Corona

Info uit de Poolse kranten, t.v., etc. kan hier geplaatst worden.
Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » di jun 02, 2020 4:52 am

Polen herstelt binnenlandse vluchten naarmate de coronavirusregels worden versoepeld
01.06.2020 07:00

Polen heeft maandag zijn luchten heropend voor binnenlandse vluchten omdat het de beperkingen verlicht die zijn opgelegd om de coronaviruspandemie te beteugelen.
Afbeelding
Staatsbedrijf LOT heeft vluchten tussen acht steden hersteld, waaronder tussen de hoofdstad Warschau en de noordelijke stad Gdańsk; en tussen Warschau en Krakau in het zuiden, Szczecin in het noordwesten en Wrocław in het westen.

Volgens regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, moeten passagiers hun temperatuur laten meten door warmtebeeldcamera's voordat ze aan boord gaan.

Aan de vliegtuigbemanningen is verteld dat ze maskers en handschoenen aan boord moeten dragen, terwijl passagiers hun mond en neus gedurende de hele vlucht met een masker moeten bedekken.

Onderminister van Infrastructuur Marcin Horała zei vorige maand dat Polen passagiersvluchten in drie fasen zou terugbrengen: eerst op binnenlandse routes; vervolgens op routes naar Europese bestemmingen; en tenslotte intercontinentale verbindingen, maar alleen naar regio's waar de COVID-19-pandemie onder controle is.

Polen heeft internationale lijnvluchten op 15 maart opgeschort.

In totaal hebben 23.786 mensen positief getest op de COVID-19-ziekte in Polen, met tot dusver 1.061 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, zeiden functionarissen zondagavond.


https://www.polskieradio.pl/395/7786/Ar ... ules-eased

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » wo jun 03, 2020 5:20 am

Polen begint met het heropenen van grenzen "binnen enkele dagen, misschien weken", zegt de minister van Buitenlandse Zaken
2 JUNI 2020 | COVID-19 | 0 REACTIES
Afbeelding
Polen begint met het heropenen van grenzen "binnen enkele dagen, misschien weken", zegt de minister van Buitenlandse Zaken
Het begin van het proces van heropening van de Poolse grenzen, die sinds half maart zijn opgeschort, moet worden gemaakt "binnen een paar dagen, misschien weken", zegt de minister van Buitenlandse Zaken, Jacek Czaputowicz.

Vandaag zei Czaputowicz op een top van ministers van Buitenlandse Zaken met de Baltische staten in Estland dat alles "op schema" was om te reizen "vóór de vakantie", aldus Interia. Hij voegde eraan toe dat experts in de nabije toekomst de risico's van reizen naar buurlanden zullen moeten inschatten.

Aangezien verschillende landen weer opengaan voor reizigers, hebben veel inwoners van Polen opgenomen op hun witte lijsten met toegestane bezoekers. Maar sommigen, zoals Montenegro vandaag, hebben Polen uitgesloten. Het Poolse ministerie van Volksgezondheid zal waarschijnlijk medio juni zijn eigen reisaanbevelingen doen.

Binnenlandse vluchten binnen Polen zijn deze week hervat tussen acht steden. Internationale spoor- en luchtverbindingen zijn echter nog steeds opgeschort, terwijl niet-ingezeten buitenlanders de toegang wordt geweigerd. Degenen die mogen binnenkomen - zowel Poolse staatsburgers als anderen - moeten twee weken quarantaine ondergaan.

Czaputowicz merkte op dat Polen en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen enkele van de laagste sterftecijfers tijdens de pandemie hebben geregistreerd. "Onze strategieën waren goed en we bevinden ons nu in een betere positie dan andere Europese landen", zei de minister van Buitenlandse Zaken.

"We worden erkend als epidemisch veilige landen en het is een kwestie van dagen, misschien weken, voordat we onze landen meer openen", voegde Czaputowicz toe.

Polen heeft enkele van de vroegste en strengste afsluitmaatregelen in Europa ingevoerd, waardoor het aantal infecties relatief laag is gebleven. Het aantal totale sterfgevallen dat dit jaar is geregistreerd, is in feite lager dan in de afgelopen tijd. In tegenstelling tot de rest van de EU heeft Polen echter zijn hoogtepunt van infecties niet bereikt.

Vorige week publiceerde Griekenland een lijst van 29 landen waarvan de toeristen vanaf 15 juni het zomerseizoen zouden mogen binnenkomen. Dit omvatte aanvankelijk Polen niet, maar dat besluit is sindsdien gewijzigd.

Tsjechië heeft Polen maandag ook opgenomen op de lijst van landen die als "veilig" worden beschouwd, en waarvan de burgers vanaf 15 juni de grenzen kunnen overschrijden zonder coronavirusonderzoek of quarantaine, meldt Polska Times.

Volgens een compilatie van rapporten van TVN24 kunnen ook mensen uit Polen momenteel Bulgarije, Kroatië, Portugal, Slovenië, Italië (vanaf 3 juni) zonder verplichte quarantaine binnenkomen.

Maar niet alle landen zijn van plan voorlopig Polen binnen te laten. Montenegro heeft Polen dinsdag uitgesloten van de lijst van 131 landen waarvan de burgers vrijelijk zouden mogen binnenkomen. De beslissing zou gebaseerd zijn op de vraag of een land minder dan 25 actieve coronavirusgevallen per 100.000 burgers heeft.

Op de top van vandaag in Estland kwamen andere onderwerpen aan bod, waaronder cyberbeveiliging, regionale samenwerking, de EU-begroting en het hulpfonds, evenals het Three Seas Initiative - een forum voor de twaalf EU-lidstaten in Midden- en Oost-Europa.

De ministers bespraken ook kwesties met betrekking tot de recente revisionistische verklaringen van Rusland over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.


https://notesfrompoland.com/2020/06/02/ ... -minister/

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » vr jun 05, 2020 5:33 am

Wizz Air verlengt de opschorting van haar Poolse activiteiten. De vluchten keren half juni terug
Afbeelding

Wizz Air zal pas half juni haar vluchten van en naar Polen hervatten. De luchtvaartmaatschappij besloot de schorsing van alle vluchten vanuit het land met nog een week te verlengen. Hoe kunt u uw geld terugkrijgen voor uw geboekte vlucht als deze is geannuleerd?

Wizz Air vliegt een week later dan gepland uit Polen
De luchtvaartmaatschappijen zijn een paar weken geleden begonnen met de verkoop van tickets voor juni en juli. Onder hen was Wizz Air, die verklaarde dat de eerste vliegtuigen van de luchthaven van Krakau in Balice aanstaande zondag 7 juni zullen vliegen.

Dit zal echter niet gebeuren. Wizz Air maakte donderdag bekend dat het de opschorting van vluchten met nog een week verlengt. "Als gevolg van de verlenging van de beperkingen op internationale vluchten, zal de luchtvaartmaatschappij alle vluchten van het Poolse vluchtnetwerk opschorten tot 14 juni". - vertelde Anna Robaczynska van Wizz Air.

