Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Informatie over de Poolse politiek mag hier geplaatst worden.
Plaats reactie
Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Bericht door Lech » di apr 07, 2020 4:54 am

Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen
IB 07 april 2020 01u21 Bron: Belga
Afbeelding
De Poolse president Andrzej Duda.

Het Poolse parlement heeft gisteren een wet gestemd waardoor er per post moet gestemd worden voor de nakende presidentsverkiezingen. De eerste ronde vindt op 10 mei plaats.
Op die manier wil het parlement de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus vermijden, luidt het. Het voorstel van stemming per post komt van de regerende conservatieven (PiS). Maar de oppositie en een meerderheid van de Poolse bevolking wil liever uitstel van de verkiezingen.


Zo’n uitstel blijft nog mogelijk volgens de maandag gestemde wet, maar de beslissing daarvoor ligt bij de Kamervoorzitter en het uitstel moet beantwoorden aan de vereisten van de grondwet. Dat zou betekenen dat de presidentsverkiezingen ten laatste tegen 17 mei moeten plaatsvinden.

Volgens waarnemers is PiS bevreesd dat bij een te lang uitstel zijn kandidaat, Andrzej Duda, niet zal herverkozen raken uit onvrede met de coronapandemie. Gisterenavond telde Polen 4.413 besmettingen en 107 doden, maar verwacht wordt dat de piek voor volgende maand is.

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/po ... gle.com%2F

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Bericht door Lech » vr apr 10, 2020 5:35 am

Poolse verkiezingen moeten doorgaan, dan maar per post
Poststemwet Regeringspartij PiS besloot dat er over een maand per post presidentsverkiezingen zullen worden gehouden. Alles om de winst van de eigen kandidaat veilig te stellen, zo lijkt het.

Emilie van Outeren
9 april 2020 om 22:01
Leestijd 2 minuten

Afbeelding
Polen in de rij voor het postkantoor in Wroclaw. Over een maand moeten ze per post stemmen in de presidentsverkiezingen.
Foto Maciej Kulczynski/ Poland Out
Vanuit luidsprekers op politieauto’s schalt het gebod om binnen te blijven door de straten van Warschau. Scholen zijn dicht en gaan dit schooljaar waarschijnlijk niet meer open. Voor supermarkten, apotheken, banken en postkantoren staan mensen op meters afstand van elkaar te wachten tot ze in beperkte aantallen naar binnen mogen. Andere bedrijvigheid is gesloten. Zelfs een boswandeling maken is verboden.

Maar op één evenement heeft de vrijwel complete lockdown van de Poolse samenleving geen vat: de presidentsverkiezingen van 10 mei. „Er is geen enkele reden deze uit te stellen”, zei Jaroslaw Kaczynski, de facto leider van Polen. Maandag besloot het Lagerhuis dat alle 30 miljoen kiesgerechtigden over een maand per post moeten gaan stemmen. De herverkiezing van ‘zijn’ president Andrzej Duda moet koste wat kost worden veiliggesteld, zo lijkt het.

Oppositiepartijen – wier kandidaten sinds het begin van de coronacrisis kansloos lijken – roepen op tot een boycot omdat de verkiezingen oneerlijk, ondemocratisch en ook per post onveilig zouden zijn. Kandidaat Malgorzata Kidawa-Błońska noemde het „een criminele daad die mensenlevens bedreigd”. Eurocommissaris Vera Jourova (Waarden en Transparantie) is bevreesd over „de rechtsgeldigheid en grondwettelijkheid” van de verkiezingen.


Postbodes, die straks ieder verantwoordelijk worden voor het bezorgen en verwerken van duizenden stembiljetten, dreigen met een staking. Uit peilingen blijkt dat 70 tot 80 procent van de Polen uitstel willen.

President heeft vetomacht
Verscheidene landen worstelen met het al dan niet laten doorgaan van verkiezingen en de optie om die deels of helemaal per post te laten verlopen. Maar geen enkele regering neemt en dergelijk radicale stap met zo’n korte voorbereiding als de Poolse. De poststemwet zal een maand vertraging oplopen in de Senaat, waar de oppositie de meerderheid heeft, waarna de logistieke operatie van de verkiezingen begin mei binnen een paar dagen georganiseerd moeten worden

Er staat veel op het spel voor de conservatief-nationalistische partij PiS. De regeringspartij verloor vorig jaar haar meerderheid in de Senaat. Die kan wetgeving slechts traineren, maar de president heeft vetomacht. Een president van oppositiehuize kan PiS er dus van radicale stappen weerhouden, zoals het beschadigen van de rechterlijke macht of een verscherping van abortuswetgeving.


Europees Hof legt Pools tuchtrecht lam
De wat fletse Andrzej Duda is populair, maar tot de coronapandemie Polen bereikte, was zijn herverkiezing verre van gegarandeerd. Sinds het virus Polen bereikte, is Duda een van de boegbeelden van de strijd tegen het virus. De oppositiekandidaten zijn ondertussen aan huis gebonden en kunnen geen campagne voeren. In peilingen steeg Duda tot boven de 50 procent. Mogelijk is er dus zelfs geen tweede ronde nodig om hem nog vijf jaar in het presidentieel paleis te houden.

Economische schade
PiS’ redenatie lijkt: hoe sneller de verkiezingen worden gehouden, hoe groter de kans dat Duda wordt beoordeeld op zijn daadkracht en wint. Uitstel kan betekenen dat de kiezer hem de economische schade van de pandemie zal aanrekenen.

