Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Informatie over de Poolse politiek mag hier geplaatst worden.
Plaats reactie
Lech
Berichten: 3550
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Bericht door Lech » ma jun 29, 2020 5:14 am

Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde
28/06/20 om 22:04
Afbeelding
Huidig president Andrzej Duda heeft zoals verwacht de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Polen gewonnen. Hij haalde volgens een exitpoll 41,8 procent van de stemmen.


Duda wordt gesteund door de conservatieve regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid). Hij zal het nu in een tweede ronde moeten opnemen tegen centrumkandidaat Rafal Trzaskowski, de burgemeester van Warschau. Die kreeg volgens de exitpoll 30,4 procent van de stemmen achter zijn naam.

De verkiezingen zijn cruciaal voor de toekomst van Recht en Rechtvaardigheid. Een tweede mandaat voor president Andrzej Duda en de PiS zou tot nog meer omstreden veranderingen kunnen leiden.

De huidige president scoort vooral bij katholieke kiezers in kleine steden en op het platteland. De 48-jarige hanteerde op een verkiezingsmeeting nog een retoriek tegen LGBT-mensen.https://www.knack.be/nieuws/wereld/pool ... 15075.html

Lech
Berichten: 3550
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Bericht door Lech » di jun 30, 2020 5:03 am

'DEEL POLEN IN NEDERLAND KON NIET STEMMEN'
BNR Webredactie Gisteren, 11:06
Update: gisteren, 12:28
Zo'n 20 à 30 in Nederland woonachtige Polen konden hun stem niet uitbrengen op hun favoriete presidentskandidaat omdat de aangetekende brief van PostNL te laat binnenkwam. In plaats van twee dagen zou de post er vijf dagen over hebben gedaan, waardoor er stemmen verloren gingen in de verkiezingen van gisteren.


Dat zijn althans de signalen die binnenkwamen bij Pools cultuurhistoricus Iwona Gusc, Zij volgt de verkiezingen op voet en heeft een groot netwerk onder Polen in Nederland. 'Ik heb een bericht gekregen van een kennis in Den Haag. Ze stuurde maandag haar stembiljetten aangetekend opgestuurd. Tot op gisteren hadden ze geen bevestiging. Vervolgens zag ik mensen twitteren dat er meer gevallen waren.'

Beluister ook | Perestrojkast | Calimerocomplex van genaaid Hongarije

PostNL laat in een reactie aan BNR weten dat er geen sprake is van problemen met aangetekende brieven. Gusc wacht de reactie van de ambassade af. In Nederland gaat het in totaal om zo'n 17.000 Poolse stembiljetten.


https://www.bnr.nl/nieuws/internationaa ... et-stemmen

Lech
Berichten: 3550
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Bericht door Lech » vr jul 03, 2020 5:07 am

Prof. Flis: Duda's herverkiezing is zo goed als zeker
WYWIADAgnieszka Kublik
1 lipca 2020 | 14:40


Normaal gesproken zou het krijgen van 43 procent van de stemmen in vergelijking met de 30 procent van zijn belangrijkste tegenstander betekenen dat de zittende president met een enorme marge leidt. Omdat Kaczyński de verkiezingen echter als een strijd tussen PiS en de rest van de wereld heeft kunnen beschouwen, lijkt het erop dat de rest van de wereld 57 tegen 43 leidt.

Joachim Brudziński, het hoofd van de campagne van president Duda, kondigde al aan dat: „De komende weken zeer veeleisend zullen zijn; we zullen hard en nederig werken en vechten voor elke afzonderlijke stem ”. In het bijzonder, voor welke stemmen moeten ze het meest strijden?

- Alle peilingen suggereren dat kiesdistricten waar Bronisław Komorowski in 2010 slechts met een zeer kleine marge won, de meeste kans hebben om te worden beïnvloed. Dit zijn dezelfde kiesdistricten waar het Civic Platform in de beste jaren slechts een kleine voorsprong had.

Het is veel gemakkelijker om kiezers terug te winnen wiens steun je op een bepaald moment al had, dan nieuwe te overtuigen. We hebben het over steden en gemeenten in West-Polen waar, net als de vorige keer, relatief meer mensen van gedachten zullen veranderen. Op dergelijke plaatsen zag PiS de grootste piek in de steun van kiezers tijdens de presidents- en parlementsverkiezingen van 2015, maar ook bij parlementsverkiezingen vorig jaar.

Het zou voor Rafał Trzaskowski gemakkelijker zijn om daar meer stemmen te krijgen dan in Poznań, waar hij iedereen die kon worden overtuigd al overtuigde, of in conservatieve bolwerken als Janowo Lubelskie of de districten bij Łomża.

Trzaskowski gaat ook voor de oostflank.

-Hij zou moeten komen waar hij kan. Districtssteden in Oost-Polen zijn van cruciaal belang; dat geldt ook voor de meer centrale districten die aan Wielkopolska grenzen en de gebieden die voorheen in de 19e eeuw tot het Congres Polen behoorden. Hetzelfde geldt voor de provincie Śląsk in het zuidwesten en Kaszuby in het noorden.