Hoe krijg ik mijn geld terug voor mijn geboekte vlucht?
Passagiers die tickets rechtstreeks op wizzair.com of via de mobiele applicatie hebben geboekt, worden automatisch per e-mail over de wijzigingen geïnformeerd.

Zoals de vervoerder verzekert, ontvangen klanten 120% van de oorspronkelijke boekingswaarde. Ze kunnen het geld gebruiken om binnen twee jaar een vliegticket te kopen of om een ​​terugbetaling in contanten te vragen (dan ontvangen ze 100% van de oorspronkelijke boekingswaarde).

- Passagiers die via agentschappen, waaronder online reisbureaus, hebben geboekt, moeten contact opnemen met het bedrijf waar ze hun tickets hebben gekocht ", zegt Anna Robaczynska van Wizz Air.
https://wyborcza.pl/7,173236,26003860,w ... tions.html

Plievo
Berichten: 2615
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » zo jun 07, 2020 4:25 pm

Polen gaat volgende week zijn grens met Litouwen heropenen, vertelde de Poolse premier Mateusz Morawiecki zaterdag aan de particuliere radio-omroep'De grenzen tussen onze vrienden uit de regio van de Blatische Zee moeten binnen een paar dagen worden heropend', zei Morawiecki. Vrijdag heeft de Litouwse regering aangekondigd dat het land zijn grenzen zal openen voor andere Baltische landen, die erin slaagden de coronaviruscrisis onder controle te krijgen, meldde het Poolse persbureau IAR. "Ik ben blij dat onze strategische partner - Polen volgende week zal toetreden tot de groep van landen die de pandemie onder controle hebben", zei Saulius Skvernelis, premier van Litouwen, door het bureau. De Poolse premier voegde er echter aan toe dat het openen van de Poolse grenzen met andere Europese landen nog steeds wordt besproken, ook in de Europese Raad. Half maart verklaarde Polen een "staat van epidemie" en sloot het tijdelijk zijn grenzen voor niet-ingezetenen om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Maandag heropende de regering de hemel van het land voor binnenlandse vluchten, terwijl internationale passagiersvluchten opgeschort blijven. De Poolse luchtvaartmaatschappij LOT heeft vorige maand de opschorting van internationale vluchten verlengd tot 14 juni. In totaal hebben 26.249 mensen positief getest op de COVID-19-ziekte in Polen, met tot nu toe 1.155 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, zeiden functionarissen zondagochtend.

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » ma jun 08, 2020 5:05 am

Kolenmijn zorgt voor besmettingenpiek in Polen
Afbeelding

n Polen is dit weekend een recordaantal nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid houdt de piek verband met een uitbraak in een kolenmijn in het zuiden van het land.
Op zaterdag waren er 576 nieuwe gevallen, een dag later 575. Niet eerder zijn er op twee opeenvolgende dagen zoveel geïnfecteerden geteld. Bijna twee derde van alle nieuwe besmettingen is geconstateerd in een steenkoolmijn bij de stad Zofiowka, bij werknemers en familieleden. Ook in een andere mijn in hetzelfde gebied, de regio Silezië, is een groot aantal besmettingen vastgesteld.

Polen is sterk afhankelijk van steenkool, ongeveer 80 procent van de energie in het land wordt ermee opgewekt.

Beperkingen versoepeld
De regering begon eind vorige maand met het versoepelen van beperkingen, die begin maart waren ingesteld. De limiet voor openbare bijeenkomsten werd verhoogd tot 150 mensen en de eis van gezichtsmaskers werd geschrapt voor degenen die zich hielden aan sociale afstandsregels. Sinds zaterdag zijn verschillende openbare ruimtes, waaronder bioscopen, theaters, concertzalen, sportscholen en zwembaden, heropend.

Dit weekend waren Poolse presidentskandidaten aanwezig op campagnebijeenkomsten vanwege de verkiezingen op 28 juni.Het land van 38 miljoen mensen heeft tot nu toe 26.561 gevallen van Covid-19 gemeld, 1.157 Polen zijn aan de gevolgen van het longvirus gestorven.https://www.hln.be/nieuws/buitenland/ko ... Polen.html

Plievo
Berichten: 2615
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » ma jun 08, 2020 10:09 am

Polen sluit twaalf kolenmijnen vanwege besmettingenpiek

WARSCHAU - De Poolse regering sluit twaalf kolenmijnen vanwege een hoog aantal besmettingen met het coronavirus onder mijnwerkers. Afgelopen weekend registreerde Polen een recordaantal nieuwe besmettingen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid houdt de piek verband met een uitbraak in een kolenmijn in het zuiden van het land. Staatspersbureau PAP meldt dat bijna 20 procent van de besmette Polen mijnwerker is.
Afbeelding
De mijnen sluiten vanaf dinsdag voor drie weken. Het gaat om twee mijnen van het staatsbedrijf JSW en tien mijnen van de particuliere PGG group. In totaal hebben die bedrijven respectievelijk rond de 20.000 en 40.000 werknemers. Vicepremier Jacek Sasin kondigde de sluitingen aan en zei dat de mijnwerkers volledig worden doorbetaald.

Op zaterdag waren er 576 nieuwe gevallen, een dag later 575. Niet eerder zijn er op twee opeenvolgende dagen zoveel nieuwe geïnfecteerden geteld. Bijna twee derde van alle nieuwe besmettingen is geconstateerd in een steenkoolmijn bij de stad Zofiowka, bij werknemers en familieleden. Ook in een andere mijn in hetzelfde gebied, de regio Silezië, is een groot aantal besmettingen vastgesteld.

Polen is sterk afhankelijk van steenkool, ongeveer 80 procent van de energie in het land wordt ermee opgewekt. Volgens Sasin leiden de tijdelijke mijnsluitingen niet tot leveringstekorten. De regering komt binnenkort met een herstructureringsplan voor de mijnbouwsector.

Polen begon eind vorige maand met het versoepelen van beperkingen, die begin maart waren ingesteld. De limiet voor openbare bijeenkomsten werd verhoogd tot 150 mensen en de verplichting om een mondkapje te dragen werd geschrapt voor degenen die zich hielden aan sociale afstandsregels. Sinds zaterdag zijn verschillende openbare ruimtes, waaronder bioscopen, theaters, concertzalen, sportscholen en zwembaden, weer open. Dit weekend waren Poolse presidentskandidaten aanwezig op campagnebijeenkomsten vanwege de verkiezingen op 28 juni.

Het land met 38 miljoen inwoners heeft tot nu toe 26.561 gevallen van het longvirus gemeld, 1157 Polen zijn aan de gevolgen van Covid-19 gestorven.


https://www.telegraaf.nl/nieuws/1757936 ... tingenpiek

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » di jun 09, 2020 4:45 am

De Poolse luchtvaartmaatschappij LOT verlengt de opschorting van internationale vluchten tot 30 juni
08.06.2020 06:00

De Poolse luchtvaartmaatschappij LOT heeft de opschorting van internationale vluchten verlengd tot 30 juni tijdens de wereldwijde uitbraak van het coronavirus.