Toch is de vraag of partij met het forceren van de verkiezingen niet ook te ver gaat voor de eigen achterban.

Partijleider Jaroslaw Kaczynski staat bekend om zijn feilloze antenne voor het burgersentiment. Zijn PiS-parti won de afgelopen jaren verkiezing na verkiezing door thema’s – zoals migratie of homofobie – heel groot te maken als dat in de publieke opinie goed viel, maar liet ze even makkelijk weer vallen wanneer de stemming omsloeg. Nu volgt hij de peilingen niet, terwijl ook zijn kiezers zeggen de verkiezingen te zullen boycotten.

Bovendien verzetten politici uit zijn eigen gelederen zich. Maandag stapte vicepremier Jaroslaw Gowin op nadat hij het interne conflict om uitstel van Kaczynski verloor. Duda kan straks met een extreem lage opkomst zonder sterk mandaat worden verkozen. En de uitslag zal zeker worden aangevochten.

Het is na Kaczynski’s machtsvertoon lastig voor te stellen, maar hij kan de verkiezingen op elk moment de komende maand alsnog verschuiven. In de tussentijd gaat het publieke debat wekenlang vooral maar over de zin en onzin van de verkiezingen, en niet over de gebrekkige gezondheidszorg of de oplopende werkloosheid.https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/09/po ... t-a3996440

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Bericht door Lech » di apr 14, 2020 5:23 am

Net als Hongarije heeft Polen het coronavirus gebruikt om de democratie te ondermijnen
29 MAART 2020 | COVID-19, POLITIEK | 9 OPMERKINGEN
Afbeelding
Net als Hongarije heeft Polen het coronavirus gebruikt om de democratie te ondermijnen
Door Bartosz Węglarczyk

Na alle oproepen tot solidariteit, eenheid en vertrouwen in de regering tijdens deze crisis, heeft de regeringspartij de coronavirusepidemie uitgebuit voor haar eigen electorale voordeel. In navolging van Viktor Orbán breekt Polen weg van Europa en gaat het verder dan ooit tevoren naar de periferie.

Het is niet waar dat de regering van premier Mateusz Morawiecki 100% gericht is op de strijd tegen het coronavirus. Het is niet waar dat de veiligheid van Polen zijn enige prioriteit is. De prioriteit is om tegen elke prijs een tweede termijn voor president Duda te halen.

Dit blijkt uit het gedrag van de regerende Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in de vroege uren van zaterdagochtend in de Sejm (het lagerhuis van het Poolse parlement). Wijzigingen in de kiescode werden midden in de nacht ingediend. Zonder debat. Zonder deskundig overleg.

Het was een valstrik, omdat de wijzigingen in de kieswet werden toegevoegd aan een wetgevingspakket van maatregelen om de Poolse economie te helpen de coronavirusepidemie te overleven. Oppositie-parlementsleden stonden daarom voor een onmogelijke keuze: ze konden ofwel de veranderingen in de manier waarop de president wordt gekozen accepteren, ofwel ervan worden beschuldigd niet om het lot van Poolse werkgevers en werknemers te geven.

De Eerste Kamer Senaat zit nu in dezelfde situatie. Ofwel zal het snel handelen en stemmen via het pakket voor economische verlichting - uiteraard door de wijzigingen in de kieswet te verwijderen - ofwel zal het de kwestie een maand lang bespreken, zoals wettelijk is toegestaan. In het eerste scenario verwerpt PiS de wijzigingen van de Senaat in de Sejm. In het tweede geval wordt de door de oppositie gecontroleerde Senaat aangevallen omdat hij de economie niet wil helpen.

Het is de nieuwste politieke list van PiS. Deskundigen in de media en onder politicologen zullen ongetwijfeld fronsen over het strategische genie van Jarosław Kaczyński, de partijleider. En het is waar dat PiS de meest effectieve partij is geweest in het verkrijgen van macht in de geschiedenis van Polen na 1989. Behalve dat het verkrijgen van macht en het handelen voor het algemeen belang niet altijd verenigbaar zijn, terwijl het verkrijgen van macht en het tonen van solidariteit elkaar altijd uitsluiten.

Het optreden van de regerende coalitie heeft niets te maken met het opbouwen van nationale solidariteit in het licht van een enorme crisis, zoals de premier zo vurig heeft verlangd. De regering krijgt op deze manier geen nieuwe supporters in de strijd tegen het coronavirus; de minister van volksgezondheid zal niet worden gezien als boven de politiek uitstijgend om de gezondheid en het leven van gezinnen te beschermen.

Hongarije volgt hetzelfde pad, waarbij de regerende partij de regels van de democratie overtreedt als gevolg van de epidemie. Kaczyński en Orbán gaan op weg naar absolute macht. Democratie is in Polen letterlijk van de ene op de andere dag gekrompen. Op deze manier stemmen over de wijzigingen in de kieswet betekent dat er simpelweg minder is.

De marginalisering van Polen ten opzichte van de Europese Unie wordt langzaam een ​​feit. Ja, Orbán en Kaczyński gaan er terecht van uit dat tijdens een pandemie het klagen over de rechtsstaat in Polen niet het eerste is waar iedereen in Brussel, Parijs of Berlijn aan denkt. Ambassades werken echter, experts schrijven analyses en de media geven commentaar op de laatste wetswijzigingen in Hongarije en Polen.

