EU verlaagt financiering voor Poolse steden die zichzelf "LGBT-vrije zones" noemen

Informatie over de Poolse politiek mag hier geplaatst worden.
Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

EU verlaagt financiering voor Poolse steden die zichzelf "LGBT-vrije zones" noemen

Bericht door Lech » do jul 30, 2020 5:24 am

EU verlaagt financiering voor Poolse steden die zichzelf "LGBT-vrije zones" noemen 6qq
Afbeelding
Strefy wolne od LGBT (Agencja Gazeta | atlasnienawisci.pl)

Zes stedenbandenaanvragen waarbij Poolse autoriteiten betrokken waren die resoluties over "LGBTI-vrije zones" of "familierechten" aannamen, werden afgewezen - de EU-commissaris voor gelijkheid, Helena Dalli, schreef op Twitter. Voor het eerst krijgt Polen financiële gevolgen als gevolg van zijn homofobe beleid.

De afgewezen aanvragen hadden betrekking op financieringsprojecten in het kader van het jumelageproject van de EU, d.w.z. de inspanningen om de uitwisseling te vergemakkelijken en de institutionele samenwerking tussen EU-partnersteden te versterken. Dankzij het programma konden twee zustersteden subsidies aanvragen tot 25.000 euro, op voorwaarde dat hun gezamenlijke project 21 dagen duurt. Steden die deel uitmaken van het jumelagenetwerk kunnen maar liefst 150.000 euro verkrijgen.

Vandaag heeft de Europese Commissie een lijst met begunstigden bekendgemaakt die de fondsen zullen ontvangen. Van de 147 genoemde gemeenten en organisaties zijn er slechts acht Pools. Ontvangers van financiering zijn onder meer Września (€ 5.000), Sopot (€ 7.500), Opole (€ 12.000), Zator (€ 10.000), Dzierzkowice (€ 7.500) en een paar andere.

Poolse gemeenten vroegen om financiering voor programma's die gelijkheid en integratie vergemakkelijken. De verklaring van de EU-commissaris suggereert dat nog meer lokale overheden in Polen van de subsidies zouden kunnen profiteren. Dat deden ze niet, want dit jaar of vorig jaar verklaarden ze zichzelf als 'LGBT-vrije zones'. De Europese Commissie heeft nog niet bekendgemaakt welke gemeenten worden uitgesloten. In haar Tweet noemde Dalli zes steden. - De EU-waarden en het grondrecht moeten worden gerespecteerd door de lidstaten en de nationale autoriteiten, schreef ze.


Een derde van Polen verklaart zichzelf “LGBT-vrij”

Gesteund door lokale politici die banden hebben met de regerende Partij voor Recht en Rechtvaardigheid, namen 18 Poolse provincies en 16 gemeenten resoluties aan waarin ze de 'LGBT-ideologie' aan de kaak stelden en zichzelf 'LGBT-vrije zones' noemden. In totaal beslaan de zones een derde van het land. De resoluties hebben geen rechtskracht, maar zijn een duidelijke poging om niet-heteronormatieve groepen te stigmatiseren en te discrimineren. In sommige gevallen slaagde de Poolse Ombudsman, Adam Bodnar, erin de provinciale administratieve rechtbanken te overtuigen om tegen hen te beslissen.

Terwijl de rest van Europa nog steeds geschokt was door Andrzej Duda's homofobe tirades tijdens zijn presidentiële bijeenkomsten (hij zei dat „LGBT geen mensen zijn, maar een ideologie”) in juni, waarschuwde EU-commissaris Dalli dat vanwege de aanvallen op seksuele minderheden, Polen kan een deel van haar EU-financiering verliezen.

- Arbeidsrecht is een ander belangrijk onderwerp. Wat gebeurt er met mij als ik LHBTI ben en in een winkel werk die zich in een van deze zogenaamde "LGBT-vrije zones" bevindt? Het zou een inbreuk zijn op mijn rechten als werknemer. We brengen dit allemaal samen en analyseren de situatie, omdat dit onaanvaardbaar is - zei Dalli een maand geleden in een van de interviews.

In juni hebben de directeuren-generaal voor stedelijk beleid en werkgelegenheid van de Europese Commissie, Marc Lemaître en Joost Korte, een brief gestuurd aan de lokale Poolse autoriteiten. Ze waarschuwden dat niemand mag worden gediscrimineerd bij de beslissing over de toewijzing van de middelen en dat EU-middelen niet mogen worden gebruikt voor projecten ter bevordering van discriminatie. De brief werd geïnterpreteerd als een aankondiging van de aanstaande actie van de Commissie tegen gemeenten die de discriminerende resolutie hebben aangenomen.


Zijn er nog meer gevolgen?

Tijdens de laatste top van de Europese Raad hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de EU - waaronder premier Minsiter Mateusz Morawieckck - overeenstemming bereikt over een bepaling die de Commissie in staat zou stellen de toegang tot de EU te beperken als een lidstaat in strijd is met de rechtsstaat of een beleid voert dat de fundamentele EU-waarden ondermijnen die zijn gespecificeerd in artikel 2 van het EU-verdrag. De bepaling verbiedt expliciet discriminatie van minderheidsgroepen. Er kan dus worden geconcludeerd dat de Poolse "LBGT-vrije zones" de EU-wetgeving schenden.

Na terugkeer uit Brussel probeerde premier Morawiecki ons ervan te overtuigen dat het vanwege de vermeende vetorecht van Polen niet zal worden beïnvloed door bezuinigingen en andere ongunstige beslissingen. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, ontkende de interpretaties van de premier - de criteria zijn heel duidelijk - zei hij.


https://wyborcza.pl/7,173236,26167874,e ... -free.html

Plaats reactie