De staatsluchtvaartmaatschappij zei op haar website dat "vanwege de onstabiele situatie" op de luchtvaartmarkten en beperkingen als gevolg van de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus in Polen en wereldwijd "alle internationale vluchten gepland van 15 juni tot 30 juni 2020 zijn geannuleerd. '

Een eerdere opschorting zou op 14 juni aflopen.

Ondertussen werden de vluchten op een aantal binnenlandse passagiersroutes begin deze maand hervat, aangezien Polen de beperkingen die zijn opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, versoepelt.

Polen heeft medio maart de grenzen tijdelijk gesloten voor niet-ingezetenen en de meeste internationale vluchten en treindiensten opgeschort om de verspreiding van de COVID-19-epidemie het hoofd te bieden.

Een totaal van 26.561 mensen zijn positief getest op de COVID-19-ziekte in Polen, met tot nu toe 1.157 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, zeiden volksgezondheidsfunctionarissen zondagavond.

Te midden van de pandemie van het coronavirus liet LOT in april een plan vallen om de Duitse luchtvaartmaatschappij Condor te kopen.
https://www.polskieradio.pl/395/7989/Ar ... to-June-30

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » wo jun 10, 2020 6:06 am

Hilarische video van schoonmaakploeg in Pools attractiepark: 'Who you gonna call?'
Afbeelding
Attractiepark Energylandia in Polen bewijst dat er ook tijdens de coronacrisis nog genoeg te lachen valt. Het pretpark publiceerde vandaag een hilarische parodie op de iconische filmreeks Ghostbusters. In een nieuwe YouTube-video is te zien hoe schoonmaakmedewerkers het park op zeer grondige wijze ontsmetten.

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo

Dankzij hun witte pakken, speciale maskers en supersonische apparaten lijken ze zo ontsnapt uit de Ghostbusters-films. Op de achtergrond klinkt dan ook de wereldberoemde titelsong van zanger Ray Parker. De video heet 'COVID Busters'. "Ons dappere team van COVID-19-jagers dwaalt elke dag door Energylandia zodat u zich altijd veilig kunt voelen", zo luidt de beschrijving.

De Polen nemen de reinigingswerkzaamheden in het park zeer serieus. Er worden zelfs tractoren en drones ingezet om attracties, tafels, stoelen en andere onderdelen te desinfecteren. Personeelsleden en bezoekers moeten mondkapjes dragen.

Gestopt
Energylandia is sinds afgelopen zaterdag weer geopend voor publiek. Eigenlijk zou het park vanwege het coronavirus voortaan alleen nog tickets op datum verkopen. Daar is men inmiddels alweer mee gestopt. "De noodzaak om entreebewijzen vooraf te bestellen laten we varen", staat op de officiële site.

"Na talloze analyses, rekening houdend met de huidige statistieken, kunnen we jullie verzekeren dat de maximumcapaciteit niet overschreden zal worden. Reserveren is niet meer nodig." Reeds bestelde tickets blijven geldig op alle openingsdagen tot en met 10 januari 2021.

https://www.looopings.nl/weblog/14614/H ... -call.html

Plievo
Berichten: 2615
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » wo jun 10, 2020 2:23 pm

Polen heft de controles aan de EU-grenzen in het weekend op: verslag
10.06.2020 16:01

Polen heft de controles aan zijn grenzen met EU-landen op voor burgers van het Schengengebied tussen vrijdag en zaterdag 's nachts, meldt de particuliere omroep RMF FM

Een Brusselse correspondent voor de Poolse omroep zei woensdag dat ze "niet-officiële" bevestiging van de verhuizing bij de Europese Commissie had verkregen.

Het besluit betekent dat de controles zullen worden opgeheven aan de grenzen van Polen met Duitsland, Litouwen, Tsjechië en Slowakije, voegde correspondent Katarzyna Szymańska-Borginon eraan toe.

Polen sloot op 15 maart zijn grenzen tijdelijk voor niet-ingezetenen om de verspreiding van de coronavirusepidemie te beteugelen.

Een totaal van 27.668 mensen hebben positief getest op de COVID-19-ziekte in Polen, met tot dusver 1.191 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, zeiden functionarissen woensdagochtend.https://www.polskieradio.pl/395/7785/Ar ... end-report

Plievo
Berichten: 2615
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » vr jun 12, 2020 1:24 pm

Poland announces reopening of borders and flights

JUN 10, 2020 | COVID-19 | 4 COMMENTS

Poland will reopen its borders with other European Union countries this Saturday, 13 June, and permit international flights from next Tuesday, 16 June, Prime Minister Mateusz Morawiecki announced today.

Poland’s borders have been closed from mid-March to people who are not citizens or residents of the country. Those permitted to enter the country have been obliged to go into quarantine for two weeks on arrival.

International air and rail passenger connections have also been suspended, although domestic flights were resumed on 1 June.

In a press conference today, Morawiecki said, “We have been able to quickly bring about the return of our economy to third, fourth gear, and soon, I hope, fifth gear. We need to restore trade contacts with the European Union as soon as possible,” reports Onet.

European Commission spokesman Adalbert Jahnz confirmed that Poland had given information that from 13 June it was suspending controls and restrictions on the internal EU borders.

“From 16 June flights will be possible, although of course carriers need to adapt,” Morawiecki said. “They will probably need a week, two, or three to prepare their flight networks, booking and so on.” He said that the Polish national airline LOT had been informed that it could begin planning for a return.

Kancelaria Premiera

✔@PremierRP

Od soboty 13 czerwca będzie można swobodnie podróżować i przekraczać granice wewnętrzne Unii Europejskiej.

Więcej https://www.gov.pl/web/koronawirus/13-c ... -wyrywkowo …The prime minister did not mention whether the quarantine requirement would still apply to people arriving in Poland, Onet notes. However, information published by the government soon after confirmed that travellers would not have to enter quarantine.

“We are at an important moment in the battle with coronavirus…We don’t know what will happen in a month, two, or three. But today we can say that we are handling the risk in the right way,” Morawiecki said.

Poland has had a relatively low number of coronavirus infections and deaths by European standards. However, unlike in almost all other EU countries, the number of new and active cases of the virus are not yet in decline.

Record numbers of infections were recorded over the weekend and on Monday. But the majority of cases are from a single province, Silesia, where there have been mass outbreaks in mines.

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » wo jul 01, 2020 5:14 am

Poolse minister van Volksgezondheid waarschuwt voor tweede coronavirusgolf en terugkeer naar verplichte gezichtsbescherming
Anita Karwowska, Piotr Cieśliński
24 czerwca 2020 | 15:40
Afbeelding

Afgelopen zondag werden er in totaal meer dan 183.000 nieuwe gevallen van COVID-19 wereldwijd gemeld, wat een nieuw dagelijks record vestigde. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een versnellende pandemie.