Duda zoekt steun van zowel links als rechts. Maandag kondigde hij aan dat: "er een heel spectrum van waarden is die ik en dhr. Bosak is het daarmee eens, en ik denk ook dat we een vergelijkbare visie voor Polen delen ”. Ondertussen probeerde senator Stanisław Karczewski ons ervan te overtuigen dat "mensen die op Robert Biedroń stemden onze sociale beleidshervormingen waarderen".

- De strategie van Duda is in wezen gebaseerd op twee pijlers: de ene is identiteitspolitiek, die de opvattingen van de extreemrechtse Confederatie weerspiegelt, en de tweede, economische pijler, die dichter bij de kiezers staat aan de traditionele linkerkant van het spectrum. Natuurlijk dwingen deze twee pijlers de president om over de schreef te gaan.

Is er een kans dat degenen die op de linkse kandidaat Robert Biedroń hebben gestemd ook Andrzej Duda zullen steunen?

- Dat is waarschijnlijk het minst waarschijnlijke scenario.

Dat is sowieso een fractie; Biedroń zal waarschijnlijk eindigen met een historisch laag percentage stemmen, nog slechter dan Magdalena Ogórek, wiens steun vijf jaar geleden 2,38 procent bedroeg.

-Een prachtige ramp. Er was een zichtbaar gebrek aan een coherente strategie en een hele reeks chaotische beslissingen om mee te beginnen, en dat komt meestal niet bijzonder overtuigend over.

Wat zou dan de verdeling van stemmen in het voordeel van Duda kunnen beïnvloeden?

- PiS is er diep van overtuigd dat het niet alleen aan de goede kant van de geschiedenis staat - dat denkt iedereen over zichzelf - maar dat ze ook aan de meer populaire kant staan. Ze zijn er echt van overtuigd dat praten over identiteitspolitiek, ideologische kwesties opwerpen en tegelijkertijd een afkeer van Warschau en al die high-brow moderniteit die ermee gepaard gaat, voldoende zal zijn om de meerderheid van de mensen te overtuigen zich bij hun kamp aan te sluiten. Normaal gesproken zou het krijgen van 43 procent van de stemmen vergeleken met de 30 procent van zijn belangrijkste tegenstander betekenen dat de zittende president met een enorme marge leidt. Omdat Kaczyński de verkiezingen echter als een strijd tussen PiS en de rest van de wereld heeft kunnen beschouwen, lijkt het erop dat de rest van de wereld 57 tot 43 leidt. Dat betekent natuurlijk niet dat Trzaskowski de meest natuurlijke keuze is voor iedereen die PiS niet ondersteunt.

Het lijkt erop dat Artur Dziambor, lid van de extreemrechtse Confederacy-partij en Krzysztof Bosak's campagnemedewerker, al een besluit had genomen: „de keuze tussen Duda en Rafał Trzaskwoski is in wezen een keuze tussen een guillotine en een schot in het hoofd”.

Ze zullen nu van alles zeggen. Vanuit het oogpunt van Trzaskowski doen de Zuidelijken, door hun steun aan Duda niet te verklaren, hem alleen maar een plezier.

In de eerste verkiezingsronde kregen Trzaskowski en Hołownia, indien bij elkaar opgeteld, evenveel stemmen als Duda. Als we ook de stemmen voor Kosiniak-Kamysz en Biedroń zouden toevoegen, dat wil zeggen als we de volledige senaatsmeerderheid - Civic Coaltion (KO), Left (Lewica) en The Polish People's Party (PSL) - als één verenigd blok beschouwen , zouden we de leiding nemen.


Welk deel van het electoraat van Hołownia, Kosiniak-Kamysz en Biedroń zal beslissen om hun stem uit te brengen bij de startverkiezingen en op Trzaskowski te stemmen?

- De vraag zou eerder moeten zijn: welk deel van hun electoraat met stem tegen Duda. Opdat Trzaskwoski de meerderheid zou winnen, zou het hele electoraat van de andere drie kandidaten in de tweede ronde moeten verschijnen en op anti-Duda moeten stemmen.

Is dit zelfs mogelijk?

- Ik weet het niet zeker. We hebben het in de Senaat zien gebeuren, ook al was er bij sommige kandidaten geen duidelijke unanimiteit. Bijna het hele electoraat van het oppositionele blok moest tegen PiS stemmen om de oppositie te laten slagen en de meerderheid te winnen.

De opkomst van kiezers is cruciaal.

-Polen zag een recordbrekende opkomst van de kiezer, maar de meest indrukwekkende piek was in kleine steden - hoe kleiner de stad, hoe hoger het opkomstpercentage. Er is nog steeds een merkbaar verschil tussen de provincie en de steden, maar deze tendens neemt langzaam af.