Vroeg of laat, als de pandemie eindigt, zal Europa weer aan het werk gaan. Polen en Hongarije zijn dan een stap verder van Europa. De bal, aan het rollen gezet door PiS en Fidesz, wint aan snelheid. Binnenkort zal niemand het kunnen stoppen.

https://notesfrompoland.com/2020/03/29/ ... democracy/

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Bericht door Lech » wo apr 29, 2020 4:57 am

Donald Tusk roept op tot boycot Poolse verkiezingen
28/04/20 om 13:33
Bijgewerkt om 13:32
Bron : Belga
De vroegere Poolse premier en Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk roept de Poolse kiezers op om niet deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Tegen de achtergrond van de coronapandemie wil regeringspartij PiS een stemming per brief houden, maar volgens Tusk is deze reorganisatie van de stembusgang onveilig en ongrondwettelijk.
Afbeelding

Donald Tusk
'Naar mijn mening zouden we niet moeten deelnemen aan de stemming per post', verklaarde Tusk n een videoboodschap op sociale media.

Tusk, een boegbeeld van de conservatief-liberale oppositiepartij Burgerplatform, vermeed naar eigen zeggen opzettelijk het woord 'verkiezingen'. 'Indien alle eerlijke en deftige Polen zeggen: "dit is geen verkiezing en we nemen niet deel", dan zal PiS op het laatste moment terugkrabbelen', meent hij.

In Polen staan op 10 mei presidentsverkiezingen op het programma. Als gevolg van de coronapandemie en de beperkende maatregelen besloot de conservatief-nationalistische regeringspartij PiS een stemming per post te houden. Hoewel het parlement nog geen wet over een stemming per brief heeft goedgekeurd, is de regering al volop bezig met de voorbereiding van de stembusgang. Het parlement zou op 6 mei stemmen.

Volgens de oppositie garandeert de plotse ommezwaai naar een stemming per brief de vereisten voor een eerlijk, gelijk en geheime stemming niet. De overhaaste wijzigingen aan de kiescode zouden volgens Tusk ook de grondwet schenden.

Tusk, die momenteel voorzitter van de Europese Volkspartij is, maakt zich sterk dat het mogelijk is om 'redelijk snel' verkiezingen te organiseren als de politieke partijen in Polen daarover overeenstemming zouden bereiken. Huidig president en PiS-kandidaat Andrzej Duda leidt momenteel in de peilingen. Volgens waarnemers vreest PiS dat de populariteit van Duda zou kunnen slinken eenmaal de economische gevolgen van de lockdown duidelijk worden.

https://www.knack.be/nieuws/wereld/dona ... 93501.html

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Bericht door Lech » di mei 05, 2020 6:24 am

De regerende partij van Polen kijkt naar de presidentiële stemming op 17 of 23 mei
04.05.2020 13:00

De regerende Poolse partij voor recht en gerechtigheid (PiS) liet maandag doorschemeren dat ze de presidentsverkiezingen van 10 mei met een week of twee moet uitstellen, nadat ze kritiek had gekregen dat ze de politieke vooruitgang voor de volksgezondheid brengt door verder te gaan met de stemming.

Het land van 38 miljoen mensen heeft 13.937 gevallen van de nieuwe gevallen van coronavirus en 683 doden gemeld, en de presidentsverkiezingen zijn het onderwerp van een verhit politiek debat vanwege bezorgdheid over de veiligheid van het houden van de stem.

"10 mei is moeilijk", vertelde Jacek Sasin, vice-premier, aan de privé-radio Zet, eraan toevoegend dat PiS nu overweegt de stemming op 17 of 23 mei te houden, wat volgens de grondwet mogelijk zou zijn.

Stafchef Michał Dworczyk zei dat de verkiezingen volgende week zondag mogelijk niet plaatsvinden vanwege "politieke spanningen".

Deze week moeten de belangrijkste beslissingen over de verkiezingen worden genomen. Donderdag stemt de Senaat - de Eerste Kamer waar de oppositie de meerderheid heeft - over de wetgeving die een poststemming mogelijk maakt.

'Een week voor de verkiezingen weten de Polen niet wanneer de verkiezingen worden gehouden. De oppositie en de senaat zijn hiervoor verantwoordelijk, 'zei Sasin.

Als de Senaat het stembiljet per post afwijst, gaat het terug naar het lagerhuis, waar sommige wetgevers in de junior coalitiepartner van PiS tegen de stemming zijn tijdens een pandemie.

De junior partner van de alliantie heeft voorgesteld de ambtsperiode van president Andrzej Duda, een PiS-bondgenoot, met twee jaar te verlengen en de verkiezingen in 2022 te houden zonder dat hij meedoet.

De oppositie wil dat de regering een noodtoestand aankondigt, wat betekent dat de verkiezingen in mei worden geannuleerd.

Critici zeggen dat PiS erop staat dat de verkiezingen deze maand worden gehouden vanwege de grote steun voor Duda in de peilingen.

Volgens de meest recente enquête van Ipsos voor het OKO.press-portaal, zou Duda de stem in de eerste ronde winnen met 63% steun. Als de verkiezingen na de pandemie werden gehouden, zou Duda 42% van de stemmen krijgen, zo bleek uit de peiling.

De toenemende druk om de verkiezingen uit te stellen heeft PiS ertoe aangezet om naar andere opties te zoeken. De nieuwswebsite van Onet zei maandag dat Duda mogelijk ontslag neemt uit zijn kantoor, waardoor PiS de verkiezingen tot half juli kan uitstellen.

