Pagina 1 van 1

Poolse parochie legt uit hoe je mijnheer pastoor ontvangt

Geplaatst: do jan 30, 2020 5:49 am
door Lech
Poolse parochie legt uit hoe je mijnheer pastoor ontvangt
Gepubliceerd op woensdag 29 januari 2020 - 10:36

Gelovigen wordt aangeraden om zich deftig te kleden, schoenen te dragen en ervoor te zorgen dat de hond de pastoor niet kan belagen.
Afbeelding



Een parochie in de stad Białystok geeft op haar website enkele tips aan gezinnen om de pastoor thuis te ontvangen. Dankzij het nog altijd hoge aantal priesters in Polen hebben pastoors daar nog de mogelijkheid om bij alle parochianen op huisbezoek te gaan. Traditioneel hebben die pastorale bezoeken - in het Pools bekend onder de naam kolęda – plaats kort na Kerstmis.

De website geeft enkele aanbevelingen over het gedrag en de kleding van het ontvangende gezin. Gezinsleden krijgen het advies om hun pastoor in formele kleding en met schoenen in de plaats van pantoffels te ontvangen. Blote voeten zijn uit den boze, want dat drukt grote minachting uit. Honden worden naar een afgesloten ruimte gebracht zodat zij de priester niet kunnen aanvallen of hem met hun poten kunnen aanraken, want dat getuigt van gebrek aan respect voor de gast.

Het gezin wordt voorts aangeraden een witte doek, een wijwaterkwast, wijwater, twee kandelaars en een Bijbel klaar te leggen. Geen nood voor wie dit niet in huis heeft: dit kan immers altijd bij de buren ontleend worden. Aan de gezinnen wordt gevraagd voltallig aanwezig te zijn en om de kinderen en jongvolwassenen bij deze gelegenheid thuis te houden. Kinderen kunnen tijdens het bezoek trouwens hun catechesemateriaal aan de priester tonen.

Inhoudelijk kan er bijvoorbeeld gesproken worden over de problemen van het gezin, maar ook over kwesties die de parochiegemeenschap en het vaderland aanbelangen. Terloops wordt eraan herinnerd dat het de gewoonte is om een gift te bezorgen aan de pastoor en eventueel ook voor de parochie, des te meer omdat de parochiekerk getroffen werd door een brand. Giften worden in een envelop klaargelegd en op het einde van het bezoek afgegeven.

Bron: Notesfrompoland/Deon.pl



https://www.kerknet.be/kerknet-redactie ... r-ontvangt

Re: Poolse parochie legt uit hoe je mijnheer pastoor ontvangt

Geplaatst: do jan 30, 2020 5:36 pm
door ron
Lech schreef:
do jan 30, 2020 5:49 am
Traditioneel hebben die pastorale bezoeken - in het Pools bekend onder de naam kolęda – plaats kort na Kerstmis.
Vorig jaar is hij ook bij mij thuis geweest, voorlopig voor het laatst. Ik heb met hem een heel goed gesprek gehad waarom ik bij mijn parochie in Polen niet meer naar de kerk ga, met uitzondering van bv. begrafenissen, trouwerijen e.d. Ik had het niet over pedofielen of politiek/kerk hoor, alleen over hoe ik het geloof beleef. Ik kon merken dat hij mijn argumenten wel kon waarderen, de pastoor van mijn parochie is niet zo'n stijve conservatieveling. Ik weet zeker dat hij vrijwel nooit tijdens de kolęda zulke gesprekken voerde als deze keer met mij, want elk pools gezin wil natuurlijk dan een wit voetje halen bij de pastoor. Na het bezoek hadden we met respect voor elkaar afscheid genomen. Voorgaande jaren zei hij bij afscheid dat hij mij wel vaker in de kerk zou willen zien, deze keer kreeg ik deze opmerking niet te horen :)
En ik vind het schandalig dat de pastoor een gevulde envelop mee hoort te krijgen. Vaak schrijft hij er dan nog op van wie welke envelop afkomstig was zodat hij dat thuis kan analyseren wie er scheef aangekeken kan worden tijdens de volgende missen :twisted:
Met mijn kritiek op de poolse kerk laat ik het voorlopig hierbij.

Re: Poolse parochie legt uit hoe je mijnheer pastoor ontvangt

Geplaatst: vr jan 31, 2020 6:14 am
door Lech
Rond de kersttijd komt meneer pastoor met 2 misdienaren langs.
Ik heb het wel eens mogen aanschouwen, alsof de paus zelf werd ontvangen zo stonden ze op hem te wachten.
Behalve meneer pastoor kregen ook de misdienaren een enveloppe met inhoud.

Het geloof beleeft eenieder op zijn eigen manier.
Ik ken ook enkele Polen die in Nederland / België niet naar de kerk gaan, omdat de beleving alhier zo ver staat van de beleving die ze in Polen gewend zijn.

Het is mooi Ron dat je een pastoor trof die meer openheid voor jou had.