Polexit berichten

Informatie over de Poolse politiek mag hier geplaatst worden.
Plaats reactie
Lech
Berichten: 3931
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Polexit berichten

Bericht door Lech » ma sep 13, 2021 4:59 am

Meerderheid Senaat hekelt polexit-retoriek van regerende kamppolitici
Afbeelding
Marszałek Senatu Tomasz Grodzki (Fot. Sławomir Kamiński / Agencja Gazeta)

Nadat verschillende hooggeplaatste regeringsfunctionarissen openlijk pronkten met het idee dat Polen de EU zou verlaten, legde een groep van 51 senatoren een verklaring af waarin ze de anti-EU-retoriek van het heersende kamp aan de kaak stelden. -We zullen niet toestaan ​​dat iemand Polen uit de EU leidt, dat wil het Poolse volk niet - schreven ze.

Het senatoriale protest is vooral een reactie op de woorden van de plaatsvervangend voorzitter van de Sejm en hoofd van de parlementaire caucus Wet en Rechtvaardigheid (PiS), Ryszard Terlecki. Tijdens een toespraak op het Economisch Forum in Karpacz gaf de regerende kamppoliticus commentaar op de laatste vete van zijn regering met Brussel over de rechtsstaat. -Als het gaat zoals het waarschijnlijk zal gaan, moeten we misschien naar drastische oplossingen zoeken- zei hij, eraan toevoegend dat "de Britten hebben laten zien dat de dictatuur van de Brusselse bureaucratie niet bij hen paste en zich afwendden en vertrokken". Een ander invloedrijk PiS-parlementslid, Marek Suski, vergeleek het juridische conflict met Brussel met de strijd van Polen tegen de nazi-bezetting.

Op een persconferentie op vrijdagochtend hekelde een groep senatoren van de oppositie de anti-EU-retoriek van het regerende kamp.

- Eerst noemden ze de EU een ingebeelde gemeenschap en spraken vervolgens over een gebrek aan vertrouwen in de Europese Unie. Nu hebben ze het over drastische oplossingen. Ik had nooit verwacht dat ze het lidmaatschap van Polen in de Europese Unie in twijfel zouden trekken, zei senator Bogdan Klich, eraan herinnerend dat de toetreding van Polen tot de EU een van de belangrijkste gebeurtenissen in de moderne Poolse geschiedenis was en dat de EU de thuisbasis is van alle Polen.

Senator Jan Filip Libicki sprak over een zeer gevaarlijke trend die merkbaar is in de acties van heersende kamppolitici, die, ondanks officieel te zeggen dat ze de Europese Unie niet willen verlaten, de EU de schuld geven van hun eigen fouten. Volgens hem leidt dergelijk gedrag er alleen maar toe dat het vertrouwen van het publiek in de EU voortdurend wordt aangetast. - Ik wil iedereen eraan herinneren dat de regering van het Verenigd Koninkrijk niet van plan was de Europese Unie te verlaten, maar toch een dergelijke gang van zaken heeft uitgelokt - merkte hij op. Naar zijn mening zou de anti-EU-retoriek van de regering een self-fulfilling prophecy kunnen zijn. Als het heersende kamp erin slaagt het publiek tegen de EU op te zetten, zal het tegemoet moeten komen aan de massale opinie en Polen uit de EU moeten leiden.
https://wyborcza.pl/7,173236,27556552,s ... ician.html

Lech
Berichten: 3931
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » wo sep 15, 2021 4:48 am


Overgrote meerderheid van Polen verwerpt idee 'Polexit': poll


De meerderheid van de Polen is geen voorstander van het verlaten van de Europese Unie door Polen, gewoonlijk "Polexit" genoemd; tegelijkertijd zijn sommige respondenten bezorgd dat een dergelijk scenario kan worden geïmplementeerd, volgens het laatste onderzoek van United Surveys voor de dagelijkse en commerciële radio RMF FM van de "Dziennik Gazeta Prawna" (DGP).