Tot nu toe werd op 18 juni het hoogste dagelijkse aantal nieuwe infecties geregistreerd - meer dan 181.000 gevallen.

Hoewel geen enkel land gespaard is gebleven van het coronavirus, is het nog zorgwekkender dat twee derde van alle landen een toename van het dagelijkse besmettingspercentage meldt.

Een dodelijk en gevaarlijk virus
- De wereld is een nieuwe en gevaarlijke fase ingegaan - zegt de directeur-generaal van de WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus - Veel mensen zijn het begrijpelijk genoeg om thuis te zijn. Het is begrijpelijk dat landen graag hun samenlevingen en hun economieën openstellen. Maar het virus verspreidt zich nog steeds snel. Het is nog steeds dodelijk en de meeste mensen zijn nog steeds vatbaar.

De WHO roept alle landen op om geïnfecteerde personen te identificeren en te isoleren, maar ook om alle mensen die mogelijk met hen in contact zijn gekomen, in quarantaine te plaatsen en te testen.

De meeste nieuwe gevallen zijn geregistreerd in Noord- en Zuid-Amerika. Met een dodental van meer dan 50.000 en een aantal nieuwe infecties die nu ruim boven de 1 miljoen liggen, is Brazilië op weg om het nieuwe epicentrum van de pandemie te worden. Epidemiologen schatten dat het dodental van Brazilië op het gebied van coronavirus tegen juli de VS zal overtreffen (2,2 miljoen geïnfecteerden en bijna 120.000 doden), waardoor het het nummer één land ter wereld is wat betreft COVID-19-dodelijke slachtoffers.

In Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië trekt de pandemie ook aan.

Sinds het begin van het jaar heeft het coronavirus (vanmiddag) al 468.000 mensen gedood; dat is zelfs meer dan malaria.

Nogmaals in quarantaine
Omdat het het meest urgente sociale probleem is en nog maar twee maanden geleden het belangrijkste onderwerp op de politieke agenda, gebruiken sommige politici de pandemie nu als een instrument om hun tegenstanders aan te vallen.

Zondag zei president Andrzej Duda, terwijl hij tijdens zijn campagnevergadering in Krakau kritiek had op de voormalige PO-PSL-regering: - Ze waren erger dan het coronavirus. Zelfs het coronavirus heeft onze economie niet zoveel schade berokkend als zij.

De president sprak deze woorden aan het einde van een weekend dat culmineerde in 620 nieuwe infecties en 22 sterfgevallen in verband met COVID-19. Maandagochtend groeide het aantal met nog eens 296 gevallen en nog eens drie doden. Daarom hebben twee Baltische landen de verplichte quarantaine opnieuw ingevoerd voor Poolse burgers die hun grenzen overschreden, en Slovenië heeft nieuwe beperkingen opgelegd voor reizen van en naar Polen.

Voor de minister van Volksgezondheid Łukasz Szumowski is een tweede golf van infecties in de herfst een gegeven: het komt met het griepseizoen. We doen wat we kunnen om ons voor te bereiden; we blijven persoonlijke beschermingsmiddelen en de benodigde uitrusting kopen. Ik weet zeker dat er geen noodzaak is voor nog een afsluiting. Maar ik denk wel dat er meer infecties zullen zijn - zei de minister in een interview voor het Poolse persagentschap. Hij sloot een terugkeer naar verplichte gezichtsmaskers niet uit.

Directeur van de Poolse Vereniging voor Epidemiologie en Infectieziekten prof. Robert Flisiak, wijt het hoge besmettingspercentage aan onvoldoende tests aan het begin van de pandemie.

-Daarom waren we in het ongewisse over de werkelijke omvang van de infecties en slaagden we er daarna niet in de verspreiding van het virus te beheersen - legt hij uit.

De tweede verklaring voor deze sluipende epidemie is volgens hem het feit dat we collectief zijn begonnen de veiligheidsmaatregelen te negeren.https://wyborcza.pl/7,173236,26064526,p ... e-and.html

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » vr jul 31, 2020 5:13 am

Polen meldt recordaantal nieuwe coronabesmettingen
Afbeelding

Polen heeft het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen gemeld sinds het begin van de pandemie. Bij nog eens 615 mensen is vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen.

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat ook de komende dagen veel nieuwe coronagevallen worden gemeld. In totaal zijn 45.031 besmettingen en 1709 doden gemeld in het land met circa 38 miljoen inwoners.
De Poolse regering overweegt nieuwe maatregelen te nemen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het kan volgens een woordvoerder gaan om een quarantaineplicht voor reizigers uit sommige landen, zoals Spanje.
https://www.dvhn.nl/buitenland/Polen-me ... gle.com%2F

Plievo
Berichten: 2615
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » di aug 04, 2020 11:25 am

Polen meldt hoogste stijging coronagevallen tot dusver
Afbeelding


WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen heeft een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Bij nog eens 680 mensen is vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen. Het dodental door de epidemie steeg met 6 naar 1738.

In het land zijn in totaal 48.149 coronabesmettingen gemeld. De autoriteiten overwegen nieuwe maatregelen te nemen om verdere verspreiding tegen te gaan, zoals verplichte coronatesten voor reizigers die terugkeren naar Polen.


http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenl ... ocid=ientp

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » do aug 06, 2020 4:57 am

Winkelinspecties, hogere boetes, registratie van bruiloften - de overheid haalt de schroeven aan voor de tweede golf van coronavirus
Jakub Łukaszewski
4 sierpnia 2020 | 16:56
Afbeelding
Minister zdrowia Łukasz Szumowski (Fot.Maciek Jaźwiecki / Agencja Gazeta)

De regering van Wet en Justitie heeft een aantal wijzigingen aangekondigd in haar aanpak van de bestrijding van de coronavirusepidemie. Vanaf deze week zijn er inspecties in winkels om te verifiëren of klanten maskers of vizieren dragen. Ondernemers moeten ook rekening houden met hogere straffen voor het niet naleven van sanitaire vereisten.


Vorige week vertoonde het aantal gediagnosticeerde nieuwe coronavirusinfecties in Polen een aanzienlijke stijging - met een recordaantal van 658 gevallen op zaterdag.

Volgens de minister van Volksgezondheid Łukasz Szumowski is dit het resultaat van versoepeling van de sanitaire beperkingen (epidemiologische hotspots omvatten tal van familie-evenementen, voornamelijk bruiloften) en van grote uitbraken van infecties in productie-installaties, voornamelijk mijnen.


Bruiloften onder strengere controle
Om de toename van infecties tegen te gaan, heeft de minister van Volksgezondheid een wijziging in de epidemiologische regelgeving aangekondigd. Grote evenementen, zoals bruiloften, krijgen meer controle van de sanitaire inspectie. - We zijn van plan de wetgeving te wijzigen. We zullen voorstellen om grote vergaderingen, zoals bruiloften, te registreren, zodat we gemakkelijker een epidemisch onderzoek kunnen uitvoeren. Elke bruiloft zal moeten worden geregistreerd, inclusief de namen van alle deelnemers, zowel om ervoor te zorgen dat het niet meer dan 150 mensen omvat, en om het gemakkelijker te maken om alle personen te identificeren die contact zouden kunnen hebben gehad met een mogelijk geïnfecteerde persoon - Szumowski kondigde aan op de Poolse radio.