Meer kiezers uit kleine steden ertoe aanzetten om naar stembureaus te gaan, is een onmiskenbare bonus die PiS de afgelopen jaren voor zichzelf heeft weten te verdienen; zij wisten al degenen die nationale verkiezingen als een high-brow urban-crowd-activiteit beschouwden, te overtuigen om te gaan stemmen. Het verhaal gaat tenslotte dat al deze snobs in de stad beweerden dat de opkomst van de kiezer afhangt van hoe slim de gemeenschap is.

In kleinere gemeenten was de kiezersopkomst zelfs groter dan bij de lokale verkiezingen, en bereikte waarschijnlijk haar hoogtepunt.

Vergeleken met zijn resultaten in de eerste ronde van vijf jaar geleden, staat Duda deze keer op een meer voorkeurspositie. Destijds won hij de eerste ronde met 33 procent.

- In 2015 vond een aanzienlijk deel van het electoraat dat het Civic Platform verdiende te verliezen, maar dat PiS het niet verdiende om te winnen. Deze keer zagen we een vergelijkbaar, zij het omgekeerd scenario: PiS verdiende het om te verliezen, maar PO verdiende het niet om te winnen. Vijf jaar vooruit, veel kiezers begrijpen hun keuze deze keer veel beter.

Denk je dat het mogelijk is dat de meeste supporters van Hołownia op Duda zullen stemmen?

-Nee. Duda hoopt dat de meeste van deze mensen hun stem niet eens uitbrengen.

Hołownia maakte het al duidelijk: hij steunt de zittende president niet

-Hołownia heeft nog bijna twee weken om met zijn activisten en supporters te praten en te beslissen hoe hij zich strategisch positioneert ten opzichte van Trzaskowski en waar hij invloed kan uitoefenen. We zullen zien of deze nieuwe golf van woede bij PiS sterker is dan de iets oudere en iets kleinere antipathie tegen PO.

https://wyborcza.pl/7,173236,26089295,p ... rtain.html

Lech
Berichten: 3550
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Bericht door Lech » vr jul 10, 2020 5:17 am

Verkiezingen om ‘de ziel van Polen’: conservatieve Duda vs progressieve Trzaskowski
Poolse presidentsverkiezingen Zondag kiest Polen tussen de fletse maar gulle president Duda en zijn uitdager, de progressieve kosmopoliet Trzaskowski. Portret van de twee kandidaten.

Emilie van Outeren
9 juli 2020 om 16:50
Leestijd 4 minuten

Afbeelding
Zittend president Andrzej Duda viert zijn overwinning na de exit-polls van de eerste verkiezingsronde eind juni.
Foto Kacper Pempel/Reuters
ANDRZEJ DUDA| PRESIDENT

Een nationalist die de ‘gewone Pool’ cadeautjes belooft
Andrzej Duda is de president met de makkelijkst uit te spreken naam sinds Polen een democratie is. Toch kent internationaal bijna niemand hem. Ook binnen Polen is hij, na vijf jaar als staatshoofd, nog steeds vooral een man zonder eigenschappen. Zonder visie. En zonder macht.

Niet dat Duda (48) onzichtbaar is. Hij krijgt onbeperkt zendtijd op de gepolitiseerde publieke omroep en heeft sinds het begin van zijn presidentschap ontelbare stadjes en dorpen bezocht. Een vriendelijke man die, samen met zijn populaire vrouw Agata, dichtbij zijn conservatieve kiezers komt. Vaak met cadeautjes: meer kinderbijslag voor gezinnen, meer geld voor gepensioneerden. Hij is bleekjes maar gewaardeerd. En permanent op campagne. „Een campagne die gestoeld is op herverdeling van welvaart en waardigheid voor de ‘gewone Pool’”, zegt politicoloog Renata Norkiene van de universiteit van Warschau.


Zondag wordt duidelijk of hij nog vijf jaar president blijft en daarmee zijn conservatief-nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) verzekert van een handtekening onder elke wet en elke rechtersbenoeming. De race is ongekend spannend. Peilingen zijn niet in staat buiten de foutmarges in te schatten of hij of zijn centrum-rechtse tegenkandidaat Rafal Trzaskowski meer dan 50 procent van de stemmen haalt.

De verkiezing wordt gezien als een gevecht om de ziel van Polen. Is het een pluriform en liberaal land dat de Europese Unie omarmt? Of wint opnieuw de stroming waar Duda voor staat: nationalistisch, katholiek en naar binnen gekeerd?

Andrzej Duda’s achtergrond is anders dan die van zijn achterban. Hij groeide op in een geleerd gezin in Krakau en studeerde daar rechten. Als jonge politicus had hij op zijn cv staan dat zijn ambitie en leiderschap waren begonnen bij de padvinderij. Hij werd medewerker, parlementariër, staatssecretaris en lid van het Europarlement, voordat PiS-leider Jaroslaw Kaczynski hem in 2015 uit Brussel plukte om presidentskandidaat te worden. Tot ieders verbazing won hij van de zittende Bronislaw Komorowski. Norkiene: „Er was behoefte aan verandering. Hij werd gezien als een fris gezicht en gaf Polen buiten de steden niet het gevoel op ze neer te kijken” – zoals veel politici doen. Vijf jaar lang wist hij het imago te houden van een gematigde factor binnen PiS, al stempelde hij altijd braaf af wat Kaczynski hem opdroeg.