PiS overweegt ook om de verkiezingen op 23 mei te houden, zowel per briefwisseling als op de gebruikelijke manier, zei de Rzeczpospolita-krant.

(Rapportage door Agnieszka Barteczko en Paweł Florkiewicz, bewerking door Ed Osmond en Hugh Lawson)

Bron: Reuters

Plievo
Berichten: 2553
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Bericht door Plievo » di mei 05, 2020 9:26 am

'Een week voor de verkiezingen weten de Polen niet wanneer de verkiezingen worden gehouden. De oppositie en de senaat zijn hiervoor verantwoordelijk, 'zei Sasin.
Toch knap dat de oppositie de schuld krijgt van eigen falen.

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Bericht door Lech » wo mei 06, 2020 5:10 am

Poolse verkiezingen in coronatijd. Noodzakelijk of onverantwoord?

Afbeelding
Opnieuw zijn er zorgen over de democratische processen in Polen. Komende zondag staan de presidentsverkiezingen gepland, maar er is grote onenigheid over de vraag of die tijdens de coronacrisis wel moeten doorgaan.

Regeringspartij PiS vindt van wel. Die ziet haar kandidaat, de huidige president Duda, liefst zo snel mogelijk herkozen. Dat zou dan per post moeten gebeuren. De oppositiepartijen vinden dat onverantwoord. Ze vrezen voor de volksgezondheid, gebrek aan transparantie en een chaotisch verloop als 30 miljoen Poolse kiezers per brief moeten stemmen.

Ook vanuit de Europese Unie en de OVSE wordt met bezorgdheid naar de politieke ruzie gekeken. Morgen valt zo goed als zeker het besluit over het doorgaan van de verkiezingen.

Dariusz Jonski (41)
Partij: Burgercoalitie (oppositie)
Functie: vicevoorzitter Pools parlement


"We zijn het enige land ter wereld dat zich voorbereidt op verkiezingen die niet zullen doorgaan. Want wat er nu gebeurt, prutsen aan de kieswet, is illegaal en ongrondwettig. Daar kunnen we niet mee instemmen.

De Poolse wet stelt duidelijk dat de regels van verkiezingen niet veranderd mogen worden als de datum is vastgelegd. Wij kregen echter ineens te horen dat niet het kiescomité maar de vice-premier (van de partij PiS) ze organiseert, samen met de posterijen. Zonder enige juridische onderbouwing.

Verkiezingen per post geven bovendien onvoldoende garantie op een eerlijk en transparant verloop.

Van een gelijke strijd is ook al geen sprake. Campagnes zijn afgeschaft, terwijl de president zich het recht voorbehoudt om regelmatig toespraken tot het volk te houden. Hij leidt tijdens de coronacrisis voortdurend persconferenties met ministers, terwijl de andere presidentskandidaten veroordeeld zijn tot praatjes op internet.

Regeringspartij PiS maakt gebruik van de crisissituatie, ze spelen met de gezondheid en het leven van burgers. De verkiezingen dienen te worden uitgesteld tot een veiliger moment. Want op deze manier zegt 70 procent van onze kiezers dat ze zullen thuisblijven."

Correspondent Wouter Zwart sprak met vertegenwoordigers van zowel de regeringspartij als de oppositie:

'Het wordt chaos en anarchie als we verkiezingen niet binnen termijn houden'
Ryszard Czarnecki (57)
Partij: PiS (regering)
Functie: Europarlementariër (fractie Conservatieven en Hervormers)


"We moeten deze verkiezingen niet oneindig rekken. Dat leidt alleen maar af van de problemen waar we ons echt op moeten richten: de epidemie en de economie. Want corona gaat zeker een grote crisis veroorzaken Daar moeten we snel mee aan de slag.

Natuurlijk zijn deze verkiezingen eerlijk. We houden ons aan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het zal per post gaan of gedeeltelijk per post. Dat redden we heus wel. Weet u hoeveel brieven we de Poolse Post per jaar bezorgd? Anderhalf miljard!

De verkiezingen kunnen doorgaan op 10 mei of 18 mei of 23 mei. Het zou juist chaos en anarchie worden als we deze termijn níet zouden halen. Ik heb de indruk dat sommige mensen wel heel erg uit zijn op zo'n chaos in Polen.

De echte reden waarom de oppositie geen verkiezingen wil, is omdat hun kandidaat het dramatisch slecht doet. Die zou nu verliezen. Maar de grondwet is sterker dan het 'wishful thinking' van de oppositie. En campagne voeren kan gewoon. Ik zie kandidaten op social media. Ik zie posters langs de kant van de weg.

Natuurlijk, het worden andere verkiezingen dan wanneer er geen pandemie zou zijn. Ook wij zien het liefste een stemming als vanouds, met lange rijen bij de stemlokalen. Maar dat is nu eenmaal niet mogelijk."https://nos.nl/artikel/2332894-poolse-v ... woord.html

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Bericht door Lech » wo mei 06, 2020 5:33 am

Poolse Senaat stemt niet in met verkiezingen per brief
De Poolse Senaat heeft tegen een voorstel van de regering gestemd om de presidentsverkiezingen komende zondag per brief te houden. Het lagerhuis, waar regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de meerderheid heeft, stemde eerder voor. In de Senaat heeft de oppositie de meeste zetels.