De minister maakte ook bekend dat de politie en de sanitaire inspectie deze week meer controles gaan uitvoeren in de winkels om te kijken of klanten en personeel hun mond en neus bedekken. - Er zijn geen excuses. Helaas is het nodig om mensen eraan te herinneren dat dit de wet is. Er zijn geen gegevens die zouden zeggen dat het gedragen masker de hoeveelheid zuurstof die een persoon bereikt, vermindert. Een klein deel van de bevolking heeft medische bezwaren tegen het dragen van een masker. Als iemand zich ongemakkelijk voelt tijdens het dragen van het masker, kunnen ze een vizier dragen - zei Łukasz Szumowski.

De regering kondigt zelfs een wijziging aan in de regelgeving voor het afdekken van mond en neus. - Mensen die ademhalingsproblemen aangeven en die het masker niet kunnen dragen, zouden een vizier moeten dragen - zei regeringswoordvoerder Piotr Müller in TVN 24.

Scholenbeperkingen - afhankelijk van de wijk
De woordvoerder liet ook weten dat de overheid hogere sancties voorbereidt voor ondernemers die op hun werk niet voldoen aan de sanitaire eisen. - Het is nu voordeliger om boetes te betalen dan de werkplek aan te passen aan de eisen. Daarom kunnen de nieuwe sancties meerdere keren zo hoog zijn als de huidige ”, zegt Müller. Naar zijn mening kunnen de districten met het hoogste aantal besmettingen een verandering in de restricties verwachten, bijvoorbeeld wat betreft het aantal mensen dat in restaurants verblijft.

Ook de regionalisering van scholen is een optie die de overheid overweegt. - Dus als bijvoorbeeld het aantal nieuwe infecties in een wijk onder een bepaald niveau ligt, functioneert de school normaal. Als dit niveau boven een gevaarlijke drempel komt, dan zou het functioneren van de school beperkt zijn - aldus de regeringswoordvoerder.https://wyborcza.pl/7,173236,26183718,s ... s-the.html

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » vr aug 07, 2020 5:18 am

Piek in coronavirusinfecties. Overheid scherpt de beperkingen in 19 districten aan. Bruiloften zonder oudere familieleden.

De regering bereidt nieuwe sanitaire beperkingen voor te midden van een recente piek in besmettingen met het coronavirus. Hoogstwaarschijnlijk zullen bruiloften plaatsvinden zonder oudere familieleden en alleen met gezichtsmaskers. Nog strengere beperkingen in 19 districten.


Deze week zag Polen een aanzienlijke piek in gediagnosticeerde besmettingen met het coronavirus, met een recordaantal van 680 nieuwe gevallen op dinsdag.

Eerder deze week kondigde de minister van Volksgezondheid, Łukasz Szumowski, nieuwe regelgeving aan om de verspreiding van de coronavirusepidemie te stoppen. Grote evenementen zoals bruiloften vinden plaats onder streng toezicht van de sanitaire inspectie en moeten geregistreerd worden. De minister noemde ook winkelinspecties om te controleren of klanten en personeel een gezichtsmasker of vizier dragen. Ondernemers moeten ook hogere boetes verwachten voor het niet naleven van hygiënevoorschriften.

Bruiloften zonder senioren

De regering van Wet en Recht werkt momenteel aan het opleggen van aanvullende beperkingen. Een van de besproken verordeningen zal bejaarden effectief verbieden bruiloften bij te wonen. - Als het betekent dat we het leven en de gezondheid van onze grootouders moeten beschermen, zullen we een verbod invoeren om te voorkomen dat senioren dergelijke evenementen bijwonen - zei de vice-minister van Ontwikkeling, Olga Semianiuk, tijdens haar tv-optreden op de "Rzecz o polityce" ("een ding over politiek ”) programma.


Het dagblad "Rzeczpospolita" meldde dat de nieuwe richtlijnen voor bruiloften opgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid en de Hoofd Sanitaire Inspectie een verplicht bevel kunnen bevatten om gezichtsmaskers te dragen en een limiet aan het aantal deelnemende gasten.

Strengere beperkingen in 19 districten

Gezien een recente piek in nieuwe gevallen van coronavirus op bepaalde plaatsen in het land, zal de minister van Volksgezondheid zaterdag strengere beperkingen invoeren in 19 geselecteerde districten. De wijken zijn ingedeeld in de rode (meer gevallen) en gele zones.

Er zullen strengere beperkingen worden opgelegd in "rode" districten in Zuid-Polen zoals Ostrzeszowski, Nowosądecki, Wieluński, Pszczyński, Rybnicki, Wodzisławski en in de steden Nowy Sącz, Rybnik en Ruda Śląska.

"Gele" districten zoals Wieruszewski, Jastrzębie Zdrój, Jarosławski, Żory, Kępiński, Przemyski, Cieszyński, Pińczowski, Oświęcimski en Przemyśl zullen mindere beperkingen kennen.

Mensen die in 9 van de "rode" wijken wonen, zullen een verplicht bevel moeten naleven om hun gezicht op alle openbare plaatsen te bedekken. De beperkingen zijn ook van toepassing op het openbaar vervoer (50% zitplaatsen). Er is een limiet van 50 gasten voor bruiloften georganiseerd in "rode" zones. In 10 van de geselecteerde "gele" zones is het maximale aantal bruiloftsgasten 100 personen.


https://wyborcza.pl/7,173236,26188434,s ... tions.html

Plievo
Berichten: 2615
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » zo aug 09, 2020 8:29 am

Polen legt opnieuw strengere COVID-19-regels op in de zwaarst getroffen gebieden
08.08.2020 07:00

Polen heeft zaterdag opnieuw strengere COVID-19-maatregelen ingevoerd in enkele van de zwaarst getroffen gebieden na een recente piek in infecties.
Een coronavirus-testlocatie in de westelijke regio Wielkopolskie in Polen, waar een uitbraak is ontstaan ​​onder werknemers van pluimveefabrieken.
Een testlocatie voor coronavirus in de westelijke regio Wielkopolskie in Polen, waar een uitbraak is ontstaan ​​onder arbeiders van pluimveefabrieken.Foto: PAP / Tomasz Wojtasik
In een eerste stap werden de beperkingen tijdelijk hersteld in 19 provincies, met de hoogste stijgingen in nieuwe gevallen.

Dit zijn onder meer gebieden in de steenkoolregio Silezië in het zuiden, de naburige provincie Małopolskie en de westelijke provincie Wielkopolskie, waar onlangs een aantal nieuwe virushotspots zijn opgedoken.