Een paar maanden geleden leek zijn herverkiezing in mei een gegeven, maar de coronacrisis, matige economische vooruitzichten en interne kift in de PiS-coalitie, hebben zijn kansen verkleind. Terwijl Duda bezig was met een verkiezingsdebat, besloot de echte machthebber begin mei de stembusgang toch maar uit te stellen. Onbekend is of Duda daar in de televisiestudio van op de hoogte was.

Sindsdien voert hij een defensieve campagne. Hij ageert tegen de ‘inmenging’ van buitenlandse media en vooral tegen gelijke rechten voor lhbti’ers. „Duda heeft de zekerheid dat zijn vaste kiezers zondag naar de kerk gaan en meteen daarna naar de stembus”, zegt Norkiene. Maar de frisheid van vijf jaar geleden is eraf.

Afbeelding
Uitdager Rafal Trzaskowski afgelopen weekend op campagne in de provincie voor de tweede verkiezingsronde.

Foto Andrzej Grygiel/EPA

Mocht Rafal Trzaskowski zondag worden verkozen tot president van Polen, dan heeft hij dat volledig aan corona te danken. Voordat de in mei geplande verkiezingen op het allerlaatste moment werden uitgesteld, was hij namelijk niet eens kandidaat. In een gesprek met buitenlandse journalisten eind vorig jaar zei Trzaskowski (48) dat ook niet van plan te zijn. Officieel omdat hij zulk leuk en belangrijk werk doet als burgemeester in Warschau, stiekem waarschijnlijk ook omdat hij besefte veel te progressief te zijn om de helft van de 30 miljoen kiesgerechtigde Polen achter zich te krijgen.

Trzaskowski tekende begin 2019 een ‘lhbt-pact’ om seksuele minderheden in de hoofdstad beter te beschermen tegen discriminatie. Dat maakte hem, naar eigen zeggen, „staatsvijand nummer één” van de conservatief-nationalistische PiS-regering. Ook binnen zijn eigen partij, het centrum-rechtse Burgerplatform, liep hij ver voor de muziek uit.

Polen staat te boek als het meest homofobe land van de EU – op dat sentiment speelt tegenkandidaat en zittend president Andrzej Duda deze campagne gretig in. Toch geven peilingen Trzaskowski evenveel kans als Duda. Hij doet het vele malen beter dan de oorspronkelijke kandidaat van Burgerplatform, die bij dramatische peilingen dankzij het uitstellen van de verkiezingen op laatste moment ingewisseld kon worden.

Rafal Trzaskowski is geen nieuw gezicht in de landelijke politiek, noch in Brussel. Hij was zeven jaar lang Europarlementariër, staatssecretaris voor Europese Zaken en digitaliseringsminister namens Burgerplatform totdat die partij in 2015 naar de oppositie werd verbannen.

Zijn faam begon nog veel eerder: begin jaren 80 was hij kind-ster in een televisieserie. Trzaskowski’s vader was binnen de Warschause intelligentsia een bekende pianist en opa een gevierd taalkundige. De kosmopoliet Trzaskowski schept graag op in zes talen. Toen hem werd gevraagd of hij Duda zou uitdagen voor een verkiezingsdebat in het Engels, antwoordde hij: „Ik weet niet of ik zo wreed zou zijn”, verwijzend naar Duda’s gehakkel in internationaal gezelschap.

Die neerbuigende houding is precies waar kiezers Burgerplatform de afgelopen jaren op hebben afgerekend, maar Trzaskowski lijkt er nu mee weg te komen. Hij heeft zich in deze campagne met succes geprofileerd als ‘de kandidaat van verandering’ en ‘redder van de democratie’. „Hij trekt van nature veel jonge, stadse kiezers, vooral vrouwen”, zegt Renata Norkiene, politicoloog aan de universiteit van Warschau. „Maar met zijn verhaal over de democratie is hij ook aantrekkelijk voor oudere kiezers, die zijn daar sentimenteel over.” Zij kunnen zich Polen nog als (communistische) eenpartijstaat herinneren.

Sinds PiS in 2015 zowel de presidents- als de parlementsverkiezingen won, is de publieke omroep omgekat tot propaganda-vehikel en de onafhankelijke rechterlijke macht uitgekleed. Daar zijn veel Polen ongelukkig mee, mede omdat dit het land op ramkoers bracht met de Europese Commissie. Een president van een andere politieke snit kan rechtersbenoemingen blokkeren en wetten vetoën. Hoewel Trzaskowski in het presidentieel paleis Polens relatie met de rest van de EU zal verbeteren, zal van zijn mogelijke presidentschap geen helende werking uitgaan in het gepolariseerde Polen.


https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/09/ve ... i-a4005469

Lech
Berichten: 3550
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Bericht door Lech » ma jul 13, 2020 4:37 am

Exitpoll: Duda vergroot voorsprong in Poolse presidentsverkiezingen
De zittend president, de rechts-conservatieve Andrzesj Duda, lijkt zijn voorsprong op zijn uitdager Rafal Trzaskowsi, de liberale, pro-Europese burgemeester van Warschau te hebben uitgebreid.