Afbeelding
Senaatsvoorzitter Tomasz Grodzki tijdens een persconferentie over de naderende verkiezingen. © EPA

De verkiezingen kunnen niet op de gebruikelijke manier worden gehouden vanwege maatregelen tegen het coronavirus. De regering ziet in stemmen per brief een goede oplossing, maar volgens de oppositie kan er dan makkelijker worden gefraudeerd. Ook neemt de kans op verspreiding van het coronavirus niet genoeg af, zegt de oppositie. Als het lagerhuis, de Sejm, later deze week weer voorstemt, dan gaat het alsnog door.

De oppositie zegt ook dat er te weinig voorbereidingstijd is, aangezien de verkiezingen gepland staan voor zondag 10 mei. De verkiezingen moeten volgens de oppositiepartijen worden uitgesteld. PiS heeft aangegeven open te staan de verkiezingen een week later te laten plaatsvinden.

Volgens de oppositie is de campagne oneerlijk verlopen, doordat de zittende president Andrzej Duda (PiS) als enige een podium heeft gehad om campagne te voeren. Als president was hij nog regelmatig te zien, terwijl zijn tegenstanders zoveel mogelijk binnen moesten blijven vanwege de coronamaatregelen.https://www.ad.nl/buitenland/poolse-sen ... ~ac0aebd8/

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Bericht door Lech » do mei 07, 2020 4:58 am

UPDATE: de presidentsverkiezingen van Polen zijn uitgesteld te midden van een epidemie
06.05.2020 23:31


De presidentsverkiezingen van Polen, die op 10 mei zouden plaatsvinden in het kader van een coronavirusepidemie, zullen op een later tijdstip per briefstembus worden gehouden, zeiden de hoofden van twee partijen in de regerende coalitie van het land laat op woensdag.

Ze voegden eraan toe dat de voorzitter van het lagerhuis van Polen 'op de eerst mogelijke datum nieuwe presidentsverkiezingen zal aankondigen'.

De verklaring werd gezamenlijk afgegeven door Jarosław Kaczyński, leider van de conservatieve Partij voor Recht en Rechtvaardigheid, en Jarosław Gowin, wiens groepering een junior partner is in de regeringscoalitie.

De presidentsverkiezingen vinden plaats via een poststemming, voegde de verklaring toe.

Recht en Justitie hadden gewild dat de verkiezingen deze maand zouden plaatsvinden, met het argument dat een poststemming de kiezers veilig zou houden te midden van het coronavirus.

Maar Gowin kwam tegen het idee in, een beweging die het vooruitzicht opriep dat de regeringscoalitie niet genoeg stemmen zou kunnen verzamelen om parlementaire goedkeuring te krijgen voor een post-in presidentiële stemming.

Te midden van de onzekerheid zei de stafchef van de premier eerder op woensdag dat Polen mogelijk het parlement moet ontbinden en vervroegde verkiezingen voor de wetgevende macht moet houden.

Michał Dworczyk waarschuwde dat Polen voor een "zeer ernstige politieke crisis" zou kunnen komen te staan ​​als een wetsvoorstel dat een presidentsstemming per post toestond, niet door afgevaardigden werd aangenomen.

Politici van de oppositie hebben opgeroepen om de presidentsverkiezingen terug te dringen tijdens de pandemie.

Een totaal van 14.740 mensen is positief getest op de COVID-19-ziekte in Polen, met tot dusver 733 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, zeiden functionarissen woensdagmiddag.

https://www.polskieradio.pl/395/7784/Ar ... d-epidemic

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Bericht door Lech » vr mei 08, 2020 5:12 am

Poolse parlementsleden maken de afwijzing door de Senaat van het stembiljet per post ongedaan
07.05.2020 10:45

Bij een eindstemming keurden de Poolse wetgevers donderdag een plan definitief goed voor burgers om later dit jaar via een mail-in-stemming de president van het land te kiezen.

Poolse parlementsleden stemden donderdagochtend met 236-213 stemmen, bij 11 onthoudingen, om een ​​eerdere afwijzing van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer, de Senaat, terzijde te schuiven.

De wetgeving, die volgens de regerende conservatieven van het land bedoeld is om kiezers te beschermen tijdens de coronaviruspandemie, gaat nu naar de president voor ondertekening van de wet.

De stemming in het lagerhuis van donderdag kwam nadat de hoofden van twee partijen in de regerende coalitie van het land laat op woensdag zeiden dat de presidentsverkiezingen van Polen, die gepland staan ​​voor 10 mei, op een later tijdstip per post zullen worden gehouden te midden van het coronavirus.

Ze voegden eraan toe dat Lagerhuis-spreker Elżbieta Witek 'op de eerst mogelijke datum nieuwe presidentsverkiezingen zal aankondigen'.

De verklaring werd gezamenlijk afgegeven door Jarosław Kaczyński, leider van de conservatieve Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS), en Jarosław Gowin, wiens overeenkomstgroepering een junior partner is in de regerende coalitie.

Gowin vertelde donderdagmorgen aan verslaggevers dat experts zouden beginnen met het aanpassen van de nieuwe stembiljetregels om "veilige, volledig democratische en transparante verkiezingen" te garanderen.

Een nieuwe datum voor de stemming was niet meteen duidelijk.

Politici van de oppositie hebben opgeroepen om de presidentsverkiezingen terug te dringen tijdens de pandemie.

Gowin heeft vorige maand zijn regeringsbaan als vice-premier en minister van Wetenschappen en Hoger Onderwijs opgezegd, te midden van een geschil over de vraag of het land tijdens een virusepidemie presidentsverkiezingen moet houden.

