkdienst voor Polen. En nu de film. ,,Een hartstikke leuk idee, zeker tijdens deze donkere maanden.”

Poolse medewer­kers die hier komen om geld te verdienen moeten huis en haard verlaten. Het minste wat wij kunnen doen, is ze goed opvangen.
Rob Kriek, uitzendorganisatie T&S Group


Bij T&S Group werken zo'n 1200 arbeidsmigranten. Niet iedereen kan dinsdag dus naar de film. ,,Maar degene die nu niet gaan zijn een volgende keer aan de beurt.” De zaal in een keer uitverkopen was ook geen optie, zegt Kriek. ,,Dan krijgen we ruzie met onze opdrachtgevers. Er moet ook gewerkt worden. Veel medewerkers werken in de logistiek en daar is het deze periode heel druk. Dan kan niet ineens iedereen naar de film.”

Hollywoud

De Leest is niet de eerste bioscoop die met Poolse films komt. Bioscoop Hollywoud in Almerk draait al langer Poolse films al heeft Hollywoud op dit moment niks op het progamma staan. ,,We zijn afhankelijk van onze distribiteur", beaamt een woordvoerder. ,,Het is maar net wat we aangeleverd krijgen. En nu vlak voor Kerst, wanneer er veel nieuwe films uitkomen, is er ook weinig ruimte.” Animo was er wel voor films in de Slavische taal. ,,Maar geen uitverkochte zalen.”


https://www.ad.nl/waalwijk/de-leest-sta ... ~a65a36b4/

Plaats reactie