Afbeelding

Dat blijkt uit een bijgewerkte poll die exitpoll-gegevens combineert met officiële resultaten van 90 procent van de stembureaus die hebben deelgenomen aan de exitpoll.

Duda staat nu op 51,0 van de stemmen, 0,6 procent meer dan eerder uit de poll bleek. Trzaskowski volgt op 49,0 procent. De opkomst was zondag met 68,9 procent hoog, aldus Ipsos.

De eerste officiële uitslagen worden morgen verwacht. Duda won eind juni de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met ruim met 43,5 procent van de stemmen.

Nek-aan-nek
Opiniepeilingen voorafgaand de verkiezingsgang voorspelden dat het een nek-aan-nek-race zou worden tussen Duda een bondgenoot van de heersende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), en Trzaskowski, die de steun van de grootste oppositiepartij Burgerplatform geniet. Duda ging de presidentsverkiezingen in als favoriet, maar in de peilingen leek Trzaskowski het gat tussen hen steeds verder te dichten.

Duda presenteerde zich tijdens zijn campagne als verdediger van katholieke waarden en extra overheidssteun aan gepensioneerden. Zijn herverkiezing is cruciaal voor de huidige regering, wil die zijn conservatieve agenda volledig ten uitvoer brengen.

De liberale Trzaskowski sprak eerder uit als president zijn veto in te zetten om wetswijzigingen die de Poolse democratie bedreigen tegen te houden. De regering in Warschau kon eerder op kritiek rekenen van de Europese Unie vanwege juridische hervormingen die de rechtsstaat zouden ondermijnen.


https://www.ad.nl/buitenland/exitpoll-d ... ~aea7ead6/

Plievo
Berichten: 2553
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Bericht door Plievo » ma jul 13, 2020 8:08 am

Rechts-conservatieve Andrzesj Duda herkozen als Poolse president

UPDATEDe zittend president, de rechts-conservatieve Andrzesj Duda, is herkozen als Poolse president. Duda stond vannacht in de exitpolls al voor op zijn tegenstander Rafal Trzaskowsi, de liberale, pro-Europese burgemeester van Warschau.

https://www.ad.nl/buitenland/rechts-con ... ~aea7ead6/

Lech
Berichten: 3550
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Bericht door Lech » ma jul 13, 2020 12:44 pm

Verkiezingen Polen: 'Voorstellen van partij Duda worden snel radicaler'

13-07-20 10:59Update: een uur geleden

207

Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter

De winst van president Andrzej Duda bij de Poolse verkiezingen is vooral te danken aan de oudere Poolse kiezers. Het is volgens Poolse cultuurhistorica Iwona Gusc de vraag of de conservatieve PiS-partij rekening gaat houden met de andere helft van de bevolking, die duidelijk heeft laten weten een andere koers te verlangen.

De uitslag van de Polen die in het Verenigd Koninkrijk hebben gestemd moet nog worden geteld. Maar hoewel de liberale Rafal Trzaskowski het bij de 'buitenlandse' Polen aanzienlijk beter deed dan Duda, kan deze uitslag de winst van de huidige president niet meer in gevaar brengen.

Er was gezien de kleine marge tussen de twee kandidaten dit weekend nog sprake van dat de partij Burgerplatform (PO) van Trzaskowski de uitslag aan ging vechten en een zwartboek met onregelmatigheden zou samenstellen.

"Maar de stemcommissie heeft al gezegd dat er geen wezenlijke onregelmatigheden zijn geconstateerd", weerlegt Iwona Gusc die optie. Zij is cultuurhistorica en docent internationale betrekkingen aan de Webster University en volgde de verkiezingen de afgelopen dagen nauwlettend.

'Nog nooit werd zo duidelijk dat veel Polen Duda niet willen'

De vraag is nu vooral of Duda inhoudelijk iets gaat doen met de uitslag die hem een marginaal mandaat geeft. "Het is nog nooit zo duidelijk geworden dat een groot deel van Polen hem en zijn partij helemaal niet wil", legt Gusc uit. "Maar tegelijkertijd werd die oppositie in de campagne al weggezet als een stel lastpakken die vooral de plannen van PiS wil dwarsbomen."

Deze retoriek was de afgelopen weken ook doorlopend te horen op de Poolse staatstelevisie, die eigenlijk louter positieve verhalen over PiS en Duda brengt. "Er zijn wel andere privézenders met een tegengeluid", vertelt de wetenschapper. "Maar vooral op het platteland kijken mensen hier niet naar; het medialandschap is nog ernstig verzuild in Polen. Vaak zijn die extra zenders alleen te zien met een abonnement waar je voor moet betalen. In dit licht is de enorme steun voor Trzaskowski des te opmerkelijker te noemen."

De liberale Rafal Trzaskowski haalde bijna 50 procent van de stemmen. Het land is tot op het bot verdeeld.