Het hoofd van de Nationale Kiescommissie (PKW), Sylwester Marciniak, zei deze week dat de presidentsverkiezingen op 10 mei niet konden worden gehouden 'om juridische en organisatorische redenen'.

Een totaal van 14.898 mensen hebben positief getest op de COVID-19-ziekte in Polen, met tot nu toe 737 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, zeiden functionarissen donderdagochtend.

Tijdens het debat beantwoordden de zittende Andrzej Duda en negen rivalen verschillende vragen vanuit een anker, terwijl ze ook prikkels uitwisselden over onderwerpen als buitenlands beleid, economie, militaire en energiezekerheid, Europese zaken en homorechten.

In een grote toespraak over de herverkiezingscampagne vatte de Poolse president Andrzej Duda vorige week zijn eerste vijf jaar in functie samen en schetste hij zijn visie op de tweede termijn voor Polen.

Duda's kanshebbers in de presidentiële race zijn onder meer centrist Małgorzata Kidawa-Błońska; middle-of-the-road politicus Władysław Kosiniak-Kamysz, leider van de landelijke Poolse Volkspartij (PSL); linkse Robert Biedroń; extreemrechtse hoopvolle Krzysztof Bosak; en beroemdheidsjournalist Szymon Hołownia.

De conservatieve Poolse partij voor recht en rechtvaardigheid, verenigd met twee kleinere groeperingen in een coalitie van rechts-rechts, won de parlementsverkiezingen van het land in oktober en behaalde een tweede ambtstermijn.

Het behield een meerderheid in het 460 zitplaatsen lagerhuis, de Sejm, maar verloor ternauwernood de controle over het 100 zitplaatsen hogerhuis.

Het hogerhuis heeft de bevoegdheid om wetgeving in te leiden en het kan ook de door het lagerhuis goedgekeurde rekeningen verslaan. De Sejm heeft een absolute meerderheid nodig om de wijzigingen van de Senaat te negeren.

https://www.polskieradio.pl/395/7784/Ar ... allot-bill

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Bericht door Lech » ma mei 11, 2020 4:58 am

Kaczyński en Gowin bereiken een akkoord. De presidentsverkiezingen zijn uitgesteld tot juli of augustus. Hier zijn de details
Afbeelding
"Het Hooggerechtshof zal de presidentsverkiezingen die aanvankelijk op 10 mei zouden plaatsvinden, ongeldig maken, waardoor de maarschalk van de Sejm Elżbieta Witek groen licht krijgt om de hele stemprocedure te verzetten. Het spel begint opnieuw, waarbij kandidaten zich opnieuw moeten inschrijven , "- Jarosław Gowin, leider van de coalitiepartij" Porozumienie "(overeenkomst), vertelde ons na zijn gesprek met Jarosław Kaczyński.


In de overeenkomst is bepaald dat de Hoge Raad de eerste verkiezingsdatum binnen 30 dagen ongeldig maakt. De aankondiging van een nieuwe datum hangt af van hoe snel de Hoge Raad een beslissing neemt. Dit kan op elk moment worden verwacht, maar mogelijke verkiezingsprotesten kunnen het proces vertragen.

Namen op de stemming blijven waarschijnlijk hetzelfde
De klok tikt en PiS heeft geen tijd over. Zodra de rechtbank een beslissing heeft genomen, kondigt Sejm maarschalk Elżbieta Witek een nieuwe datum voor de presidentsverkiezingen aan. Ondertussen wordt verwacht dat de conservatieve politieke alliantie Zjednoczona Prawica (Verenigd rechts) de kiescode zal wijzigen, zodat de details van het voeren van een stemprocedure onder de huidige omstandigheden worden gespecificeerd. De herziene code zal een continuïteitsprincipe hanteren, wat betekent dat degenen die hun kandidatuur al hebben geregistreerd en de benodigde 100.000 handtekeningen hebben verzameld, deze niet opnieuw hoeven te innen.

Als nieuwe kandidaten echter besluiten deel te nemen aan de presidentiële race, hebben ze niet veel tijd meer om het vereiste aantal handtekeningen te verzamelen. “Porozumienie” zal naar verwachting ook het aannemen van de stemming per post op donderdag ondersteunen, in de veronderstelling dat de wet dan onmiddellijk wordt herzien. De rol van de nationale verkiezingscommissie bij het organiseren van het stemproces zal ook worden hersteld en voor het uitbrengen van de stembiljetten is een ontvangstbevestiging vereist.

Gezien het feit dat kiezers aanvankelijk de stembiljetten in hun brievenbussen moesten vinden, is de nieuwe oplossing een substantiële verandering. Zoals Gowin ons vertelde, zijn dit slechts de basisprincipes die nog steeds zullen worden verfijnd om ervoor te zorgen dat ze volledig in overeenstemming zijn met de grondwet. Het enige probleem waarover nog wordt gediscussieerd, is echter de juiste manier om de veiligheid te garanderen van postbodes die de stembiljetten moeten afleveren.

In tegenstelling tot een verkiezing in mei, dreigden de medewerkers van Gowin de gelederen van de regerende coalitie te breken. Een dergelijke beslissing had niet alleen het potentieel om hun eigen partij (Porozumienie) te imploderen, maar zou ook de hele conservatieve politieke alliantie (Zjednoczona Prawica) kunnen destabiliseren. De heersende coalitie heeft slechts 235 zetels in het lagerhuis en 18 van hen zijn lid van Porozumienie; om het veto van de Senaat tegen het organiseren van verkiezingen per post in mei te negeren, zijn 231 stemmen nodig.