Op de vraag of Polen in de EU moet blijven, antwoordde 88 procent "ja", terwijl slechts 7 procent zei voorstander te zijn van het verlaten van de Unie.

Volgens "DGP", waar de resultaten van de enquête werden gepubliceerd, hebben de voorstanders van een verblijf in de EU de overhand in elke leeftijdsgroep en ongeacht de woonplaats.

Uit de peiling bleek ook dat de kiezers van de oppositiepartijen: de Burgercoalitie, de Linkse en de Poolse Volkspartij de leiders waren die voorstander waren van een verblijf in de EU - in dit geval waren de cijfers meer dan 90 procent. Van de regerende aanhangers van Wet en Rechtvaardigheid zei 87 procent “ja” tegen het in de EU blijven.

Volgens de politicoloog Rafał Chwedoruk zijn deze resultaten vergelijkbaar in vergelijking met andere EU-landen, zoals de Tsjechische Republiek, omdat “instemming op dit punt verder gaat dan verschillende divisies in de samenleving, wat aantoont dat er geen ruimte zal zijn voor de euroscepticisme in Polen voor een lange tijd.”

Op de vraag of het verlaten van de EU een realistisch scenario was, antwoordde 30 procent van de respondenten positief. Volgens 57 procent is er geen sprake van een dergelijke dreiging.

Van de kiezers van de regerende partij gelooft slechts 14 procent dat het scenario dat Polen de EU verlaat realistisch is, terwijl 66 procent het tegenovergestelde gelooft. Ondertussen acht ongeveer de helft van de respondenten bij de kiezers van de oppositiepartijen een “Polexit”-scenario mogelijk.
https://polandin.com/55857545/vast-majo ... -idea-poll

Lech
Berichten: 3931
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » do sep 16, 2021 5:04 am

Er komt geen 'Polexit': leider van de regerende partij

"Er zal geen Polexit zijn - het is propaganda die al vele malen tegen ons is gebruikt... We willen in de EU zijn, maar tegelijkertijd willen we een soevereine staat blijven," Jarosław Kaczyński, vice-premier en De leider van de Wet en Rechtvaardigheid (PiS), de hoogste partij in de regerende coalitie van Polen, vertelde het Poolse persbureau.

"We zijn er absoluut voor om een ​​einde te maken aan de crisis die we in de Europese Unie zien", zei de heer Kaczyński, eraan toevoegend dat "de conferentie over de toekomst van Europa momenteel aan de gang is en we een alternatief plan willen presenteren voor het plan dat wordt daar gepresenteerd.”

“We willen lid zijn van de Unie, maar tegelijkertijd een soevereine staat blijven. We willen dat wat in de verdragen staat strikt wordt nageleefd. Er zijn uitsluitend EU-bevoegdheden, met name die met betrekking tot externe betrekkingen op economisch gebied, er zijn gemengde bevoegdheden en bevoegdheden die uitsluitend onder de bevoegdheid van de staat vallen. Hier moet aan worden toegevoegd dat aangelegenheden van de rechterlijke macht uitsluitend onder de bevoegdheid van staten vallen en niet kunnen worden onderworpen aan het soort inmenging dat momenteel plaatsvindt, "zei de PiS-leider, verwijzend naar het aanhoudende geschil tussen Polen en de EU over de hervorming van de rechterlijke macht in het land.

“Er is nog een principe dat moet worden gerespecteerd en sterk moet worden benadrukt in deze, zou je kunnen zeggen, verbeterde Unie, namelijk het principe van gelijkheid van staten. Als iets in één staat is toegestaan, betekent dit dat het in alle staten is toegestaan”, benadrukte Kaczyński.

Toen hem werd gevraagd of hij bezorgd was dat Brussel het Poolse Nationale Wederopbouwplan nog niet had goedgekeurd, antwoordde hij dat "er een zeer goede kans is dat het Plan binnenkort zal worden goedgekeurd".