Afhankelijk van de ernst van de uitbraken omvatten hernieuwde "rode" en "gele" maatregelen het verplicht dragen van gezichtsmaskers buitenshuis, stoepranden op sportfaciliteiten en culturele locaties, en beperkingen voor degenen die het openbaar vervoer gebruiken.
Afbeelding

De autoriteiten hebben ook het aantal mensen beperkt dat bruiloften, begrafenissen en andere evenementen in de zwaarst getroffen gebieden kan bijwonen.

De nieuwe regels traden in werking nadat het land een dag eerder voor de zesde keer sinds midden vorige week een recordgroei van één dag in gevallen van coronavirus meldde.

Het aantal nieuwe virusgevallen dat vrijdag werd bevestigd, steeg met 809 ten opzichte van de vorige dag, terwijl het dodental met 13 toenam, volgens de volksgezondheidsautoriteiten.

Het Poolse ministerie van Volksgezondheid meldde vorige week drie dagen op rij een stijgend aantal nieuwe gevallen van coronavirus, met infecties die op zaterdag een dagelijkse piek van 658 bereikten.

Ambtenaren waarschuwden destijds dat sommige beperkingen opnieuw zouden kunnen worden ingevoerd als het aantal gevallen bleef toenemen als gevolg van het negeren van volksgezondheidsrichtlijnen.

Minister van Volksgezondheid Łukasz Szumowski vertelde verslaggevers eerder deze week dat Polen de komende dagen waarschijnlijk een verdere toename van bevestigde gevallen van coronavirus zal zien te midden van intensievere tests.https://www.polskieradio.pl/395/7989/Ar ... thit-areas

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » di aug 11, 2020 4:48 am

Het aantal gevallen van coronavirus in Polen stijgt tot 52.410, sterfgevallen tot 1.809: ministerie van Volksgezondheid
10.08.2020 11:32

In totaal hebben 52.410 mensen positief getest op het coronavirus in Polen sinds het begin van de pandemie, en tot nu toe zijn er 1.809 overleden aan de luchtwegaandoening COVID-19, zeiden functionarissen maandag.

Het aantal nieuwe virusgevallen is volgens de volksgezondheidsautoriteiten met 619 gestegen ten opzichte van de vorige dag, terwijl het dodental met twee toenam.

Op zaterdag meldde het Poolse ministerie van Volksgezondheid een record dagelijkse stijging van 843 nieuwe coronavirusinfecties in het hele land, het hoogste aantal sinds de pandemie begin maart het land trof.


'Staat van epidemie'


De eerste SARS-CoV-2-infectie in Polen werd op 4 maart door de autoriteiten bevestigd, terwijl de eerste dodelijke afloop van het coronavirus in het land op 12 maart werd aangekondigd.

Polen verklaarde later die maand een "toestand van epidemie" en sloot tijdelijk zijn grenzen voor niet-ingezetenen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Internationale lijnvluchten en passagiersspoorverbindingen werden op 15 maart opgeschort.

In een andere poging om de verspreiding van de COVID-19-epidemie in te dammen, verbood de regering openbare bijeenkomsten en sloot ze alle pubs, clubs en restaurants.

Gezondheids- en overheidsfunctionarissen drongen er bij Polen op aan thuis te blijven en sociale afstand te nemen.

Mensen moesten in het openbaar maskers of andere gezichtsbedekkingen dragen.


Vaststelling van beperkingen

Sommige beperkingen werden eind april versoepeld, en hotels en winkelcentra mochten begin mei weer opengaan toen het land naar de volgende fase ging om de blokkering van het coronavirus te versoepelen.

Kappers, schoonheidssalons, restaurants, bars en cafés mochten half mei weer opengaan voor klanten.

Polen versoepelde de regels voor gezichtsmaskers eind mei en stond ook openbare bijeenkomsten toe van maximaal 150 mensen.

In een andere poging om de maatregelen tegen het coronavirus te versoepelen, heeft de regering de beperkingen opgeheven voor het aantal mensen dat zich mag verzamelen in plaatsen zoals winkels, restaurants en kerken, hoewel gezichtsbedekking en sociale afstandelijkheid nog steeds vereist zijn.

Kinderdagverblijven en kleuterscholen in het hele land kregen het groene licht om de activiteiten te hervatten.

Polen heropende ook buitensportterreinen en stond eind mei toe dat voetbalwedstrijden achter gesloten deuren werden gespeeld.

Cultuur- en uitgaansgelegenheden en indoor sportfaciliteiten mochten hun activiteiten vanaf 6 juni hervatten.

De Poolse voetbal- en speedway-stadions gingen op 19 juni weer open voor toeschouwers met een capaciteit van 25 procent.

Eind mei begonnen basisscholen weer open te gaan voor jonge kinderen toen het land meer COVID-19-veiligheidsmaatregelen ophief.

Maar de meeste scholen op alle onderwijsniveaus bleven tot het einde van het academische jaar op 26 juni gesloten voor studenten en boden afstandsonderwijs in plaats van persoonlijke lessen.

Polen heropende zijn grenzen met zijn buurlanden van de Europese Unie in juni.

Op 1 juni heropende het land zijn lucht voor binnenlandse vluchten, terwijl sommige internationale vluchten naar bestemmingen binnen Europa later in de maand konden worden hervat.

Polen hervatte begin juli vluchten naar een aantal landen buiten de Europese Unie, waaronder Groot-Brittannië en Canada.

Meer stoepranden opgeheven

De regering heeft eind vorige maand de beperkingen van het land op het gebied van coronavirus verder versoepeld, waardoor meer mensen op sport- en culturele evenementen kunnen komen.

Sportstadions kregen het groene licht om fans tot 50 procent van hun normale capaciteit te huisvesten, tegen 25 procent onder de vorige regels.

Polen versoepelde ook zijn maatregelen voor sociale afstand vanaf 25 juli en beveelt aan dat mensen 1,5 meter bij anderen vandaan blijven om de veiligheid te behouden, ten opzichte van een eerdere richtlijn van 2 meter.


Hernieuwde maatregelen na piek


Te midden van een piek in infecties heeft het land zaterdag opnieuw strengere COVID-19-maatregelen ingevoerd in enkele van de zwaarst getroffen gebieden.

In een eerste stap werden de beperkingen tijdelijk hersteld in 19 provincies, met de hoogste stijgingen in nieuwe gevallen.

Deze omvatten gebieden in de steenkoolregio Silezië en de provincie Małopolskie in het zuiden, evenals in de westelijke provincie Wielkopolskie, waar onlangs een aantal nieuwe virushotspots zijn opgedoken.

Afhankelijk van de ernst van de uitbraken, omvatten vernieuwde "rode" en "gele" maatregelen het verplicht dragen van gezichtsmaskers buitenshuis, stoepranden op sportfaciliteiten en culturele locaties, en beperkingen voor degenen die het openbaar vervoer gebruiken.