Gowin zelf is onlangs afgetreden als vice-premier en minister van Wetenschappen en Hoger Onderwijs. Hij probeerde aan te dringen op een wijziging van de grondwet die de zittingsperiode van de zittende president met twee jaar zou verlengen zonder de mogelijkheid van herkiezing. Zijn idee vond geen steun bij de oppositiepartijen en PiS vond het ook niet leuk. Het lot van de verkiezingen per post zal uiteindelijk donderdag door Sejm worden beslist.

Hermeliński: Witek zou in zijn eentje de verkiezingen ongeldig kunnen verklaren
De voormalige voorzitter van de Nationale Kiescommissie, Wojciech Hermeliński, weet niet precies waarom de regering het Hooggerechtshof in het verkiezingsconflict tracht te slepen. 'Dat is niet nodig. Als de verkiezing niet plaatsvindt op 10 mei, moet de maarschalk van de Sejm een ​​besluit uitvaardigen waarin de verkiezing nietig wordt verklaard en de volgende dag een nieuwe datum bekendmaken. Het betekent dat het hele spel opnieuw zou beginnen: het registreren van de kandidaten, het verzamelen van handtekeningen [om te registreren moet een presidentskandidaat minstens 100.000 handtekeningen verzamelen]. Het belangrijkste onderdeel is echter het herstel van de centrale rol van de Nationale Kiescommissie bij het organiseren van de verkiezingen nadat PiS deze uit het besluitvormingsproces had verwijderd. De stembiljetten die PiS heeft opgesteld, zijn niet veel meer dan afval. '
Afbeelding

Hermeliński benadrukte dat als de beslissing eenmaal is genomen, de selectie al binnen 60 dagen zou kunnen plaatsvinden - technisch gezien zou het volkomen legaal zijn, aangezien er een bepaling is die dit toelaat; uiteindelijk is de beslissing geheel aan de Sejm maarschalk Elżbieta Witek. Hypothetisch zouden we zelfs vóór het einde van de termijn van president Duda op 6 augustus kunnen stemmen.

Het zal niet moeilijk zijn om het Hooggerechtshof in de verkiezingswedstrijd te slepen, aangezien de president aanhanger Kamil Zaradkiewicz heeft aangesteld als plaatsvervangend opperrechter om Małgorzata Gersdorf te vervangen, wiens ambtsperiode op 30 april is geëindigd. Er moet echter op worden gewezen dat de functie van een “waarnemend” opperrechter wordt niet genoemd in de grondwet.

PiS wilde ook dat het Constitutional Tribunal, gecontroleerd door zijn partijloyalisten, zou verklaren dat de maarschalk de verkiezingsdatum die oorspronkelijk voor 10 mei was gepland, in zijn eentje kan uitstellen. De grondwet bepaalt dat het staatshoofd tussen 100 en 75 dagen vóór de verkiezing moet worden gekozen. einde van de lopende termijn, waardoor zaterdag 23 mei de laatste beschikbare datum is.

Witek stuurde vandaag een dergelijk voorstel naar het Constitutional Tribunal onder leiding van Julia Przyłębska, die onmiddellijk besloot om het donderdag al in behandeling te nemen. Deskundigen op het gebied van grondwettelijk recht leggen uit dat wat Witek en Przyłębska doen een flagrante schending van de grondwet is, en dat het vonnis van het Constitutional Tribunal geen juridische bevoegdheid zal hebben.

Al deze chaos is het gevolg van het feit dat PiS de presidentsverkiezingen op 10 mei probeert te organiseren, ongeacht de kosten. Het verving de nationale verkiezingscommissie door de Poolse postdienst als organiserende autoriteit en drukte 30 miljoen stembiljetten af ​​zonder enige rechtsgrondslag, om uiteindelijk te proberen de algemene verkiezingen per post door te drukken.

De oppositie beweert dat de verkiezingen zijn uitgesteld als succes
In een interview met TVN 24 reageerde Krzysztof Gawkowski (Lewica) op het nieuws over het nieuwe plan van de regering:

'Het is gewoon lachwekkend. De democratie wordt vertrapt. Wie geeft de Nationale Kiescommissie haar rechtmatige bevoegdheid terug? Het maakt me boos om te zien dat wat een nationale viering van democratie zou zijn, in een parodie wordt veranderd. Een stel gokkers en bedriegers met zetels in het parlement wilden ons een gruwelijke verkiezing bezorgen. '

"Dat de verkiezingen toch niet in mei plaatsvinden, is het succes van de oppositie. Maar we moeten nog steeds bedachtzaam zijn en wachten op concrete details; vanaf nu is alles wat we hebben een verhaal verteld door twee politici. Misschien is er weer een onverwachte wending, wie weet? Misschien kondigt maarschalk Witek iets nieuws aan? Zolang we in het ongewisse blijven over de precieze plannen voor wijziging van de kiescode en nieuwe richtlijnen met betrekking tot de poststemming, is het moeilijk om conclusies te trekken. En er is nog steeds de vraag over de goede wil van de regerende partij om met de oppositie samen te werken, omdat voor een dergelijke procedure duidelijk politieke consensus vereist is, 'zei Robert Kropiwnicki, KO MP. Op de vraag of zijn partij overweegt een nieuwe presidentskandidaat voor te dragen, weigerde hij commentaar te geven.

