Streeksoepen die je niet kent! Zo koken ze in Małopolska

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Streeksoepen die je niet kent! Zo koken ze in Małopolska

Bericht door Lech » wo jan 17, 2024 6:21 am

Streeksoepen die je niet kent! Zo koken ze in Małopolska
Afbeelding
Bekijk recepten voor soepen die je alleen in Małopolska kunt proeven! Velen van hen, zoals parzybroda a la Mirowska, zijn opgenomen in de Lijst van Traditionele Producten. Op de foto - Białka's scypa-soep. Foto Huisvrouwenkring uit Białka
Afbeelding
Karwijsoep uit Krakau, parzybroda in Mirów-stijl, zure soep van echte Hooglanders, bryndzowa-soep, "radijs-aardappelsoep", karnemelksoep, Białka's scypa-soep, ruige dumplings met zure soep. Hier zijn soepen die je alleen in Małopolska kunt proeven! Velen van hen zijn opgenomen in de Lijst van Traditionele Producten. Dit is hoe huisvrouwen hier al eeuwenlang koken, en nu verschijnen deze smakelijke "polewka's" op tafels in Klein-Polen! We hebben recepten voor Małopolska-soepen verzameld die je niet kent! Kom je in de verleiding?

De geschiedenis van soep is zeker zo lang als de geschiedenis van het koken zelf. Dit gerecht is aanwezig op elk continent, in elke cultuur, en hoewel verschillend qua smaak en textuur, is het identiek qua bereidingswijze. Wij associëren soep vooral met de Poolse keuken . En lekker. Ik denk niet dat er ergens anders ter wereld soepen zo lekker worden bereid als hier!

Blijkbaar is de oudste Poolse soep caseata, een biersoep waarmee veel Polen in de middeleeuwen hun dag begonnen.

Interessant genoeg werd het in die tijd als een voedzaam en gezond ontbijt beschouwd. De eerste vermelding van biersoep dateert uit 1394 en was opgenomen in kronieken over gerechten die aan de koninklijke familie werden geserveerd.

Caseata, wat in het Latijn 'gemengd met kaas' betekent, verscheen als een van de hoofdgerechten op het menu aan het hof van koning Władysław Jagiełło toen hij aan het einde van de 14e eeuw in Korczyn verbleef. Het is ook vermeldenswaard dat żurek
vroeger vaak als ontbijt werd geserveerd . Tot op de dag van vandaag zijn allerlei soorten żurek en borsjt de favoriete soepen van Polen. Eén ding is zeker: soepen zijn de moeite waard om te eten! Ze zijn gezond, voedzaam en verwarmend.

Hier vindt u recepten voor Małopolska-soepen die u nog nooit eerder hebt geprobeerd!
Krakau-karwijsoep met gegoten deeg of croutons
Parzybroda Mirów-stijl
Białczańska scypa-soep
Erwtensoep in Mirów-stijl
Een echte hooglandzure soep
Bryndza-soep
Karnemelk glazuur
Een vrachtwagen van Stary Sącz
Sułkowice krzonówka
KGW brandnetel- en zuringsoep uit Białka
"Radijs-aardappelsoep" uit Smęgorzewo









https://krakow.naszemiasto.pl/regionaln ... 17-9225503

Plaats reactie