Pasen

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Pasen

Bericht door Lech » wo apr 06, 2022 5:41 am

Ei-cellent! Verbluffende weergave van decoratieve paaseieren ter ere van 1000 jaar oude Silezische traditie
Afbeelding
De tentoonstelling, die wordt georganiseerd door het Opper-Silezische Museum in Bytom, wil een oud gebruik onder de aandacht brengen met betrekking tot de zogenaamde Kroszonki, uitbundig beschilderde eieren.
Zbigniew Meissner/PAP


Terwijl Pasen nadert, is er een opmerkelijke weergave van decoratieve eieren te zien in Bytom als onderdeel van een wedstrijd die werd gehouden ter ere van een 1000 jaar oude Silezische traditie.

De tentoonstelling, die wordt georganiseerd door het Opper-Silezische Museum in Bytom, wil een oud gebruik onder de aandacht brengen met betrekking tot de zogenaamde Kroszonki, uitbundig beschilderde eieren gegraveerd met vaak bloemmotieven.

Etnograaf Anna Grabińska-Szczęśniak, het hoofd van de afdeling Etnografie van het museum, vertelde TFN: "Deze Poolse traditie is min of meer 1000 jaar oud met de gewoonte om met Pasen eieren te versieren waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze dateren van het einde van de 10e eeuw.
Afbeelding

De editie van dit jaar had ook een Oekraïense inslag met enkele eieren die in de blauwe en gele kleuren van de vlag van het land zijn geverfd.
Zbigniew Meissner/PAP

"De oudste eieren werden ontdekt op de plaats van het voormalige middeleeuwse Slavische bolwerk Ostrówek bij Opole in Opper-Silezië."

Eenmaal geverfd met natuurlijke ingrediënten afkomstig van uienschillen, boomschors, gedroogde frambozenbladeren en andere dergelijke elementen, werden ze vervolgens gesneden met scherpe voorwerpen zoals messen of scheermessen voordat ze werden geschonken aan familieleden en geliefden.

De regionale variant, Kroszonki, ontleent zijn naam aan het woord krasić (versieren).
Afbeelding



Zie het gehele verhaal met prachtige foto`s hier: https://www.thefirstnews.com/article/eg ... tion-29400

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » vr apr 08, 2022 1:43 pm

Paasrecepten: witte worstjes gebakken met asperges
Afbeelding
Witte worsten associëren we vooral als toevoeging aan de paassoep, en toch kan het ook anders. We raden aan om ze te bakken met asperges en andere groenten.

Witte worst gebakken met asperges - ingrediënten:
100 g tarwebloem
2 eieren
150 ml melk
6 groene asperges
2 eetlepels olijfolie
5 kerstomaatjes
50 g diepvrieserwten
1 gele paprika
2 eetlepels olie
1 eetlepel olijfolie
6 dunne witte worstjes
1 theelepel paprika
zout peper
1 theelepel azijn

Witte worstjes gebakken met asperges - recept:
Meng de bloem met melk en eieren, breng op smaak met zout, peper en zoete paprika.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Doe in veren gesneden uien, in reepjes gesneden paprika's en cherrytomaatjes in een braadpan. Besprenkel met olijfolie en bak 10 minuten.
Giet een eetlepel olie in de pan en bak de worstjes 5 minuten.
Was de asperges en breek de harde uiteinden af ​​(ze breken vanzelf af op de goede plek). Kook water in een pan, voeg een theelepel zout, suiker en een theelepel azijn toe. Kook de asperges 5 minuten, bij voorkeur verticaal, zodat de uiteinden boven het water uitsteken.
Giet het deeg in een ovenschaal met paprika, uien en cherrytomaatjes, voeg erwten toe en leg afwisselend asperges en worstjes.
Bak gedurende 30 minuten op 180 graden C.
Afbeelding



https://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuch ... 3-L.1.duzy

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » ma apr 11, 2022 5:18 am


Polen vieren Palmzondag
10.04.2022 17:30

Katholieken in heel Polen vieren Palmzondag, het begin van de Goede Week.

Afbeelding

Op deze dag wordt de triomfantelijke intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht.

Traditioneel worden op de laatste zondag voor Pasen palmen gezegend in kerken in heel Polen, terwijl verschillende plaatsen, zoals het noordoostelijke dorp Łyse, jaarlijkse wedstrijden houden voor de mooiste palm.

In Lipnica Murowana is de uitdaging om de hoogst mogelijke palm te creëren.

Dit jaar, tijdens de 63e editie van de competitie, versloeg recordhouder Andrzej Goryl zijn rivalen opnieuw met een brouwsel dat opliep tot 25,25m.

Goryl was nog een behoorlijke afstand van zijn eigen record, dat hij in 2019 neerzette met 37,78m.


Door het ontbreken van authentieke palmen in het land, ontstond in Polen de gewoonte om zelfgemaakte alternatieven te creëren. Deze worden traditioneel gemaakt van riet, wilgentakjes, droogbloemen en linten.


https://www.polskieradio.pl/395/7789/Ar ... alm-Sunday

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » di apr 12, 2022 5:10 am

Veganistische paasrecepten van Nerd vegans: soep met aardappelpuree, bonenpastei, soja en broodjes
Afbeelding
Veganistische paasrecepten van blogger Vegan Nerd (Alicja Rokicka)

Zoete en zoute pureesoep voor Goede Vrijdag, moederbonenpastei, gistrolletjes die ze van haar grootmoeder leerde - recepten van Alicja Rokicka, veganist, blogger, auteur van het boek "Vegan Nerd. Mijn groentekeuken".

Veganistische paasrecepten van Alicja Rokicka, bekend als Vegan Nerd:
PAAS BAKALI BROODJES MET EEN KRUIS
1 kopje warme plantaardige melk, 35 g gist, 1/3 kopje suiker, 400-450 g bloem (type 500-750), 5 eetlepels olie, 50 g rozijnen, 50 g veenbessen, een snufje zout, een paar eetlepels plantaardige melk, 1 theelepel suiker, 2 eetlepels olie, 1 kopje tarwebloem, water

Giet warm water over de rozijnen en veenbessen en laat 15 minuten staan. Tap vervolgens het overtollige water af. Giet melk in een kom, voeg gist en suiker toe. Roer en zet ongeveer 15 minuten opzij. Zeef de bloem. Voeg langzaam toe aan natte ingrediënten. Het deeg moet blijven plakken. Voeg de olie toe en kneed even met je handen. Dek af met een doek en laat 30-40 minuten staan. Voeg het geweekte fruit toe en kneed het deeg. Vorm kleine ronde broodjes. Bestrooi de handen licht met bloem om het vormen van balletjes te vergemakkelijken. Probeer het deeg zo te wikkelen dat het gedroogde fruit in het broodje verborgen blijft. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Vergeet niet om gaten te laten. Laat de broodjes 20 minuten warm staan, laat ze iets rijzen. Maak gedurende deze tijd een glas bloem. Roer met een vork en voeg langzaam water toe. Er moet een dichte massa zonder klonten uitkomen. Meng in het tweede vat een beetje melk met suiker, olie en bestrijk de broodjes met vloeistof. Teken er vervolgens met een spuitzak of een lepel een kruis op met het bloemmengsel. Bak de broodjes ongeveer 30 minuten op 180 graden Celsius en laat ze goudbruin worden.