De autoriteiten hebben ook het aantal mensen beperkt dat bruiloften, begrafenissen en andere evenementen in de zwaarst getroffen gebieden kan bijwonen.https://www.google.com/search?q=vertale ... e&ie=UTF-8

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » vr aug 14, 2020 4:55 am

Het aantal gevallen van coronavirus in Polen stijgt tot 54.487, sterfgevallen tot 1.844: ministerie van Volksgezondheid
13.08.2020 10:45

In totaal hebben 54.487 mensen positief getest op het coronavirus in Polen sinds het begin van de pandemie, en tot dusver zijn 1.844 mensen overleden aan de COVID-19 luchtwegaandoening, zeiden functionarissen donderdag.

Het aantal nieuwe virusgevallen is volgens de volksgezondheidsautoriteiten met 811 gestegen ten opzichte van de vorige dag, terwijl het dodental met 14 toenam.

Van de nieuwe gevallen die donderdag werden bevestigd, bevonden zich 181 in de steenkoolregio van Zuid-Silezië, waar infecties onder mijnwerkers en hun families zijn toegenomen.

Ondertussen werden 148 nieuwe gevallen gemeld in de centrale Mazowieckie-regio van het land, waaronder de nationale hoofdstad Warschau.

In de zuidelijke provincie Małopolskie, die de historische stad Krakau bevat, is donderdag het op twee na hoogste aantal nieuwe besmettingen bevestigd, namelijk 136.

De laatste sterfgevallen bij de Poolse uitbraak van coronavirus zijn zes mannen van 48 tot 89 jaar en acht vrouwen van 66 tot 96 jaar, zei het Poolse ministerie van Volksgezondheid in een tweet.

Het voegde eraan toe dat de meeste van deze patiënten reeds bestaande medische aandoeningen hadden.

Woensdag meldde het Poolse ministerie van Volksgezondheid negen doden en 715 nieuwe coronavirusinfecties in het hele land, vergeleken met 12 doden en 551 nieuwe gevallen een dag eerder.

Op zaterdag 8 augustus meldden de Poolse volksgezondheidsautoriteiten een record dagelijkse stijging van 843 nieuwe coronavirusinfecties in het hele land, het hoogste aantal sinds de pandemie begin maart het land trof.

2.059 ziekenhuizen, 108.677 in quarantaine geplaatst

Het ministerie van Volksgezondheid maakte donderdagochtend bekend dat 2.059 COVID-19-patiënten in landelijke ziekenhuizen waren, 82 van hen op ventilatoren, met nog eens 108.677 mensen in quarantaine voor mogelijke blootstelling aan het coronavirus, en 9.413 onder epidemiologisch toezicht.

Inmiddels zijn in het hele land 37.961 mensen hersteld van COVID-19, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

https://www.polskieradio.pl/395/7784/Ar ... h-ministry

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » do aug 20, 2020 4:53 am

Het aantal gevallen van coronavirus in Polen stijgt tot 58.611, sterfgevallen tot 1.913: ministerie van Volksgezondheid
19.08.2020 10:40

In totaal hebben 58.611 mensen positief getest op het coronavirus in Polen sinds het begin van de pandemie, en tot nu toe zijn 1.913 mensen overleden aan de COVID-19 luchtwegaandoening, zeiden ambtenaren woensdag.

Volgens de volksgezondheidsautoriteiten is het aantal nieuwe virusgevallen met 735 gestegen ten opzichte van de vorige dag, terwijl het dodental met 17 is gestegen.

Van de nieuwe gevallen die woensdag werden bevestigd, bevonden zich 160 in de steenkoolregio van Zuid-Silezië, waar de besmettingen onder mijnwerkers en hun families zijn toegenomen.

Ondertussen werden 140 nieuwe gevallen gemeld in de naburige provincie Małopolskie, waar de afgelopen weken meerdere uitbraken zijn opgetreden.

In de centrale Mazowieckie-regio van het land, die de nationale hoofdstad Warschau omvat, werd woensdag het op twee na hoogste aantal nieuwe besmettingen bevestigd, op 126.

De laatste sterfgevallen bij de Poolse uitbraak van coronavirus zijn zeven mannen van 44 tot 82 jaar en 10 vrouwen van 59 tot 90 jaar, zei het Poolse ministerie van Volksgezondheid in een tweet.

Het voegde eraan toe dat de meeste van deze patiënten reeds bestaande medische aandoeningen hadden.

Dinsdag bevestigde Polen 11 doden en 597 nieuwe coronavirusinfecties in het hele land, vergeleken met acht doden en 595 nieuwe gevallen een dag eerder.

Op 8 augustus meldden de Poolse volksgezondheidsautoriteiten een record dagelijkse stijging van 843 nieuwe coronavirusinfecties in het hele land, het hoogste aantal sinds de pandemie begin maart het land trof.

2.097 in ziekenhuizen, 103.621 in quarantaine geplaatst

Het ministerie van Volksgezondheid maakte woensdagochtend bekend dat 2.097 COVID-19-patiënten in landelijke ziekenhuizen waren, 83 van hen op ventilatoren, met nog eens 103.621 mensen in quarantaine voor mogelijke blootstelling aan het coronavirus, en 8.813 onder epidemiologisch toezicht.

Inmiddels zijn in het hele land 40.099 mensen hersteld van COVID-19, waaronder 456 in de afgelopen 24 uur, aldus het ministerie van Volksgezondheid.


50 COVID-19 sterfgevallen per miljoen

Met 50 COVID-19-doden per miljoen inwoners blijft Polen veel minder getroffen door de coronavirus-epidemie dan veel andere landen in Europa, volgens een reeks gegevens die deze week door het ministerie van Volksgezondheid van het land zijn vrijgegeven.

Ter vergelijking: België telt 857 doden per miljoen inwoners, volgens nieuwe statistieken die dinsdag door het Poolse ministerie van Volksgezondheid zijn vrijgegeven, terwijl Spanje 613 heeft en Groot-Brittannië 609.

De lijst van landen die zwaar getroffen zijn door het coronavirus omvat ook Italië, met 586 doden per miljoen inwoners, Zweden met 573 en Frankrijk met 466, aldus het Poolse ministerie van Volksgezondheid.

Kroatië, het nieuwste lid van de Europese Unie, heeft een lager percentage sterfgevallen door het coronavirus dan Polen, met 40 per miljoen inwoners, terwijl Tsjechië 37, zeven meer heeft dan Litouwen en 15 meer dan Griekenland, zo blijkt uit de nieuwe gegevens.

Afbeelding


'Staat van epidemie'

De eerste SARS-CoV-2-infectie in Polen werd op 4 maart door de autoriteiten bevestigd, terwijl de eerste dodelijke afloop van het coronavirus op 12 maart werd aangekondigd.

Polen verklaarde later die maand een "toestand van epidemie" en sloot tijdelijk zijn grenzen voor niet-ingezetenen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Internationale lijnvluchten en passagiersspoorverbindingen werden op 15 maart opgeschort.