“Natuurlijk zou ik liever hebben dat het al goedgekeurd was, maar bij mijn weten zijn er geen inhoudelijke bezwaren. Maar ik ben me bewust van het stadium waarin de EU zich momenteel bevindt en hoe het gaat', benadrukte hij.

Ook werd gesproken over de Poolse mediawet, door de oppositie “Lex TVN” genoemd, vanwege het feit dat deze van invloed zou zijn op de commerciële, door de Amerikaanse overheid kritische omroeporganisatie.

“Naar onze mening is de mediawet nodig omdat er geen reden is om het in Polen anders te doen dan elders. Deze vereisten met betrekking tot de limiet van kapitaal afkomstig van buiten de Europese Economische Ruimte waren al van kracht, maar de vorige National Broadcasting Council (KRRiT) had, om het zacht uit te drukken, een flexibele houding ten opzichte van de geldende wet”, benadrukte de heer Kaczyński.

“Maar ik wil duidelijk maken: geen staatsbedrijven... zullen TVN-aandelen overnemen, daar bestaat geen twijfel over. Ik veronderstel dat het nog steeds buitenlands kapitaal zal zijn, alleen aangepast aan de limieten die gelden in de EU”, verzekerde hij.

Verwijzend naar het mogelijke veto van de wet door president Andrzej Duda, wees Jarosław Kaczyński erop dat "hij niet iemand is die niet kan worden overreden".https://polandin.com/55868010/there-wil ... rty-leader

Lech
Berichten: 3931
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » do sep 16, 2021 5:09 am

Twee derde van de Polen denkt dat de voordelen van het EU-lidmaatschap opwegen tegen de kosten
Afbeelding
Tweederde van de Polen is van mening dat de voordelen van het lidmaatschap van de Europese Unie opwegen tegen de kosten. Toegang tot EU-fondsen wordt als het grootste voordeel gezien, terwijl ongelijke behandeling van lidstaten het meest genoemde nadeel is.

In een IBRiS-enquête voor Rzeczpospolita werd Polen gevraagd om de drie grootste voor- en nadelen van het EU-lidmaatschap van hun land te kiezen. Het grootste pluspunt waren de EU-fondsen, die met 67,9% werden gekozen (een stijging van 11,2 procentpunten sinds vorig jaar). Polen is de grootste netto-ontvanger uit de EU-begroting.

De op één na populairste keuze waren open grenzen tussen lidstaten, die met iets meer dan 58,2% werd gekozen (een significante daling, met 21,4 procentpunten, sinds vorig jaar). Verhoogde veiligheid (34,1%), verhoogde buitenlandse investeringen (32%) en kansen voor onderwijs in het buitenland (22,5%) volgden.

De grootste nadelen waren de ongelijke behandeling van landen (gekozen door 33% van de respondenten), Polen is een land van goedkope arbeidskrachten (30%), en het moeten gehoorzamen aan wetten opgelegd door de EU (25%).

Maar over het algemeen zei 68% van de Polen dat de voordelen van het lidmaatschap opwegen tegen de kosten, terwijl slechts 10% het tegenovergestelde dacht. Veertien procent vindt dat de twee even evenwichtig zijn.

De peiling werd vorige week op vrijdag en zaterdag gehouden, na een uitbarsting van anti-EU-retoriek van hooggeplaatste figuren in de regerende nationaal-conservatieve Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij van Polen.

Ze reageerden op de laatste stappen van de Europese Commissie om Polen te straffen voor zijn gerechtelijke beleid, waaronder een verzoek aan het Europese Hof van Justitie om Warschau dagelijkse boetes op te leggen. PiS stelt dat Polen en andere oostelijke EU-lidstaten oneerlijk worden behandeld door Brussel.

Het hoofd van de parlementaire caucus van de regerende Wet en Rechtvaardigheid (PiS), Ryszard Terlecki, riep op tot "drastische oplossingen" voor het geschil van Polen met de EU. Als voorbeeld wees hij op hoe het VK ervoor koos om de “Brusselse dictatuur” volledig te verlaten.