Zie het gehele verhaal op https://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-ob ... 5-L.3.maly

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » do apr 14, 2022 5:05 am

Pasen in Polen
GEPUBLICEERD OP WOENSDAG 13 APRIL 2022 - 16:03


Pasen komt snel dichterbij. Elk jaar gaan wij naar mijn vaderland, Polen, om de feestdag te vieren met de familie. Door corona hebben we de laatste twee jaren het feest in België gevierd. Het feit, dat we niet konden vieren zoals we het gewoonlijk in Polen doen, maakt dat Pasen iets van zijn "magie" verliest. In Polen zijn er veel tradities die in België niet aanwezig zijn. Hier wil ik graag de regionale Poolse tradities, waarmee ik ben opgegroeid, kort beschrijven.

Palmzondag

Iedereen brengt op zondag zijn eigen “paaspalmpje” naar de eucharistieviering om het te laten zegenen. Traditioneel werden “palmpjes” gemaakt van planten die bij de rivier groeiden omdat deze zich het snelst herstelden na de winter. Het waren onder andere wilg, gras en riet. Later werden ze ook versierd met graan, buxus, frambozentakjes, gedroogde kruiden, veren en bloemen. Nu kopen de meesten kleurrijke palmpjes in bloemenwinkels.

Na de mis op Palmzondag slaan we elkaar lichtjes met de gezegende palmpjes om elkaar geluk te brengen. De huis- en boerderijdieren worden ermee ook geslagen om ze het hele jaar gezond te houden.

De palmpjes worden dan ergens thuis (bijvoorbeeld achter een schilderij) gestoken, om het huis te beschermen tegen brand of onweer, en alle gezinsleden - tegen kwade machten, ziekten en ongeluk.

Witte donderdag

Net zoals in België, wassen priesters de voeten van twaalf mensen om het Laatste Avondmaal te herdenken. Anders dan hier wordt aan het einde van de Eucharistieviering alles van het altaar verborgen en de klokken (die niet meer mogen luiden) worden vervangen door houten “kloppers”. Die worden ook gebruikt om de vastentijd "weg te jagen".

Jammer genoeg vertrekken de Poolse klokken niet naar Rome om paaseitjes te halen…

Goede Vrijdag

Goede vrijdag is een dag van rust. Dit is de enige dag van het jaar waarop er geen Eucharistieviering is.

Om Jezus’ lijdensweg naar Golgotha te herdenken, vindt de Kruisweg langs de straten van de stad plaats. Deze eindigt met het leggen van het lichaam in het graf. Er is een nachtwake bij het graf van Jezus in de kerk, dat wordt bewaakt door leden van brandweer, scouts of soldaten.

Op deze dag geldt ook de zogenaamde “strikte vasten”: je mag slechts één volle maaltijd eten en het is verboden om vlees te eten.

Stille Zaterdag

Tijdens de Eucharistieviering op deze dag worden vuur en water gezegend. Vuur verbrandt wat oud is, water geeft dan leven. Tegenwoordig speelt vuur een andere rol: het wordt gebruikt om de paaskaars aan te steken en die brandt tot het einde van Pasen.

Zaterdag is ook de dag van de voedselzegening. Volgens de traditie moet “święconka” op Goede Vrijdag worden bereid.

“Święconka” is een mandje waar men onderstaande in moet plaatsen:
- een lammetje gemaakt van boter of suiker - symbool van de verrezen Christus,
- eieren - symbool van een nieuw leven,
- mierikswortel - symbool van kracht,
- worst - symbool van welvaart,
- kaas - symbool van gezondheid van boerderijdieren,
- zout - symbool van zuivering van het kwaad,
- “babka” (een soort van gebak) - symbool van veelzijdige vaardigheden,
- brood - symbool van het lichaam van Christus.

Paaseieren werden ooit alleen door vrouwen versierd en mannen mochten niet eens in de kamer, waar ze ermee bezig waren, binnenkomen. Nu zijn het vooral kinderen die eieren versieren, en we noemen de versierde eieren "pisanki".

Typisch voor onze regio zijn "pisanki" geverfd met uienschalen, die een karakteristieke roodbruine kleur krijgen. Volgens de legende merkte Maria Magdalena op, dat alle eieren die ze gekocht heeft, rood werden en zo wist zij, dat Jezus verrezen was. Na het verven worden er patronen op gekrast met een dikke naald. We noemen dit soort van paaseieren "kraszanki".

Tegenwoordig zegenen we in de kerk alleen symbolisch voedsel dat in een kleine, meestal rieten, mand past. In het verleden werd alle voedsel, dat tijdens het paasontbijt gegeten zou worden, gezegend!

Al het werk met betrekking tot de voorbereiding van de feestdagen (zoals koken en schoonmaken) moet worden voltooid voordat het eten wordt gezegend.

Paaszondag

Op Paaszondag gaan we om 6 uur 's ochtends naar de Opstandingsmis. Tijdens deze Eucharistieviering gaan we drie keer rond de kerk. Deze processie wordt geleid door de priester die de hostie in de monstrans (een speciale gouden houder) draagt.

Na de mis gaat de hele familie naar een feestelijk ontbijt. Volgens de traditie moet de tafel bedekt zijn met een wit doek en versierd met buxustakjes. In het midden van de tafel plaatsen we een potje met tuinkers en een kleine lam-figuurtje. Tuinkers is een symbool van vitale krachten en het ontstaan ​​van leven.

Het hoofdgerecht van het ontbijt bestaat natuurlijk uit eieren, maar daarnaast wordt er een van deze twee soepen bereid: witte borsjtsj of zure roggesoep. Tijdens het ontbijt spelen we ook "walatka" – een spel waar iedereen een paasei kiest en daarmee op de eieren van anderen klopt. De winnaar is degene wiens ei het paasei van de tegenstander heeft gebroken. De laatste op het "slagveld" zal het komende jaar geluk hebben.

Na het ontbijt wordt “Zajączek” ("Paashaas") gespeeld, waarvoor we elkaar cadeautjes geven. Geschenken mogen echter niet persoonlijk worden gegeven – de bedoeling is om ze te verbergen en dan samen op zoek gaan. Geschenken hoeven niet duur te zijn, meestal zijn het chocolade-eieren of andere snoep.

Paasmaandag

Paasmaandag, ook “Lany Poniedziałek” genoemd, is een tijd van vreugde, plezier en grappen waar iedereen tijdens de vastenperiode op heeft gewacht. Op deze dag gieten we water over elkaar, wat symbool is van zuivering.

Tegenwoordig bekend als “Śmigus-Dyngus”, ooit waren het twee afzonderlijke gewoontes. “Śmigus” was zwepen met wilgentakjes en gieten met koud water, vooral op ongehuwde meisjes. Men geloofde dat hoe meer water op een maagd werd gegooid, hoe meer kansen ze had om snel te trouwen.