Duda en PiS spreken vooral de oudere generatie aan

De achterban van Duda wordt sowieso gevormd door de oudere Polen; in de categorie 18-49 was Trzaskowski veruit favoriet. "Je ziet een duidelijk te definiëren kloof in de samenleving, net zoals de verkiezing over de Brexit in het Verenigd Koninkrijk aantoonde", stelt Gusc.

"In de grote steden en bij de hoger opgeleide Polen was Trzaskowski veel populairder dan Duda. Zijn achterban is vooral op het platteland en bij de vijftigers en zestigers te vinden." In Nederland stemde bijna 83 procent van alle Polen op Trzaskowski.

De Polendeskundige vreest dat Duda en PiS de komende tijd nog stelliger gaan kiezen voor een rechts-radicale koers. "Dat is ook de groep kiezers die Duda tijdens de campagne heeft aangesproken", legt ze uit. "Hij lijkt niet voornemens het veilige midden te gaan opzoeken. PiS is antihomo, anti-islam en de partij zal snel met radicale wetsvoorstellen op het gebied van abortus gaan komen."

'EU is een vreemde macht die andere waarden opdringt'

Dit betekent vermoedelijk ook dat de verhouding met de Europese Unie nog verder op scherp wordt gezet. "De meerderheid van de Polen is nog pro-EU, omdat zij de waarde van de unie wel inzien. Polen heeft een economisch belang in Europa en de vrijheid van reizen en werken binnen de EU wordt erg toegejuicht."

Maar tegelijkertijd dringt de EU, volgens veel Polen, ook liberale waarden en ideologieën op waar het land minder enthousiast over is. "Dat beeld van een vreemde macht die Polen wetten en wil oplegt, zal Duda de komende tijd vermoedelijk gaan vergroten en uitventen."

Polen is in de geschiedenis met grote regelmaat onder de voet gelopen door grootmachten. Vooral de oudere generatie ziet de EU als een volgende 'indringer' die het land de wil probeert op te leggen. "Die angst om afhankelijk te zijn van anderen is een open zenuw in de Poolse geschiedenis", legt Gusc uit. "Veel Polen koesteren de autonomie van het land. En PiS speelt heel goed in op de vrees die weer kwijt te raken."

https://www.nu.nl/buitenland/6064074/ve ... caler.html

Lech
Berichten: 3550
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Bericht door Lech » vr jul 17, 2020 4:50 am

Verslagen oppositie eisen dat 'oneerlijke verkiezingen' door het Hooggerechtshof worden vernietigd
Afbeelding
De belangrijkste oppositiepartij van Polen, het Civic Platform (PO), heeft aangekondigd dat het zal proberen de presidentsverkiezingen van zondag door het Hooggerechtshof ongeldig te laten verklaren. De stemming was "niet gelijk, niet eerlijk en voldeed niet aan democratische normen", zegt de leider van PO.

De aankondiging van vandaag staat in contrast met eerdere opmerkingen van het campagneteam over het verlies van verkiezingskandidaat Rafał Trzaskowski, een plaatsvervangend leider van PO. Ze hadden opgeroepen tot juridische protesten tegen aspecten van de verkiezingen, maar zeiden niet dat ze de algehele uitslag wilden betwisten.

Volgens de officiële resultaten die maandagavond werden gepubliceerd, werd de conservatieve zittende Andrzej Duda zondag herkozen met 51,03% van de stemmen, terwijl de centrist Trzaskowski 48,97% behaalde - een winstmarge van 422.385 stemmen.

"We kunnen geen half miljoen stemmen goedmaken", zei een van Trzaskowski's assistenten dinsdag over verkiezingsprotesten. Gisteren zei een andere plaatsvervangend leider van de PO, Tomasz Siemoniak, dat de partij "de verkiezingsuitslag erkent".

Maar vandaag presenteerde de leider van PO, Borys Budka, een andere lijn. "We eisen dat de verkiezing nietig wordt verklaard", zei hij tegen omroep TVN24 en zei dat de wedstrijd "niet eerlijk was".

"Zelfs als de stemhandeling correct wordt uitgevoerd, hebben de omstandigheden, [zoals] het gebruik van openbare middelen en de inzet van de zogenaamde openbare media, ervoor gezorgd dat de situatie ongelijk was", legt Budka uit.

Hij doelde met name op de manier waarop de staatstelevisie - die door de overheid wordt gefinancierd en wettelijk verplicht moet worden gebalanceerd - werd gebruikt om de herverkiezing van Duda te ondersteunen en Trzaskowski aan te vallen.

Een oppositiekandidaat kan 'aan de Joodse eisen voldoen' als hij het presidentschap wint, waarschuwt de Poolse staatstelevisieWaarnemers van de OVSE wezen er in hun verslagen over beide verkiezingsrondes op dat de "openbare omroep er niet in is geslaagd een evenwichtige en onpartijdige dekking te bieden".