In een andere poging om de verspreiding van de COVID-19-epidemie in te dammen, verbood de regering openbare bijeenkomsten en sloot ze alle pubs, clubs en restaurants.

Gezondheids- en overheidsfunctionarissen drongen er bij Polen op aan om thuis te blijven en sociaal afstand te nemen.

Mensen moesten in het openbaar maskers of andere gezichtsbedekkingen dragen.

Versoepeling van beperkingen

Sommige beperkingen werden eind april versoepeld, en hotels en winkelcentra mochten begin mei heropenen toen het land naar de volgende fase ging om de blokkering van het coronavirus te versoepelen.

Kappers, schoonheidssalons, restaurants, bars en cafés mochten half mei weer opengaan voor klanten.

Polen versoepelde de regels voor gezichtsmaskers eind mei en stond ook openbare bijeenkomsten toe van maximaal 150 mensen.

In een andere poging om de maatregelen tegen het coronavirus te versoepelen, heeft de regering de beperkingen opgeheven op het aantal mensen dat zich kan verzamelen in plaatsen zoals winkels, restaurants en kerken, hoewel gezichtsbedekking en sociale afstandelijkheid nog steeds vereist zijn.

Kinderdagverblijven en kleuterscholen in het hele land kregen het groene licht om de activiteiten te hervatten.

Polen heropende ook buitensportterreinen en stond eind mei toe dat voetbalwedstrijden achter gesloten deuren werden gespeeld.

Cultuur- en uitgaansgelegenheden en indoor sportfaciliteiten mochten hun activiteiten vanaf 6 juni hervatten.

Op 19 juni werden Poolse voetbal- en speedway-stadions heropend voor toeschouwers met een capaciteit van 25 procent.

Eind mei begonnen basisscholen weer open te gaan voor jonge kinderen toen het land meer COVID-19-veiligheidsmaatregelen ophief.

Maar de meeste scholen op alle onderwijsniveaus bleven tot het einde van het academische jaar op 26 juni gesloten voor studenten en boden afstandsonderwijs in plaats van persoonlijke lessen.

Polen heropende in juni zijn grenzen met zijn buurlanden van de Europese Unie.

Op 1 juni heropende het land het luchtruim voor binnenlandse vluchten, terwijl sommige internationale vluchten naar bestemmingen binnen Europa later in de maand konden worden hervat.

Polen hervatte begin juli vluchten naar een aantal landen buiten de Europese Unie, waaronder Groot-Brittannië en Canada.

Meer beperkingen opgeheven

De regering heeft eind vorige maand de beperkingen van het land op het gebied van coronavirus verder versoepeld, waardoor meer mensen op sport- en culturele evenementen kunnen komen.

Sportstadions kregen het groene licht om fans tot 50 procent van hun normale capaciteit te huisvesten, tegen 25 procent onder de vorige regels.

Polen versoepelde ook zijn maatregelen voor sociale afstand vanaf 25 juli en beveelt aan dat mensen 1,5 meter bij anderen vandaan blijven om de veiligheid te behouden, vergeleken met een eerdere richtlijn van 2 meter.

Hernieuwde maatregelen na piek

Te midden van een piek in infecties, heeft het land op 8 augustus opnieuw strengere COVID-19-maatregelen ingevoerd in enkele van de zwaarst getroffen gebieden.

In een eerste stap werden de beperkingen tijdelijk hersteld in 19 provincies met de hoogste stijgingen in nieuwe gevallen.

De lijst werd later bijgewerkt met 18 provincies vanaf vrijdag 14 augustus.

Afbeelding


Deze omvatten gebieden in de zuidelijke en zuid-centrale delen van het land, evenals in de noordoostelijke provincie Podlaskie, waar onlangs een aantal nieuwe virushotspots is gemeld.

Afhankelijk van de ernst van de uitbraken omvatten vernieuwde "rode" en "gele" maatregelen het verplicht dragen van gezichtsmaskers buitenshuis, stoepranden op sportfaciliteiten en culturele locaties, en beperkingen voor degenen die het openbaar vervoer gebruiken.

De autoriteiten hebben ook het aantal mensen beperkt dat bruiloften, begrafenissen en andere evenementen in de zwaarst getroffen gebieden kan bijwonen.

Ondertussen kondigde minister van Onderwijs, Dariusz Piontkowski, deze maand aan dat de traditionele persoonlijke lessen op de meeste Poolse scholen zouden worden hersteld na het einde van de zomervakantie op 1 september.

De Poolse minister van Volksgezondheid Łukasz Szumowski, die centraal stond in de strijd van zijn land tegen de COVID-19-epidemie, kondigde dinsdag aan te stoppen.

Hij vertelde verslaggevers dat hij dacht dat hij nu kon vertrekken omdat Polen een systeem had gebouwd om de epidemie te bestrijden en het virus de economie niet had doen crashen.

Het Poolse farmaceutische bedrijf Biomed Lublin zei dinsdag dat het is begonnen met het produceren van een medicijn om COVID-19 te behandelen met behulp van plasma van herstelde patiënten.


https://www.polskieradio.pl/395/7784/Ar ... h-ministry

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » wo aug 26, 2020 5:16 am

Polen dringend aan om griepprikken te krijgen tijdens de COVID-19-pandemie
26.08.2020 07:05

Polen zijn aangemoedigd om zich dit najaar tegen de griep te vaccineren, omdat de gezondheidszorg in het land worstelt met een piek in COVID-19-infecties.

De Poolse vice-minister van Volksgezondheid Waldemar Kraska zei dinsdag dat burgers er goed aan doen zich te laten vaccineren tegen de griep, vooral omdat het symptomen veroorzaakte die vergelijkbaar waren met COVID-19.

"De herfst komt eraan en we roepen mensen op om griepprikken te krijgen," zei Kraska.

Hij vertelde op een persconferentie dat een combinatie van een druk griepseizoen met een verhoogde incidentie van COVID-19-gevallen een buitensporige belasting zou kunnen vormen voor de gezondheidsdienst van het land, waardoor het voor artsen moeilijk wordt om onderscheid te maken tussen de twee ziekten vanwege vergelijkbare symptomen.

"De eerste symptomen lijken erg op elkaar, dus het zal erg moeilijk zijn voor huisartsen om het coronavirus van de griep te onderscheiden", zei Kraska.

"Daarom doen we een beroep op mensen om hun griepvaccins te krijgen," voegde hij eraan toe.

In totaal hebben 63.073 mensen positief getest op het coronavirus in Polen sinds het begin van de pandemie, en tot dusver zijn 1.977 mensen overleden aan de luchtwegaandoening COVID-19, zeiden functionarissen dinsdag.

Op vrijdag 21 augustus meldden de Poolse volksgezondheidsautoriteiten een record dagelijkse stijging van 903 nieuwe coronavirusinfecties in het hele land, het hoogste aantal sinds de pandemie begin maart het land trof.https://www.polskieradio.pl/395/7789/Ar ... 9-pandemic

Plaats reactie