“Dyngus” was zich “verlossen” van het zwepen of het koud water. Een meisje mocht dus met een mooi paasei of een andere lekkernij “betalen” om geen “Śmigus” te krijgen.
Afbeelding
Pasen in Polen: Paaspalmpjes

https://www.kerknet.be/pastorale-eenhei ... crosite=43

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » vr apr 15, 2022 5:25 am

Paasrecepten: Eieren gevuld met avocadopasta
Afbeelding
Gevulde eieren en paaseieren zijn een onlosmakelijk onderdeel van elk paasontbijt. Wat als je deze twee ideeën combineert en kleurrijke gevulde eieren bereidt?

Eieren gevuld met avocadopasta - ingrediënten:
5 hardgekookte eieren
0,5 l kant-en-klaar bietenzuurdeeg

Plakken:
2 rijpe avocado's
1 kleine rode ui
dooiers van gekookte eieren
een theelepel citroensap
1/4 kop bieslook
verse spruiten van radijs of waterkers
zout peper


Eieren gevuld met avocadopasta - recept:
Giet de gekookte hardgekookte eieren met bietenzuurdeeg en laat ze een paar uur, bij voorkeur een nacht, in de koelkast staan ​​om ze kleur te geven.
Nadat u de eieren uit de marinade heeft gehaald, snijdt u de eieren doormidden en verwijdert u de dooiers. Combineer eidooiers, avocado, fijngehakte rode ui, citroensap, zout, peper en bieslook in een kom. Mixen tot een gladde substantie.
Versier de eierhelften met de voorbereide vulling. Leg er spruitjes of waterkers op.
Afbeelding

https://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuch ... okado.html

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » di apr 19, 2022 5:17 am

Egg-cellent: de fantastische tradities van een Pools Pasen
Afbeelding
In Polen komen de paastradities rijk, dik en snel. Van het zegenen van manden met voedsel tot het gieten van water over vrouwen, het land heeft een glorieuze mix van tradities die de paasvakantie onderscheiden van alle andere.

Veel van de tradities, zoals Śmigus-Dyngus, waarbij vrouwen op Paasmaandag worden geweekt, en het schilderen van eieren hebben hun wortels en invloeden in heidense tijden. Maar bijna allemaal zijn ze nu nauw verbonden met het christendom. Gezinnen nemen bijvoorbeeld een mandje met eieren, brood, worst en peper en zout mee naar de kerk om gezegend te worden.

Het eten uit de mand zal op Paaszondag centraal op de eettafel staan ​​voor het traditionele ontbijt, een tafel-stressvolle aangelegenheid van stapels voedsel - veel van hen vleeswaren en worst - en kommen żurek-soep.

Afronding zijn taarten zoals babka, een zoete gistcake, en mazurek, een platte taartachtige creatie, versierd met gedroogd fruit.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Zie nog meer prachtige foto`s hier: https://www.thefirstnews.com/article/eg ... ster-29709

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » do mar 30, 2023 5:37 am

Hoe maak je een paaspalm? Ideeën en projecten om palmbomen te maken

We kunnen niet alles kopen, dus het is de moeite waard om te weten hoe je dingen zelf moet doen. Doe-het-zelf knutselen wordt steeds populairder als een manier om vrije tijd door te brengen, een manier om je appartement op een originele manier in te richten of een idee om creatief tijd door te brengen met kinderen. We bieden interessante ideeën om zelf een paaspalm te maken.
Afbeelding
Wat is een paaspalm?
De paaspalm - de oorsprong van het gebruik

De gewoonte om paaspalmen in de kerk te wijden is een traditie ter herdenking van de intocht van Jezus in Jeruzalem. Palmzondag wordt precies een week voor Pasen gevierd. Op Stille Zaterdag worden de palmen verbrand en de as ervan wordt het volgende jaar gebruikt tijdens de viering van Aswoensdag.

Palmprocessies verschenen in de oudheid, eerst in Jeruzalem en later in kerken in West-Europa. Palmceremonies werden populair in de 11e eeuw.

Terwijl in het oude Jeruzalem palmbladeren van lokale bomen werden gebruikt, moest in Europa een equivalent van planten worden gevonden die in koude klimaten verkrijgbaar zijn. Daarom worden palmen gemaakt van wilgentakken, die als eerste bloeien in het voorjaar en een symbool zijn geworden van nieuw leven en wederopstanding. Na verloop van tijd begonnen er steeds meer uitgebreide en decoratieve patronen van palmbomen te worden gebouwd. In veel regio's van Polen zijn regionale palmbomen met karakteristieke vormen en kleuren ontstaan. Ook zijn er wedstrijden voor de mooiste en langste palmen. In sommige regio's worden lange palmen gemaakt van de hele stam van een naaldboom, die is verstrengeld met kleurrijke planten, stekels, katjes, enz.

Is het de moeite waard om te weten hoe je zelf een paaspalm kunt maken? Al voor Palmzondag verschijnen overal kleurrijke palmbomen in de uitverkoop. Zelf een palm maken kan echter heel leuk zijn voor het hele gezin, vooral voor kinderen. Handwerk ontwikkelt perfect niet alleen het artistieke gevoel van het kind, maar ook handmatige en creatieve vaardigheden. Zelf een palm maken is niet moeilijk en zelfs kleine kinderen kunnen er aan mee doen. Bovendien is een palmboom die je zelf hebt gemaakt niet alleen mooi, maar ook origineel en uniek. Op internet vind je verschillende patronen en ideeën voor een traditionele of moderne palmboom.

Hoe maak je zelf een paaspalm?
De traditionele paaspalm is gewoon een soort bos bloemen. De palm zou echter moeten overleven tot Stille Zaterdag, daarom kunnen we het niet maken van levende bloemen. We kiezen plantelementen die een symbolische betekenis hebben, zoals een wilg, of die lang hun frisse uitstraling behouden. We kiezen zowel levende als gedroogde planten.

Om een ​​palm te maken heb je de volgende materialen nodig:
wilgentakken,
buxus takjes,
gedroogde stekels, droogbloemen, decoraties voor droogboeketten,
Fijne draad,
schaar.

De eenvoudigste manier om van droogbloemen een palmboom te maken, is door een boeket lange wilgentakken met katjes te versieren. Bevestig de draad aan de twijgen onder de wilgenkatjes. Daarna wikkelen we het om de twijgen, leggen kleurrijke droge bloemen onder de draad, droge oren van verschillende kleuren. We kunnen kleurrijke droogbloemen kopen of ze zelf verven met textielverf. Om de wilgentakken zijn decoraties van droogbloemen aangebracht, zodat er kleurrijke patronen ontstaan. We maken het geheel vast met een draad. Hieronder maken we de buxustakjes op dezelfde manier vast. We wikkelen de twijgen met draad tot op de bodem. Als je geen idee hebt hoe je eieren voor Pasen moet versieren, dan vind je in dit artikel enkele suggesties.

Een andere manier is om kleurrijke droogbloemen van verschillende lengtes te maken. Wilgentakjes zouden het langst moeten zijn. Daar omheen leggen we een laagje iets kortere droogbloemen, bijvoorbeeld geverfd drooggras. Hieronder leggen we buxustakjes om de hele brandbare stam. We wikkelen het touwtje om het handvat van de handpalm hieronder. Op deze manier kunnen we alleen een korte handpalm van een klein formaat maken.