"In plaats daarvan fungeerde het als campagnemiddel voor de zittende en portretteerde het vaak zijn grootste uitdager als een bedreiging voor de Poolse waarden en nationale belangen", merkte de OVSE op.

Dit soort staatssteun voor president Duda betekende dat hij campagne voerde "op steroïden" (na dopingu), zei Budka vandaag. 'Polen zijn beroofd van echte verkiezingen.'

Vanmiddag, nadat PO haar verkiezingsprotesten bij het Hooggerechtshof had ingediend, kondigde oppositie-parlementslid Barbara Nowacka aan dat ze ook schendingen van de grondwet zouden hebben beweerd met betrekking tot de manier waarop de stemming was georganiseerd.

Ze merkte op dat een aantal vooraanstaande constitutionele geleerden twijfels heeft geuit over de vraag of de verkiezingen voldeden aan de grondwettelijke eis van een "gelijke en universele" stem.

Waarom de presidentsverkiezingen in Polen ongrondwettig zullen zijn - en het resultaat kan worden vernietigdIn reactie op de beweringen van de oppositie gaf de woordvoerder van de regering, Piotr Muller, in gesprek met Polskie Radio toe dat "in elk organisatieproces fouten kunnen optreden".

"Als er fouten zijn gemaakt in het [verkiezings] proces, moeten daaruit conclusies worden getrokken, maar die hebben geen invloed op de uitslag van de verkiezingen, omdat de marge tussen de kandidaten te groot is", aldus Muller, geciteerd door Polska Times.

Muller reageerde ook op vragen over de rol die de premier speelde bij het ondersteunen van de campagne van de president. Hij zei dat een dergelijke activiteit los stond van de officiële taken van de premier en werd gefinancierd uit het campagnebudget van Duda.

Vice-premier Jadwiga Emilewicz zei ook dat ze "geen reden ziet om de verkiezingen te annuleren".

Er bestaat bezorgdheid over de geldigheid van de wetgeving die is ingevoerd om de verkiezingen te laten plaatsvinden nadat een oorspronkelijk geplande stemming op 10 mei nietig was verklaard tijdens de coronaviruspandemie. Maar Emilewicz benadrukt dat 'alles in zeer moeilijke omstandigheden volgens de wet is gebeurd'.

Een voormalige opperrechter van het Constitutionele Tribunaal, Jerzy Stępień, vertelde TOK FM gisteren echter dat hij van mening is "dat er redenen zijn om de verkiezingen ongeldig te verklaren".

'Chaos die had kunnen worden voorkomen': een juridische analyse van de niet-verkiezing van Polen

Vandaag, 's middags, waren 164 verkiezingsklachten ingediend bij het Hooggerechtshof, meldt TOK FM. De deadline om rechtstreeks protesten in te dienen bij de griffier van het Hooggerechtshof was 16.00 uur. vandaag, of middernacht voor degenen die op consulaten zijn geplaatst of bezorgd.

Voorheen konden verkiezingsprotesten binnen 14 dagen na de bekendmaking van de officiële verkiezingsuitslag bij het Hooggerechtshof worden ingediend. Volgens de door PiS aangenomen en begin juni door Duda ondertekende wetgeving werd die periode echter teruggebracht tot drie dagen. Stępień is van mening dat die verandering op zichzelf een van de redenen zou kunnen zijn om de geldigheid van de verkiezingen aan te vechten.

Tot op heden hadden de meeste klachten betrekking op vertraagde levering van stembiljetten en problemen met de registratie van kiezers, meldt RMF 24. Een deel van het recordaantal Polen dat uit het buitenland wilde stemmen - van wie de meesten dit per post moesten doen - klaagde dat ze zich niet konden registreren of van het te laat ontvangen van stembriefjes.

Kandidaat-oppositie roept op tot verlenging van de buitenlandse kiezersregistratie na een systeemcrashEr is ook een klacht ingediend over het personeel van een stemcommissie die namen en telefoonnummers van geregistreerde kiezers voorleest terwijl ze hun stembiljetten ophaalden. Een andere klacht betrof het ontbreken van de officiële stempel op stemkaarten, die nodig is om de stemming als geldig te beschouwen.

Onet heeft deze week ook gemeld dat het team van Trzaskowski een klacht zal indienen over campagnefinanciering. Nadat de oorspronkelijk geplande verkiezing op 10 mei was afgeschaft, kon de kandidaten van de vorige campagne door wetgeving die een nieuwe stemming mogelijk maakte geld overhevelen naar de nieuwe. Dat bracht Trzaskowski, die een nieuwe kandidaat was, in een financieel nadeel voor Duda.

De Hoge Raad heeft 21 dagen na de officiële publicatie van de resultaten om te beslissen of de stemming geldig was, door verkiezingsprotesten en het rapport van de Nationale Kiescommissie (PKW) te overwegen.