Zijn plaatsvervanger, Marek Suski, beloofde toen dat Polen "tegen de Brusselse bezetter zal vechten", net zoals het in het verleden deed met de Duitse en Sovjet-bezetters. Echter, vervolgens verklaarden Terlecki, evenals PiS-voorzitter Jarosław Kaczyński, dat ze er niet op uit waren dat Polen de EU zou verlaten.

https://notesfrompoland.com/2021/09/15/ ... igh-costs/

Lech
Berichten: 3931
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Polexit berichten

Bericht door Lech » wo sep 22, 2021 5:50 am

Juristen vrezen ‘Polexit’: ‘Als je het primaat van het EU-recht niet erkent, trek je het hart uit het systeem’
Woensdag dient voor het Constitutioneel Tribunaal in Warschau een zaak over de vraag of Pools recht boven EU-recht moet gaan (als de zaak niet opnieuw wordt uitgesteld). Als Pools recht voorrang krijgt, is dat een bom onder het juridisch fundament van de EU. Het primaat van EU-recht is het cement dat de Unie bij elkaar houdt.
Afbeelding
Demonstranten bij het Constitutioneel Tribunaal in Warschau, toen de zaak zou dienen over de kwestie rond Pools recht en EU-recht. Dat werd toen uitgesteld.Beeld Wojtek Radwanski / AFP


‘De Poolse regering wil formeel in de Europese Unie blijven en van de voordelen profiteren, zonder zich iets van Europese waarden aan te trekken. Het zou anders moeten werken: geen waarden, geen geld. Het is onzinnig dat de EU moet betalen voor een autoritair regime in het hart van Europa’, zegt Dariusz ­Mazur, strafrechter en woordvoerder van de Poolse rechtersvakbond Themis.

Mazur zit vrijdag 17 september in de trein naar Groningen, op weg naar het tweedaagse Rule of Law Festival van de Rijksuniversiteit Groningen dat die dag begint en waar de rechtssituatie in ­Polen extra in de belangstelling staat. Een coupé verder zit de Poolse rechter Igor Tuleya, sinds november vorig jaar geschorst door de Poolse tuchtkamer die wordt gedomineerd door aanhangers van het regime van de Poolse Recht- en Rechtvaardigheidspartij. Zijn salaris is gekort, in zijn kantoor in Warschau staan slechts een bureau en een stoel, al zijn dossiers zijn weggehaald. Omdat hij nu tijd genoeg heeft, wilde hij lesgeven, maar ook dat werd hem verboden omdat hij studenten zou ‘demoraliseren’.

Dwangsom
Volgens de Europese Commissie is de Tuchtkamer in strijd met het principe van onafhankelijke rechtspraak. In deze kwestie heeft zij al drie zaken gewonnen bij het Europees Hof van Justitie. Het Constitutioneel Tribunaal in Warschau bepaalde echter dat Polen zich hiervan niets hoeft aan te trekken. De Commissie is nu teruggegaan naar het Hof en eist een dwangsom van 1 miljoen euro voor elke dag dat Polen de Tuchtkamer niet afschaft of op bevredigende wijze hervormt.

In deze juridische oorlog tussen de EU en Polen wordt woensdag in Warschau een belangrijke veldslag uitgevochten – als de zitting niet opnieuw wordt verdaagd. Het Constitutioneel Tribunaal zal zich dan buigen over de vraag of Pools recht voorrang heeft op EU-recht. Als de rechters bepalen dat Pools recht voorgaat, kiest Polen voor een ‘juridische Polexit’. In dat geval zou het land de onafhankelijke rechtspraak verder kunnen ontmantelen en de omstreden kolenmijn van Turow open kunnen houden, ondanks vonnissen van het Europees Hof van Justitie.

‘Erger dan de Brexit’
In Brussel wordt deze zaak in potentie ‘erger dan de Brexit’ genoemd. De rechtsorde van de EU is gebaseerd op het primaat van het EU-recht: Europees recht gaat altijd voor nationaal recht. ‘De Brexit was de amputatie van een ledemaat. Als je het primaat van het EU-recht niet meer erkent, trek je het hart uit het systeem’, zegt John Morijn, hoogleraar recht en politiek in de internationale betrekkingen in Groningen.