Interessante ideeën voor een moderne Paaspalm van papieren zakdoekjes
We hebben niet altijd toegang tot interessante en aantrekkelijke plantelementen. Mensen die in de boezem van de natuur leven, zijn in een betere situatie, omdat ze in de zomer kunnen beginnen met het verzamelen en drogen van planten voor droogboeketten. Wat te doen als we in de stad wonen en geen toegang hebben tot planten voor droge boeketten. Een interessant idee om zelf een moderne paaspalm te maken, is een papieren zakdoekje.

Het maken van zo'n palmboom is heel eenvoudig en we kunnen kinderen uitnodigen om het te maken, wat veel plezier zal hebben.
Welke materialen zijn nodig:
gekleurd crêpepapier of tissuepapier,
een lange stok of een dunne lat,
lijm,
schaar.

We beginnen met het maken van een stopverf die de top van de palmboom zal zijn. Hiervoor kunnen we een bos droog gras of tissuepapier gebruiken. Knip een strook papier uit van ongeveer 20 cm lang en ongeveer 6 cm breed, knip deze over de hele lengte doormidden en maak franjes van ongeveer 1 cm breed.
Wikkel een strook vloeipapier rond de punt van de stok om een ​​vlieger te maken. We maken het vast met draad, lijm of plakband.
Wikkel de hele stok in papieren zakdoekje en fixeer het met lijm.
We kiezen de kleuren van de franjes van tissuepapier die de bladeren zullen imiteren. We kiezen kleuren naar eigen smaak, maar wel zo dat ze mooi bij elkaar passen en contrasteren.
Knip stroken van 30 - 40 cm lang en 6 cm breed uit gekleurd crêpepapier. We snijden er franjes in, zoals in het geval van het maken van stopverf voor de punt. Afhankelijk van de lengte van de stick heb je meerdere van dergelijke strips in contrasterende kleuren nodig.
Lijm de reepjes crêpe onder de franjes. Er mag niet te veel lijm zijn, zodat het niet druipt en het geheel vervuilt.
We beginnen vanaf de top. Aan de bovenkant, net onder de stopverf, lijmen we het begin van een strook en wikkelen deze diagonaal om de stok en lijmen deze eraan vast.
We kiezen een strook van een andere kleur en herhalen het lijmen.
We lijmen de volgende stroken aan de onderkant van de stok.
Wikkel een paar stroken crêpe rond de bodem om een ​​handvat te creëren.

Een op deze manier gemaakte palm kan ook worden gebruikt als basis voor verdere ideeën en decoraties. Op het onderste deel van de palm kunnen we bovendien buxustakjes en kleurrijke, droogbloemen onder het crêpepapier plakken. We kunnen ze ook bovenop leggen en omwikkelen met draad of touw. Het is dan de moeite waard om de draad te bedekken door het geheel in crêpepapier te wikkelen. We kunnen ook het onderste deel van de palm versieren door bloemen van crêpepapier te lijmen.


https://www.onet.pl/styl-zycia/aniaradz ... 3,30bc1058

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » ma apr 03, 2023 5:21 am

GEVULDE EIEREN - 28 RECEPTEN VOOR GEVULDE EIEREN
20-02-2023 15:36
Gevulde eieren zijn een lekker tussendoortje dat in vele varianten te bereiden is. Warm of koud, ze smaken altijd heerlijk. We geven je 28 ideeën voor het vullen van gevulde eieren. Voor Pasen zoals hij vond!

Afbeelding

Vleesloze koude gevulde eieren
De meest populaire vulling voor eieren bestaat uit in boter gebakken champignons vermengd met eidooiers en bedekt met een klodder mayonaise. Soms worden ze ook bestrooid met gehakte greens. Maar eieren kunnen ook gevuld worden met bieten, avocado's en zelfs pruimen.
Afbeelding
Het recept voor eieren gevuld met champignons met een klodder mayonaise is het beste idee voor een partysnack en paasvakantie. Vul de eierhelften gewoon met de vulling van champignons en eierdooiers, bestrooi met peterselie en klaar! Dit is veel interessanter dan gewone eieren met mayonaise.

INGREDIËNTEN
4 EIEREN
4 GROTE CHAMPIGNONS
1 TEENTJE KNOFLOOK
LEPEL GEHAKTE PETERSELIE
2 THEELEPELS MAYONAISE
ZOUT
PEPER
SLA
BIESLOOK


STAP VOOR STAP VOORBEREIDING
Kook de eieren hard, laat afkoelen, pel ze en snijd ze in de lengte doormidden.
Doe de dooiers in een kom en prak ze fijn met een vork.
Rasp de champignons op een grove rasp en bak ze in olijfolie met uitgeperste knoflook tot het water uit de champignons is verdampt.
Als de champignons zijn afgekoeld, combineer ze dan met de dooiers.
Voeg gehakte peterselie, mayonaise, zout en peper toe.
Wij mixen.
Voeg de mayonaise toe in voldoende hoeveelheid om de vulling goed te laten combineren.
Vul de eiwitten met de klaargemaakte vulling.
Versier de bovenkant van de voorbereide eieren met een klodder mayonaise.
Leg de eierhelften op de slablaadjes en bestrooi met de bieslook.


Voor alle recepten kijk op https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobi ... no-wedlina

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » di apr 04, 2023 5:06 am

Het perfecte cadeau voor Pasen? Deze eierkokers bewijzen zich niet alleen tijdens de feestdagen
Afbeelding
Meer dan eens hebben we op internet gecontroleerd hoeveel tijd we hebben om een ​​​​zachtgekookt ei te koken en hoeveel hardgekookt, en ook gefrustreerd vanwege gebarsten schalen. Er zijn echter goedkope en gebruiksvriendelijke apparaten op de markt waarmee u in enkele ogenblikken perfecte eieren kunt bereiden. Eierkokers zijn vooral populair voor Pasen, maar we kunnen hun voordelen elke dag gebruiken, vooral 's ochtends, wanneer we snel willen ontbijten. Welke eierkoker kiezen?

Eierkoker Unold 38610
Een compacte en goedkope eierkoker voor kleinere behoeften - hij kan drie eieren bevatten en heeft een vermogen van 210 W. Antislipvoetjes en een automatische schakelaar zorgen voor stabiliteit en veiligheid in het gebruik, een afneembaar deksel en een intrekbaar snoer maken het gemakkelijk op te bergen de apparatuur, het geluidssignaal en het indicatielampje maken de bediening van het geheel eenvoudig. Een handige optie is ook de functie om de kant-en-klare eieren op temperatuur te houden, waardoor ze lang na het koken warm blijven.


Zie het gehele artikel:https://www.newsweek.pl/trendy-i-inspir ... do/dmflwb0

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » di apr 04, 2023 5:12 am

Stop dit niet in je paasmandje. Je zult problemen veroorzaken en ongeluk brengen. Wat mag niet in een paasmandje?
Afbeelding
Wat mag er niet in een paasmandje? Veel mensen weten niet welke producten er in het paasmandje moeten. Tegenwoordig komen vrijwel alle producten die symbolisch met Pasen worden geassocieerd, en zelfs alcohol, erin terecht. Ook zijn niet alle snoepjes in de paasmand te vinden. Wij leggen uit welke producten niet in een paasmandje bij een paasmandje mogen.