De laatste oproep wordt gedaan door de kamer van buitengewone controle en openbare aangelegenheden van de Hoge Raad. Die kamer, en haar bevoegdheid om toezicht te houden op verkiezingen, werd door PiS ingevoerd als onderdeel van de betwiste herziening van de rechterlijke macht. De rechters die erop zitten, zijn voorgedragen door een ander orgaan dat is hervormd door de PiS, de Nationale Raad van Justitie (KRS).De Hoge Raad zelf oordeelde vorig jaar in een uitspraak dat de KRS "geen onpartijdige en onafhankelijke instantie" is. President Duda heeft sindsdien echter een nieuwe opperrechter van het Hooggerechtshof benoemd. Ze behoort tot de juryleden die zijn voorgedragen door de hervormde KRS. Een Europees Hof van Justitie over de legitimiteit van die rechters is nog in behandeling.

Vorig jaar trotseerde de kamer van buitengewone controle en openbare aangelegenheden echter de bewering dat ze onder de politieke invloed van PiS stond door een reeks protesten van de partij tegen de verkiezingen van de Senaat in oktober te verwerpen. Als gevolg van die besluiten bleef de Eerste Kamer in handen van de oppositie.


https://notesfrompoland.com/2020/07/16/ ... eme-court/

Lech
Berichten: 3550
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Bericht door Lech » vr jul 24, 2020 4:51 am

Poolse oppositie wil presidentsverkiezingen overdoen

Burgerplatform (PO), de grootste oppositiepartij in Polen, heeft het Poolse hooggerechtshof gevraagd de recente presidentsverkiezingen ongeldig te verklaren. Volgens de partij overtrad de Poolse regering de regels tijdens de campagne.

Tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen won de zittende president, de rechts-nationalistische Andrzej Duda, een tweede termijn. Op 12 juli versloeg hij de liberale burgemeester van Warschau Rafal Trzaskowski, de kandidaat van Burgerplatform. Hij kreeg 51 procent van de stemmen en zijn tegenstander 49 procent.

Duda is een nauwe bondgenoot van de conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), maar niet langer lid, omdat de Poolse president formeel boven de partijen staat.

PO-woordvoerder Jan Grabiec zei dat de regering volgens de oppositie het ambtelijk apparaat inzette voor politieke doeleinden en de publieke tv-zender TVP actief deelnam aan de campagne, in het voordeel van Duda.

"De omvang was vergelijkbaar met campagne voeren in Wit-Rusland en Rusland", zei Grabiec.

Een woordvoerder van het hooggerechtshof liet weten dat de klacht van PO is ontvangen, samen met "meer dan 5.800 andere klachten" van kiezers. Het is nog niet duidelijk wanneer de opperrechters zich over de kwestie zullen buigen.

De regering ontkent alle aantijgingen van de oppositie.

Poolse regering ligt vaak in de clinch met Brussel
De Europese verkiezingswaakhond, het Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR), stelt dat tv-zender TVP inderdaad werd misbruikt als campagnemiddel door Duda.

Zijn overwinning versterkt het kiezersmandaat voor de PiS om verdere hervormingen van het Poolse rechtsstelsel en de media door te voeren. Volgens de Europese Commissie zijn die in strijd met de principes van de democratische rechtsstaat.

De PiS heeft de structuur van het hooggerechtshof aangepast, zodat alleen rechters die door de huidige regering zijn aangesteld zich kunnen buigen over verkiezingskwesties.

Het conflict tussen Brussel en Warschau werd deze maand op scherp gezet tijdens de pijnlijke onderhandelingen over een coronasteunpakket.

Polen en Hongarije, dat onder de autoritaire premier Viktor Orbán ook onderwerp van Europese kritiek is, maakten bezwaar tegen de eis dat steungelden werden verbonden aan voorwaarden ter bescherming van de rechtsstaat. Uiteindelijk kwam er een compromis dat in het midden laat of een schending van de voorwaarden kan worden bestraft.

Beschuldiging van afluisteren
Daarnaast zei PO-woordvoerder Grabiec donderdag dat zijn partij gelooft dat de Poolse geheime dienst PO-politicus Slawomir Nowak heeft afgeluisterd en zijn e-mailverkeer in de gaten heeft gehouden. "We willen weten of het materiaal dat daarbij werd verzameld werd gedeeld met het campagneteam van Duda", aldus Grabiec.

Nowak werd woensdag gearresteerd op verdenking van corruptie, meldde staatspersbureau PAP. Hij ontkent schuld en zijn partij noemt zijn aanhouding politiek gemotiveerd.

'Claims van een slechte verliezer'
Regeringswoordvoerder Piotr Müller liet weten dat de kritiek van PO op de verkiezingscampagne en het vermeende afluisteren van Nowak de niet gestaafde claims van een slechte verliezer zijn. "Dit zijn, helaas, voorbeelden van hoe moeilijk het voor de medewerkers van Rafal Trzaskowski is om hun nederlaag te aanvaarden", zei hij tijdens een radio-interview.

Duda voerde een agressieve campagne met veel homofobe retoriek, aanvallen op commerciële media en beschuldigingen dat Trzaskowski zich voor het karretje van buitenlandse mogendheden liet spannen.

https://www.nu.nl/buitenland/6066287/po ... rdoen.html

Plaats reactie