Het primaat van het EU-recht ligt al langer onder vuur bij nationalisten. De Poolse minister Michal Wojcik noemde het volkomen logisch dat Pools recht voorrang heeft. ‘De Grondwet is de hoogste wet in ons land. Als dat anders zou zijn, dan zou dat betekenen dat we geen soevereine staat zijn’, zei Wojcik tegen persbureau Reuters.

‘Dat is een valse tegenstelling’, zegt Morijn. ‘Als soevereine staat heeft Polen besloten lid te worden van de EU.’ Bovendien geeft het primaat van het EU-recht ‘Brussel’ niet de mogelijkheid zich overal mee te bemoeien. De EU kan Polen niet dwingen abortus toe te staan of het homohuwelijk in te stellen. ‘EU-recht geldt alleen als expliciet de deal is gemaakt dat de EU erover gaat’, zegt Morijn. Dat is het geval bij de onafhankelijkheid van de rechtspraak, die stevig verankerd ligt in Europese verdragen. Bij geschillen geldt het Europees Hof van Justitie als finale arbiter, zodat Europese regels overal hetzelfde worden uitgelegd, van Helsinki tot Malaga. Zonder het primaat van het EU-recht wordt het onmogelijk om Europese afspraken af te dwingen. Het is het cement dat het Europese gebouw bij elkaar houdt.

Het gezag van het Europees Hof van Justitie wordt vaker aangevochten, niet zo lang geleden nog door de Franse Raad van State en het Duitse Constitutioneel Hof in Karlsruhe. Maar Polen gaat veel verder door het primaat van het EU-recht als geheel in twijfel te trekken.

Polen zal echter niet straffeloos een ‘juridische Polexit’ kunnen doorvoeren. Alleen al uit het Europese Herstelfonds krijgt het land 36 miljard euro en de Europese Commissie heeft gezegd niet uit te keren als Polen de onafhankelijkheid van de rechtspraak blijft schenden.

Kaarten goed uitspelen
Dariusz Mazur, de woordvoerder van de rechtersvakbond Themis, verwacht dan ook dat de zaak van het Constitutioneel Tribunaal woensdag zal worden uitgesteld, zoals eind augustus ook al gebeurde. ‘Zolang er discussie is over geld, zal de rechtbank geen beslissing nemen’, denkt Mazur. De Poolse regering zal voorzichtig opereren, denkt hij. Zij heeft het Europese geld nodig en 88 procent van de Polen wil in de EU blijven, bleek uit een recente peiling. De Europese Commissie moet haar kaarten nu goed uitspelen, zegt Mazur: ‘Polen zal proberen te manoeuvreren met kunstmatige veranderingen, waardoor het toch geld krijgt. Daarom moet de EU nu een heldere boodschap afgeven: wij willen jullie in de EU, maar dan moeten jullie je wel conformeren aan Europese waarden. Discussie heeft geen zin met autoritaire geesten. Als je ze niet straft, denken ze dat ze door kunnen gaan.’

In eigen land heeft Mazur drie tuchtzaken aan zijn broek, onder meer omdat hij de politieke benoemingen van rechters bekritiseerde. Ook mag hij geen les meer geven aan aankomende rechters. Toch vecht hij door: ‘Ik heb drie zonen. In de jaren negentig en tweeduizend gingen we de goede kant op met Polen. Nu gaan we terug naar een situatie als onder het communisme, sneller dan we ons hadden kunnen voorstellen. Tienduizend rechters, dat zijn tienduizend mensen die onafhankelijk van de macht denken. Dat kunnen de machthebbers in Polen niet accepteren. Ze willen een systeem waarin één kracht alles controleert. Ik kan me niet voorstellen dat mijn zonen onder zo’n systeem moeten leven. Dat is mijn motivatie.’

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~ba39415c/

Plaats reactie