Wat mag er niet in een paasmandje? Je kunt jezelf boos maken
Veel mensen vergeten dat de paasmand een religieuze dimensie heeft en dat elk product zijn eigen symboliek heeft. We stoppen niet alles wat we op de paastafel willen serveren in de paastafel. Het is een slecht idee om er alcohol in te doen. Sommigen stoppen ook een chocoladekonijn in de paasmand in plaats van een lammetje. Dit is een vrij ernstige fout. In de christelijke traditie is het Lam Gods erg belangrijk en een sleutelelement in de viering van Pesach. Het symboliseert de dood van Jezus aan het kruis. De paashaas daarentegen komt waarschijnlijk uit een heidense traditie. De haas werd aanbeden door de Kelten en Slaven, die de komende lente Jare Gody vierden. Hazen zijn actief in deze tijd van het jaar en zijn een symbool geworden van de oplevende natuur. Ook de Angelsaksische godin van de lente, Eostre, veranderde in een haas. Het christendom heeft veel symbolen en rituelen overgenomen van heidense religies, en het konijn zou zondaars moeten symboliseren die boete accepteren. Een lammetje hoort echter in de paasmand, geen konijn.

Wat hoort er in een paasmandje? lijst van producten
brood - een symbool van het lichaam van Christus,
eieren - een symbool van nieuw leven,
worst - een symbool van overvloed en welvaart,
zout - een symbool van zuivering,
suiker of cake lamsvlees
mierikswortel - een symbool van fysieke kracht.



https://www.se.pl/styl-zycia/porady/teg ... -834y.html

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » do apr 06, 2023 5:20 am

Natuurlijke manieren om eieren te verven. Praktische tips
De paaspaté is klaar, de mazurka's zijn gebakken, het is tijd om paaseieren te kleuren. Gebruik een van de huismiddeltjes in plaats van naar kunstmatige verf te grijpen. Ze zijn goedkoper, sneller en vooral gezonder. Natuurlijke methoden van onze grootmoeders garanderen de mooiste paaseieren op de paastafel.
AfbeeldingEieren kunnen worden gekleurd met rode kool - Grzej/stock.adobe.com

Natuurlijke manieren om eieren te verven - voordelen
Er zijn veel verschillende soorten kleurstoffen en kleurstoffen voor eieren op de markt. Ze zien er prachtig uit - ze sprankelen van kleuren, ze bevatten glitter, ze zijn intens en mooi. Bovendien kun je er iets op plakken. Het is echter de moeite waard om in gedachten te houden dat al deze manieren gewoon ongezond zijn. Kleurstoffen bevatten chemicaliën die door de schaal in het ei dringen. Hoe vaak is het je tijdens het paasontbijt niet overkomen dat na het verwijderen van de schaal bleek dat het eiwit geverfd was?

Natuurlijk thuis verven van eieren is een manier om geen chemicaliën te eten. Helaas kunnen sommige kleurstoffen voedselallergieën of allergische huidreacties veroorzaken, wat vooral voor kinderen erg lastig en onaangenaam is. In het geval van thuis eieren verven kun je dit voorkomen en voor de allerkleinsten kan het klaarmaken van paaseieren nog steeds erg leuk zijn.

Zelfgemaakte eieren verven - selectie van eieren
Om ervoor te zorgen dat zelfgeverfde eieren een mooie, intense kleur hebben, moet je de eieren goed kiezen en bereiden. Degenen met een lichte, witte huid zijn het beste om te verven. Borstel niet degenen die een ongelijke textuur of vlekken hebben - het kan er heel mooi uitzien.

Eieren moeten worden gekookt in gezouten water. Om de kleur intenser te maken, kun je er ook een theelepel azijn aan toevoegen - het werkt als glansspoelmiddel en zal qua smaak op geen enkele manier opvallen. Eieren moeten op laag vuur worden gekookt, zodat ze niet barsten.

Natuurlijk verven van eieren door veroudering
De eerste methode om eieren op natuurlijke wijze te verven is heel eenvoudig. Voorgekookte eieren doe je in een stevige voorraad van diverse producten en bewaar je daar tot ze een mooie, intense kleur krijgen. U kunt een beetje azijn of citroensap aan het afkooksel toevoegen om de kleur intenser te maken - verzuring is hiervoor de beste methode.

Op deze manier natuurlijk eieren verven kost wat tijd, maar is eigenlijk heel handig. Bovendien kun je verschillende afkooksels maken om een ​​regenboog te krijgen of elk ei een andere lengte in het afkooksel houden om hun tinten te laten verlopen. Als je met een waskaars patronen op het ei tekent voordat je het in het afkooksel doopt, worden ze niet geverfd en krijgt de schaal prachtige, delicate patronen. Het is erg leuk voor kinderen. Onze grootmoeders gebruikten op deze manier meestal koffie- of thee-infusies, waardoor de eieren een lichtbruine kleur kregen. Prachtig gekleurde eieren zijn perfect voor een paasmandje. Hier zijn enkele mandideeën.

Hoe eieren op natuurlijke wijze te verven - koken in bouillon
De tweede methode wordt vaker gebruikt. Het bestaat uit het koken van rauwe eieren in water met toevoeging van natuurlijke kleurstof. Eieren op deze manier natuurlijk verven gaat sneller en als je de ingrediënten goed mengt, krijg je een heel mooie, intense kleur. Natuurlijk is het ook de moeite waard om het water aan te zuren om de schaduw intenser te maken. Door natuurlijke kleurstoffen te gebruiken om eieren te koken, hoef je je geen zorgen te maken over vlekken op je pot of pan. Eventueel bezinksel kan eenvoudig worden weggespoeld.

Hoe kook je eieren voor Pasen? Onze overgrootmoeders gebruikten meestal uien, of liever bruine schillen ervan. Het duurde maar even voordat de eieren een mooie gouden kleur kregen. Als Pasen later in de lente viel, werd jonge gerst of jonge winterrogge, die toen al op het veld groeide en een intense celadonkleur had, gebruikt om de eieren groen te verven.
Afbeelding

Natuurlijk verven van eieren - de beste kleurstoffen
Maar niet alleen de hierboven genoemde producten zijn natuurlijke kleurstoffen die ervoor zorgen dat de eieren op magische wijze veranderen in prachtige paaseieren. Met natuurlijke kleurstoffen kun je zelfs een hele regenboog krijgen en paasrecepten en ideeën voor tafeldecoraties vinden om je paaseieren in uit te stallen. Wat om eieren te koken voor Pasen en ze in te weken om ze kleurrijk te maken?

In het groen: spinazie, brandnetel, jong graan, maagdenpalm, jong gras en berkenschors. Je kunt ze mixen voor een intenser effect. Er wordt een sterk afkooksel van gemaakt (een grote hoeveelheid groenten voor een kleine hoeveelheid water) en gekookte eieren worden ongeveer twee uur geweekt.

In het rood: bieten. Twee kleine bieten met hun schil per liter water zijn voldoende om een ​​afkooksel te maken, waarin je vervolgens eieren kunt koken. Er komt een mooie frambozenrode kleur uit, mits je het water aanzuurt met azijn en een beetje zout toevoegt. Je kunt ook de bietenschillen zelf gebruiken, mits je er veel van hebt.

