'Zeker drie huwelijken dankzij stedenband'

Info uit de Poolse kranten, t.v., etc. kan hier geplaatst worden.
bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

'Zeker drie huwelijken dankzij stedenband'

Bericht door bertvaneck » vr nov 04, 2011 1:54 pm

'Zeker drie huwelijken dankzij stedenband'
vrijdag 04 november 2011 | 13:49 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 04 november 2011 | 13:56

Tekstgrootte

Lech Walesa, de toenmalige president van Polen, kwam op 5 oktober in 1994 op uitnodiging van de gemeente naar Made. Hij was in Nederland voor een staatsbezoek. In Made onthulde hij het bevrijdingsmonument voor de Poolse soldaten die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog bij de bevrijding. Lech Walesa staat links bij het vuur op de foto. Uiterst rechts staat de toenmalige burgemeester Jan Elzinga. Naast hem Frank Houben, toenterijd commissaris van de koningin. foto archief BN DeStem
Drie huwelijken. Dat heeft de stedenband tussen Made en Drimmelen én de Poolse plaats Kozmin sowieso opgeleverd. Althans, voor zover bekend bij voorzitter Sjaak van Schie van de stichting achter de stedenband. Dus wie weet hebben nog meer echtelieden uit beide landen elkaar de afgelopen twintig jaar het jawoord gegeven dankzij de contacten tussen beide plaatsen.

Zie ook:
Made in actie na hartaanval Pool
Kozmin viel het meest in de smaak
Welke stedenbanden kende of kent de regio?
Want de stedenband tussen de toenmalige gemeente Made en Drimmelen met Kozmin ontstond twee decennia geleden. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november komt een Poolse delegatie naar Made om hierbij stil te staan.

Van Schie heeft sterk het vermoeden dat de band voorlopig nog wel blijft bestaan, terwijl in omringende gemeenten 'stedenhuwelijken' zijn verdwenen, zoals in Dongen. Of onder druk staan, zoals de band tussen Gilze en Rijen en het Duitse Gerolstein. "Als ik daarover lees, vind ik dat zo jammer. Een stedenband moet je in stand houden. Het is een verrijking. Voor beide gemeenten", aldus Van Schie, tevens CDA-raadslid in de gemeente Drimmelen. Waarom is hij er zo van overtuigd dat de band hecht blijft? "Enkele jaren geleden hebben we dit al besproken. We hebben besloten ons te richten op educatie. Zo gaan ieder jaar leerlingen van groep 7 uit Drimmelen naar Kozmin en het jaar erna is dat andersom. Voor kinderen van die leeftijd is het ontmoeten van Poolse leeftijdsgenoten iets nieuws. Jonge mensen verwonderen zich."

Voor oudere mensen is de nieuwigheid van de uitwisseling er wellicht al van af. Zo gaat dat nu eenmaal. "Dit jaar zijn we in juni voor de laatste keer met een bus met muzikanten naar Kozmin geweest. Maar dat wil niet zeggen dat het afgelopen is met de stedenband", benadrukt Van Schie. "In juni is ieder jaar een groot feest in Kozmin. Ook Madese muziekbands gaan daar naartoe. De reis werd geregeld door de stichting. Alle bands zijn nu enkele keren geweest. Sommige hebben het nu wel gezien. Het kost ook tijd, terwijl iedereen het al druk genoeg heeft. De stichting stopt met het regelen van de bus, maar nog genoeg muzikanten zullen volgend jaar met hun eigen auto naar het feest in Polen gaan", verklaart Van Schie.

Voor de hechte relatie tussen Made en Drimmelen heeft hij nog enkele verklaringen. Ten eerste is dat het bijzondere verhaal van Jan Styburski (zie kader). Ten tweede hebben inwoners en bedrijven uit de gemeente Drimmelen in de beginjaren zich enorm ingespannen om in Kozmin een zwaar verwaarloosd kindertehuis op te knappen. "Zo is daar een volledige keuken geplaatst die na een verbouwing in De Riethorst in Geertruidenberg was afgedankt. Deze actie is geweldig geslaagd en heeft de band tussen de mensen versterkt. Wie nu in het tehuis komt, kan zich de oude situatie niet meer voorstellen."

Een andere reden voor een nauwe band met Polen is volgens de voorzitter het monument in het park. Dat is voor de Poolse militairen die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De toenmalige Poolse president Lech Walesa kwam in 1994 tijdens een staatsbezoek naar Made om het monument in het park te onthullen, in het bijzijn van koningin Beatrix. "Hierdoor zullen we in de toekomst Poolse delegaties blijven ontvangen."

De stedenband met Kozmin heeft in twintig jaar veel opgeleverd, vindt Van Schie. Voor beide plaatsen. Zo liepen jongeren stage in de land- en tuinbouw, hadden ondernemers uit beide plaatsen contacten en waren er uitwisselingen tussen ambtenaren, in de gezondheidszorg en op het gebied van muziek. "Natuurlijk, die activiteiten zijn afgenomen. Maar daarvoor in de plaats zijn er nog steeds veel private contacten tussen inwoners van beide gemeenten."

De stedenband draagt ook bij aan de beeldvorming over Polen. "Soms wordt er negatief over Polen gesproken. Bijvoorbeeld dat ze overlast veroorzaken. Dit poets ik niet weg, maar voor de overgrote groep Polen, neem ik mijn petje af. Die mensen hebben wij hier hard nodig. Daar kunnen wij iets van leren."

Van Schie wijst op de positieve economische gevolgen van stedenbanden. "De economie van Polen groeit al jaren enorm. En de handel tussen Polen en Nederland is flink toegenomen. Als je het op macroniveau bekijkt, hebben stedenbanden daarbij drempels verlaagd tussen mensen in beide landen. Ik weet zeker dat de stedenband tussen Made en Kozmin hier ook een steentje aan heeft bijgedragen. Zeg maar gerust twee stenen."

Plaats reactie