'Kaczyński trok zich terug in het belang van een stabiele coalitie. Gowin kan het zijn grote succes noemen, maar we hadden er ook een aandeel in. De verkiezingen in mei zijn immers uitgesteld ', aldus een van de senatoren van KO.

De Senaat, waar de oppositie de meerderheid heeft, heeft 30 dagen na de eerste ontvangst van de documenten de tijd om eventuele wetswijzigingen, met inbegrip van wijzigingen van de kieswet, te beoordelen en te becommentariëren.

Voordat de nieuwe plannen werden aangekondigd, hoopte de oppositie een akkoord te bereiken met Porozumienie, de meerderheid van de conservatieve coalitie te breken en Gowin zelfs voor te stellen als de nieuwe Sejm-maarschalk.

https://wyborcza.pl/7,173236,25932466,k ... ction.html

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Bericht door Lech » di mei 12, 2020 4:33 am

Polen plant presidentsverkiezingen met een mix van persoonlijk stemmen en per post
11.05.2020 21:56

De regerende conservatieven van Polen hebben maandagavond plannen onthuld om de presidentsverkiezingen van het land te houden, zowel per post als per persoonlijke stemming.

Indien goedgekeurd, vervangen de plannen de regels op grond waarvan presidentsverkiezingen alleen bij poststemming zouden zijn gehouden te midden van een coronavirusepidemie.

Staatspersbureau PAP meldde dat kiezers die een poststemming willen uitbrengen, volgens een nieuw wetsvoorstel van afgevaardigden van de regerende Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) 12 dagen voor de verkiezingsdag moeten informeren.

De deadline voor mensen in quarantaine tijdens de COVID-19-uitbraak zou vijf dagen voor de verkiezingen zijn.

De presidentiële stemming was gepland voor zondag, maar ging niet door tijdens de pandemie van het coronavirus, die 811 levens in Polen heeft geëist.

Parlementair voorzitter Elżbieta Witek zal naar verwachting binnen twee weken de datum van een nieuwe verkiezing bekendmaken.

Recht en Justitie hadden gewild dat de stemming deze maand door zou gaan, met het argument dat een poststemming de kiezers veilig zou houden, ondanks het coronavirus.

Maar Jarosław Gowin, het hoofd van een groepering die een junior partner is in de regeringscoalitie, kwam tegen het idee in en veroorzaakte ruzie onder de heersende conservatieven van het land.

Zijn fervent verzet wekte het vooruitzicht dat de regerende coalitiepartners niet in staat zouden zijn om voldoende stemmen op te brengen om parlementaire goedkeuring te krijgen voor een post-in-presidentiële stemming.

Te midden van de onzekerheid waarschuwde de stafchef van de premier vorige week dat Polen mogelijk het parlement moet ontbinden en vervroegde verkiezingen voor de wetgevende macht moet houden.

Gowin en Jarosław Kaczyński, hoofd van de Partij voor Recht en Rechtvaardigheid, gaven vervolgens een verklaring af waaruit bleek dat ze een compromis hadden bereikt.

Ze zeiden dat in plaats van 10 mei de presidentsverkiezingen van Polen op een later tijdstip per post zouden worden gehouden.
https://www.polskieradio.pl/395/7789/Ar ... son-voting

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Pools parlement verplicht stemmen per post voor presidentsverkiezingen

Bericht door Lech » wo mei 13, 2020 5:33 am

Pools lagerhuis stemt wet die kiezers keuze geeft tussen stemming per brief of in stemlokaal
Vandaag om 05:00 | Bron: BELGA - Print - Corrigeer

Afbeelding
Het Poolse lagerhuis heeft dinsdagavond groen licht gegeven voor een wet die ervoor zorgt dat burgers zelf kunnen kiezen of ze hun stem bij de komende presidentsverkiezingen per brief uitbrengen of in het stemlokaal.
Die presidentsverkiezingen hadden eigenlijk vorige zondag, 10 mei, moeten doorgaan, maar werden op het nippertje uitgesteld vanwege onder andere het coronavirus. De Poolse partijen raakten het de voorbije weken niet eens over hoe de presidentsverkiezingen georganiseerd moeten worden. Regeringspartij PiS was voorstander van een stemming per brief om zo alle gezondheidsrisico’s uit te sluiten, terwijl de oppositie vroeg om uitstel.

Een stemming per brief is in Polen nooit eerder georganiseerd, dus was een wetswijziging nodig, waarvoor aanvankelijk onvoldoende steun was in het Poolse parlement. Nu de verkiezingen uitgesteld werden, is er wel een meerderheid voor een stemming per brief. De 30 miljoen kiezers zullen echter zelf kunnen beslissen of ze stemmen per brief, of toch naar een stemlokaal gaan. Wie per brief wil stemmen, zal daarvoor een aanvraag moeten doen.

Nog niet meteen verkiezingen

Het wetsvoorstel vertrekt nu naar de Senaat. Die heeft 30 dagen de tijd om amendementen of een motie voor het verwerpen van het voorstel in te dienen. Daarna gaat het opnieuw richting het lagerhuis, dat het laatste woord heeft.

Wanneer de presidentsverkiezingen zullen plaatsvinden, staat nog niet vast. De kiescommissie besliste vorige zondag dat de parlementsvoorzitter twee weken de tijd heeft om een nieuwe datum te prikken. Er kunnen maximaal 60 dagen zitten tussen de dag van de aankondiging en de verkiezingsdag.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200513_04956959

Plaats reactie