In het geel: kurkuma, curry en saffraan . Twee theelepels van deze kruiden zijn voldoende om de in de bouillon gerijpte eieren een zonnige, gele kleur te geven. Je kunt ook experimenteren met mengsels van deze kruiden om de eieren verschillende tinten te geven.

Manieren om ongebruikelijke paaseieren te maken
In paars: bosbessen en vlierbes, ook uit een potje. Je kunt natuurlijk ook wat zwarte kaasjeskruidbloemen aan de eierbouillon toevoegen, als deze al bloeit of als je gedroogde bloemen van het vorige seizoen hebt. Hierdoor krijgen de eieren een intens paarse, meer inktachtige kleur.

In blauw: rode kool. Het komt misschien als een verrassing, maar rode kool maakt echt het sap vrij dat eierschalen blauw kleurt. De bouillon wordt 30-40 minuten gekookt, hiervoor is een hele kop kool nodig en de eieren moeten zelfs de hele nacht in de gekoelde vloeistof worden gerijpt, maar het effect is echt verbluffend.

In het zwart: elzenkegels. Kleine, zwarte, onopvallende kegeltjes geven een zeer donkere, intense kleur. De eieren worden enkele minuten in de bouillon gekookt zodat ze goed gevangen worden. Als je ze er vroeg uithaalt, worden ze grijs.

In bruin: koffie, thee, eikenschors. Een mengsel van deze ingrediënten of elk afzonderlijk moet worden "gebrouwen" en vervolgens gedurende 10 minuten eieren met witte schaal erin koken. Hun kleur hangt af van de kooktijd - hoe langer, hoe intenser de schaduw die je krijgt.



https://www.onet.pl/styl-zycia/fajnyogr ... z,30bc1058

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » vr apr 07, 2023 5:07 am

Voor Pasen vul ik het huis met lentebloemen. Boterbloemen, narcissen, hyacinten, forsythia en katjes heersen
Afbeelding
Ongeacht hoe we Pasen vieren, er zijn veel redenen om je huis in de lente vrolijk te decoreren.

Allereerst moet ik toegeven dat Pasen niet mijn favoriete feestdag van het jaar is. Voor een niet-gelovige, wiens familie niet veel tradities en gewoonten heeft die verband houden met deze periode, is het meestal een iets langer weekend in verband met het eten van cheesecake. Door de liefde voor planten en woondecoratie kan ik het echter niet laten om wat voorjaarsaccenten in het interieur aan te brengen.

Hoe het huis te versieren voor Pasen
Rond maart en april ga ik meestal naar de lokale bloemenmarkt of markt en vul ik de kofferbak van mijn auto tot de nok toe met kleuren en geuren. De basiselementen van mijn boodschappenlijstje in deze periode zijn natuurlijk katjes, die in grote hoeveelheden te koop zijn op de bloemenmarkt. Ik voeg hier een paar potten aan toe met niet erg ontwikkelde hyacinten en narcissen (deze bolgewassen zullen, zodra we ze water geven en in het warme interieur van onze huizen zetten, binnen een paar dagen uitbundig bloeien). Een typisch symbool van het vroege voorjaar zijn kleurrijke viooltjes, waarin ik ook heb geïnvesteerd, maar ik geef de voorkeur aan boterbloemen en hun prachtige bloemen, dus ik gok er dit jaar vooral op. Natuurlijk geen lente zonder tulpen, dus kies een pakket in jouw favoriete kleur.



https://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-ob ... 2-L.1.maly

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » vr apr 07, 2023 5:13 am

Hoe maak je een witte worst klaar voor Pasen? Vijf gastronomische recepten
Witte worst is een traditionele paasdelicatesse. Het kan eenvoudig met water worden geserveerd, maar het kan op veel manieren worden bereid. Het werkt geweldig in combinatie met fruit, uien of champignons. Je gaat onze recepten uitproberen.
Afbeelding

Witte worst met Poolse saus
Afbeelding

HOOFDINGREDIËNTEN
witte worst - 500 g
ui - 1 st.
knoflook - 1 teentje
gedroogde marjolein - 1/2 theel
boter - 40 g
tarwemeel - 2 eetlepels
licht bier - 500 ml

Voorbereiding
Fruit de fijngesneden ui in gesmolten boter. Voeg dan de bloem toe en bereid de roux. Als het een beetje bruin is, giet je het bier erin. Pers de knoflook en voeg de marjolein toe. Je kunt de witte worst in de saus stoven of apart serveren.

Witte worst in Highlander-stijl

HOOFDINGREDIËNTEN
80 gram rauwe witte worst
2 liter wei
koolblad
1 ui
1 wortel
een paar korreltjes piment
Laurierblad
zout

Voorbereiding
Fruit de gesneden ui in een koekenpan zonder vet. Bereid de wei voor. Voeg gebruinde ui, kruiden, schoongemaakte wortel toe. Zout naar smaak. Als de wei kookt, leg je de in porties gesneden worst. Kook ongeveer 45 minuten.

Serveer met aardappelen en zuurkoolsalade.


Zie alle recepten alhier: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/jak- ... zy/r608f4q

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » ma apr 10, 2023 7:08 am

Paasmaandag. Wat voor vakantie is dit? Detailfeesten in Poolse traditie
Paasmaandag, ook wel Wet Monday en Śmigus-dyngus genoemd, is een belangrijke feestdag die wordt gevierd op de dag na de opstanding van de Heer. In Polen is het een wettelijke vrije dag voor werk en studie. Waar komt zijn traditie vandaan?
Afbeelding

Paasmaandag, ook wel Wet Monday en Śmigus-dyngus genoemd, is een belangrijke feestdag die wordt gevierd op de dag na de opstanding van de Heer. In Polen is het een wettelijke vrije dag voor werk en studie. Waar komt zijn traditie vandaan?


Paasmaandag is de tweede paasdag. In Polen wordt op deze dag Śmigus-dyngus gevierd , d.w.z. de gewoonte om water over zichzelf te gieten. Het is ook een tijd van gezamenlijke ontmoetingen en voor katholieken een periode van bezinning en vreugde over de opstanding van Christus.

Natte maandag. Wat voor vakantie is dit? Voorchristelijke oorsprong
De gewoonte om water over zichzelf te gieten, Śmigus genaamd, heeft heidense wortels en wordt geassocieerd met een lentefeest - een feest dat gevierd werd rond de overgang van winter naar lente, waarbij de toenmalige volkeren afscheid namen van kou en duisternis en het begin vierden van een nieuwe levenscyclus in de natuur. Overgenomen door christenen, kreeg het een nieuwe betekenis. Water werd een symbool van zuivering, terwijl het gieten van water een herinnering moest zijn aan het verspreiden van de menigten die zich verzamelden na de opstanding van Christus .


Vroeger was Dyngus een donatie die door huisvrouwen werd gegeven aan mannen die hun huizen bezochten en hen op Paasmaandag wensten . In ruil daarvoor kregen ze brood, eieren en worst.

