Nieuw rapport over Poolse presidentiële jetcrash 2010 verwacht binnenkort

Informatie over de Poolse politiek mag hier geplaatst worden.
Lech
Berichten: 3549
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Nieuw rapport over Poolse presidentiële jetcrash 2010 verwacht binnenkort

Bericht door Lech » wo mar 11, 2020 5:55 am

Nieuw rapport over Poolse presidentiële jetcrash 2010 verwacht binnenkort
10.03.2020 01:00

Een hoge conservatieve politicus heeft gezegd dat binnenkort een nieuw rapport over de fatale crash van een Poolse presidentiële vliegtuig in 2010 in Rusland zal worden gepubliceerd.
Afbeelding
Antoni Macierewicz (links) Foto: PAP / Tomasz Gzell
Antoni Macierewicz, van de regerende partij Law and Justice (PiS), zei maandag dat een eerdere Poolse sonde bij de crash opzettelijk enig bewijs had genegeerd.

Volgende maand zal de 10e verjaardag van de ramp plaatsvinden, die nog steeds een bron van controverse en verwijten is in Polen.

De crash in de buurt van de West-Russische stad Smolensk op 10 april 2010 doodde de Poolse president Lech Kaczyński en 95 anderen, waaronder hoge militaire officieren.

De heersende conservatieven van Polen hebben lang een officieel rapport aangevochten over de oorzaken van de ramp die is uitgegeven door de vorige door het Burgerplatform geleide regering, die een catalogus met fouten aan de Poolse kant aanhaalde, terwijl ook werd gewezen op fouten gemaakt door Russisch personeel bij de controletoren van Smolensk militaire luchthaven.

Een Russisch rapport legde de schuld op de Polen.

Een nieuwe commissie om de crash te onderzoeken, werd ingesteld door de Law and Justice-partij, die in 2015 in Polen aan de macht kwam en afgelopen oktober een tweede termijn won. De partij wordt geleid door Jarosław Kaczyński, tweelingbroer van wijlen president Lech Kaczyński.

In april 2017 zei de nieuwe commissie onder leiding van Macierewicz dat het presidentiële vliegtuig waarschijnlijk werd vernietigd door een luchtexplosie en dat Russische luchtverkeersleiders opzettelijk Poolse piloten misleidden over hun locatie toen ze de startbaan naderden.

Macierewicz zei in april vorig jaar dat een sonde had aangetoond dat de mensen aan boord stierven als gevolg van een explosie.

De Russische president Vladimir Poetin heeft Poolse suggesties ontkend dat de luchtramp in 2010 het resultaat was van een samenzwering door Moskou.

Geïnterviewd door de publieke omroep Poolse radio op maandag zei Macierewicz: "Als ambtenaren ... hebben overwogen hoe [een rapport] te schrijven zodat het woord 'explosie' niet verschijnt, dan hebben we te maken met de meest verschrikkelijke misdaad. Ze handelden cynisch om om de loop van de gebeurtenissen te vervalsen. "

Plaats reactie