Zijn uw voorouders Pools?

Informatie over de Poolse politiek mag hier geplaatst worden.
Lech
Berichten: 3543
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Zijn uw voorouders Pools?

Bericht door Lech » ma okt 28, 2019 5:34 am

Zijn uw voorouders Pools? Dan kunt U Pools staatsburger worden.

Sinds de toetreding van Polen tot de Europese Unie in 2004 is het verkrijgen van een Pools staatsburgerschap en een Pools paspoort een zeer aantrekkelijke propositie geworden. Burgerschap van de Europese Unie is in 1993 met het Verdrag van Maastricht tot stand gekomen. Het is een aanvulling op het nationale burgerschap van lidstaten van de Europese Unie, waaronder Polen. Europees burgerschap is een extra status en een reeks rechten en plichten die alle burgers van Polen hebben. Het hebben van een Pools paspoort is als het hebben van een paspoort naar elk EU-land, zodat u overal in de EU kunt wonen en werken.

Dankzij de liberale wetten van Polen hebben duizenden mensen van Poolse afkomst, geboren in het VK, de VS, Canada, Australië, Argentinië, Israël, Zuid-Afrika en veel andere landen een dubbele nationaliteit en een EU-paspoort. Pools burgerschap is hun geboorterecht en zonder dat zouden de deuren naar wonen, studeren en werken in Europa normaal gesproken voor de meeste van hen buiten bereik zijn.

Er is veel verwarring over het Poolse staatsburgerschap. Om een burger te worden zonder Poolse afkomst, moet je in Polen wonen, de taal spreken en aan andere criteria voldoen. Als je van Poolse afkomst bent, betekent dit echter dat je technisch gezien al een Pools staatsburger bent en dat je een aanvraag kunt doen om het “bevestigd” te krijgen door jouw erfgoed te bewijzen. Het maakt niet uit waar je bent geboren; waar het om gaat is wie je voorouders waren. Je hoeft zelfs geen Pools te spreken.

Als eerste stap moeten mensen die de Poolse autoriteiten verzoeken hun burgerschap bevestigd te krijgen, vaststellen of hun ouders, grootouders of overgrootouders Poolse staatsburgers waren. Normaal gesproken heb je slechts één van je voorouders nodig om Pools staatsburgerschap te hebben om in aanmerking te komen. Om dat te doen, moeten ze bewijs leveren, wat problematisch kan zijn vanwege het verstrijken van de tijd, gebrek aan documenten of andere gebeurtenissen die het moeilijk maken om de bloedbanden tussen aanvragers en hun voorouders te bewijzen. Hoewel de Poolse autoriteiten kunnen helpen met het onderzoek.

Bij de beoordeling van aanvragen bekijkt de Poolse regering verschillende mijlpalen in het leven van de aanvragers en die van hun voorouders in het licht van de Poolse wetgeving, om ervoor te zorgen dat er geen gebeurtenis plaatsvond die hun vermogen om het Poolse staatsburgerschap terug te vorderen, heeft beïnvloed. Een van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle aanvraag is dat de voorouders van de aanvrager geboren moeten zijn in Polen (of een van de voormalige Poolse gebieden) en daar hebben gewoond na 1920, toen de eerste wet op het staatsburgerschap in Polen werd geratificeerd. Sindsdien is de wet op het burgerschap verschillende keren gewijzigd en wordt deze in de loop van de tijd toegepast op individuele omstandigheden van de voorouders van de aanvragers. Het is een zeer complex rechtsgebied en bij Polaron controleren ze de toelatingscriteria zeer zorgvuldig voordat ze een zaak aanspannen. Ze wijzen regelmatig mensen weg waarvan ze weten dat die niet succesvol zouden zijn. Op die manier verspillen ze geen tijd en geld van mensen.

Het burgerschapscertificaat wordt verkregen via een administratief proces dat wordt uitgevoerd via het verwerkingskantoor genaamd het Voivodeship Office (VO), dat de kwaliteit van je aanspraak op Pools staatsburgerschap bepaalt. Je aanvraag, bestaande uit formulieren, archieven, vitale archieven, bewijsstukken en informatie die door een beëdigd vertaler in het Pools is vertaald, wordt beoordeeld door een VO-functionaris. De behandelend ambtenaar beoordeelt jouw dossier, zoekt opheldering en kan eigen vragen stellen. Nadat hun werkzaamheden zijn afgerond, wordt een besluit opgesteld en ter goedkeuring voorgelegd aan het VO-management. Een certificaat van burgerschap wordt vervolgens uitgegeven. Het proces duurt meestal 4-6 tot maanden, maar het kan langer duren als jouw behandelend ambtenaar niet tevreden is met het bewijsmateriaal. Om een Pools paspoort aan te vragen, moet je ook jouw geboorte- en / of huwelijksakte in Polen registreren. Dit gebeurt via het burgerlijk register kantoor in Warschau, dat ook de wijziging van naamaanvragen en de meeste echtscheidingsregistratie afhandelt. Aan het einde van dit proces, dat ongeveer 2 maanden duurt, ontvang je een Poolse geboorte certificaat.

jw.koten@hccnet.nl
https://ontdekjouwverhaal.nl/nieuws/zij ... er-worden/

Plaats reactie