Smigus-dyngus nu
Tot de 17e eeuw werd Pasen drie dagen gevierd, waarvan Śmigus-Dyngus gedurende twee dagen . Vroeger, op Paasmaandag, cultiveerden de dorpelingen ook de gewoonte om de velden te zegenen door de boeren. Deze gebieden werden vervolgens toerde in een paardenstoet. Tegenwoordig is Lany Monday een dag die veel mensen vieren door zichzelf met water te overgieten . Deze gewoonte wordt voornamelijk beoefend in Polen en de buurlanden van Midden- en Oost-Europa, evenals in sommige regio's waar de Poolse gemeenschap woont.



https://wiadomosci.wp.pl/poniedzialek-w ... 581408160a

Plievo
Berichten: 2947
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Pasen

Bericht door Plievo » ma apr 10, 2023 2:36 pm

Gisteravond naar de kerk geweest in Poznan en vandaag samen met de schoonfamilie aan de eettafel.
Wat eten, kletsen en gezellig de tijd doorbrengen.

Vanavond naar een restaurant, gezellig met ons tweetjes.

ron
Berichten: 732
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Pasen

Bericht door ron » do apr 13, 2023 4:03 am

Behalve koffie nog wat besteld in dat restaurant? Ik naam aan dat je na het eten bij schoonouders niet meer zoveel honger had overgehouden :D

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » vr mar 08, 2024 4:58 am

Paascacaocake als dessert. Ontvang het recept voor een snelle koffiecake. Deze bak is altijd een succes
Afbeelding
Cacaocake is een klassiek dessert dat altijd erg populair is op de paastafel. De vochtige binnenkant, de intense smaak van donkere cacao en de gebakken korst maken het moeilijk om weerstand te bieden. Als je op zoek bent naar een recept voor de perfecte cacaocake, dan ben je hier aan het juiste adres! We presenteren een eenvoudig en beproefd recept dat zelfs de meest doorgewinterde eters zal bekoren.

In het kort

De beste cacaocake – een eenvoudig dessertrecept
Hoe cacaocake maken?
Vochtige cake met olie
Een snelle cacaocake is niet alleen een heerlijk dessert, maar ook een prima optie voor elke gelegenheid. Van Pasen tot gewone familiebijeenkomsten. Dit eenvoudige recept garandeert dat de cake altijd een succes zal zijn en iedereen zal verrassen met zijn aroma en smaak. Ik moedig je aan om dit snelle en eenvoudige recept te proberen. Wacht niet langer: ga naar de keuken en bereid een unieke cacaocake voor de afternoon tea.

De beste cacaocake – een eenvoudig dessertrecept
Aantal porties: voor 1 taart voor 6 personen.
Bereidingstijd: 1 uur.
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig.

Ingrediënten:

220 g tarwemeel
60 g suiker,
100 g gesmolten boter,
4 eieren,
150 ml melk,
3 eetlepels cacao,
1 theelepel bakpoeder,
snufje zout,
1 eetlepel vanille-extract.

Hoe cacaocake maken?

Een bereidingswijze:

Eerst heb ik de oven voorverwarmd op 180° Celsius en een cakevorm ingevet en bestrooid met tarwebloem.
Terwijl de oven voorverwarmde, maakte ik de taart klaar.
In een grote kom mengde ik de droge ingrediënten: tarwebloem, cacao, suiker, bakpoeder en een snufje zout.
Daarna voegde ik natte ingrediënten toe, d.w.z. gesmolten en gekoelde boter, gemengde eieren, melk en vanille-extract.
Ik mengde alles kort en efficiënt totdat ik een gladde massa kreeg.
Ik goot het deeg in een eerder bereide vorm en maakte het oppervlak glad.
Ik heb de cacaocake in de voorverwarmde oven gezet en 40 minuten gebakken.
De gebakken cake moet gerezen, bruin zijn en uit de randen van de pan steken.
Laat de cacaocake na het bakken 10 minuten afkoelen in de vorm en plaats er vervolgens een taartplateau of plat bord op.
Draai de vorm met een beslissende beweging ondersteboven en schud het deeg voorzichtig uit.
Zet de cake opzij om volledig af te koelen. Voor het serveren kun je ze bestrooien met poedersuiker of bedekken met citroenglazuur.

Vochtige cake met olie
In plaats van cacaocake in boter, kun je cake in olie bereiden. Voeg gewoon 5 eetlepels olie, twee eetlepels water en 1 eetlepel appelciderazijn toe. Bovendien kun je ook 1/2 theelepel baking soda aan het bakpoeder toevoegen.


https://naszemiasto.pl/wielkanocna-babk ... 17-9638447

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » ma mar 11, 2024 6:04 am

5 Paasgerechten die niet op tafel mogen ontbreken. Zonder hen is er geen vakantie
Afbeelding
Pasen is een tijd van vreugde en feest met dierbaren. Op de kersttafel moeten traditionele gerechten staan ​​die symbool staan ​​voor wedergeboorte en nieuw leven. We hebben een lijst samengesteld met 5 heerlijke gerechten die uw gasten zeker zullen verrassen en een unieke sfeer zullen creëren.

Pasen is niet alleen een tijd van feestelijke ontmoetingen en vreugde, maar ook van unieke smaken die generaties met elkaar verbinden. Bij het voorbereiden op de vakantie is het de moeite waard om het menu zo te plannen dat de tafel klassieke gerechten bevat die een integraal onderdeel zijn van de traditie. Hier is een lijst met 5 onvervangbare paasgerechten die uw vakantie nog specialer en vol aromatische smaken zullen maken .

5 Paasgerechten waar uw dierbaren blij mee zullen zijn

1. Witte borsjt met worst en aardappelen

Een paastafel in Polen zou niet compleet zijn zonder witte borsjt, ook wel żurek genoemd. Het is een aromatische soep die harten verwarmt en generaties verbindt. Zo bereid je deze ongewone borsjt:

Ingrediënten:

100 g wortelen,
100 g prei,
2 eetlepels mierikswortel,
5 korrels zwarte peper,
1 ui,
800 g witte worst,
5 aardappelen,
2 teentjes knoflook,
100 g peterselie,
100 g gerookt spek,
2 pakjes witte borsjt,
1 laurierblad,
100 g selderij,
een snufje marjolein,
150 g room 18%,
2-3 korrels piment.

Voorbereiding:

Schil de groenten (behalve uien) en snijd ze in kleinere stukjes. Giet er koud water over.
Breng aan de kook en verwijder eventueel schuim.
Voeg kruiden toe en kook de bouillon ongeveer een uur.
Voeg vervolgens de worst toe en laat even koken, verwijder hem dan en zet opzij.
Fruit de in blokjes gesneden ui en het spek in een pan en voeg deze toe aan de bouillon.
Kook de aardappelen apart.
Giet de borsjt in een kom, voeg de room toe, meng en combineer met de kokende soep.
Voeg gehakte aardappelen en worst toe, kook nog een paar minuten.
Breng de soep op smaak en serveer met gehakte peterselie.

2. Oud-Poolse żurek:
Żurek is weer een soep die niet mag ontbreken op de paastafel. Het is een traditioneel gerecht met wortels die diep in de geschiedenis van de Poolse keuken reiken. Zo bereid je heerlijke zure soep:

Ingrediënten:

100 g gedroogde champignons,
300 g gerookt spek,
1 wortel,
2 middelgrote uien,
½ prei,
2 pakjes zure roggesoep,
0,5 kg varkensvlees met bot,
½ selderij,
300 g witte worst,
specerijen: komijn, marjolein, zout, peper, laurier, piment.

Voorbereiding:

Schil de groenten (zonder ui) en snijd ze in kleinere stukjes, giet er koud water over.
Breng aan de kook, voeg gedroogde paddenstoelen en kruiden toe en kook een uur.
Voeg de worst toe en laat even koken, haal hem er dan uit en zet opzij.
Fruit de in blokjes gesneden ui in een pan en voeg deze toe aan de bouillon.
Giet de roggesoep in een kom, voeg de room toe, meng en combineer met de kokende soep.
Breng de soep op smaak en serveer met gekookte aardappelen en worst.

3. Gehaktbal met ei:
Gehaktbal met ei is een klassiek gerecht dat traditie combineert met innovatie. Dit is een perfecte optie voor het kerstdiner. Zo bereid je deze unieke gehaktbal:

Ingrediënten:

1 platte eetlepel gedroogde dille,
1 volle eetlepel gehakte peterselie,
1 grote ui,
een halve theelepel peper,
1 platte theelepel versgemalen nootmuskaat,
2 eetlepels koolzaadolie of olijfolie,
5 eieren,
1 flinke eetlepel rijstepap,
1 platte theelepel zout.

Voorbereiding:

Fruit de ui in een pan en voeg deze toe aan het gehakt.
Voeg dille, peterselie, peper, nootmuskaat, rijstepap en 2 rauwe eieren toe.
Meng alles grondig.
Vet de bakvorm in met olie en bekleed deze met bakpapier.
Leg een deel van het vlees op de bodem van de vorm en beleg deze met hardgekookte eieren.
Bedek met het resterende vlees en strijk het oppervlak glad.
Bak de gehaktbal in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende ongeveer 70 minuten.
Om de bovenkant bruin te maken, verwijdert u ten slotte de aluminiumfolie en bakt u nog eens 15 minuten.

4. Pascha:
Pascha is een dessert dat uit Rusland komt, maar in Polen steeds populairder wordt. Dit is een delicaat en aromatisch zoet gebakje dat perfect past bij de kersttafel. Zo bereid je dit speciale Pascha:

Ingrediënten:

200 ml room 18%,
boter voor het bekleden van de vorm,
1 vanillesuiker,
100 ml melk,
1 pakje rozijnen,
250 g vette kwark,
3 theelepels gelatine,
een klein pakje kokosnoot,
200 g poedersuiker.

Voorbereiding:

Los de gelatine op in de melk door deze op het vuur te verwarmen en vervolgens af te laten koelen.
Meng kwark met room, poedersuiker en vanillesuiker.
Voeg gelatine, kokosnoot en rozijnen toe en meng voorzichtig.
Giet het mengsel in een beboterd bakblik en zet het een nacht in de koelkast.
Versier het Pascha de volgende dag met kokosnoot en paaseieren en serveer het vervolgens op tafel.

5. Easter Mazurek:
Mazurek is een klassieker van de Poolse zoetwaren die niet mag ontbreken op de paastafel. Het is een kruimeldeeg met diverse varianten, dat altijd erg populair is. Zo bereid je deze aromatische mazurek:

Ingrediënten taart:

een halve kilo tarwemeel,
30 dagen vet,
3 dooiers,
3/4 kopje suiker,
1/2 theelepel bakpoeder.

Ingrediënten chocoladeglazuur:

minder dan een kilo suiker,
9 eetlepels melk,
1,5 klontjes boter,
150 g cacao.
Voorbereiding:

Maak kruimeldeeg van bloem, vet, eidooiers, suiker en bakpoeder.
Rol het deeg uit en leg het op een bakplaat, bak ongeveer 20-30 minuten op 180 graden.
Maak ondertussen het glazuur klaar door de melk te verwarmen met boter, suiker en cacao.
Na het bakken van de cake giet je het voorbereide glazuur erover en decoreer je het zoals je wilt.
Wij wensen u een smakelijk en vrolijk Pasen!




https://pysznosci.pl/5-potraw-na-wielka ... 280631520a

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pasen

Bericht door Lech » di mar 26, 2024 6:14 am

Gevulde eieren Pasen 2024
Afbeelding
Gevulde eieren Pasen 2024. Eieren met diverse vullingen zijn al jaren onverminderd populair op paastafels. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen we tot 10 eieren per week eten zonder ons zorgen te hoeven maken over onze gezondheid (inclusief eieren in cakes, pasta, enz.). Velen van ons slaan doordeweeks vaak het eten van pure eieren over, dus een paar extra eieren tijdens de vakantie kan niemand kwaad doen. Nog meer als we de calorierijke eiermayonaise vervangen door heerlijke vulling!

Recepten voor gevulde eieren.
Eieren zijn een symbool van Pasen. Hoe gevulde eieren maken? Wat is het beste recept voor gevulde eieren ? Waarmee eieren vullen? Zie de recepten van onze lezers voor de lekkerste gevulde eieren .

Kleurrijke gevulde eieren uit de Rural Women's Circle van Wola Zabierzowska [RECIPE]
Ingrediënten


10 hardgekookte eieren
3 theelepels wasabi
een lepel rode biet
3 eetlepels geraspte mierikswortel
dille, bieslook voor decoratie

Bereiding:
Snijd de eieren doormidden, verwijder de dooiers en prak ze fijn met een vork. Verdeel de losgeklopte dooiers in drie delen - voeg wasabi toe aan één, rode biet aan de tweede en mierikswortel aan de derde. Meng ze allemaal afzonderlijk en op deze manier krijg je een eiervulling in verschillende kleuren. Eieren zien er indrukwekkend uit, gerangschikt op een bord en bestrooid met bieslook.


Gevulde eieren. Recept voor mosterdeieren door Katarzyna Krawczyk
Ingrediënten


4 eieren
5 kleine champignons
2 theelepels mosterd
zout peper

Bereiding
Kook de eieren hard. Snijd de champignons fijn en bak ze in een pan met een beetje boter. Pel de eieren, snijd ze doormidden. Verwijder voorzichtig de dooiers en doe ze in een kom. Voeg 2 theelepels mosterd, zout en peper toe aan de dooiers en maal tot een gladde massa. Vorm 8 balletjes van het mengsel en plaats deze in het eiwit in plaats van in de dooiers.
Afbeelding


Paaseieren gevuld met avocado en groene erwten door Agnieszka Delkowska [RECIPE]
Ingrediënten


hardgekookte eieren
een avocado
doperwten
natuurlijke yoghurt
zout peper

Bereiding
Combineer de dooiers met avocado, erwten en yoghurt. Mixen tot een gladde substantie. Je kunt dille toevoegen. Breng op smaak met zout en witte peper. Giet de vulling in het ei met behulp van een spuitzak. Voeg ter decoratie een paar erwten toe.


Kijk voor nog meer gerechten hier https://krakow.naszemiasto.pl/jajka-fas ... 17-9275123

Plaats reactie